Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Szia! Kifejtenéd a véleményed bővebben, mert sokan csak olvassuk a hozzászólásokat és még annyit sem értünk a közgazdasághoz mint az úgynevezett "botcsináltak" akik kifejtik a véleményüket a saját szemszögükből, nekünk tök hülyéknek viszont jó lenne, ha a más véleményen lévők is leírnák a gondolataikat. Köszönöm (Egyébként én egyszerű "nyitott szemmel" járó vagyok mindenféle közgazdasági hókuszpókusz nélkül és Humanoid következtetései állnak hozzám közel)
Oké, nem élet-halál dolog, de az egyik kedvenc cukrászdámban decemberig 1000, majd úgy március-április környékén - ha jól emlékszem az időre - 1190 majd kb 1 hete 1390 a somlói....nekem ez egy "tőrdöfés", szinte... :D Szóval nem voltak szívbajosak 40%-ot emelni fél év alatt erre a termékre, a többi sem kispálya - nem nézegettem az árakat - azt gondolom.....
Isten ments a botcsinálta világmegváltó közgazdászoktól. Szórakoztató olvasni a sületlenségeidet. Pld. "Az extenziv növekedés most ért véget" megállapitásod
Ez egyszerűen nem igaz. A pénznyomtatás a következőt teszi: lenyomja a kamatokat, aminek hatására nő a lakossági és nem lakossági hitelfelvétel, ezzel pénz keletkezik. Ezt a pénzt a lakosság elkölti javakra, amivel inflációt gerjeszt. Másodsorban ingatlanra, amivel megpörgeti az építőipart, illeetve használt ingatlannál felnyomják az árakat, ami az eladó zsebét tömi, amit előbb-utóbb költeni fognak termékekre. A pénzpiacon pont ez zajlik, a kisember előbb utóbb a pénzpiacon összeszedett pénzét költeni fogja. Meg a nagytőke is... Csak beruházási javakra, ami ugyanúgy hiányt generál és áremelkedést. Az állami költekezés pont így működik, csak nem a lakosság veszi fel a hitelt, hanem az állam. Ezt költeni kezdik, eljut a lakossághoz, és pont az lesz a hatása, mint apénznyomtatásnak. Mindkettő pontosan ugyanolyan hitelhalmozás, csak máshogy adják el (és mások lesznek a hasznonélvezői).
Ezt az inflációt nem a jegybankok okozzák, hanem a költségvetések. Ezért sem érnek semmit a kamatemelések. Persze van az a kamat, ami már összedönti a gazdaságot és vele együtt az inflációt is, de ennél sokkal hatékonyabb dolog lenne mindenhol adót emelni...
Most meglepődtél? Lefogadom, hogy nem. Egypárszor leírtam az elmúlt 2,5 évben, hogy ha az árualap változatlan, de a pénz mennyiségét növelem, akkor abból hiány és infláció lesz. Még az FF-ben Boole is állandóan vitába szállt velem: mondván ha a "fed patikamérlegen" mér, akkor semmilyen infláció nem lesz. Kinek is lett igaza? Ez alap közgazdasági összefüggés, de ugye a mánia időszakában aztán mondhatsz bármit, nem érdekel senkit sem. Az volt a tagadás fázisa sokaknál. Most már a megtakarítók a düh szakaszában vannak. Aztán amikor majd szépen ég a tőzsdei nyerő az elkövetkezendő években, akkor jön az alkudozás. 5-6 év múlva, meg a beletörődés. :) Vicces a tőzsde és egyben szórakoztató is.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen