Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Tok nyugodt vagyok. Továbbá én elhiszem hogy téged ez zavar és betiltadnád, de az a helyzet hogy arrol beszélek amirol akarok. Most éppen az általad leírtakról akarok. Nem saját fantázia, gondolom kiállsz a véleményedért. Nem igaz?
Szerintem neki nincs munkaadója, itt dőlhet meg a dolog. Na, megbékéltél? Dajcstomi ellenére is vásárolni kell hogy pörögjön, gyarapodjon a ner? Ennyi hiba még csak belefér a tökéletességbe, nem igaz? Oroszok és kínaiak lassan összevesznek higy a kupec mindkettőnek eladott mindent, csak ravasz a mi szeretett vezérünk, nem igaz? Sakrivalenojti!
Könnyű annak, aki mindenhez ért és mindent jobban tud. Ford , az autó hőskorában mondta , azért fizetem meg a dolgozoimat, hogy tudjanak költeni , vásárolni, mert akkor nekik is több jövedelmük lesz , és megfogják venni az autónkat. Nem rád gondolhatott.
Még kb 1 hónapig nem tudják, már csak az Infláció miatt sem. Aztán persze után ki tudja mi lesz. Nem nagyon tudok abban bízni, hogy prudens monetáris politika lesz sajnos. Abban jobban tudok bízni, hogy az emelkedő dagály fenntartja majd a helyzetet. Persze ha apály lesz, akkor....
Igen. Ez is jó. Nekünk ez egy második otthon ami 3 év alatt másfélszeres pénzt ér euróban plusz neked az évi 5-10hét nyaralás 2-3-4 M ft nekem meg befelé jön belőle a pénz. Évi két hónapot vagyunk lent. Az maga 3000 euro ha szállást kéne bérelni bárhol.
Fene tudja. Haromezer valami gyorsétkezdében jóllakni, oké, ember mozgásban van, kell. 6-8-10 valami étterem ézteremben oké, ha finomabb mint a menzaszint, jó beülni pároddal mondjuk a hangulata miatt, ottvagytok sokáig,més amúgy meg se eszed mert a nagyjat elviszed es meg egy étkezés. Ellenben amire már morcos szoktam lenni ha pizzát rendelnék, kiszállítva éttermi ár, nem az asztalért fizetek mert otthon eszek, mosogatok, és idoben annyi hogy elkészul hazilag mert kenyérkészítő megvsinalja a tesztát és pár perc kézi tevékenység a lapítas és feltét. Aztan sütő. Alapanyag meg kb nulla. Ok, paraszt vagyok michelincsillag nem hoz lazba. Paraszkaják inkább, dödölle, csülók, főzelekek jóhetnek. Másutt amúgy se eszel jó főzeleket. De amúgy etterem nem rossz dolog ha jó.
Nem ignorálom, inkább köszi az írásod. Igazából én ne akarok FIRE sem lenni mert nekem van egy "belövésem " szeretek minden nap valami hasznosat csinálni, pénzt "keresni" .. Elvagyok én már mindenhol..megtalálom a lelki nyugalmam, lebegek, vagyok.. :-)
Megleptél a kérdessel, azt hittem többször előjött, de Financial Independence, Retire Early Passziv jövedelemből kiszállas a mókuskerékből(bár a rat-race jobb kifejezés szerintem)
Csodálatos KáderSH infláció után adódik a kérdés, hogy mikor lesz kamatemelés? Ilyen 6,5% körüli kamat és KáderSH kozmetikázott 5,5%-os infláció és ekkora Pedofidesz kockázat mellett tőlem továbbra sem kapnak forintot 9-10% alatt.
Na épp ezért nem vettünk kecót ott. Évente 4-5 alkalommal megyünk 1-2 hetekre mindig máshová. Mondjuk Opatija minden évben van de azt nem lehet megunni.....
Szegény ember még a gyerekét is maga csinálja ! - amúgy épp ezt mondjuk mi is. 20 ezerből dobnak elénk valamit. Nálunk ilyenkor jön hogy vegyünk libamájat mert annyiba kerül mint egy olcsóbb helyen enni valami semmit kettőnknek. - Aztán csinálunk egy fejedelmi kaját belőle.
Ez a beszéd! Eddig se éltem aszkéta életet de napi szinten jár az agyam a fire szabadságfokán (azzal együtt hogy nincs bajom a melőval egyáltalán, sőt). Lehet már realitás is de még van pár év a terveim szerint. Aztán kiderül, még a vilagnak ,is lesz pár szava hozzá.
Ezzel egyetértek, idei év nekem YOLO lesz, hobbinak élek majd kicsit magasabb fokon,mint eddig,ki tudja, lehet, hogy hamarosan már nem lesz rá lehetőségem.
Volt egy nagyon idős kollega, pár órában még tolta nyugdíj után, leginkabb a tiszteletfaktor miatt, tényleg nagy tudású volt valamikor. Na mindegy a lényeg, a vége felé már gyakorlatilag a teljes idejét toporgással töltótte, nézte az őrát, a forgalmat kilyenlesz hazafelé autóval, hasonlítgatta aznutvonalakt, ment fel a vérnyomása. Ugyanezt otthon. Az volt az érzésem kizárólag az autóutakbaj volt a helyén, persze lehet akkor is idegeskedett, azt nem láttam. Szerintem rohamos gyorsasággal fejleszd ki magadban a képességet hogy ügy érezd ahol vagy az ott neked jó, a szekeden azért mert te ülsz rajta, a tengernél azért mert, otthon meg azert mert. Különben elvisz az órdög idő elött. De lehet nem is fogod bánni mert szarazegész. Élvezd az életet amit elértél mert másét nem fogod. Te alakítottad ilyenne nem pokeren nyerted, tehát pont ilyet akartál (a lehetősegeidhez képest) akkor meg mi a bajod? Tényleg,kapj a fejedhez mert rámész. Láttam már ilyet de gyanítom te is. Ne csináld. De persze vsak velemeny, ignoráld nyugodtan.
Az a baj hogy elveszunk a részletekben, kollega minap kifejtette hogy amügy minden rendben van, de fideszes törzsszavazóként el kell ismernie: Dajcstomi angoljával nincs megelégedve, meg is rendült a hite a tökeletességben. Ha ti is a lényegre fokuszálnátok nem a filléres kérdésekre mindjart más lenne az ószkep. Bandi is a 398at mint valami lényegi pontot emeli ki a paritás felé vezető úton. Ha a kis halakra fókuszálsz a nagy bálnák elüsznak a fejed felett észrevétlen! Hosszútáv elvtársak! Nem szabad a korgó gyomor és lyukas cipő feledtesse magasztos céljainkat! Kialtsunk közös erővel és egyesült szivvel a békefront tamogatására! Sie…. Na, Sakrivalenojti Köszönjuk hogy dajcstomit adtad nekünk végtelen bolcsességedben hogy a tökéletlenség pöttye kiemelje az örök tökéletsséget! Holey-holy!,!,!, (Bocs kicsit elgaloppíroztam magam, ez a 26os itiner, felejtsétek el. Addig.)
Megoldás? Légy te is vállalkozó! Egyébként meg ha valami drága, akkor tessék ráülné a kézre és nem megvenni. Én ezt teszem. 1 éve fodrászhoz csak minden második hónapban járok. Ha esetleg emel még egy kicsit, akkor meg veszek egy kisgépet és egy mérettel letolom magamnak. Kajarendelés? Főzök - kreatív és kikapcsol. Szórakozás? Sétálunk és beszélgetünk vagy a játszótéren a gyerekkel elvagyunk. Internet? Legolcsóbb csomag. Kocsmázás? 0, amúgy se tesz jót az egészségnek. Konditerem? Sok pénzbe került és ha jobb napja volt a pultos kis cigánylánynak, akkor TALÁN visszaböfögött valami köszönésfélét. Hát inkább megtartom a pénzem és eljárok futni a Margit-szigetre. Telefon? Jó nekem az 5 éves, maximum napjában kétszer töltöm. Ha nagyon megunom, akkor max akksicsere. Nyaralás? Sose szerettem. Kaja? Csak alapélelmiszerek, semmi feldolgozott, a mindenféle palackos finomságokról is leszoktam elég hamar mert egyrészt zavar az 50 forint tudatilag másrészt 10-ből 8x hiába vittem vissza az üvegeket, a gép nem működött vagy 3 raklappal volt ott pár hómlesz és foglalták órákra a gépet. A legutolsó alkalommal az egész zacskó üveget belevágtam csak a kommunálisba. Végülis óbán ezzel a döntésével nekem spórol. Könyvelő? Megcsinálom magam, úgyis csak elbaszta a legutolsó, cserébe még pénzt is kért. Így egyrészt értek hozzá amennyire kell, másrészt akkor csinálom, harmadrész nem kapok idegbajt attól hogy szar szolgáltatásért még fizetek is sokat. Takarítónő? Még mit nem! Egyrészt zavar, ha valaki matat a lakásomban, másrészt megcsinálom fizetett munkaidőben. :) Elromlott villany? Fázisceruza, tapogatás, megrendelem és kicserélem magam amit kell. Legalább büszke is leszek magamra. Bármiféle termék kiszállítása? Elmegyek érte magam ha van rá mód. Drága az (erste) bank/netbróker? Vizsgálódtam, nézelődtem és rátaláltam az IBKR-re. Ezzel is fog az ember éves szinten jelentős pénzeket. Jellemzően nem is az a bajom önmagában a fentebbi dolgokkal hogy drágák, hanem az hogy még az esetek nagy részében hülyének is vagyok nézve és/vagy szar minőséget kapok. Tessék leszokni a vásárlásról, szolgáltatások igénybevételéről. Egyrészt hamarabb jön el a fire (mivel kevesebbet költesz) másrészt hamarabb éred el (mivel többet tudsz befektetni). Fogamhoz verem a garast?
Van penzunk, de etterem honapok ota nem, nem fizetek 50-60at a csaladnak ugy h meg nem is minosegi az etel es nem is lakok jol. A haz korul mindent ami aprosag szt en csinalom. Ezzel lazadok :)
Hát, egyrészt tényleg borulátó lipcsy vagy mert szeretett vezérunk biztosítja a határon kívüli olcsóbb vásárlás lehetőségét az ő nagy kegyelmében, másrészt a rohadék vérszívó multiknál mintha nem annyira a kétszámjegyű emelés lenne és asztalverés emiatt, hanem híreim szerint szivatás hátha páran elmennek maguktól és kevesebbeket kell kirúgni. Pl ho eltörlés, a covid alatt lecsókkentett irodamennyiségbe tobben mint elötte egyszerre. Meg úgy egyáltalán. Nem kizárt a higy nemzeti váteszünk jövendölése az idei rakétáról a kirügásokban és leépítésekben fog jelentkezni. Namármost ha nincs jövedelem, nincs fogyasztás, csókken az inflació, nem igaz? Sakrivalenojti. (Ui: az ingatlanos topikba írtam kis napi tapasztalatot az eüről, vallalkozo kedvű groteszk rajongók esetleg saját felelóssegre átfuthatjak.)
DIY. Tanulj meg sütni-főzni. Légy a család fodrásza. Szerelj meg bármit. Menj ki a parkba edzeni. Stb... Rengeteget lehet spórolni, és szerintem egyre többen csinálják is, a doktorminiszterelnök úr és a repülőrajtminiszter pedig nem értik, miért nem akarunk fogyasztani.
A meglepetés az lenne ha kiállnának, és "véletlen" kimondanák, hogy jó figyu ez már arcpirítóan kamu, itt a valós számok.. Szerintem a mondatot se fejezné be, egy jó érzésű párt katona vagy rendőr már tömegizgatás miatt lelőné.. Biztos ami biztos, és megmondanák, hogy lázas volt és félrebeszélt, liberális agymosás stb stb...
Igen ahogy a fel nem használt tárolóban levő drága gáz is, ha nem fűtjük el akkor az ára csökkentést mutat. Főleg az ötöd áron vetté. Persze ez a valós árat nemsokmiben befolyásolja, de legalább jó szájízzel tudunk aludni térni a hideg szobában.
Barmit lehet hazudni de a munkakorok nagyreszeben nagyon nehez folyamatos nagyaranyu beremelest elerni, főleg multiban. A vallalkozok ellenben emelnek mint ha nem lenne holnap. Iszonyat szakadek tatong mar igy is. Egyszeruen megfizetethetlen lesz minden a nagyreszenek. Minden statisztika lehozta a kb 100% elelmiszer inflat az elmult evekbrn. Tegnap pl az un. pizza index. Elkepeszto csalodott vagyok minden nap, de tudom ez az en bajom es lipsi vagyok.
De a floppy lemez nem változott, valamint a fekete-fehér tv megallapított egysegára csökkenést mutat. Talán úgy számoljak nekünk fizetnek ha elhozzuk a bolt raktaraból.
Mai nap rádióban hallottam, hogy Trumpli máma azt mondta hogy a fémipari importra fog adót fivetni , és hogy ezalól majd nem lesz kivétel. Az az ember egy sértődött óvódás. Valaki tegye tisztába és szoptassa meg és adjon neki egy nyalókát, hogy kussba maradjon...
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)