Topiknyitó: Armyllosz 2014. 01. 10. 11:36

ENEFI - THE BEST  

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2016. 02. 20. 10:39
Előzmény: #6677  Törölt felhasználó
Most is ugyanaz a P/EPS ráta számítás vonatkozik a tegnapi záróra, mint srv után fogja az árfolyam értékeltségét befolyásolni.
Az srv ugyanaz, mint az osztalék hatása. Osztalékban megkapod azt, ami amúgy is a tiéd, árfolyamra zéró hatással van, ettől függetlenül, mindig vannak szelvényvágás előtt rallyk.
Nem tudom mit vezettél le, meg azt hiszem nem is érdekel, de lengyel projekt eladásakor az EPS is csökken , így a P is arányosan csökkenni fog.
xmann 2016. 02. 20. 10:37
Előzmény: #6672  Törölt felhasználó
Charlie!

Ezen az elméleten még dolgozzál egy kicsit.
Törölt felhasználó 2016. 02. 20. 10:35
Előzmény: #6652  exmnbs1
Azért nem veszik, mert bármennyire is hasonlóak a tervek, nem azonosak, így elképzelhető, hogy az egész színi előadás arra megy ki, hogy ne legyen konszenzus, marad minden a régiben, és a CRH majd befekteti a befolyó pénzt, kinullázva vele a céget.
Hiába mond hasonlót az OTP és Soós Csaba, ha előbb leszavazzák az OTP-t, majd az OTP nem szavazza meg Soós Csaba előterjesztését, a CRH-t meg senki se támogatja, akkor a CRH-s cégvezetésre van bízva a pénz sorsa. A terveik meg közismertek, az utolsó fillérig, hitelekkel megtoldva elkölteni mindent.
Törölt felhasználó 2016. 02. 20. 10:30
Előzmény: #6672  Törölt felhasználó
?????????
Le van vezetve (P/E), nem értem a logikádat, vezesd már le légyszíves!!!!!
EPS már nem is számít??? Ezt szerintem át kellene gondolni még egyszer!
Törölt felhasználó 2016. 02. 20. 10:27
Előzmény: #6651  vigkrisz
Ráadásul az osztalékfizetés számodra 15%-os vagyonadót jelent.
Legalább is számomra azt jelenti, 100 Ft osztalékból 15 Ft megy az államnak. Részvény eladás után 366 Ft-os részvényárfolyamig nem fizetek adót, lévén 366 Ft a bekerülési összeg.
Azzal is jobban járok, ha osztalék előtt eladom a részvényeimet és a kifizetés után visszaveszem, mert a részvény árában a kifizetett osztalék jelentkezni fog.

Mindez persze csak elmélet, nem lesz itt semmiféle, CRH által kezdeményezett osztalékkifizetés.
Törölt felhasználó 2016. 02. 20. 10:26
Előzmény: #6671  Törölt felhasználó
De figyeljetek! Lehet olyat is csinálni, hogy szavaztok a CRH Invest Kft vel:

-1, kaptok lehetőséget hogy majd eldöntik fizetnek e egyáltalán osztalékot,

-2, kaptok viszont semmit nem érő cégeket, mint apport,

...és, akkor majd mindenki számolgathatja, mennyit is nyerhetett volna pl. a saját részvény vásárlással....
Úgy beszéltek, mintha lenne egyáltalán lehetőségetek dönteni a beérkező pénzről, ha a CRH Invest átveszi a teljes irányítást....
Na ezért kellene eljárni közgyűlésekre, ott meglátnátok, hogy egyáltalán kiről beszélgetünk...
Olyan hogy OTP Alapkezelő, Allianz hogy jött ki?????????
Törölt felhasználó 2016. 02. 20. 10:24
Előzmény: #6651  vigkrisz
Krisztián, röviden: amikor a CRH-ra gondolsz, akkor helyettesítsd a CRH elnevezést Vindicatum-ra.
Rögtön tisztábban látod, hogy mi folyik itt.

Gondold végig: szeptemberben Komonczi bemutatkozott. Elmondta, hogy Ő ellenzi a saját részvény vásárlást és az osztalékfizetést. Ő az általa fejlesztésnek nevezett akcióban látja a jövőt, ami számukra az alacsony megtérülést (talán) biztosító projektek vásárlását jelenti.
Komonczi a CRH-s eszmét képviseli, nem az ujjából szopta a beszédét, hanem betanították erre.
Művezető már idézte, hogy ők az Enefi összes szabad pénzét erre költenék, még hiteleket is vennének fel rá. A forrást is megjelölték: nyereség + már meglévő eszközök, így leányok értékesítéséből befolyó pénz.

Ennek tükrében gondold újra át, hogy mi is történik itt. Az általuk belengetett osztalékfizetésről semmit se tudni. Egy jövőbeli esemény. Az sincs előirányozva, hogy a befolyó összeg mekkora részét fizetnék ki osztalékként. Azaz ez egy mézesmadzag, amit elhúznak az orrod előtt, ne harapj rá.
Az osztalék javaslatot eleve az IT teszi meg. Ha esetleg a befolyó pénz és az IT döntése közben sikerül olyan likviditási helyzetet előidézni, ami miatt csak kevesebb osztalék fizethető ki, akkor az IT törvény által előírt kötelezettsége az, hogy csak alacsonyabb osztalékkifizetésre tehet javaslatot. Nagyon fogják ezt sajnálni, de vigasztalódj azzal, hogy vettek a pénzből 3 milliárdért pár jónak tűnő projektet, a maradék meg mehet osztalékra. Megtehetik? Igen, közgyűlési és törvényi felhatalmazásuk van erre.
szalatibi 2016. 02. 20. 10:22
Előzmény: #6668  Boole
Az aukcióval viszont a következő bajom van. Ez most egy olyan részvény, hogy a bejövő összeg (márha bejön) konkrétan elosztható a részvényesek között, a maradék (pl. román perek)viszont egyáltalán nem értékelhető. Ha egy aukcióban eladom a papírjaimat, nem kaphatok a perek során esetlegesen befolyó összegből egy vasat sem, pedig ez igen jelentős mértékű is lehet.
Ha az aukcióban nem adom el a papírjaimat, akkor a cégben lévő készpénz jelentősen leépül, én várhatom a csodát a perekből mondjuk 5 évig, aztán kiderül, hogy egy fityinget sem kapunk odaátról. Mindkét eset igen fájó lehet. Én ezért vagyok osztalék párti.
Végülis van egy rakás pénz, ami nem kell semmire a cégnek, elfekvőben van, akkor az minden egyes részvényesé. És van egy szépreményű perhalmaz, amiből megjósólhatatlan mennyiségű követelés jön majd be valamikor. Egy 150-es osztalékjavaslat az árfolyamot felvihetné addig, hogy kiszállhatsz mondjuk 300-nál, nem kell osztalékadót fizetned, majd 150-nél 4 nap múlva visszaszállhatsz a román perek eredményét várva. Így kiszeded Te is a 150 Ft-ot és ezután már a bátraké maradhat a cég.
Törölt felhasználó 2016. 02. 20. 10:22
Előzmény: #6670  philosopher
Srv-vel kapcsolatban végiggondoltátok-e, hogy mi is a részvényárfolyam?
Cégérték/rv db-szám=árfolyam, vagyis, ha az értéket csökkentitek az srv-re szánt pénzmennyiséggel, a részvény db-szám, csak egyenes arányosan csökkenhet, így 400 HUF-ot várni srv után, nem éppen logikus elgondolás.
Törölt felhasználó 2016. 02. 20. 10:18
Boole! Csak emlékeztetni szeretnélek, hogy az OTP Alapkezelőnek van már párja, az pedig a CRH Invest Kft....és nem a kisbefektetők...
philosopher
philosopher 2016. 02. 20. 10:11
Előzmény: #6667  vigkrisz
Ezért nem túl jó a srv, mert ott is lehet trükközni:
1. mikor
2. mennyit vesznek
3. és milyen áron.

Az biztos, hogy az összes rv-t nem tudják megvenni 350 Ft/rv áron (250-en sem), ami már a többségnek jó lenne.

A nagy osztalék viszont szerintem csak 2017-ben jöhetne, mivel 2016-os a bevétel. Lehet, hogy adózási szempontból kicsit rosszabb, mint a srv, de azt hiszem, nem az adó miatt fáj a feje a többségnek, hanem pl. hogy elúszik a vagyon, ami benne van, vagy talán majd csak 5-10 év múlva fér hozzá.
Boole 2016. 02. 20. 10:04
A saját részvény vásárlása során az árfolyam nem fog 250 felé menni, ezt borítékolhatjátok.
Boole 2016. 02. 20. 10:02
Előzmény: #6665  szalatibi
Nekem is pontosan ez a problémám a saját részvény vásárlásával. Nincs szabályozva, hogy mikor, milyen időközönként, meddig tart, milyen sávokban, hogyan kerül végrehajtásra. Legyen aukció, mert az osztalék túl drága és adó terheli. A saját részvények vásárlása ellenőrizhetetlen, kimenetele megjósolhatatlan.

A kisrészvényeseknek össze kell állni az OTP, Allianz párossal és szerintem nyerhetünk.
vigkrisz 2016. 02. 20. 09:51
Előzmény: #6665  szalatibi
Az SRV számomra akkor jó, ha nincs jobb,
a lengyel eladásból jövő pénz meg kevés ahhoz, hogy feltornássza az árfolyamot oda, ahol ki szeretnénk szállni. Játszunk el a gondolattal, hogy megszavazzuk az SRV-t, aztán valamelyik nagytulaj ki akar szállni és a teljes részvénymennyiségét rátolja a piacra, a cég meg szépen megveszi a jelenlegi árfolyamon. Az aztán nagy okosság lenne nekünk.
sahara
sahara 2016. 02. 20. 09:43
Előzmény: #6664  vigkrisz
Osztalék mértékéről van valami indi? Meg van említve valahol, hogy hány százalékát fizetnek ki a lengyel pénznek ?ne mindegy , hogy 30-50 vagy 100% kerülne kifizetésre ...
szalatibi 2016. 02. 20. 09:39
Előzmény: #6664  vigkrisz
Ha benne lennék az IT-ben, lenne biztos egyéb megélhetésem, akkor én a végtelenségig gyűjtögetném 160-on a kivéreztetett kényszerrészvényesektől a papírjaikat, hisz én ráérek, addig is van munkám és így teremteném a legnagyobb részvényesi értéket. Ha megtépném a papírt, még le is szúrnának, hogy miért pocsékolom feleslegesen más vagyonát. Ezzel a logikával a bejövő pénz elköltésének ideális időtartama pedig a végtelenhez tart.
vigkrisz 2016. 02. 20. 09:31
Előzmény: #6662  szalatibi
Igen, én most pont abban a helyzetben vagyok, hogy hiányzik az a pénz, ami a kötvényben volt, mert az úgy volt tervezve, hogy 2016-ban már újból nálam van, ezért látok fantáziát az osztalékban. Az SRV kimenetele teljesen bizonytalan, hány darabot vesznek, kitől, mikor, mennyiért, rövid távon (idén) abból nem biztos, hogy lesz pénz.
vigkrisz 2016. 02. 20. 09:27
Előzmény: #6661  vigkrisz
Persze hozzáteszem, az SRV még mindig százszor jobb, mint bármiféle CRH-s mutyi, apport, stb.. így, ha az osztalék nem lehetséges, akkor az SRV-re szavaznék én is
szalatibi 2016. 02. 20. 09:25
Szerintem egyszerű a képlet. SCS. srv-t akar az összes lóvéból, míg az OTP legalább 70 %-ért akarja ugyanezt. Még ha az Allianz osztalékot is akarna a CRH-val Akkor is 26% állna 20 %-al szemben és a kényszerrészvényesek is srv pártiak. Persze csak a szerencsésebbek, akiknek nem kell sűrgősen pénz lakásra, autóra, iskoláztatásra. Ők ugyanis jobban örülnének a 150 Ft-os osztaléknak- mert megmaradna a részvényük az esetleges román bevételekre-,mint a 150-en kényszereladóvá vállásnak. Azaz az srv teljességgel igazságtalan számukra, főleg ha 10 évig fog tartani a vásárlás. Erről ugyanis egy szó sem esik, hogy milyen módon, mennyi ideig tart majd ez az srv. Akik most teljes mellszélességgel mögötte állnak, lehet, hogy 3 év múlva 180-on kényszereladók lesznek családi helyzetük folytán.
Szóval, ha az OTP megszavazza a 70 %-os előterjesztését, akkor SCS-nek is meg kell szavaznia szerintem, ha tényleg srv-t akar. Így egyszerűen megnyerik az srv csatát a kisbüfik segítségével.
vigkrisz 2016. 02. 20. 09:24
Előzmény: #6660  Törölt felhasználó
Ahogy te látsz fantáziát SCS-vel való szövetkezésben, úgy én is szavaznék a CRH-val, amennyiben az osztalékomról lenne szó, mert abból lenne kézzelfogható pénz. Az engem nem igazán vigasztal, ha megvesz több millió részvényt a cég 150-200 árfolyamon (amin én nem adnám oda) és azután te kiszámolod itt a fórumon, hogy az SRV után 250 helyett mondjuk 400-at ér a részvény. Abból nem igazán lesz pénz, hogy tudom, Művezető kolléga számítása szerint 400-at ér a cég.
A csődtárgyalás alatt láttuk, hogy Szalma Csaba miként vélekedett SCS tevékenységéről, nem feltétlenül van szó arról, hogy beállt a CRH mögé az OTP. Ők SCS ellen vannak inkább meglátásom szerint.

Topik gazda

Armyllosz
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek