Igen, a wirecard az óriási hiba volt, és azt nem is tekintettem VI-nek, az szimplán spekuláció volt, ami nem jött be és végül eladtam, jó nagy bukóval. Nem gondoltam, hogy az egész cég egy átverés/csalás, főleg úgy nem, hogy egy volt DAX tagról beszélünk, évek óta E&Y auditálta és jóváhagyta a számait, maga ellen kért plusz auditot a KPMG-től, stb. A tőkém 1%-a bánta ezt a ballépést.
Pedig igaza van, aki a wirecard sztorit végigülte, az minden csak nem vi kereskedő. A vi kereskedő nem azt jelenti, hogy nem adom el ha fene fenét eszik is mert szerintem többet ér. Egyébként persze, bukni kötelező, de csődbe tartó hajóra felülni, és ha már felültél végignézni, az nem hiba, az bűn saját magad ellen.
Ja. Szegeny Bufett is szarul csinalja, neha bizony bukik egy mereteset lasd tesco. Virtualisan legalabbis. Sokkal jobb egy napi max 1mio forgalmat bonyolito papirban grafikont rajzolgatni.... Visszaterve az enefihez: szerintem van jovokep, olyan dolgok kerultek bele apportkent - es nem a telekre gondolok - amik mukodnek, presztizzsel birok, ezt feladni azert hogy par tiz kisbefektetot atkurjanak nem nagyon erne meg. Jobban orulnek ha kicsit aktivabb lenne a vezetoseg az uj projektekkel kapcsolatban es nem csak fel evente lehetne hallani roluk. Perek folynak, nem sietunk sehova.
Value investing befektetonek, hogy megy csodbe par papirja? Hogy lehet ezt elviselni? Hogy lehet igy befektetni? Mennyi nyero van egy olyan pozin, ami nem faj, ha bebukik abban a toke? Itt nagy gondok vannak, mar ne is haragudj. Hogy tozsdeztek ti?
Enefi vagy korábbi nevén E-star csődeljárását is végig ültem anno. Igaz akkor még nem részvényes voltam, hanem kis kötvényes. A csődeljárás keretében a kötvényeimet részvényekre cserélték.
Nem húzok határt. Volt már néhány cégem, ami sajnos csődbe ment (Seadrill vagy legutóbb a Wirecard). Ez kikerülhetetlen, ha értékalapú befektetést követsz. Amit tudok tenni, hogy megfelelőre méretezem az egyes cégekben meglévő részesedésemet, így egy-egy rossz döntés nem okoz katasztrofális eredményt a teljes portfóliómra.
ENEFI - THE BEST