Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 07. 29. 11:50

Eltolt reform - adóvihar Magyarországon (Manager Magazin)  

Ugrás a cikkhez
Adó-lépés: Ellentmondások sorozata jellemezte a június végén meghirdetett ötéves adócsökkentési program több mint fél éven keresztül húzódó előkészítését. Márciusban a pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az iparűzési adót el kell törölni, három hónappal később a miniszterelnök pontosan az ellenkezőjét deklarálta. A kormány életre hívott ugyan egy adóreform-bizottságo t, javaslatait azonban bátortalannak titulálta, a meghirdetett intézkedések jó részét mégis onnan vették. Közben bukott egy pénzügyminiszter is. Milyen alkuk és kompromisszumok alapján fogadták el végül az áfa felső kulcsának csökkentését, a személyi jövedelemadó sávhatárának fokozatos emelését és a felső kulcs két százalékponttal történő lejjebb szállítását? Milyen vargabetűk után született meg a társaságiadó-rendsze r változtatását, az iparűzési adó három év alatti megszüntetését, a társadalombiztosítás i terhek enyhítését, valamint a luxusadó bevezetését tartalmazó csomag? Alábbi írásunkban megpróbáljuk rekonstruálni, mi zajlott a színfalak mögött.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=56926
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 08. 01. 12:19
Előzmény: #1  portfolio
T. Portfolió.hu!
Az adóvihar Magyarországon c. blokkjukban az egykulcsos adórendszerről szólván csak a kelet-(és közép-) európai országokat említik, kezdetként a kilencvenes évek közepét megjelölve. Nos 1991-ban Japánban járván egykulcsos forgalmi adóról (3%)és ugyancsak progresszivitástól mentes egyenes (egykulcsos) jövedelem adóról (már nem vagyok biztos a számban de 5% rémlik)szerezhettem tudomást. Lehet, hogy azóta megváltozott, vagy csak földrajzilag közelebb eső példákat akartak hozni, de gondoltam nem árt ha megosztom Önökkel ezirányú tapasztalatomat.
Sig mund Gyula
Törölt felhasználó 2005. 07. 30. 10:47
Előzmény: #1  portfolio
gratulálok, ebben rám semmi pzitív nem található...

Topik gazda

matsca
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek