Topiknyitó: Portfolio 2014. 06. 24. 08:41

Devizahitelek: itt a Kúria indoklása  

Ugrás a cikkhez
A Kúria közzétette honlapján a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződések egyes rendelkezéseinek a tisztességtelensége tárgyában hozott jogegységi határozatának indoklását, e szerint az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötés akkor felel...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=200495
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 30. 15:26
Előzmény: #154  gyula1971
Nem kellene azon gondolkodnunk, hogy a fennálló devizahiteleket a jelenlegi piaci árfolyamon váltsuk át, mert ez nem lenne fair az emberrekkel szemben - fejtette ki Rogán.

A bankoknak vállalniuk kell a terhek egy részét, az állam is beszállhat ebbe, ha van elegendő forrás a költségvetésben.

Ez csak a kezdet

"A bankoknak most kell szembenézniük azzal, hogy tisztességtelenül jártak el az emberekkel szemben" - mondta a köztévé reggeli műsorában Rogán, aki szerint a Kúria döntése nagyon fontos volt, mert először mondták ki Magyarországon, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el.
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 28. 19:04
Előzmény: #153  gyula1971
A kormány kifejti: a deviza alapú hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződések több évig fennálló, tartós jogviszonyok, amelyek "a társadalom széles rétegeit érintik", mivel még mindig több mint félmillió ilyen típusú szerződés létezik.

A kabinet szerint egyértelmű, hogy a 2008-ban kezdődő válság miatt ezeknél a szerződéseknél a szerződéskötéskor fennálló körülmények utóbb bekövetkezett megváltozása az adósok tömegeinek lényeges jogos érdekét sértette. "Ezek a körülményváltozások nem voltak ésszerűen előreláthatóak és jelentős mértékben túlmentek a normális változások kockázatán" - olvasható az indoklásban.
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 27. 17:00
Előzmény: #149  signal2
Igen, egyenlőre a lakossággal foglalkoznak, de a vállalatok is perelhetnek a kamatváltozás és az árfolyamrés miatt??

Ez a szegmens is beadja az igényét, az megint mennyibe kerül a bankoknak?
yicak 2014. 06. 27. 16:42
Előzmény: #151  kukutyinbenko
Egy kérdés, hátha tudja valaki, mi újság lesz a volksbanktól felvett már lezárt dev. hitelesekkel, amit ugye megvett a sberbank?
kukutyinbenko 2014. 06. 27. 16:31
Előzmény: #148  gyula1971
Fair bankokról OV interpretálásában nekem két dolog ugrik be elsőre.

Az egyik egy hasonló nevű szép, távoli város ahol tárt karokkal várják a hozzá hasonló tettre kész embereket.
A másik néhány hazai példa, Széchenyi Bank, Körmend és Vidéke Takszöv, Duna Takszöv, FHB
Semmi mutyi, csak a tisztes szorgos munka mindenhol. Mindenki láthatja lehet így is...
Törölt felhasználó 2014. 06. 27. 16:15
Előzmény: #149  signal2
"Amúgy érdekes felfogás, hogy az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés csak a lakossági kölcsönöknél tisztességtelen, a vállalatiaknál nem..."

Valóban. De szerintem a Kúria döntése után bármelyik cég gyakorlatilag biztos pernyerés mellett perelhet ezügyben. Ilyen értelemben már nem olyan gáz, hogy ez az átfogó törvény csak a lakosságra vonatkozik (nem mondja ki, hogy a cégek esetében mindez rendben van), hiszen egy cégnek nyilván jobbak a lehetőségei jogi érdekérvényesítésben, mint egyszerű Marikanéniknek.
signal2
signal2 2014. 06. 27. 16:04
Előzmény: #148  gyula1971
A "fair" majd az lesz, hogy mindjárt az elején olyan kurva drága lesz egy hitel, hogy nem lesz itt semmilyen hitelezés. Emiatt a betétekre sem fognak kamatot fizetni.
Amúgy érdekes felfogás, hogy az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés csak a lakossági kölcsönöknél tisztességtelen, a vállalatiaknál nem...
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 27. 15:49
Előzmény: #147  hali
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a devizahitelek ügyében elfogadott kormányzati akciótervvel új korszak veheti kezdetét: a tisztességtelen bankok után eljöhet a fair bankok ideje. A kormányfő Brüsszelből, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínéről nyilatkozott pénteken telefonon a Kossuth Rádió 180 perc műsorában.
hali
hali 2014. 06. 27. 12:43
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
Szia!

Mindeni soha semmilyen dolognál nem járhat egyformán jól.

Mondjuk ,aki esetleg hitelből építkezett,autót vett,stb, az esetleg munkahelyeket is teremtett és az anyagokon keresztül adót is fizetett sőt a bankadó egy részét is az ő befizetéséből termelte ki a bank.

Aki meg nem vett fel hitelt,lehet,ha megtakarította párna alatt tartotta,ami a gazdaságnak semmi jót nem tett.

Üdv:hali
hali
hali 2014. 06. 27. 12:40
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
Szia!

Ez is igaz!

hali
hali 2014. 06. 27. 12:36
Előzmény: #144  Pitzu
Szia!

Ebben igazat adok neked!

Pitzu 2014. 06. 27. 11:59
Előzmény: #140  hali
Azért a 2. ponttal vitatkoznék. Nem kifejezetten a hitelfelvevőnek kellett volna erre számítania, hiszen csak azt láthatta, hogy az elmúlt években a CHF mondjuk a 160 forintos árfolyamhoz képest kb. +/-15%-ot ingadozik. Arról nem is beszélve, hogy már a közeli EUR zónához csatlakozásról is szóltak a hírek.
A banknak kellett volna ezt a kockázatot mérlegelnie, és úgy meghatározni a jövedelem függvényében a kihelyezhető maximális hitel összeget, hogy akár a 300 forint/CHF is beleférjen. Most nem lennénk ekkora bajban.
Törölt felhasználó 2014. 06. 27. 08:49
Előzmény: #141  Törölt felhasználó
2 nyilatkozat 1 nap :

"A magyar miniszterelnök a reggeli műsorában több kinyilatkoztatást is tett a devizahitelekkel kapcsolatban. Elmondása szerint a problémát a forintosítással oldják majd meg teljesen, aminek költségeiben az állam is részt vállalhat."

"Figyelni kell azoknak a szempontjaira is, akik egyáltalán nem vettek fel kölcsönt. Ha az állam esetleg pénzzel beszáll a rendezésbe, akkor az ő adóforintjaikat is igénybe veszi. Ez nem feltétlenül igazságos velük szemben."

/Varga Mihály/
Törölt felhasználó 2014. 06. 27. 00:41
Marha meglepő, hogy még mindig nő a nemfizetők aránya (miközben a törlesztők 2011 szeptemberében 260 feletti CHF-nél voltak a legmagasabbak, meg 2012 év elején, amikor 320 fölé ment az euró), amikor naponta hergeli a lakosságot a bankok ellen a kormány, meg közvetve, közvetlenül naponta üzeni, hogy ne fizess, megmentünk...

Óriási hiba volt ez. Ha 2011-ben határozott szabályozói szigorítások mellett meglépik az általános érvényű, akár kötelező árfolyamgát rendszert (szigorúan azt kommunikálva, hogy a hitelt vissza kell fizetni)... akkor mindenki benne lenne a rendszerben, 25% nemfizető helyett 10 alatt lennénk, a Ft nem lenne folyton kitéve a bankellenes kirohanásoknak (újabb nyerő a hiteleseknek), 3 év alatt erősebb Ft mellett csökkent volna a háztartási szektor adóssága, a bankrendszer meg örömmel hitelezne versenyben, mert nem lenne több 100 mrd-al állandóan, ad hoc módon szétszopatva (amivel nem csak veszteségeik vannak, a forrásköltségeik is nőnek).

Csak ehhez szakmai átgondoltság, piaci elvek és hozzáállás kéne / kellett volna. Nem erőből szabadságharcolósdi (egyébként mi ellen is, a piac ellen?)
Törölt felhasználó 2014. 06. 27. 00:30
"Az én -saját!-véleményem szerint mind a három fél (adós,állam,bank) kb 1/3-1/3 arányban hibás!"

Pontosan ezért tartom az árfolyamrögzítést teljesen rendben lévőnek. Ott minden piacellenes baromság nélkül pont az történik, amit íraz, mégpedig ráadásul az alábbi fontos elvek mellett:
- megmarad az adós alapvető felelőssége az árfolyammal kapcsolatban, de a tehernövekedésre tekintettel időleges segítséget kap az árfolyamváltozás terhei alól, és vissza nem fizetendő segítséget a kamatterhek egy része alól;
- megmarad a lehetősége a banknak a kamatmódosításra is (lássuk be, nem fix kamatnál nem ördögi bűn a kamatemelés), de átvállja végleg az adós helyett ezen terhek egy részét, és az árfolyamban is átmenetileg segít;
- az állam nem nyúl bele a piacba, nem alkalmaztat erőszakkal antipiaci árakat, elveket, de segít az adósnak részint a konstrukcióval magával, tehát az árfolyamváltozás terheinek időleges segítségével, és részint a kamatterhek egy részének átvállalásával.

hali
hali 2014. 06. 27. 00:19
Előzmény: #139  Törölt felhasználó
Szia!

1,Tudom én is,amit írtál,de az előző hozzászólásodban-amire reagáltam-te az agyonadóztatott bankrendszert írtál,én erre írtam,hogy az ,akkor még nem volt.

2,az árfolyamkockázatról:aki deviza hitelt vett fel az számíthatott volna mindenre(akár 500ft-os euróra,vagy 300ft-os CHF),mert ez a kockázat benne van/volt.

3.de azért az országkockázatra,államcsőd veszélyére,stb. nem hallott és nem is számíthatott egy hiteles,mert erről senki nem szólt nekik..

4.az árfolyamrés meg tisztességtelen-nevetséges-(és ezt nem én mondom,hanem a Kúria

Tovább nem is akarok vitatkozni ezen.

Az én -saját!-véleményem szerint mind a három fél (adós,állam,bank) kb 1/3-1/3 arányban hibás!

Törölt felhasználó 2014. 06. 26. 23:53
Előzmény: #138  hali
"Azért a bankokat se kell félteni,mert a 2008-as válság után szinte egyből kezdték a kamatokat is emelni a hiteleknél"

Nézz rá a CDS-re, mintha az is egyből ugrott volna felfelé 2008 őszén, 2009 elején, meg mintha majdnem csődbe mentünk volna, meg mintha a forrásköktségek (állam és bankok egyaránt) ugrottak volna... Ez elég ok a kamatemelésre.

2010-ben lehetett volna csökkenteni, meg 2012-től. De akkor meg jöttek a brutál banki terhek.

hali
hali 2014. 06. 26. 23:46
Előzmény: #137  Törölt felhasználó
Szia!

Azért a bankokat se kell félteni,mert a 2008-as válság után szinte egyből kezdték a kamatokat is emelni a hiteleknél(pld:országkockázatra való hivatkozás)..bankadó meg csak 2010-től van Magyarországon.

Törölt felhasználó 2014. 06. 26. 23:00
Előzmény: #136  gyula1971
Hát pontosan az a baj, hogy ez van, ennyire szakmaiatlan az egész. A kormány meg szavazatszerzésből ennek akar megfelelni. Tegyük gyorsan hozzá: jó részt saját magának köszönheti a felhergelt emberek, a szar Ft miatt, meg az agyonadóztatott bankrendszer miatt, akik naná, hogy ezek egy részét beépítették a termékeik árazásába.
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 26. 21:46
Előzmény: #135  gyula1971
Ha nem megy a cikk megtalálható a Pénzcentrumon.

Eredmény:-
Te mennyit szeretnél visszakapni a bankodtól?
Félmillióval megelégszem 15% (406)
Egymillió alatt szóba sem állok velük 35% (990)
Nem érdekel, a lényeg, hogy kapjak pénzt 10% (276)
Nekem forinthitelem van, én mikor kapok pénzt a bankomtól? 6% (166)
Nem kell nekem a bankok pénze, legyenek boldogok vele 1% (36)
Sosem voltam banki ügyfél, nem is leszek 1% (26)
Engedjék el a tartozásomat, és fizessék vissza a törlesztőrészleteimet kamatostól! 17% (487)
Én nem vettem fel hitelt, de kérek pénzt 15% (409)
Összes szavazat: 2796
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 26. 21:45
Előzmény: #134  bigyula
Ez már jó lesz remélem. Pénzcentrum oldala.
Devizahitel: Te mennyit akarsz visszakapni a bankodtól? Szavazz!

link
bigyula 2014. 06. 26. 20:20
Előzmény: #133  gyula1971
"Hitelkalkulátor

Az alábbi adatok a Portfolio Money adatbázisából származnak és 16 bank aktuális ajánlatából a legkedvezőbb konstrukciókat mutatják be.

No input file specified."
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 26. 20:18
Előzmény: #132  bigyula
Nem akarom kommentálni, itt van egy szavazás nézd meg.
Egyre szavazni kell, tehát bejelölni,akkor látod a szavazás állását.

link
bigyula 2014. 06. 26. 19:14
Előzmény: #130  gyula1971
" Szerződésem élő a mai napig 1000.-napos késedelemben van, nem zaklatnak telefonon."

Már mondtam: én a bank helyében már átadtam volna egy behajtócégnek a szerződésedet... Ne csodálkozz, ha valami ilyesmi történik.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 06. 26. 19:06
Előzmény: #129  Törölt felhasználó
bejött a tipped
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 26. 19:03
Előzmény: #127  Törölt felhasználó
Ok, hagyom a témát csevegjetek, nem zavarlak benneteket!

Ja azért március 20.-ig értesített a Bank, hogy beléphetek a kibővített árfolyamgátba.
Ez egy autómatikus levél volt.

3.-éve volt az akkori PSZAF.-nak küldtem el a szerződésemet, ő írásban javasolt bírósági utat nekem.

Ez nem lett meglépve, de én ezt a levelet bevittem a Bankba. Az alkalmazott lefénymásolta,bevitte a fiókvezetőnek, 10.-perc múlva ketten kijöttek, nézünk többféle könnyítőcsomagot önnek, kérek-e kávét?

Nagyon kedvesek voltak velem a Bankba. Szerződésem élő a mai napig 1000.-napos késedelemben van, nem zaklatnak telefonon.
Törölt felhasználó 2014. 06. 26. 18:52
Előzmény: #124  Törölt felhasználó
Most megint nem fog válaszolni. Jön Futtato, aki folytatja Gyula kampányát (hiszen ő is Gyula), aztán reggel Gyula megint kampánnyal kezd és már el is pörögtek a témáról a topicok.

Így megy ez itt hónapok óta...
Törölt felhasználó 2014. 06. 26. 18:45
"Bevétel nélkül felvettél hitelt, hogy felújítsd az ingatlanod és drágábban elad.
A hiteltörlesztő felment, az ingatlanár le.
A hitelt törleszteni nem tudod, az ingatlant eladni nem akarod.
Arra vársz hogy megmentsenek és majd ha felmegy az ingatlan ára, akkor nyereséggel el tudod adni.
Ez egy sima spekuláció, amin a veszteséged mással fizettetnéd ki, a nyereséget pedig eltennéd."

Kihagytad, hogy a hitel felvételhez ráadásul hamis adatot adott meg és írt alá szerződésben.

Ez egy folyamatos spekuláció, csalással megspékelve, ahol nem csak a bukóját, hanem a teljes hitelét a társadalommal akarja megfizettetni, hogy duplán nyerészkedhessen.

Gyulát nem megmenteni, hanem lesittelni kellene, ez lenne az egyetlen társadalmilag igazságos következmény.
Törölt felhasználó 2014. 06. 26. 18:42
Előzmény: #126  gyula1971
ok. bocsi ha rosszul látom a helyzeted. Várom a javítást
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 26. 18:37
Itt bizony sok mindent ki kellene javítani....több időm lesz kijavítom.
gyula1971
gyula1971 2014. 06. 26. 18:33
Előzmény: #121  stock33
Annyira hülye nem vagyok...
De ha ez nem bűncselekmény akkor bizony ebből hogy mondják, becsületsértés is lehet.
Én senkit nem sértettem meg, csak egy a szakmai fórumhoz tartozó álláspontot adtam meg.
Nem ide illő témáról nem írtam.
Törölt felhasználó 2014. 06. 26. 18:32
Előzmény: #116  gyula1971
Leírom Neked hogy látom, mit próbáltál csinálni. Ha tévedek, kérlek javítsd ki.

Bevétel nélkül felvettél hitelt, hogy felújítsd az ingatlanod és drágábban elad.
A hiteltörlesztő felment, az ingatlanár le.
A hitelt törleszteni nem tudod, az ingatlant eladni nem akarod.
Arra vársz hogy megmentsenek és majd ha felmegy az ingatlan ára, akkor nyereséggel el tudod adni.
Ez egy sima spekuláció, amin a veszteséged mással fizettetnéd ki, a nyereséget pedig eltennéd.
Törölt felhasználó 2014. 06. 26. 18:31
Előzmény: #118  bigyula
Pontosan. Gyula esete egyértelműen kimeríti a csalást.
Törölt felhasználó 2014. 06. 26. 18:30
Előzmény: #117  gyula1971
Jézusom, ez egyre gázabb...

És ez szerinted NEM felelőtlen?

Felveszed a hitelt, amire nincs is szükséged (bekamuzott jövedelemmel). Abból törlesztesz. Ennek mi értelme?

Majd nem fizetsz. És még neked áll feljebb, hogy mit képzelnek, hogy felajánlanak egy törlesztő csökkentést, széttárod a kezedet, hogy hát havi 26-ból nem tudsz 26-ot törleszteni.... De persze amikor felvetted akkor 26-tal vállaltad az 50-et is!

Figyi: te mérhetetlen buta és/vagy hazug, csaló vagy. Nincs más.
stock33
stock33 2014. 06. 26. 18:28
Előzmény: #118  bigyula
szerintem ez a gyula vagy baromira kamuember, vagy annyira hülye, hogy részletes beismerő vallomást tett itt az oldalon

valakinek elege lesz belőle, és feljelenti, forrásként megadja a fórumot. IP címe alapján simán lenyomozható, és annyi információt adott már a csalásról, hogy abból nem fogja tudni kimagyarázni magát...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek