Előrejelzés, visszatekintés, napi chartkövetés, hír, füles, megérzés, nyerő-vesztő... minden.
Jelen pillanatban a németeknél általános a vélemény, hogy a DAX kb. 600 ponttal van "alulértékelve" az amerikai indexekhez képest. Önerőből hogyan fogja tudni ezt ledolgozni? Le tudja egyáltalán?
https://www.investing.com/indices/nq-100-chart nasdaq m5-ön van egy kalapács, 19670 alá zutty, akkor ignore. ha csak 19690-ig, és onnan zöld 770, akkor talán megfogták ideig-óráig, ettől még az irány dél.
egy szerdai okoskodás....DD)) joe001 szerda, 11:45#272863 ha egy pár giga bank ill. bef alap vezető trédere lennék azt szeretném elérni , hogy minél magasabban és/ vagy oldalazva minél óvatosabban (azaz lassan) szép nagy short pozit vennék fel építenék ki …..a lassúságra a pozi méret miatt nagyon nagyon vigyázniuk kell ….és igen addig elérném , hogy a nyilvános elemzések szép magas célárakkal szerepeljenek természetesen a csudi hetest felturbózva…. DE aztán eljönne a végítélet órája (pl. 2017 év vége után 2018 jan - febr) amikor a csapból (baráti média, elemzők) is a xar folyna a nyáj pedig a topik alapító nevéhez méltóan (birkanyiiroo) ott állna bánatosan megkopasztva a pánikban ….az erkölcsi győzelem sokaké lenne ( ugye megmondtam , hogy felmegy ….ugye megmondtam, hogy beesik) …persze a zömük nagyon nagyon könnyített pénztárcával bégetne…..volt ilyen párszor már a GBL-ek furfangosak ( a bónusz mindenek felett)….persze , hogy honnan indul(hat) a bíg reccs azt akik tudhatják nem reklámozzák.... viszont szoktak lenni némi jelecskék (persze nem mindig).... pl….és itt jönne pár oldal okoskodás , de minek amikor imádkozni is lehet…DD))
Október van..arra esnek.. Meg csúcson vannak,egy hónappal az elnökválasztás előtt. Ideális korrekciós állapot van..De ezt már leírtam szeptemberben,hogy legkésőbb októberben elindul a folyamat..Nem krll ehhez semmiféle adat..Csak elkezdenek eladni,és ennyi..
S&P-nek 5700 alá kell zárnia. Nincs mese. Ha innen kizöldül, valami nagyon nincs rendben:). DAX 1.5%-ot esett. Amúgy mire estek? 15:30-kor még nem volt semmi adat.
"ISM adatok jönnek, és atom szar PIROS adatokra tippelek." Jöttek, mind piros. Csak rásegít az amúgy is szar hangulatra. nasdaq 19350-et tippelek mára,:D.
Del körül vettem nem sokkal 12 előtt,utána azonnal szívatott a Dax egy felhúzással... Meg is ijedtem,mert a Daxból a közeli KO-sból vettem 650 db-ot 3971-en,Nasiból viszont csak a távolabbit mertem 230 db-ot 4964-en.. Sp-t nem mertem a közeli KO miatt.Kb egyidőben a cfd-s tőkémet is elsütöttem,fele-fele arányban,Dax,nasi... És most hátradőlés van,nincs ugrálás...
Hulló kések alá állsz? Talán te tapasztaltabb vagy, és tudod, hogy mi történik, és mi talán kevésbé. Mi itt a fórumon, néhányan, hisszük, hogy ez az egész tőzsdei menetelés egy kamu. És hogy ebből brutál pofáraesés lesz (talán recesszió, globláisan) Kína a tőzsdét pusholni akarja. A cégek szarok, csökkenő bevétel. Minek pusholja Kína a tőzsdét? A cégek szarok, visszaeső bevétel, szar jövőkép. "Short-eladás". +30%-ot repült az ilyen olyan hülye hírekre a Shanghai, majd esik az is, profitreazliáls + shortnyitás. USA talán később csökkentett, vagy eleve tökmindegy,h mikro csökkent, ha már cumi van. EKB is pánikol, EU gazdasága miatt. Ennek ellenére DAX ATH. S&P ATH. Nasdaq lemaradó volt, viszont a többihez képest bőven túlteljesítő-hype-os. Pont emiatt nem jött ki új ATH-ra.
Békeidőben majd leírom, mi a helyzet. Nasdaq TS08 amúgy 2000 Ft körül volt 20270 környékén. Egy 100db-ot igazán vehetett volna valaki. Lehet a 200.000 Ft rövid idő alatt 1.000.000-t fog érni:).
amúgy milyen szép volt a DAX, hülyét csinált a világból. Napi maxra jött USA nyitóig 19450, már már elhitette mindenkivel, hogy jön 19500 fölé, aztán jött a 19260.DAX védi a 19260-at. https://www.investing.com/indices/germany-30-chart m5-re átrakom, van egy pici GAP (m5-ön), kitörési szint. privátbankár 20000-eket írt...hát furcsa:)
van hasonló s&P gyertya, mint most: https://kephost.net/p/MTQzMjc2NQ.png de még csak hasonló. a tegnapi nagy zöld gyertya alá kell zárni, ha csak az aljáig megy le, vagy visszazár a gyertya alja fölé, akkor még nincs semmi. 5703-ról pattant, 5700at kőkeményen védték, én az elesésére számítok:).
Minden beképzeltség nélkül,úgy gondolom,időben szóltam,hogy október eséssel indul. Még azt is hozzátettem,hogy a nasi vezetésével. Vissza lehet nézni..
Írtam, hogy gyenge a nasdaq. ( kék vonal alatt) Figyeld meg mit mondok 9 perc és ISM adatok jönnek, és atom szar PIROS adatokra tippelek. Ez mindig így volt. Fordul a hangulat, fordulnak az adatok. "Adatvezérelt" fordulás, én ebben is hiszek, hogy az adatokat manipulálják. Amikor erős long van csupa jó adat jön hetekig, utána csupa szar hetekig.
Hát pedig most is a saját fejem után mentem,és kb 1 órája full shortban vagyok Daxban Nasiban,Certiben,cfd-ben...Nem vártam semmijen jelekre,csak arra hogy végre már elseje legyen.. Kíváncsi vagyok,mikor veszitek észre,hogy short van..
Lehetséges, hogy a nagyok már irányba álltak, shortba. Még tartották a long pozikat, kivárva, hogy tele legyen a puttony. Aztán jön a longok zárása, a short meg termeli a zsetont..?!
S&P 15:30 óta folyamatosan esik. Nasdaq "megviccelte" a világot, emelkedett tegnapi záróig:(időben 16:00-ig) 20060 környékére, majd izmos esés. behozva az S&P esést közel -1% pár perc alatt. DAX 19450-19300Itt a vége, fuss el véle? https://www.investing.com/indices/nq-100-chart 19850 alatt borítás. (19840-50 4 h bollinger közép) 19350-re várom 1-2 héten belül (persze csak tippelgetek a vakvilágba........)
Nasdaq 1D, kicsit máshogy nézve, nem csak az utolsó 3-4 napot: https://kephost.net/p/MTQzMjc0Ng.png Narancssárgával jelöltem a kritikusabb pontokat, szinteket. Így nézve, az augusztus 1-i letörést követően 1x jött vissza a kék vonal fölé,de nem sikerült megtartaniuk. Egyelőre nincs ereje újra átütni. (jobb oldali kék nyíl, narancssárga zóna) A 2db kék nyíl azt mutatja, hogy itt hasonló mozgások vannak. Nagy pofára esés is jöhet, de hasonló emelkedés is, mint korábban. Közben DAX 130pontos pofáraesés...
Sok dologban nem hiszel, nem mondom, hogy ez baj, vagy probléma. De néha jó meghallgatni mások mit látnak, és nem a saját fejed után menni. Én pl. hiszem, hogy valamiért van jelentősége a bollinger szalagoknak, közepeknek is. Nasdaq-nál nem tudták intenzíven megtolni a napos szalagokat. Intenzív alatt azt értem, hogy meredeken emelkedővé varázsolni, ehhez napi max körül kellett volna zárni, ne adj Isten bolitető felett legalább 1 nap, amire nem maradt erő 18300-ról 19600-ar. Így nem maradt más, mint az oldalazás, az oldalazással, közeledik a bollinger közép, a tető valamelyest szélesedik. És mint tudjuk, aranyszabály, "először pattan", amit én rühellek, márpedig napos boliközépről rendszerint pattan először, vagy totálisan átszakad rajta. Tesze-tosza esés, esni nem tud, emelkedni fog. Én ezt szoktam mondani. OTP-nél beírtam múlthéten, hogy 18620-30 kitörést visszatesztelheti? Mit kaptam negatívokat, tessék, MA 18590 is volt (azóta nem néztem), 19180-19150-ről az 600 pont, TS-ben 1000> 1500-1600 Ft "uram bocsáss meg 50-60%, aki kicsit is bevállalós volt.
Jó longolást kívánok neked a bikapiacon,csak nem kéne állandóan leszólni azokat,akik megpróbálnak eltalálni egy-egy korrekciót,illetve hisznek egy komolyabb esésben,csak esetleg elhamarkodják a pozi nyitásukat,és buknak vele.. Attól még nem lúzerek ők,csak esetleg több kockázatot vállalnak a megszokottnál...
Ja,néztem.Mindenesetre,ha ma fent nyitna NQ,akkor megint esést várnék valamelyik támasz szintig, ott viszont jó lehet longot nyitni, jelenlegi szinten ,főleg Usa nyitás elött, nem piszkálnám. Úgy nézem Nvidia tegnap megint long irányba fordult, valószínűleg végzett a shortos korrekciós szakasszal, de ha fent nyit akkor szerintem most zárná a nyitó rést,és utána long folytatás.
Akkor 2022-ben mi volt? Januártól októberig esett a DAX 4500, a Nasi meg 6000 pontot..Az nem medvepiac volt? Egyébként én is esést várok októberben,erősítve a "lúzerek" táborát..😉
anno ezt 09.11-én rajzoltam: https://kephost.net/p/MTM5MDM0NA.png ez ez a nap, amikor 18530-ról elindult 19260-on zárt. a mostani 4h hasonló alakzat. csökkenő aljak (csak itt nem jelöltem) 1. piros 2. zöld. 3. zöld. és 4h-ról beszélünk, nem m5.
NQ100 4H https://kephost.net/p/MTQzMjM2Mw.png Ez nálam A fordulós alakzat, 3 alj összehúzva. 1. piros 2. szára mélyebben a pirosnál + doji (piros test alatt minimálisan) 3. legmélyebb száras + zöld doji fölé kellene még egy 4. egy megerősítő zöld, addig nincs semmi. Lehet rosszul rajzolom, de kitörés-gyanús, egyelőre. NQ100 1D: https://kephost.net/p/MTQzMjM2Mg.png Egyelőre ez is érdekes. Én általában nagyon figyelem a dojis napokat, szerintem azok egy "kritikus" - fontos szintet jelölnek, és arról a szintről pattant, 19970 felett zárt. 4h adja alá a lovat....
Dax-nak elvileg 19314 nél lenne a fő támasza,Nq nál maradt 20000-nél,ha idáig lecsorog és jön a fordító akkor az jó lehet longra.Ha esni akar azt inkább USA kereskedési idejében várnám.
ja ezt szeretnni szokták felénk egy távoli galaxisban: „ Üdvözlet a világ legkeményebb játékában. Sajnos itt a világ legélesebb, leggyorsabb, legintelligensebb, legjobban informált, makacsul irracionális és sok esetben etikátlan elméi ellen játszod a játékot. A számítógépek, botok, robotok ellen játszol, akik gyorsabban reagálnak nálad. A traderek ellen játszol, akiknek sokkal nagyobb tapasztalata van a tiednél. A befektetési alapok ellen játszol, akiknek sokkal több pénze van, mint neked. A bennfentesek ellen játszol, akiknek több információjuk van nálad. Mások félre fognak informálni téged. És egy belső hang mindent megtesz azért, hogy megtörjön abban, amit cselekedned kellene. Így hát felejtsd el a gyors és könnyű pénzcsinálásról szőtt álmaidat! "
A tőzsde mindig is elrugaszkodott a gazdasági realitásoktól ( elég (lenne) ha némi André Kostolanyt hallgatnál) a jövőt (amit aktuális hangulatában a nyáj elképzelt) árazza. Medve piac meg nem 1 volt 2000 óta egyszer ráérsz nézz utána , bár inkább hagyjad nem számít. A bika piacon lehet a legkönnyebben pénz keresni (csak ezt egy csomó lúzer nem veszi észre várva FOLYAMATOSAN a nagy nagy armageddont mindenféle fiszfasz teóriáknak köszönhetően). https://www.kepfeltoltes.eu/images/2024/10/01/73287904121_1325174182831.png Ha atomháború lennek akkor lesz pár gondod , de az tuti biztos tőzsde nem lesz köztük: További sok sikert valami értékteremtő pályán , ja és a végént mind meghalunk (állítólag) ….DD)) https://www.youtube.com/watch?v=y-lcihCF-AI&list=RDMM&index=11
Szerintem a piac majd csak akkor fogja elhinni, hogy nem lesz annyi kamatvágás,mint amennyit beáraztak,mikor a következő várt időpontban,majd tényleg nem vág a fed.
Igen tegnap órás támaszról pattant NQ.Jelenleg 20160 környéke az érdekes a számomra,illetve,kb innen 20040 mehetne oda a következő emelkedő hullám, ideális esetben.20000 alá meg nem mehetne,20160 környéke elött, utána már igen.Ha ott vissza fordul short irányba.
Az utolsó medve piac az ezredfordulós. Szóval inkább 21 év medve piac nélkül...A következő mindent visz lesz. Ha lassú lesz az indulás akkor az éghajlatra fognám.. azaz átestünk és bármit is csinálunk egy komolyabb kihalás jön az emberi faj tekintetében, ha gyorsabb akkor valami atom háború féle. Minden két esetben a fogyasztói társadalom kell, hogy súlyos csapást szenvedjen. A jelenlegi bika piacok a gazdasági fundamentumoktól jelentősen elváltak, a tőzsde egy casinó lett. Nem baj, csak arra a szerepre, amire létrejött, érték mérés, érték teremtés teljesen alkalmatlan. Legfeljebb nagyon nagyon hosszú távon. Ahhoz meg a medve is hozta tartozik. Legalább is a gazdaság ciklikussága megmaradni látszik. A tőzsdéé nem.
-Jó napot! Private Banking friss:-DAX, napi: Ez az index is elindult felfelé két hete csütörtökön. A 18 750-es szint felett teret nyitott, amire egy nyitva hagyott rés is ráerősített. A kitörés miatt a 20 000 környékére is kijöhet minimum a számított szint. A 18 750 alul már támasz, felfelé két vízszintes sávot is felmehet, így a 20 000 elérhetőnek tűnik. Ellenállások: 20 000; 20 625. Támaszok: 18 750; 17 500; 16 875; 16 250.
a powell tata előtt felesleges agyalni aljakról tetőkröl szvsz ,ha mond valami mókásat, mozoghat valamerre 50-300zat majd vissza vagy nem , x akta ....max skalpolgatni érdemes előtte 10-50 pöttyökre az indexeknél......
csökkenő tetők ! (kiemelném) emelkedő aljak 19960-70ről zöldül. általában a kitörés iránya az azt megelőző "mozgás" alapján történik, tehát ez miatt logikisabb lenne az észak. De akkor a DAX hova megy? 20k?
Ilyenkor nekem a reszekessetek betörők 2. része jut eszembe, amikor mentek fel a lepcsőn: - Emlékszel mi volt a multkor? (Kicselszték a két flakont) Aztán elindultak és jött a harmadik vas oszlop. öööö, most három volt. :) Na tőzsde is ilyen.
a nagyobb alapok komoly mennyiságű kp-ben ücsörögnek , csak történt némi bibi , mert globális szinten fokozódott a hambis /dodós cuccok ,részvénykben történő megtakarítás beáramlása, mivel az online tözsdézés (pézváltás) lavina szerűen elterjett a fejlődő világban is .... sokan inkább dollárban (dodós cuccokban) tartják a lóvéjukat a híres kipcsák forint vagy a foscsi rubel vagy jüan , rúpia helyett....a rekord mennyiságű friss tőke beáramlása (is) a részvények (alapok ) árát, árfolyamát feldobta.... a kérdés amire a költő nem vár választ, mi van ( lehet ?) ha a bálnák okosba kitalálják , hogy azért lassan lassan a miki rallyba be kéne szállni , mert kp-ban ücsörögve nincs hozam ...és ha nincs jó hozam a GBL-leknek nincs szép bónusz...a stop és a hangulatjelző biszbaszok legyenek velünk....DD)) https://www.youtube.com/watch?v=_XLJvx3T_1c&list=RDZT71G-7jJuk&index=16
Olvastad a híreket?Valami tőzsdei krach-hiba miatt nem tudták zárni a kínai short pozikat nagyfektetők:D+ 8% ,én ennek tudom be. Lassan +30%-ban vannak a kínai indexek, nem indokolt. Én emiatt várnék egy UP-ot DAX-ban és USA-ban is. (bár már annyira nem sokat) Mondjuk ez e a hyper-hype dax emelkedés is furcsa 19000-19500.
15 év alatt, érdemi medvepiac nélkül, kb. hatszorozódott a s&p és csodálkoznak, hogy pénzpiaci alapba áramlik a tőke? Ez az én olvasatom is, ellenben ha ennyi cash van a partvonalon.......!?
A német részvények mintha csak egy korai Mikulás-raliban vettek volna részt, köszönhetően a Fed kamatcsökkentésének és Kína piac ösztönző intézkedéseinek. A Dax benchmark index új mindenkori csúcsra ért el. A német és kínai részvények jellemzően párhuzamosan mozognak, mivel a Dax komponensek eladásainak mintegy 20%-a az ázsiai-csendes-óceáni térségben realizálódik. https://www.youtube.com/watch?v=sGYrvIMKjKU
Egyesült Államok, pénzpiaci alapokA befektetők az ellenkezőjét teszik, még mindig pénzpiaci alapokba halmozzák a vagyont annak ellenére, hogy a kamatvágásokkal és a hozam esésekkel együtt a szaksajtó és az elemzők nem győzik hangoztatni, el kell kezdeni távozni a készpénzből és készpénz jellegű befektetési elemekből. Az USA készpénz jellegű alapok 121 milliárd dolláros forgalomról számoltak be az elmúlt héten, ami 2023 márciusa óta a legnagyobb beáramlás, amivel a teljes eszközállományuk 6,42 billió dollárra hízott........................................................................................................ Az amerikai tőzsde ereje valóban példátlan:Az amerikai részvények teljes piaci kapitalizációja százalékban kifejezve a globális piaci kapitalizáció rekordértékét, 48,8%-át érte el. Ez az érték 15 év alatt csaknem megduplázódott.A teljes amerikai részvény tőzsdén forgó papírok összértéke most 57,4 billió dollárt ér ami az USA GDP-jének kb kétszerese.Az S&P 500 éves szinten 21%-ot emelkedett. https://www.youtube.com/watch?v=H72yZgrWbxU
A vén trotty mindig felszopja a piacokat, ideje távoznia, rengeteg bakot lőtt már és nagyon nagytőke-párti. Messze a leggyengébb FED vezetőként fognak emlékezni rá.
Este Powel beszéd.. Megint felnyomják este meg éjszaka az indexeket,kibuktatják a shortosokat,aztán elsején meg jól beejtik.. Nem lennék meglepve,ha ez a forgatókönyv jönne...
Látom én is.Futi éjszaka 0:00-tól. 19540- 19640........ 10-15 pontra a maxtól. Shanghai index +8%. https://www.investing.com/indices/csi300 Hang sen + 3% Nikkei-t még nem tudni. Nasdaq + 0,2% (futi) Azért ha itt jön egy kőkemény fordulás 5-10-os mínuszokkal, DAX -s és Nasdaq-nak fájni fog. DAX 19464 felett jöhetne új csúcsra. Én hiszek abban, hogy megy a kőkemény cumiztatás még a hét elején. Hét vége fele várok pirosat.
A péntek kimaradt számomra, nem lett dupla alj 20020 elött ,10 percesen. Most így már short és long lehetőséget is nézek .19842 környéke jó lehetne longra ha a japánok miatt leesne addig, hajnalban ,és persze ott kapna is fordító jelet 5-10 percesen.
Lesz az is. Majd... Majd ha a shortolok belefáradnak a pénzvesztésbe és a maradékot mind betolják longba, na akkor fog lefordulni. Akkor aztán a nagyok rátesznek egy lapáttal és úgy fog esni mint a 21, [mert adja boldog és talan! :) ] Esetleg még atomvillanás esetén is eshet nagyot és azt jó gyorsan. :)))
A tőzsde örök a zsebek változnak...:) A jelentések szerint több hedge fund került szorult helyzetbe egy hatalmas short squeeze miatt a héten. Ezek az alapok nagymértékben shortolták a kínai részvényindexeket, kihasználva a Direct Market Access (DMA) stratégiákat, amelyekben nagy súlyt helyeztek az indexek esésére. Azonban a kínai kormány új gazdasági ösztönzői hirtelen, előre nem látott emelkedést idéztek elő a piacokon, különösen a Shanghai Composite indexnél, amely az egyik legnagyobb heti növekedést érte el az utóbbi években.A helyzetet tovább rontotta egy technikai hiba a Shanghai Értéktőzsdén, ami megakadályozta, hogy ezek az alapok időben eladják eszközeiket a margin követelmények teljesítése érdekében. Ez a kombináció hatalmas veszteségekhez vezetett különösen az olyan nagyobb kvantitatív hedge fundok esetében, amelyek nagymértékben támaszkodtak a short pozíciókra. Az extrém kínai indexek emelkedésének globális hatása is volt. https://www.nasdaq.com/articles/stimulus-sparks-rally-leaving-chinese-quants-caught-short-squeeze https://www.barchart.com/story/news/28773349/stimulus-sparks-rally-leaving-chinese-quants-caught-in-short-squeeze
sokan teljesen feleslegesen évek óta pörögnek folyamatosan a saját ideájuk körül aztán 1000 - ből pár embernek úgy tíz alatt saccográf megjön (johet) a felismerés …a zömük az évek óta hiába várt bíg shortban elvéreznek (ami a nagyon egyszerűek kedvéért nem azt jelenti , hogy nem lehet shortolni és nincsenek korrekciók és nagy rotty lehetőségek) ….. egyszer annak aki ráér érdemes visszaolvasni pörgetni főleg a nagyobb mozgások (fel ,le) előtt ezt a topikot (is)....vajon hányan maradtak meg az uccsó 15-20 évben ( persze többen , mint azok akik néha a pf-en terézanyáskodnak és 100X leírják ugyanazokat az uncsi közhelyeket , mert elmentek zárt topikokba hisz minek fárasszák önmagukat) egy garfikon 2 apácával és egy piros pingvinnel Klotild apácának , akit a háta mögött csak nagymesternek hívnak a bátorok....DD)) http://keptarhely.eu/view.php?file=20240929v00zlwgcy.png
egy kis Vw-s világvége sztori ami szintén felhívja arra a figyelmet , hogy néha semmi sem az aminek látszik és minden másképpen van : A Porsche 2008-ban fokozatosan növelte részesedését a Volkswagenben, és a piac sokáig nem tudta, hogy mekkora részt birtokol. Október 26-án azonban a Porsche bejelentette, hogy közvetve és opciókon keresztül már a Volkswagen részvényeinek 74%-át ellenőrzi. Ez sokkolta a befektetőket, mivel a Volkswagen részvényeinek egy része állami tulajdonban volt, így a piacon valójában elérhető szabad részvények száma jelentősen lecsökkent. Sokan spekuláltak arra, hogy a Volkswagen részvényei esni fognak, ezért shortolták a részvényt, ami azt jelenti, hogy kölcsönöztek részvényeket azzal a reménnyel, hogy olcsóbban visszavásárolhatják azokat. Azonban a Porsche bejelentésével kiderült, hogy a szabadon elérhető részvények száma jelentősen lecsökkent, így a shortosok kénytelenek voltak pánikszerűen visszavásárolni a részvényeiket, hogy minimalizálják a veszteségeiket. Az említett folyamat eredményeként a Volkswagen részvényének ára drámai módon, 210 euróról több mint 1000 euróra nőtt pár nap alatt. Egy rövid időre a Volkswagen lett a világ legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalata. Próbálnak vásárolni a spekik, de a kínálat szűkös volt így a részvény 1000%nál többet emelkedett….. Ez a történet vagy hasonló sokaknak ismerős lehet kicsiben és más szituban....
volt egy mondás erre kissé régebben amikor a dax 5800 körül járt ….mi történne a daxival ha Berlint lebombáznák ….emelkedne , mert a német céget látnák a fényes jövőt az újjáépítésben (tőzsde a jövőt árazza nem a jelent) ….kissé faramuci példa továbbá " amikor a németek vonultak Párizs felé (II.vh) a francia tőzsde őrült emelkedésbe kezdett ,mert ,hogy vége lesz a háborúnak " André Kostolány (videót berakom a végére)...aki érti érti ….. https://www.youtube.com/watch?v=mLkuL4PHsOE
Igen, erről lenne szó, a gond hogy a tőzsde nem a logikáról szól-különben kiszámítható lenne. Érdekes cikk a Volswagenről:https://autopro.hu/elemzesek/ezek-az-adatok-megmutatjak-mekkora-bajban-van-az-europai-autoipar/1224603
VW és Merci mennyit ment a profit warning óta? +15%? Ezt látja logikátlannak. Jött a visszaesés híre, -6-8%, 2 nap múlva sehol semmi Kínai hírekre,Fed kamatcsökkentésre. Kb az lett, mint az agyon hypeolt EKB csökkentés előtt dax 18760 utána padló. Most USA még kitart, bár igazából bármi lehet, végülis még nem zakóztak.
A DAX részvény kosarának harmada az autóipar vagy annak fő beszállítója, kiszolgálója. . Tier1 ( aki nem tudná fő autóipari beszállítók, de van más profiljuk is de eddig nem az volt a húzó ágazat) Sartorius mérőrendszereket szállít (van másik üzletága is pl. Bizerba) BASF műanyag alapanyagot szállít SAP rendszer köti össze az autógyárakat a beszállítókkal ( MI fejlesztésen is dolgozik) Henkel leginkább ragasztót, tömítő anyagot szállít be ( Van nem autóipari ága is) Siemens elektronikai komponenseket ( Egészségügyben van sikere, de az külön részleg) Continental most jelentette be a héten leépíti alkatrész beszállítását mostantól csak gumi abroncsot gyárt. . Nem autóipari beszállítók: (hanem maguk a fő vevők) Porsche VW Mercedes BMW . Aztán vannak a gépjármű finanszírozásban érdekelt pénzügyi cégek. . És ez a fenti kosár megy most csúcsra!? . Vagy titkolják és megvan a válasz az elektromos hajtásra, amin a Toyota-BMW kooperáció keményen dolgozik vagy valami sántít ebben a heti DAX felrobbanásban. . Esetleg a Zalando és az Adidas szolgáltatja a nagy bizalmat?! Tény az Airbus kihasználhatja a Boeing gyengélkedését de általában Covid óta kevesebb repülő fogy a világban. ( főleg az Aeroflot nem vesz nyugati gépeket) De lehet a Német gyógyszergyártók találták fel már nem az elhízás elleni gyógyszert hanem az öregedés elleni vakcinát?! Csak ez is titok még. Vagy minden üzem a háborúra készít már fegyvereket?! Ez utóbbi inkább rontaná a hangulatot.
A DAX részvény kosarának harmada az autóipar vagy annak fő beszállítója, kiszolgálója. . Tier1 ( aki nem tudná fő autóipari beszállítók, de van más profiljuk is de eddig nem az volt a húzó ágazat) Sartorius mérőrendszereket szállít (van másik üzletága is pl. Bizerba) BASF műanyag alapanyagot szállít SAP rendszer köti össze az autógyárakat a beszállítókkal ( MI fejlesztésen is dolgozik) Henkel leginkább ragasztót, tömítő anyagot szállít be ( Van nem autóipari ága is) Siemens elektronikai komponenseket ( Egészségügyben van sikere, de az külön részleg) Continental most jelentette be a héten leépíti alkatrész beszállítását mostantól csak gumi abroncsot gyárt. . Nem autóipari beszállítók: (hanem maguk a fő vevők) Porsche VW Mercedes BMW . Aztán vannak a gépjármű finanszírozásban érdekelt pénzügyi cégek. . És ez a fenti kosár megy most csúcsra!? . Vagy titkolják és megvan a válasz az elektromos hajtásra, amin a Toyota-BMW kooperáció keményen dolgozik vagy valami sántít ebben a heti DAX felrobbanásban. . Esetleg a Zalando és az Adidas szolgáltatja a nagy bizalmat?! Tény az Airbus kihasználhatja a Boeing gyengélkedését de általában Covid óta kevesebb repülő fogy a világban. ( főleg az Aeroflot nem vesz nyugati gépeket) De lehet a Német gyógyszergyártók találták fel már nem az elhízás elleni gyógyszert hanem az öregedés elleni vakcinát?! Csak ez is titok még. Vagy minden üzem a háborúra készít már fegyvereket?! Ez utóbbi inkább rontaná a hangulatot.
Nincs a "sztorira " igény. Tény az amcsi csoda hetesnek nagyobb és jobb a pr-juk (is) , ezért történt az pl , hogy a nvidiába volt olyan 3 emelkedő nap amikor a német tőzsde teljes kapitalízációjánál nagyobb tőke áramlott be. Minden részvény jelenleg pont annyit ér amennyit adnak érte. Simán lehet és pár százszor(+áfa) már volt (és bőven lesz is) , hogy ami néhány hónapja kétszeres áron jó vétel volt, abból majd menekülnek tömött sorokban tized annyiért. A sztorit kapzsiság versus félelemnek hívják a tőzsdén , persze ritkán a realitás is focizhat. Erre írta Kosztó anno a ma már közhelyeknel mínűsülő gondolatokat amit a zömnek nem sikerül értelmezni a gyakorlatban : „Tőzsdei reakciók alapja 10% a tény, és 90% pszichológia” "A közgazdászok mind tönkremennek a tőzsdén" + A tőzsde egyik nagy paradoxona, hogy ami túl drágának tűnik, az tovább emelkedik, ami túl olcsónak, az pedig tovább esik. - O'Neil
Dow-ról,Sp-ről az Erste írt egy elemzést,2-3 nappal ezelőtt,hogy a fülescsésze alakzatból kitörés készülődhet..Nasiról pedig azt,hogy áttérhetnek belőle az értékalapú részvényekbe. Ezt osztottam meg.. Ne engem győzködj,hogy ez nem így lesz,vagy így lesz.. Az utóbbi két nap alapján,a nasi minuszokban tanyázik,a Dow,meg a Dax pluszokban.. Ez látható,ha akár most is rájuk nézel.. Aztán,hogy mi lesz októberben,az más kérdés.. Az én egyedi véleményem az,hogy minden esni fog,a nasdaq vezetésével...
Nem ez volt a kérdés.. Hanem az,hogy amcsi nyitás körül írt bonti,hogy dax,és sp shortot készül nyitni..Erre írtam,hogy szerintem nasdaq van kimerülőben ezek közül.. Longról szó sem volt..
SAP lenne a kivétel, mindegyik másik óriási problémákkal küzd most. VW-t szétzúzzák a kínaiak, Allianz közép -európai árvízek, BASF az energia probléma, Siemens - az ipari konglomerátumokat sosem szerette a piac. Úgy látom a DAX emelkedéshez próbálnak sztorit gyártani, de bizony sok helyen sántít.
DAX
Előrejelzés, visszatekintés, napi chartkövetés, hír, füles, megérzés, nyerő-vesztő... minden.
Jelen pillanatban a németeknél általános a vélemény, hogy a DAX kb. 600 ponttal van "alulértékelve" az amerikai indexekhez képest. Önerőből hogyan fogja tudni ezt ledolgozni? Le tudja egyáltalán?