Novemberben a tavalyi számokat produkálta a hazai lakáspiac, körülbelül ugyanannyi, 10-11 ezer lakás cserélt gazdát mind a két időszakban - derül ki a Duna House legfrissebb havi Tranzakciószám Becsléséből (DH-TB). Akárcsak a múlt hónapban, úgy...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=14&i=223387
Pedig ezekből van sok. Már sz MNB-tanulmányában is kiemelte, hogy a 90.-napon túl nem fizető hitelesek 40%-nak még a NAV-hoz bejelentett jövedelme sincs.
Amúgy az airbnb-t talán fogják komolyabban ellenőrizni, ott már egy ideje el is kezdték, csak nem volt valami nagy siker :)
Az albérletek meg olyan téma, hogy piszok nehéz megoldaniuk...
(pláne, hogy az önálló tev.-ből származó jövedelem igen tág kategória, mindenkire nem utazhatnak, aki ilyet vallott be...)
Egy üres sablon XLS-t (vagy XLSX-et) vagy egyéb doksit ezekről a nyilvántartásokról át tudnál nekem küldeni? Párat magam is összedobtam, de nem vagyok biztos benne, hogy nincs attól jobb, sőt...
Szerintem nyugodj le. Tegnap pakolt ki a szomszéd, kontenerbe, rokonokhoz, mert nem tudott venni lakást meg ehelyett mert nem talált.. A vevője a hitel folyósítására var, de mar engedélyeztek neki
"nagyjából 180E ingatlan van ami a bedőlés szélén áll."
Ezek egy része hajlandó lesz fizetni (mert képes rá), aki pedig nem képes, az bérelni fogja az Eszközkezelőtől vagy az új tulajdonostól. Nem látok drámai árváltozást csak átrendeződést.
Előbb elkezdtem egy hosszú monológot írni aztán töröltem, lényeg ez előre kiszámolható dolog volt, már 2013 közepén látszott, hogy kormányzati kommunikáció le fogja szorítani a kínálati oldalt az elnyújtott forintosítási akcióval. Ez be is következett megállt az eldobált ingatlanok száma ezzel párhozamosan a vitték le a kamatokat, ez egy szépen előkészített tőzsdei bikacsapda, mert valójában a kínálati oldal még csak most fog felrobbanni. Mert ilyen kamatszintet sokáig nem lehet lent tartani (FED már emel tuti) és nagyjából 180E ingatlan van ami a bedőlés szélén áll. Ebből valamennyit átvett az eszközkezelő is, de most látszik, hogy nem mernek túl sokat, nyilván ennek oka van. Közben ezek a nemfizetősök továbbra sem akarnak fizetni és gyakorlatilag azonnal csúcsra ugrott az arányuk is. Tavasszal nagy banki kényszer árverezések számítok kapóra jön nekik a befektetők által felpumpált pesti piac.
Törölt felhasználó2015. 12. 02. 21:20
Előzmény:
törölt hozzászólás
Az építőipar csak akkor fog visszatérni a piacra, ha meg fogja érni. Láthatóan még nem ösztönzik a jelenlegi (már megemelkedett árak) a szereplőket a beruházásra, függetlenül attól, hogy megmozdult valami, hiszen több helyen folytatják az évekkel korábban félbehagyott házak építését. Tegyük fel, hogy jövőre a másodpiacon további 30%-kal megemelkednek az árak, és akkor már tényleg megéri belevágni. Honnan szereznek embert? Akik korábban építettek, azok jelentős része Nyugatra ment. A mai korszerű építési technológiák nem teszik lehetővé a gyors toborzást. Aki nem ment Nyugatra az elmúlt 5-8 évben, az többségében tönkrement, leépült, esetleg teljesen megváltozott az életmódja. Ez nem olyan ipar, hogy a CIA felhívja az évek óta passzív ügynökét, hogy volna egy küldetés. Itt 150 ezer forintos bérek játszanak.
paszuly, még egyszer: legközelebb ne a piac alján adj el!!!
mert utána hiába vonyítasz, elmegy a vonat. hiába óbégatsz itt már egy éve, rimánkodva egy kis esésért, a piac pont ellenkezőleg viselkedik. te meg az ingatlanos topic-ok bohócává váltál...
Álmodozni te álmodozol a múltban élve. Az ingatlanárak korrekcióját meg 1,5 éve megírtam. Lakást meg a lejáró fudamenta és örökösödés miatt vettünk bpn nem spekára. Amúgy meg építőipar a kurvasok eus támogatás ellenére is lefelé megy annyira tuti biznisznek tartják az ingatlanpiacot. :D
paszuly, te vagy az, aki az ingatlanpiac mélypontján adtál túl a lakásodon, és már egy éve azért óbégatsz itt rendszeresen, hogy essenek már egy kicsit az árak :)
közben meg csak emelkednek, emelkednek, emelkednek... pubi, ez a vonat ELMENT... így jártál...
"2002. óta a bérek reál értéken duplázódtak-triplázódtak."
Aham azért kellett az az óriási hitellufi amit ma is kőkeményen nyög a lakosság? Te hülyébb vagy a sokévi átlagnál és nagyon látszik, hogy tökig benne vagy ingatlanban.
A magyar lakosságot az elmúlt 20-25 évben módszeresen rabolták le. Aztán még a jövőjüket is elvették azzal, hogy nyakukba varrták az ingyen hiteltért szép jövőt kapsz képet amibe orbitálisan belebuktak.
"mire odaér a 2002-3-as szinthez kell legalább még 10-12 év! "
:)
osztán miért kellene oda lemennie? csak nem a 100 pontos DJI-t várod titkon? :)
2002. óta a bérek reál értéken duplázódtak-triplázódtak. gdp duplázódott (dollárban).
ma egy budapesti lakás 1 négyzetméteréért jóval kevesebbet kell dolgozni, mint kellett 2002-ben. kb. fele annyit.
paszuly, itt az ingatlanárak nem esés előtt vannak, hanem....
Szuper és grafikonból még mindig az látszik, hogy mire odaér a 2002-3-as szinthez kell legalább még 10-12 év! Sőt nem látszik az árfolyamváltozás miatt elszenvedett + költség sem. Az sem, hogy a részletek ettől még nem csökkennek csak a tőkerész aránya.
De továbbmegyek lakosság terén ha megnézzük az elkövetkező 10-12 évben óriási esést fog elszenvedni mivel igen magas az idős nyugdíjasok száma akinek az ideje igencsak véges már. Az a baj, hogy még mindig olyan dologból indulsz ki ami 15 éve volt miközben a helyzet totál más most mint akkor. Ami meg a hitelezést illeti jó sokáig nem fog beindulni hiszen a forintosítás is alig fél éve történt és az emberek lelkében ez még hosszú ideig nyomot hagy. Amitől félni kell az egy hiperinflációs folyamat mely ha bekövetkezik akkor az ingatlanpiac teljesen lefagy.
"2009 óta jókora tőzsdei rally ment végbe míg az ingatlanpiac lefelé tendált."
és????????????????
a 90-es évek végén meg tőzsdei zutty közepette szárnyaltak az ingatlanok.
olyan lufit fújtak az ingatlanpiacon, hogy egy belvárosi 50 nm-es lakást alig kaptál 6 milla alatt. húúúúú, de nagy lufi az már. manapság 25 milla alatt meg nem kapod, de azért LUFIIIIIIIIIIIIII....
"óhatatlanul átmegy az ingatlan piacra is."
mint az orosz-koreai válság idején? ja, bocs, akkor épp duplázódtak az ingatlanárak.
szólsz nekik, hogy csinálják már vissza, mert te mást mondasz? :)
pubi, te és a NAV-os meglepetések :) HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
pubi, én magyaráztam el a revizornak, hogy mi is az az ingatlan bérbeadás adózása, és mutattam meg neki, hogy mit hol talál az szja és áfa törvényben :)
ráadásul szeretnek engem a NAV-nál, az elmúlt 5 évben ez volt a 2. ellenőrzésem. mondtam is neki, hogy ha nem vallanám be az önálló tevékenységet, akkor be se hívnának, amire csak dörmögött valamit.
paszuly, legközelebb ne az ingatlanpiac alján add el a lakásod!!! messziről lerí rólad, hogy voltál oly hülye, hogy a piaci mélyponton adtál túl rajta. most meg itt vicsorogsz, és a CSODÁT várod, ami nálad áresést jelent :) ez a vonat ELMENT, és te vicsorogva nézed, ahogy távolodik.
95 és 2000 között - annak ellenére, hogy emelkedett a BUX - szűkült a részvényállomány a lakosság körében, valamint a bankbetét is. Ez utóbbi nyilvánvalóan a csökkenő kamatoknak tudható be. Ezzel párhuzamosan nőtt az államkötvények szerepe, ami a bankrendszertől való elfordulásnak tudható be (Postabank). Ma is hasonló a helyzet.
Még 1 megjegyzés, a hitelezés nem biztos, hogy 2008-ban érte el a csúcsát hanem 2015-ben, mert a forint folyamatos esése a legfőbb devizákkal szemben akár úgyis "értelmezhető" mintha a hiteles további hiteleket vett volna fel.
Ez igaz és most tedd mellé a tőzsdei pénzpiaci rallykat is, gyakorlatilag egybevágtak 2008-ig, viszont 2009 óta jókora tőzsdei rally ment végbe míg az ingatlanpiac lefelé tendált. Ergo ha a pénzpiacon kidurran az óriási lufi és a piacok elkezdik a csődkockázatokat árazni úgy fog innen iszkolni a tőke, hogy öröm lesz nézni. Márpedig ha a tőke kimegy akkor a munka és beruházás is hanyatlik ami óhatatlanul átmegy az ingatlan piacra is. Ezért mondom, hogy teljesen más a helyzet mint a 90-es évek végén. Ez egy korrekció csupán akár ki is fibózható ha nagyon megnézi a grafikonokat az ember.
A 99-es emelkedés kizárólag saját pénzen, a 2003-as emelkedés forinthitelen, a 2006-os chf-hitelen alapult. Most egyaránt rendelkezésre áll a saját pénz és az olcsó hitel, viszont sehogy sem alakul a csordaszellem. Legalábbis én nem látom, de majd jövőre.
"Addíg amíg nincs hitelezés lufiról nem beszélhetünk!
Ez a lenyeg.
Meg az, ogy a lakas piacon 6-10 eves a fel-ciklus hossza. A legutolso bull 2006-7 evben tetozott, es most 2015 eleje ota indult ujr alulrol.
Az is normalis, hogy mindenki ovatos most: kis emelkedesre szamit es azt is atmenetinek gondolja. Keves es eroltetetten - nehezen talalni fundas okot, miert is emelkedik; es ennek igy is kell lennie az elejen.
Aztan megis, egyre erosodik a lendulet. Amikor aztan a bankok a ciklus 3-4. evben bekapcsolodnak, es mert megy a hajo elkezdik hitelezni is,
na, akkortol indul be igazan. Es a vege mindig lufi.
Csúcsot dönthet idén a lakáspiac
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=14&i=223387