Topikgazda: jancsika 2005. 06. 24. 11:17

Csizmár Gábor: "Fél millió emberről nem tudunk semmit"  

Ugrás a cikkhez
A 100 lépésről rendezett mai GKI konferencián Csizmár Gábor foglalkoztatáspoliti kai és munkaügyi miniszter elmondta, hogy a magyar munkaerő-piac legnagyobb problémája az, hogy az inaktívak aránya (pl. tanul, nyugdíjas, gyermeket gondoz, nem is keres munkát) Európában a legmagasabb. A miniszter kijelentette, hogy "kb. fél millió emberről nem tudunk semmit (azaz nem jelennek meg munkaerő-piaci statisztikákban sem mint foglalkoztatottak, sem mint támogatottak, tanulók nyugdíjasok, stb. Ebből arra lehet következtetni, hogy ezek az emberek a feketegazdaság csatornáin keresztül szerzik a jövedelmüket.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55649
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
jancsika 2005. 06. 30. 14:43
Előzmény: #19  matgab
Matgab!
Hasonló üggyhöz nekem is volt szerencsém, az ismételt ellenőrzés nehéz kenyér ( nekünk a PM-mel közösen sikerült kicsikarni belőlük, úgy, hogy az ellenőrzést már az éppen aktuális folytatta le).
De ez is azt példázza, hogy aki kapar és igyekszik mindent betartani - ami a heti bejelentések tükrében sem lesz könnyű - adiig vannak olyanok akik semmit nem tesznek mégsem esik bántódásuk.
Ez miért lenne jó nekünk?
matgab 2005. 06. 30. 14:24
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Amit az APEH csinál az már így is hihetetlen! Legalábbis azokkal a cégekkel, akik igyekeznek mindent betartani, azokra (is) kinyom még egy csomó büntetést. (Lásd akár HUMET, nem mintha védeni akarnám őket).
Vagy nekünk 8 millióval tartoznak, mert rosszul végeztek el egy ellenőrzést 2000-ben, amit 2003-ban észrevettünk és jeleztük az APEHnak. Szerinted azóta mi történik? Az egyik igazgatóság dobálja az ügyet a másiknak, mert minidg a másik az éppen illetékes elvtárs.
Törölt felhasználó 2005. 06. 30. 13:57
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Nekem legfőképp az a bajom, hogy ha nem csinálunk semmit, akkor marad minden a régiben. Ez kinek jó?
Én elsősorban bizony az ellenőrzéseket erősíteném, és a büntetéseket szigorítanám. Kb. úgy mehetne ez is, mint a parkolási társaságoknál.
Genny esek, könyörtelenek, legalábbis többségük. Persze, hiszen érdeke, hogy termeljen.
Ugyanakko r mi van az APEH-nél? Érdeke, a többletbüntetés? Nem, sokkal inkább a megvesztegetődés, hiszen a bére nem függ a kiszabott büntetésektől, a jövedelme viszont füghet attól, hogy hány esetben csukja be a szemét.

Kegyetlen világ lenne azt hiszem...
Törölt felhasználó 2005. 06. 30. 13:49
Előzmény: #16  jancsika
Jancsika:
"AKI nyugdíjas az nem rendszeren kívüli, hiszen kap nyugdíjat ebből kövertkezően a státusza : "nyugdíjas"
*
Nem a nyugdíjasokra gondoltam, hanem arra a lehetőségre/kiskapur a, hogy a rendszeren kívüli embereket papíron eltarthatják a nyugdíjas családtagok.
jancsika 2005. 06. 30. 13:15
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Kanyisz!
Én nem félreértékben vagyok, hanem csak dühben voltam.
Egyébként nem voltál az előző években egyetlen cégnek tagja, ügyveztetője?
Abban tök igazad van, hogy csak a tőkejövedelmet termelők, nem volt hol jelezniük jövedelmüket, de ez már megint csak a sajátos rendszerünk hiánya.
TÖK Ödön: AKI nyugdíjas az nem rendszeren kívüli, hiszen kap nyugdíjat ebből kövertkezően a státusza : "nyugdíjas"
A fiatalok 70-80%-nak igenis fogalma sincs a rendszereink müködéséről. ( De kérdezz meg egy pultost, vagy eladót, erről a kérdésről és máris szembesülsz a valósággal.
A véleményem mellett továbbra is kitartok: ha nem adnak értéket a bejelentett munkaviszonyhoz ( lásd lejjebb) és gyakorlatilag 0 az ellenőrzés, akkor semmi sem fog itt javulni.
A tőkejövedelmekkel kapcsolatban pedig ajánlom figyelmébe mindenkinek a német jogszabályokat.
Törölt felhasználó 2005. 06. 25. 20:36
Előzmény: #10  jancsika
Kedves Jancsika!
Tótális félreértésben vagy. Egyrészt a bevetendö módszerek valószinüleg alkotmányellenesek, másrészt nem azokat fognád meg akikböl bármi is kisajtolható, csak a tengödö szerencsétleneket. A többi 400000 találna más megoldást a kibúváshoz.
Én magam is jó darabig az 500 000-s tábort gyarapítottam valószinüleg. 0 adó minimál egészségügy, 0 nyugdíj. Totál törvényesen. Pusztán élveztem a tökejövedelmek 0%-os adóját, míg meg nem untam:)
Mi a frásszal fogtál volna meg? Semmivel!
Ideje felébredni ebböl az államközpontú idiotizmusból.
Törölt felhasználó 2005. 06. 25. 20:32
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
"Ne kaphasson semmilyen -még gyógyszer támogatást se az..."
A hálzapénzes szolgáltatás mellett megjelenik egy másik extra, "Nem kérem a TB-kártyát" elnevezéssel.
Törölt felhasználó 2005. 06. 25. 16:54
Előzmény: #9  jancsika
"Sőt még a szavatzati jogot is megvonnám azoktól..."
Ahogy közállapotok alakulnak, ez a fenyegetés inkább jutalomnak tűnik...
Törölt felhasználó 2005. 06. 25. 16:53
"Ne kaphasson semmilyen -még gyógyszer támogatást se az, aki nem adott be előző évben adóbevallást"
A fiatalokat nem érdekli, az idősebbek pedig eleve nyugdíjasok, vagy nyugdíjas családtagok segítségével lazán kijátsszák a csapdát.
Törölt felhasználó 2005. 06. 25. 16:51
Előzmény: #10  jancsika
"És ez után jöhetnének azok a bizonyos vagyonos vizsgálatok"
És ekkor lépre színre egy szélsőséges párt, aki nyugalmat ígérne a "szerencsétlen" embereknek, és elszámoltatást a népet zaklató hivatalokkal szemben
jancsika 2005. 06. 25. 16:40
Azt hiszem az itt leírat alapján 0 Ft-ból és realtivegyorsan kb 1 hét lehetne szűrni.
De lehetne kevésbé radikálisan fehéríteni:
OEP-pel egyéni megállapodás - ami ma is lehetséges - havi 30-35 Ft befizetés és máris hozzáférhetővé válik a rendszer.
Azt ne felejtsétek el, hogy ez nem pusztán rövidtávú költségvetési kérdés, hanem 30-40-éves távlati probléma kitörési pont lehet. ( nyugdij +egészségügyi reform finanszírozása)
Szer intem ezzel - ha egyszer már végre végezné a feladatát reálisan 84 MRD Ft többletbevétel keletkezne éves szinten minimum.
És ez után jöhetnének azok a bizonyos vagyonos vizsgálatok.
Ha majd nagyobb lesz a szar akkor leírom azt is , hogyan lehet surplusos a magyar büdzsé is 0 Ft befektetéssel.
jancsika 2005. 06. 25. 16:33
Előzmény: #8  jancsika
Egy másik módja a nyúl előugratásának:
Ne kaphasson semmilyen -még gyógyszer támogatást se az, aki nem adott be előző évben adóbevallást, azaz aki nem viselt közterhet az az előnyeit se élvezhesse.
Erre lenne a vény ellenőrző program amire már sokat költött az ország, mégsem müködik.
Persze aki tényleg rászorult az természetesen az kaphatna felmentést.
Sőt még a szavatzati jogot is megvonnám azoktól akik nem viselnek közterhet. Azt gondolom, hogy legyünk arra büszkék, hogy magyarként egyáltalán még megmaradtunk, és ne azt kérdezgessük, hogy mit tegyen értünk az állam, hanem azt , hogy MI MIT TEHETÜNK A TÚLÉLÉSÉRT.
jancsika 2005. 06. 25. 16:28
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Szóval nem kell aggódni írom is a megoldást:
EMMA a rendszer neve. Itt elvileg mindenki szerepel, akinek van jelenleg érvényews munkahelye.
APEH -így hívják a másik intézményt aki pedug azt tudja, hogy milyen adószámokra adtak kontroll adatszolgáltatást a munkaadók.
TÖK Ödön : Aki be van legalább minimálbérrel jelentve annak első körben nincs izgulni valója.
Aki szegény és nyomorult az miért ne kaphatna segélyt? Kapjon. De aki abból él, hogy nőket futtat, cigit, szeszt embert stb csempézik azt igenis meg kell fogni.
Az miért jó nekem, hogy nem, tudom megvenni a legújabb Audit, mégis az árát befizetem a másik pedig meg is veszi még sem fizet adót?
Törölt felhasználó 2005. 06. 25. 15:34
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
"Job b lenne 18% munkanélküliség, akkor..."
Na ezért nem fognak piszkálódni! Az 500 ezres réteg kifehérítése ugyanis drámai mértékben átalakítaná az árakat: a "munkabérük" és a "vállalási díjaik" emeléséhez vezetne, ha bevonnák őket a közteherviselésbe.
Törölt felhasználó 2005. 06. 25. 13:33
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Szerintem le lehetne vizsgálni mindenkit nyugodtan, a másik 9,5 milliót is. Hányan adóznak a bevételüknek megfelelően és milyen ingatlanokat, értéktárgyakat szereztek a fizetésükhöz mérten 30 évre visszamenőleg. Mindenkit meg lehetne buktatni millió egy dologgal, kár durrogni. Ha valaki nagyon sértve érzi magát álljon be az APEH-hoz és részt vehet a folyamatokban!
Törölt felhasználó 2005. 06. 25. 12:42
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Tök Ödön!
Igenis megpiszkálnám őket, de persze ehhez egy fillért se adnék az APEH-nak, több mint 80 ezer ember bőven elég 500 ezer felkutatéséra.
.
Job b lenne 18% munkanélküliség, akkor gerinctelen elvtársaink nem húzhatnák ki magukat, hogy nincs is nálunk olyan nagy baj. Akkor végre mindenki látná, mennyire szőnyeg alá vannak csak söpörve a valódi gondok.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 19:17
Előzmény: #2  jancsika
Jancsika!
Osztán mi lenne, ha kiderítenék ennek az 500 ezer embernek a kilétét? (azon kívül, hogy sokezer fővel fel kellene duzzasztani az adóellenőrök hadát)
Ezek zöme munkanélküli vagy kikerült a segélyezésből, szóval nem akar cigánykodni a segélyért (úgysem kapna).
Ha nagyon megpiszkálják őket, elmennek munkanélkülinek, és nem 7% lesz a ráta, hanem 18%.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 18:53
Előzmény: #2  jancsika
Kedves Jancsika!
Melyik 500 000 ember? Csak statisztikai adatokból látják, hogy 500 e-röl nincs info, a neveket és címeket nem. Mióta egy bizonyos Sólyom László megszüntette a személyi számot ez a követés majdnem lehetetlen.
jancsika 2005. 06. 24. 12:00
Előzmény: #1  portfolio
Gabikám!
Nem töketlenkedni kell, ilyen meg olyan programmal, hanem azonnal kezdeményezni kell ennek az 500.000 Db embernek az adóhivatal általi levizsgálását. (Miből él?, Milyen tulajdonokat szerzett?)
Ez minden programnál jobban növelné az aktivvá válást.
Miért olyan sok a pályakezdő munkanélküli? Nem azért mert olyan nehéz lenne elhelyezkedni, hanem azért mert a pályakezdőknek jellemzően fogalmuk sincs a bejelentés jelentőségéről. (Megjegyzem a cégek 50-60%-a szintén a sötétben tapogatózik)

Topik gazda

jancsika
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek