Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 04. 29. 14:02

Csányi, Spéder és Wolf: irány az EU és a Balkán  

Ugrás a cikkhez
A közgyűlés befejezését követően Csányi Sándor és Spéder Zoltán sajtótájékoztatót tartottak, amelyre pár perc késéssel befutott Wolf László is, az OTP akvizíciókért felelős vezérigazgató-helyet tese.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=40589
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
PF_modi1fasz_anyjatbsszameg9 2020. 11. 12. 01:15
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2004. 05. 25. 08:30
Kedves Szandokán,
Köszönöm a hozzászólást.
Valójá ban a management és a tulajdonosok figyelmét akartam ráirányítani egy megoldásra váró problémára.
üdv. zj
szandokan 2004. 05. 25. 00:03
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Kedves János!
Én anno a másik topicban is olvastam a javaslataidat. Valamelyest értem én a felvetett problémáidat, nem tartom őket hülyeségnek, csak szereptévesztésnek:
1. Felette nonszensz dolog ezeket közgyűlésen felvetni. A közgyűlés a részvényestulajdonos ok és management vitafóruma, és nem a gazdaságpolitikai színterek egyike. Részvényesként többletárbevételhez nem eredményező költségnövekedését javaslasz a managamentnek, ami önmagában is mosolyogtató. Könnyen foghatják rád, pl. hogy a konkurrencia érdekében lépsz fel, vagy beépített embere vagy a kormányzatnak vagy valami ilyesmit.
(Ugyanolya n szereptévesztést jelent ez a fellépés, mint a BRAU-topicban felvetődött szerencsétlen javaslat, hogy a TEBÉSZ vegyen részt a Heineken-közgyűlésén és ott részvényesként adja elő, hogy a cég alacsony áron vásárolta fel a BRAU-t, vagyis számonkérte volna a managementtől, hogy az spórolt(!) a részvényesek pénzével !)
2. Helyenként téves ténymegállapításokra építed a javaslataidat :
MATÁV esete: pl. egy, a közelmúltban nyugaton megjelent elemzés azt mutatta ki, hogy az új EU-tagok közül nálunk az egyik legalacsonyabb az internetezés költsége. Ennek az elemzésnek a módszertanát persze nem ismerem, lehet benne tévedés, de ez azt mutatja, hogy nem egészen áll a MATÁV-ot illető kritikád egy része.
OTp-nél is vannak problémáim: egy számláját ott kezeltető, betétesi pozícióban levő ügyfél nem kizárólagosan a betéti kamatokra figyel, hanem ezer másra.(ATM-hálózat, jutalékok, internetbank, call center stb. Más banknál pl. szűkös saját ATM-hálózat jelentős költséget okozhat. Alkalmazott jutalékrendszer. Gondolnád-e, hogy van olyan bank, amelyik minden egyes könyvelési tételért felszámit 15Ft-t?)
3. Egy kicsit elegem van már az EU-átlagezmegaztól. Az átlag EU-bérezés, EU-marge-ok, EU-finomítói árrés stb. mint olyan, statisztikailag léteznek csak. Hogy egy másik statisztikai fogalmat használjak, van EU-szórás is:-) 40-60% eltérés van a régi EU-tagok bérskálájában a legjobb és a legrosszabb között, mint ahogy országon belül is vannak szórások.
4. A legfontosabb: ami a Te igazi problémád: a monopólium piactorzító hatása! Erre viszont csakis a piaci versenyt, mint megoldást tudom elképzelni, és ha megfigyeled, ez az egyetlen hatékony módszer.
Bár kicsit off, de nem annyira: az MNB a HUF-árfolyamnak az inflára gyakorolt hatását szerintem túldimenzionálja, pl. 2002 őszi-téli időszakban nem elsősorban attól csökkent az infla, mert a HUF erősödött, hanem mert akkor jött be pl. az ElectroWorld, ami teljesen átírta a műszaki cikkek piacát, vagy vehetnénk a Vodafone agresszív árpolitikáját, ami bár megtévesztő hatásokkal is operált, de akkor is masszív hatást gyakorolt a telefónia piacára, beleértve a vezetékes piacot is, mivel oda is kiterjedt a hatás.
Szóval a Te problémádra a GVH-nál kell keresni a választ, nem a közgyűléseken.
Törölt felhasználó 2004. 05. 21. 19:30
Kedves Topuser!
A 2004. Q1 eredmény megkérdőjelezi a "késhegyig menő harc" komolyságát.
.
Az OTP kiváló eredménye továbbra is jelentős részben az EU-átlagot meghaladó kamatmarzsnak köszönhető.
Erre mondom azt, hogy a magyar gazdaság egészének európai versenyképessége szempontjából nem tudok felhőtlenül örülni az imponáló eredményeknek.
(Váll alom, hogy ezzel a véleménnyel szembe kerülök - szerintem csak rövidtávon – a befektetői érdekekkel.)
üdv. zj
Törölt felhasználó 2004. 05. 21. 19:23
Kedves nyuszi!
A "Búcsú az EU-n kívüli élettől" topicból ide másolom a bővebben kifejtett válaszomat.
üdv. zj
.
"Szerencsésnek érzem magam azért, hogy úgy sikerült bemenekülnöm az Európai Közösségbe, hogy közben nem kellett elhagynom Magyarországot.
Gond olom, hogy sokan, sokféleképpen ünnepeltük EU-csatlakozásunkat. (Bizonyára akadnak olyanok is, akik nem látták okát az ünneplésnek.)
.
A magam részéről a pezsgődurrantás előtt egy eléggé sajátos módját választottam az unión kívüli élettől való búcsúnak.
A szemléletváltozás szükségességére és a magyar gazdaság versenyképességét veszélyeztető jelenségekre próbáltam felhívni a Matáv, az OTP és a MOL igazgatóságainak és részvényeseinek a figyelmét.
.
A Fórum olvasóit nem kell emlékeztetnem arra, hogy annak idején a MOL részvényeseit megkárosító állami gázárszabályozás ellen minden lehetséges módon felléptem, úgy az itthoni, mint a brüsszeli hatóságoknál. A MOL közgyűlésein szintén minden lehetséges alkalommal indítványoztam az Alapszabály módosítását, kiegészítését a földgáz beszerzési ár alatti értékesítésének megakadályozása céljából.
Normális piacgazdaságban egyetlen vállalkozás sem kényszeríthető - kompenzáció nélkül - beszerzési ár alatti értékesítésre.
.
Ugyanakkor, az is aggodalomra adhat okot, ha egyes, domináns piaci részesedéssel bíró, vagy gazdasági erőfölényben lévő társaságok – az alacsonyabb magyar termelési költségek ellenére - az uniós átlagnál, vagy az európai tőzsdéken jegyzett termékáraknál magasabb árak alkalmazásával érnek el nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő profitot.
Azokban a piaci szegmensekben, ahol új versenytársak megjelenésére - a piacra történő magas be- és kilépési költségek miatt – csak igen korlátozottan lehet számítani, indokolt lehet önmérsékletet tanúsítani az árképzés terén.
Újabban egyre több értékelés jelenik meg magyar gazdaság versenyképességének relatív romlásáról. (Lásd a Világgazdaság május 5-i számában az „Ismét lejjebb egy újabb versenyképességi listán” című cikket.)
A versenyképesség romlása mellett különösen szembetűnő a Matáv, az OTP és a MOL nyereségének 2003. évi növekedése.
Ezért döntöttem úgy, hogy az „európai versenyközösség”-be történő hivatalos belépésünk előtti három egymást követő napon társasági alapszabály-módosítá si indítványok előterjesztésével veszek örömteli búcsút az unión kívüli élettől.
.
Hangsúlyo zni szeretném, hogy a magam részéről semmiképpen sem támogatnék olyan hazai termék-árképzési javaslatot, amely - szociálpolitikai indíttatásból - az európai árszint alatti árak alkalmazására irányulna.
.
Az uniós árszint meghaladása mértékének bizonyos keretek közé szorítását azonban elfogadhatónak és hosszabb távon megtérülő cselekedetnek tartom.
.
A bérek és termékárak szintjét előzetes hatástanulmányok készítése nélkül határoztam meg, annál is inkább, mert a javaslatok elfogadtatásának kockázata zéró volt.
Az indítványok szavazásra bocsátása azonban alkalmas volt arra, hogy felhívjam az Igazgatóságok és a fő tulajdonosok figyelmét egy megoldásra váró feladatra."
Törölt felhasználó 2004. 04. 30. 09:17
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Kedves Zelena Úr!
Minimális empátiával próbálja beleképzelni magát a másik oldal helyzetébe.
Ön nem szabályosan regisztrált a közgyűlésre, ennek ellenére beengedték és a felszólalás lehetőségét is megadták Önnek. Erre ön elkezd a kisrészvényesek között fénymásolt "röplapokat" osztogatni, aminek kb. az a tartalma, hogy az OTP az egész magyar gazdaság kárára érte el a tavalyi eredményét. Ez nem igazán komoly és felelős részvényesi megnyilvánulás. A közgyűlés nem fénymásolt anyagok osztogatására való -ezt gondolom, nem Önnek kell magyarázni.
Más: Ön ha komolyan gondolja mindazt, amit leírt, azt bizonyítja h. nem sok köze van ahhoz, hogyan működik egy bank, s azon belül is az OTP. Az OTP ugyanis elsősorban az alacsony betéti kamatainak köszönheti az átlag feletti kamatmarzsát és nem a hitelkamatai piaci átlagot meghaladó szintjének. Végképp nem igaz ez az Ön által említett vállalati piacon, ahol késhegyig menő küzdelem van a bankok között, a marzsok alig-alig léteznek, s itt egyébként sem az OTP a legnagyobb piaci szereplő.
Röviden tehát: szerintem a javaslata eget rengető hülyeség volt, a viselkedése pedig az Ön által vázoltak alapján kellőképpen provokatív ahhoz, hogy jogosan kérjék fel arra, hogy hagyja el a közgyűlés helyszínét.
Törölt felhasználó 2004. 04. 29. 19:08
Bocsánat a késedelemért!
A MOL közgyűlését követően egy hosszabb válasszal fogok jelentkezni.
Rövid válaszom:
rövid távú részvényesi érdek különbözhet a hosszabb távú részvényesi érdektől.
Üdv. zj
Törölt felhasználó 2004. 04. 29. 18:01
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Tisztelt Zelena Úr!
egy másik topicban(Matáv:közgy űlési ámen a 70 forintos osztalékra) hasonló közgyűlési javaslataira kérdeztem rá. Megkérném, válaszolna rá?
Köszönettel:Imre
Törölt felhasználó 2004. 04. 29. 16:33
Előzmény: #1  portfolio
A mai közgyűlési események kiegészítésére:

.
OTP RT
Budapest
.
Dr. Csányi Sándor Úr
Elnök-vezérigazga tó
részére
.
Tárgy: Zelena János, részvényes részvénykönyvi bejegyzésének adminisztratív okokból történt elmaradása, a Bank 2004. április 29-én tartott közgyűlésén való részvételének megakadályozása
.
Ti sztelt Elnök-vezérigazgató Úr!
.
Sajnálatos módon, a mai napon tartott közgyűlés részvényesi regisztrációja során meglepődve tapasztaltam, hogy - a Keler Rt (ü.i: … ) telefoni tájékoztatása szerint - a Bank részére a szokásos módon és adattartalommal megküldött értékpapír zárolási igazolás ellenére, a Keler Rt hiányos adatszolgáltatására – anyja neve hiányára - hivatkozva a Bank megtagadta személyem részvénykönyvbe történő bejegyzését. Ennek következtében a közgyűlésen nem élhettem részvényesi jogaimmal.
.
Szeretn ém Önt arról is tájékoztatni, hogy a sikertelen regisztrációt követően …. részére bemutattam az Erste Bank Befektetési Rt által részemre kiadott, és jelen levelemhez mellékelt Letéti Igazolást/Tulajdonos i Igazolást. Ezt követően munkatársa felajánlotta részemre a szavazati és felszólalási jog gyakorlása nélküli közgyűlési részvétel lehetőségét.
A lehetőséggel élni kívántam, azonban néhány perccel azt követően, hogy egy-egy fénymásolt példány átadásával több részvényestársam számára lehetővé tettem tervezett részvényesi indítványaim megismerését, vezetői utasításra hivatkozva a közgyűlés helyszínének elhagyására kaptam felszólítást. A felszólításnak eleget tettem, de jeleztem, hogy az eljárás jogszerűségét kétségbe vonom.
.
Tisztelt Elnök-vezérigazgató Úr!
Annak ellenére, hogy a Bank Alapszabályának módosítására vonatkozó indítványaim előterjesztése a fent említett okokból meghiúsult, kérem, szíveskedjék az indítványban, és különösen annak indoklásában foglaltakat megfontolni és egyetértése esetén a javaslat megvalósítását kezdeményezni.
Tájék oztatom, hogy az indítványomban hivatkozott kamatmarzs-adatok forrása az Infó Rádió Aréna című műsora, pontosabban az Önnel készült beszélgetés riporteri kérdése.(A kérdező a Pénzügykutató Rt munkatársára hivatkozott.)
.
Befe jezésül, a további adminisztrációs hibák elkerülése érdekében, kérem szíves intézkedését a Keler Rt és a befektetési szolgáltatók megfelelő tájékoztatását illetően, különös tekintettel a Bank által a részvénykönyvi bejegyzéshez megkövetelt adattartalomra vonatkozóan.
.
Tiszt elettel:
Z.J.
Mellék let:
Zelena János, magánbefektető indítványai az OTP Rt Alapszabályának kiegészítésére
.
Az Igazgatóság:
.
(a) köteles gondoskodni arról, hogy a Magyar Köztársaság Európai Unióba történő belépésének napjától számított 60 napon belül a Társaság alkalmazásában álló munkavállalók átlagos havi bruttó munkabére elérje az EU-átlag 75 százalékát
.
(b) köteles gondoskodni arról, hogy a Magyar Köztársaság Európai Unióba történő belépésének napjától számított 60 napon belül a Társaság által alkalmazott átlagos kamatmarzs mértéke az unió átlaga felett maradjon, de ne haladja meg az unió átlagának 150 százalékát.
.
Indokl ás:
.
A Bank 2003. évi nyeresége valóban imponáló és ezért a vezetést elismerés illeti.
Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül az a szomorú körülmény, hogy a hitel és betéti kamatok különbségeként jelentkező 14 %-os kamatmarzs mértéke több mint kétszerese Európai Unió 6,9 %-os százalékos átlagának. A Bankunk által alkalmazott, európai mércével mérve kiugróan magas kamatmarzsok már leküzdhetetlen mértékű versenyhátrányt jelentenek a magyar gazdaság szereplői számára.
A Bank forint-hiteleinek kamatai már olyan szintet értek el, amely nem ösztönzi a gazdasági növekedéshez szükséges beruházásokat.
Megít élésem szerint csak rövid távon lehet előnyös a részvényesek számára a jelenlegi kamatpolitika. Hosszabb távon Bankunknak is hátrányos lehet az, ha az indokolatlanul magas kamatmarzsok következtében a magyar gazdaság nem lesz képes helytállni az Európai Unió versenypiacán.
.
Fel hívom Tisztelt Részvényestársaim figyelmét arra, hogy Bankunk, mint piacvezető pénzintézet meghatározó szerepet játszik, illetve kiemelt felelősséggel bír a magyar gazdaság európai versenyképességének alakulásában.
.
A Bank és a magyar gazdaság hosszú távú egymásrautaltságára tekintettel, kérem Tisztelt Részvényestársaimat, támogassák az Alapszabály fenti módosítására vonatkozó indítványaimat.
.
Ti sztelettel: Zelena János

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek