Topiknyitó: harlem 2020. 01. 25. 23:26

CoronaVirus  

Az alábbi linken olvasható bejegyzések alapján komoly egészségügyi problémával néz szembe a Világ, ami rövidesen jelentős hatással lehet a világgazdaságra is
https://mobile.twitter.com/hashtag/Wuhan?f=live
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
csendben 2020. 11. 07. 10:44
Előzmény: #26670  dmz
#26680
Kiegészíteném a dolgot: nem tudom, máshol hogy van -bár sejtem,hogy mindnehol ugyan ez a hjelyzet!-, a CT és MR vizsgálatok volumen korlátosak. Annyi vizsgálatot végezhetnek, amennyire a TB leszerződött a szolgáltatókkal. 
Különben hogyan lenne lehetséges, hogy bár óriásiak a várólisták mind a két vizsgálati eljárásra, de a napi munkaidő után (8 óra), azonnal elvégezik bármelyik vizsgálatot, ha megfizeted a 30k ill. 90k vizsgálati díjat... 
rockmaster 2020. 11. 07. 10:42
#26679
Szél Bernadett facebook-on:
"Folyamatosan kapom a megkereséseket az idősotthonok ügyében. A járvány első hullámában minden negyedik elhunyt idősotthon lakója volt. Október közepén már több mint 50 szociális otthonban volt jelen a koronavírus. Hogy jelenleg hogy áll a helyzet, melyik otthonban hány fertőzött gondozottat és gondozót tartanak nyilván, és hányan hunytak el, arról mélyen hallgat az Operatív Törzs — ellentétben azzal a napi szintű tájékoztatással, amit a fővárosi Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban folytattak tavasszal. Müller Cecília azóta valahogy elvesztette az érdeklődését az idősotthonok iránt, az erről érdeklődő adatkérésemen is már 10 napja ülnek — nagyon komoly hiba ez is, mert maguktól az érintettektől tudom, mennyire súlyos és jogos kérdéseik és aggodalmaik vannak. Egy pár napja hozzám érkezett jelzés szerint egy nyugat-magyarországi idősotthonban nemrég szinte minden dolgozó elkapta a koronavírust, a lakókat viszont nem tesztelték, a fertőzötteket nem izolálták. Állítólag 34 gondozó van karanténban, emiatt alig maradt munkaerő: van olyan részleg, ahol egy ember tartja a frontot. Azonnali tájékoztatást kérek Müller Cecíliától és a fenntartótól, de azt hozzáteszem, ezeknek az intézményi adatoknak mindenfajta képviselői kérdés nélkül is már rég hozzáférhetőeknek kellene lenni! A kormánynak azt üzenem, az idős, krónikus beteg emberek mellett nem csak szóban kell kiállni — kiváltképp, ha valaki kormányzati pozícióban van. Hogy tömören fogalmazzak: nem látjuk a tetteket. Nem tesztelik végig a bentlakásos szociális otthonokat, sok helyen nem tudják kontroll alatt tartani a járványt, ha már megjelent, a betegek és az egészségesek elkülönítése nem megfelelően történik meg, és ha a gondozottak nagy része is elkapta a vírust, egyszerűen nincs felkészülve a rendszer a dolgozók tömeges kiesésére — hiszen a járvány egy borzasztóan alulfinanszírozott rendszert ért el. Azt persze érzékeljük, hogy a kijárási és a látogatási tilalomtól remél csodát a kormány — pedig ez önmagában édeskevés. És ha már látogatási tilalom: többen írjátok, hogy probléma a kapcsolattartás az idős hozzátartozókkal, és hogy vannak, akik még arról sem értesülnek, ha koronavírusos lesz az idősotthonban élő rokonuk. Egyszerűen nem lehet az idősek védelméről beszélni úgy, ha nem bánunk velük emberségesen, nem vagyunk tekintettel a szükségleteikre: ezért volna nagyon fontos minden otthonban biztosítani a szakszerű, teljesen járványbiztos kapcsolattartási lehetőséget. Tanulmányoztam a helyzetet, egyes helyeken ezt már megoldották, lehetne tőlük tanulni!Mert az idős embereknek létkérdés a szeretteikkel való biztonságos kapcsolattartás is, különösen most, járvány idején, amikor mindennapos szorongást és veszélyt jelent a vírus. A biztonság és az emberség nem egymást kizáró fogalmak. Sőt. A kormány aktív szerepvállalását kérem a szociális otthonokban lakó idős emberek érdekében, rengeteg hozzam forduló érintett nevében!#SzelBernadett#Magyarorszag"
Mit is mondtak Karácsony Gergelyre tavasszal egy darab idősotthon miatt, ahol megjelent a vírus?
Akkor a Jacht párt alkalmatlan?
A legnagyobb járvány közben is kampány üzemmódban működnek???
Törölt felhasználó 2020. 11. 07. 10:38
Előzmény: #26667  tevelygo1
#26678
Most gonosz leszek. Remélem az egészségügyi dolgozók érzékelik a helyzetet és szépen el kezdenek felmondani és a lockdown ellenesek majd megoldják a problémákat, betegek ellátását stb. Könnyedén menni fog - "a gazdaságnak működnie kell". Csak egy jó szlogent kell kitalálni és ez is menni fog. Hajrá !
TBSC 2020. 11. 07. 10:12
Előzmény: #26667  tevelygo1
#26677
Nem, de azok nélkül semmit sem ér az egész. Legközelebb kezeltesd magad egy ápolóval, a gazdasági igazgatóval vagy a biztonsági őrrel. A tudást és a tapasztalatot kell(ene) megfizetni, hogy ne menjek el, mert azt a legnehezebb és legtöbb idő pótolni. És az nem az ápoló meg a vagyonőr bácsi.
TBSC 2020. 11. 07. 10:06
Előzmény: #26670  dmz
#26676
És mit érsz a sok géppel, ha nincs, aki leletezze az eredményt? Ma is elmehetsz magánúton CT-re vagy MR-re, két napon belül megvan, nem is drága. Aztán forgathatod otthon a képeket, mert az orvoshoz, aki értelmezné, majd két hónap múlva lesz időpont. Ha addig nem megy nyugdíjba az az egy ember, aki ért hozzá az országban. 
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 11. 07. 09:58
Előzmény: #26673  badsector1
#26675
Azt lehet tudni hogy hogyan működik a szlovák teszt? Ha három euró darabja, és lehet önkiszolgálóan használni akkor talán ez úgy járható ha szétküldik és mindenki hetente tesztel egyet.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 11. 07. 09:56
Előzmény: #26671  Brüsszelben_Megbukott
#26674
Milyen népszerűt mondtál. Imádják. De miért?
badsector1
badsector1 2020. 11. 07. 09:52
#26673

A szlovák modellt kellene követni, nem a svédet:
  
"A szlovák egészségügyi miniszter tegnap este arról beszélt, hogy javul a járványhelyzet Szlovákiában, csökkent a koronavírus reprodukciós száma, és kevesebb pácienst kezelnek kórházban, mint arra korábban számítottak – írja a parameter.sk.A Szlovákiával szomszédos országokban elmondása szerint rosszabb a helyzet, elsősorban Lengyelországban és Ausztriában. Csehország már nem a leginkább sújtott állam az EU-ban, Belgium ugyanis megelőzte.Marek Krajčí egészségügyi miniszter közölte, jelenleg 2500 hatvanöt év feletti fertőzött van Szlovákiában. Igor Matovič szlovák miniszterelnök szerint az ország rendkívüli eredményeket ért el a koronavírus elleni harcban. Mint fogalmazott, örül, hogy a helyzet javul, annak ellenére is, hogy az stratégiáját sokan bírálták. Azt állítja, hogy az országos tesztelés nélkül nem sikerült volna ilyen eredményeket elérni, és a helyzet ugyanolyan ütemben rosszabbodott.
A szlovák kormányfő azt mondta, támogatna egy újabb országos tesztelést. Szerinte az embereknek választaniuk kell az ország teljes leállítása és a rendszeres tesztelés között, például egyszer egy héten."
badsector1
badsector1 2020. 11. 07. 09:43
#26672
"„Két hét múlva brutális helyzetet teremt a járvány. Már csak ezért sem gondolom, hogy egészségügyi dolgozókat sztrájkba kellene vinni. De ebben a szektorban amúgy sincs olyan erős sztrájkjogunk. Bár lassan ott fog tartani a rendszer, mintha sztrájkolnánk, mert a rendszer csak az alapszolgáltatást tudja majd nyújtani. Az azonnali életmentésre nem szorulók a covid miatt már most is folyamatosan szorulnak ki az ellátásból.” – mondta el Szabad, majd arra a kérdésre, hogy lehet-e a bergamóihoz hasonló helyzet a magyar kórházakban, elmondta: „Már van. Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember. Olyanokat nem lehet csak úgy leakasztani valahonnan.”Az orvosok viszont nem állhatnak ki az emberek elé, és mondhatják el, mi a helyzet, mert nincs joguk hozzá, a kórházi munkaszerződéseknek része egy titoktartási nyilatkozat is. A napokban a Magyar Orvosi Kamara elkezdte összegyűjteni az orvosi beszámolókat a járványkórházakból, és a MOSZ is elkezdett egy hasonló munkát, de szerinte sokkal szerencsésebb lenne, ha a média is beszámolhatna erről. Szabad külön említette, hogy a bergamói kórházban például a brit Sky News is forgathatott. „Azt gondolom ez közügy és ráadásul fontos célokat szolgálna – növelhetné a védekezés hatékonyságát is.”"
Brüsszelben_Megbukott 2020. 11. 07. 09:27
#26671
2020. november 07. - 09:22

5318 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 107 beteg
Közeledik a 10 000-es szám!
dmz 2020. 11. 07. 01:21
Előzmény: #26584  TBSC
#26670
Azt csak akkor lehetne mondani, hogy nincs mit fejleszteni az egészségügyön, ha nem lennének egyértelműen eszköz lekötöttségből adódó hosszú várólisták. Pedig hát vannak, ld több hónapos MRI várólisták. Ez pedig erősen összefügg azzal, hogy népességszámra vetítve Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban 2x, Szlovéniában és a balti államokban 3x, Nyugat-Európában 4-7x, az USA-ban és Japánban 9-10x annyi MRI van, mint nálunk. Jelenleg lakosságszámra vetített MRI mutatóban Oroszországgal vagyunk azonos szinten, CT-ben még hozzájuk képest is elmaradásban vagyunk. A képalkotó eszközök hiánya pedig nyilván nem független attól, hogy nálunk kiemelkedően sok megelőzhető halálesetet lehetne elkerülni időben felállított diagnózissal. 
algore 2020. 11. 07. 00:05
Előzmény: #26663  tevelygo1
#26669
De annak felel meg :)
Amit te feltetelezel, annak nincs ertelme, halmazelmeletileg is konnyen belathato lehetetlen, es a szamokbol sem jon ki. Leellenorizheted, ha akarod. Szamolj utana pontosan... De ha jol ertem, nem cafolod, hogy akar az is lehet amit en mondok. Miert az ertelmetlen megoldast feltetelezed? 
tevelygo1 2020. 11. 06. 23:45
#26668

Valaki említette, hogy Zsiday elemezte a témát a blogján korábban. Ez valóban remek cikk (tőle ezt várnám amúgy is). http://www.zsiday.hu/blog/nyitnik%C3%A9k
"Kivéve ha valamilyen gazdasági ösztönzőt csatolunk mellé.  Mondjuk, ha kiderül, hogy otthon kell maradnia, mert vírusos, akkor kap egyszeri 200 000 forintot minden családtag után, akinek otthon kell maradnia. Máris megnőne a tesztelési kedv! A pénz természetesen csak a két hét végén kerülne kiutalásra, ha a karantén tökéletesen be lett tartva. Természetesen ez csak egy ötlet, ennél sokkal okosabban is kivitelezhető az egész, de még ez a kőbaltás módszer is jobb, mint amivel (azaz a semmivel) most próbálkozunk."Tök jó lett volna. :)
Meg "Amit most csinál Európa az viszont az ostobaság definíciója." Na ja.
tevelygo1 2020. 11. 06. 23:38
Előzmény: #26659  TBSC
#26667
Ezzel nem cáfoltad meg, amit írtam. Nem igaz, hogy nulla a végeredménye bármiféle eü-s fejlesztésnek. Az sem igaz, hogy az eü dolgozók csak orvosok lennének.
tevelygo1 2020. 11. 06. 23:36
Előzmény: #26634  rockmaster
#26666

Első esetben nem fog annyi ember kiesni a munkából úgy. Az többet számít, hogy ha máshol lezárnak mindent, akkor itt sem fog menni minden. Második esetben pedig sajnos nem igaz, hogy 1db kijárási tilalommal meg lesz oldva minden, mint a karikacsapás, hiszen ismételni kell megint és megint, amíg nincs vakcina. És ahogy írtad, nagyon drága a dolog, így aztán alapvető dolgokra nem fog pénz jutni (ugyanolyan alapvető dolgok, mint h az is alap, hogy jó lenne életben tartani az öregek ezreit, tízezreit).
Amúgy hamis dilemma, mert nem csak ez a két lehetőség van, de hát ezt már 1000x leírtuk itt
tevelygo1 2020. 11. 06. 22:59
Előzmény: #26662  harlem
#26665

Aztán az öreg eleve nagyon beteg koronavírusosnak gondolom otthon kell meghalnia, ha nem veszik fel a kórházba.... erre milyen reakciót adnak majd az emberek?
Meghaljon néhány ezer idős ember otthon így, vagy zárjuk be megint az országot, dőljenek össze a cégek, lőjön ki a munkanélküliek száma, öngyilkosok száma, eü-ben a lezárás miatt el nem látottak száma, fogyjon ki a költségvetés teljesen a pénzből végül?
Jól belekényszerít minket ebbe a választásba az, hogy nem csináltuk azt a nagyon hatékony tesztelést, amit állítólag pár ázsiai országban igen, hogy azonnal leállítsák a kezdődő járványt. Kína, Tajvan...?
tevelygo1 2020. 11. 06. 22:54
Előzmény: #26662  harlem
#26664
Vagy nem dőlnek be hanem bevezetik a háborús triázst. Svédek már tavasszal megtették, azért sem terhelődött túl náluk az eü. Én eddig is ezt írtam, ma már ki is jöttek a portfolión is a cikkek erről, hogy rangsorolni kell majd a koronavírusos betegek között...
tevelygo1 2020. 11. 06. 22:52
Előzmény: #26582  algore
#26663

Abból gondolom, hogy megnéztem közelebbről, hogy mekkora a kék sáv adott időpontokban és utána összevetettem a CDC adataival. Nem az összes covid esetet tartalmazza nyilván, a CDC eredeti adataiban sem, nem minden covid-os eset volt tüdőgyulladásos is. Tehát nem egészen ugyanazokról a halmazokról van szó nyilván:)
Szerintem a sárga és a kék terület nem 130192-nek és 218349-nek felelnek meg. Inkább azt ábrázolta a sárgával, hogy összes PIC, azaz összes pneumonia, összes influenza, összes covid halál együtt (348541, mondjuk azóta hogy megírtad ezt a kommentedet, már 350056 ebben a pillanatban), a kékkel meg, hogy összes pneumonia halál, amiben volt olyan is, amihez volt mellé influenza és/vagy covid is, meg olyan is amihez egyik sem volt, csak sima tüdőgyulladás, és nincs benne minden covid halál sem, bár van benne covid-os is (ez így 224774 jelenleg, egyáltalán nem ua halmaz, mint az összes covid, az most 219372). Ennek a két számnak is hasonló az aránya éppenséggel:)
És hát nem sok értelmét látom annak, hogy így ábrázolja.....
harlem
harlem 2020. 11. 06. 22:06
#26662
Egy kis mate, bár az adatok nem mindig hihetők illetve eltérő módon is mérhetik.
https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
USA átlépte a 10 millát.
Érdekes, H az esetek ötöde az USA-ban van nem pedig Kínában, ahol a Föld lakosságának ötöde él és ahol eddig összesen kevesebb esetet jelentettek, mint az USA pl. ma 1 nap alatt.
Kína a napi 20-30 esetével már csak 59.
Valamit vagy nagyon jól csinálnak vagy nagyon nem az igazat jelentik.
Nem lesz jó vége ennek a napi 5-600 ezer új fertőzöttnek, az ellátó rendszerek bedőlnek januárra, ami már most látszani kezd a napi 8 ezres halott számmal.
Az intenzív esetek a nyári 60-65 ezerre már rátették 50%-ot.
Nálunk sem rózsás a helyzet.
100 ezernél járunk amivel a nyári 100. feletti helyről 54.-re kerültünk, pedig alig tesztelünk.
Regisztrált eset számra vetítve a halott számot benne vagyunk a 25-ben.
Shut-up
Shut-up 2020. 11. 06. 22:05
Előzmény: #26634  rockmaster
#26661
Szerintem egyértelmű melyik mellett tette le a voksot orbán. Számára csak egy út van most, bár az is elég piros-fekete játék. 

Topik gazda

harlem
harlem
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek