Topikgazda: Törölt felhasználó 2009. 02. 28. 12:16

Bokros: a kormány kísérletezik, a Reformszövetség javaslata jobb  

Ugrás a cikkhez
A kormány évek óta tartó munkájával elzálogosítja a magyar társadalom jövőjét, írta Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere a szombati Népszabadságban. Az embertelen kísérlet tavaly ősz óta felgyorsult. Kísérlet folyik félmillió eladósodott háztartással, több tízezer kisvállalkozóval, a kivitel zömét megtermelő nemzetközi vállalatokkal, tízmillió választópolgárral, írta Bokros Lajos az MTI tudósítása szerint.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=111005
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 03. 06. 22:10
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
tomo,

"...a politikának el kell takarodni a gazdaságból..."

Ezt a mondatot kellene kitenni minden újság címlapjára..!
exley 2009. 03. 05. 10:01
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
Fekete Jánost szeretjük az tud pénzt szerezni, a gyufe nem tud, bebizonyította, monnyon le.
Törölt felhasználó 2009. 03. 05. 09:58
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
Azt szeressük aki elhozta nekünk ezt a mai kánaánt mert megérdemli.Nála hazánkban,de lassan a világon sem létezik nagyobb balfék.
Törölt felhasználó 2009. 03. 05. 09:44
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
Lányok, fiúk!
Akkor végül is kit fogunk szeretni? Aki megint azt ígéri, hogy nem kell megszorítás majd saját fogyasztásunk kihúz a szarból? Ugyan ne legyetek már ilyen demagógok. Mindenki tudja, hogy sok az egyetem és főiskola, ki lehet nyögni a tandíjat, nyugdíjasokat nem tudja eltartani a munkavállalói kör stb. stb.. Itt helyzet van: a politikának el kell takarodni a gazdaságból ill. mindenki próbáljon meg saját fejből gondolkodni és nem az ATV meg a HírTV dumáját tolni.
Törölt felhasználó 2009. 03. 05. 08:30
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Bokros és MDF -re szavazóknak ajánlott olvasni valók:

MDF: "Bokros kisstílű főkönyvelő"
link

"Az MDF önmagát kiárusító törpepárt"
link
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 19:20
Nálam nem működik szabályosan PF.hu Fóruma
TrendMan 2009. 03. 02. 17:39
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
Nem látom tisztán, hogy Bokros teentdőit hol tudná az ország hasznára jobban intézni, itt, Brüsszelben vagy másütt, de egy jó ember már kiment oda, és azóta hat ökörrel sem lehet hazahozni.
Nevezetesen Németh Miklós számomra akkor és abban, amit csinált hiteles volt.
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 17:24
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
" Mind Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa, mind Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint"

Ez az idézet bizony nem semmi!
Emlékszem:
Egy 56-os fórumba egy békeharcos egyszer beidézett egy részletet Hollós Ervin Köztársaság tér 1956 c. könyvéből, hogy Mező Imre és Kállai Éva is a szabadságért halt meg 1956-ban.
Többen válaszoltak is neki, hogy tulajdonképpen igaza van!
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 16:29
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
1 megszorítani mindenki tud
2 ha elmegy akkor utána jön a költekezés tehát utána rossz lesz

itt a magyarokat kellene megtanítani szavazni meg költekezni
meg ilyen jellegű dolgokra.
Az hogy valaki bemutatott tart az nekünk nem jo
abból nem tanulunk.

Üdv kata. :D
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 16:25
Előzmény: #36  air314
szerintem most bokros nem kell ide.
air314 2009. 03. 02. 16:25
kinek jó, ha Bokros kimegy brüsszelbe???
ha tényleg jó szaki, itt kellene hagyni, dolgozzon!! ha meg nem jó szaki, akkor mit olvassuk annyira a cikkeket amit ír, miért isszuk a szavait??

Egy adalék: Csütörtök reggel fekszem feleségem csallóközi kis falujában, család alszik, én marha nézem a tv2 nagytudású reggeli műsorát, melyben a "játszóteres " szépségkirálynő, majdnem kormányszóvivő asszony a riporter (merérthozzá!) Dévid IBI meg válaszol, hogyaszongya: Bokros a Dzurinda kormány tanácsadója volt, s, hogy rendbetették Szlovákiát, mindjárt bevezetik az eurót, vagy (pontosan nem emlékszem melyiket használta) mindjárt euroval fizetnek. Mondja ezt a 4. legnagyobb, magát a mérleg nyelvének és egyéb költői magasságokban elhelyezkedő jelzővel illető MDF vezére 2009. évi február hó 27. napján. Cztirka 58 nappal azután, hogy bevezették és kb 40 nappal azután, hogy kizárólagos fizetőeszközzé tették az euro-t Szlováliában.
mondja ezt ibi cirka 1.000.000.- forintért havonta. Hát Bokros ha elválalja akkor nem csak ezért hülye, hanem azért is, mert az MDF-nek nincs jövője!!!
air314 2009. 03. 02. 16:24
kinek jó, ha Bokros kimegy brüsszelbe???
ha tényleg jó szaki, itt kellene hagyni, dolgozzon!! ha meg nem jó szaki, akkor mit olvassuk annyira a cikkeket amit ír, miért isszuk a szavait??

Egy adalék: Csütörtök reggel fekszem feleségem csallóközi kis falujában, család alszik, én marha nézem a tv2 nagytudású reggeli műsorát, melyben a "játszóteres " szépségkirálynő, majdnem kormányszóvivő asszony a riporter (merérthozzá!) Dévid IBI meg válaszol, hogyaszongya: Bokros a Dzurinda kormány tanácsadója volt, s, hogy rendbetették Szlovákiát, mindjárt bevezetik az eurót, vagy (pontosan nem emlékszem melyiket használta) mindjárt euroval fizetnek. Mondja ezt a 4. legnagyobb, magát a mérleg nyelvének és egyéb költői magasságokban elhelyezkedő jelzővel illető MDF vezére 2009. évi február hó 27. napján. Cztirka 58 nappal azután, hogy bevezették és kb 40 nappal azután, hogy kizárólagos fizetőeszközzé tették az euro-t Szlováliában.
mondja ezt ibi cirka 1.000.000.- forintért havonta. Hát Bokros ha elválalja akkor nem csak ezért hülye, hanem azért is, mert az MDF-nek nincs jövője!!!
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 16:14
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Ebben az a pozitívum, hogy ugyan jogos az az ellenzéki kritika, hogy a magyar közgazdászok nagyrésze nem figyelmeztetett a 2002-03-as nagy osztogatás hosszú távú következményeire, de ez nem igaz Bokrosra:

"Lapunknak nyilatkozó neves közgazdászok szerint igaza van Bokros Lajosnak, de azért teljesen mégsem. Mind Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa, mind Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint a gazdaság alaphelyzetének megítélésében igaza van Bokros Lajosnak, valóban viharfelhők gyülekeznek, fontos a gazdasági növekedés felpörgetése, az egyensúly helyreállítása, tehát szükség van gazdaságpolitikai váltásra. Hegedűs szerint a magyarkodó, harmadik utas, a külföldi tőkét negligáló, a tőzsdét mellőző, paternalista jelleget erősítő „magyar modell” nem járható út. Emellett abban is igazat ad a volt pénzügyminiszternek, hogy tetszhalott állapotából fel kell támasztani a privatizációt. "

Ez 2002. júliusában jelent meg.

Forrás: link
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 15:44
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
"Nem értem, miért van bajotok Bokrossal, az egyetlen emberrel, aki következetesen ugyanazt mondja 15 éve?"

Én sem értem, ebben most mi a pozitívum?

"Az államháztartás egyensúlyát végül döntő részben a bevételek növelését célzó olyan lépések javították, mint a vámpótlék bevezetése, a fogyasztási adók növelése, a társadalombiztosítási járulékalap szélesítése. Fontos egyensúlyjavító tétel volt a jövedelmek elértéktelenítése is: a 9 százalékos egyszeri leértékelés és a 8 százalékos vámpótlék az infláció gyors növekedéséhez vezetett, aminek következtében a reálkeresetek és a nyugdíjak 12 százalékkal, a reáljövedelmek pedig 5 százalékkal csökkentek. Ezek egyaránt javították az államháztartás és a folyó fizetési mérleg egyenlegeit…..
…………Valójában a megszorítások a társadalom nagy részét, a bérből és nyugdíjból élőket sújtották, akiknek az áldozatvállalása nélkül viszont nem lehetett volna konszolidálni a gazdaságot….."
(Elemzés a '95-ös Bokros csomagról)
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 15:13
Nem értem, miért van bajotok Bokrossal, az egyetlen emberrel, aki következetesen ugyanazt mondja 15 éve?

A Veres pedig lehet, hogy szépen kommunikál, de az sem igaz, amit kérdez.

Sajnos lehet morogni, de ha a kasszába kevesebben akarnak bedobni, mint ahányan ki akarnak venni belőle, akkor ott bizony probléma van, és ez nem politikai kérdés, hanem egyszerű azonosság.
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 14:36
Előzmény: #29  TrendMan
Amikor még regnált, mint miniszter, a TV-ben láttam, egy emelvényen állva "beszélt" az egyetemi ifjuság előtt. Az volt a szerencséje, hogy nem voltam ott (mert '71-ben diplomáztam) én bizony levettem volna mindkét cipőmet, hogy hozzá vágjam. És nem is azért, amit mondott, hanem a stílusa miatt, ahogy beszélt az egyetemistákkal. Ilyent régi filmekbe láthattunk, amikor a földesúr "oktatta" a jobbágyokat. Ahhoz képest a Veres modora a Hír-Tv-sekkel kifinomultnak mondható.
hill 2009. 03. 02. 14:35
Előzmény: #29  TrendMan
mind1, hogy Bokrosnak nevezzuk,vagy bärkinek-- a problema abbol ered, hogy a cselekveseket nem hajtjak vegre. Lekell csokkenteni a felduzzasztott kozalaklmazotti letszamot, soot a javadalmazasukat is.Nem mindenkiet, de a vezetooseget nagyon is.Nem tarhat el egy gyenge iparu orszag ennyi nyugdijast, es kozszolgat. Ezta lepest nem akarja megtenni az Mszp, hiszen a välasztooi bäzisät szurnä hätba. De ezzel sajnos az egesz orszagot tonkreteszik.-Leszerelt katonäk, belugyesek eloskodnek a GDP-n, akiket elkell tartani, sot ugyanezek älläshalmozäsok utjän, novelik a kisemberek terheit. Valakiknek van lehetosege 120.000 s nyugd<j mellett toväbbi munkät vällalni, mig egyesek semmi munkät nem kaphatnak ezen sisere had miatt.Ezekre a problemäkra senki nem keresi a megoldäst,, egy szuk kor idohuzäsa lathatoo,,
TrendMan 2009. 03. 02. 13:09
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Akkor legalább útáljuk őt közösen, például milyen randa bajsza van !?
Talán ezen az úton el tudunk indulni valamilyen összefogás, valamilyen közös cselekvés irányában ?
Ha van egy közös ellenség, akkor mindjárt könnyebb...
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 12:40
Előzmény: #27  TrendMan
Na nem! Azért ne fényezzük Bokros Lajost, mert ő sem tett semmi olyant, amitől jobb lett volna. És most is a lényegről említést sem tesz.
Ameddig az egész rendszert nem változtatják meg (ez alatt értem a rengeteg felesleges és egymást erősítő vagy kioltó jogszabály katyvaszt, beleértve még az alkotmányt is) itt bármilyen "reform" javaslat csak ránc felvarrás lehet, amelyet néhány éven (hónapon) belül ki lehet kerülni egy újabb jogszabály módosítás ellenére is.
Ha ezt még ma sem látja Bokros Lajos, annak az lehet az oka, pl. az adóbevallását jól fizetett saját könyvelőjével végezteti. Nem hiszem, hogy végig olvasta volna az APEH bevallás kitöltési "Útmutatóját" mert akkor azonnali harakiri után már nem is lenne közöttünk.
Ez az én alapállásom.
De kereshetsz Bokrostól pl. olyan javaslatot, hogy hogyan csinálna kedvet vállalkozás indításhoz, érték előállításhoz és ezáltal munkahely teremtéshez, mert én nem találtam.
De olyant sem, hogy hogyan változtatná meg a szabályozást, hogy áttekinthetőbb és egyszerűbb legyen, mert ehhez a bonyolult rendszerhez, ami most van, szükség van ekkora apparátusra. Tehát ha ő az apparátust javasolja szűkíteni, akkor még nagyobb lesz a káosz a rendkívül munkaigényes vízfejű rendszerben. Nem látja a sorrendet?
Megint másik, hogy említést sem tesz a közpénzek tervezéstől a kivitelezésig való teljes nyilvánossá való tételének szükségességéről. (Naná hogy nem!) Amig ez nem lesz kint egy Önkormányzat, Minisztérium, stb. honlapjára naprakészen kitéve az utolsó fillérig, személyiségi, adatkezelési jogszabályok mögül előhozva, addig itt továbbra is többet fognak ellopni, mint amit a reformjavaslataival meg akar szerezni.
TrendMan 2009. 03. 02. 11:55
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Bokros-t lehet nem szeretni (sőt szinte kötelező:-), de nem lehet letagadni a tényt, hogy a '90-es évek közepén ő tette rendbe a költségvetést.
Inkább azon kellene filózni, hogy az így vagy úgy de elkerülhetetlen megszorítóintézkedések romboló társadalmi hatását hogyan lehetne csökkenteni ?
Akár össznépi összefogással, akár más úton ...
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 11:43
Előzmény: #25  exley
Azért a Fekete Jánosnak még volt hitele, nem úgy mint elqrónak. Szerintem kezd izgulni az EU hogy talán ez a M.o. nem fogja visszafizetni a kölcsönöket? A Parlamentet és a Koronát azért mégsem lehet majd elárverezni. Ha ez a Merkel el kezd számolni, hamar rágyün' hogy az ő életében már biztos, hogy ez a temérdek kölcsön adott pénz képtelen visszacsordogálni.
exley 2009. 03. 02. 11:25
Előzmény: #24  TrendMan
Itt van: FEKETE JÁNOS, Nem hívta fel a Merkel asszonyt nem is kaptunk egy vasat sem.
TrendMan 2009. 03. 02. 11:20
Előzmény: #23  exley
Pedíg kell valaki, egy Kossuth, egy Deák, egy Széchenyi, egy Wesselényi !!!
Ide nekünk egy hőst !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
exley 2009. 03. 02. 10:13
Előzmény: #22  TrendMan
...........kösz, elment okoskodni Ukrajnába! Az Ukránok mögött ott van % milliárd dollár amit bármikor lehívhatnak, ne csinálja már az eszét, mert rögtön berosálok.......mentse meg a tudjátok mit , nem kérek belóle...........!
TrendMan 2009. 03. 02. 10:00
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Az az utolsó reményünk, hogy Bokros teendői mellett szakít időt még az ország megmentésére is, és te elveszed tőlünk még ezt ist ?
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 08:58
Előzmény: #1  portfolio
Elképesztő, hogy egy "minősített" közgazdász "szakember" reform javaslatai ennyire eltévelyedetten szűklátókörüek legyenek. Persze nem hülye ő, mert ő is egy réteg jól fizetett képviselője. Nyilvánvaló, hogy ha ő lenne döntéshozó pozícióban, a "reform javaslatai" ugyan úgy megbuknának, mint ahogy megbuknak a kormány, vagy a RSZ. javaslatai. Ő beszél "kísérletezésről" amikor ezt már ő saját maga is gyakorolta és továbbra is gyakorolni kívánja.
Az is döbbenetes, hogy egy (közel) első helyen álló gazdasági fórumban a reagálás is ennyire médiát uatánzó szakszerűtlen kaszvagy, látszik, hogy még a NOL-on olvasható cikket sem olvasták el néhányan, de véleményük azután van róla.
link

link

Jó lenne, ha ezeket legalább elolvasnák az érintettek, mielőtt véleményt írnak róla, és nem a méda hülye reagálásait tükröznék itt vissza.

Topik gazda

Mozes50
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek