A korábbi két felminősítés után meglepő lenne, ha a héten a Moody's nem minősítené fel Magyarországot - mondta Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Szerinte a devizakötvényekben való eladósodottság olcsóbb...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=239493
Én inkább azt kérdezném, hogy tudott beerősödni a GBP 340-ről 450-re? Ennek a reálszférában nincs magyarázata, de a fonttal szívesebben raliznak a nagy spekik, mint mondjuk a HUF-fal.
A CHF-ről sokan gondolkoznak, nálam jóval okosabbak. Biztonság kellene a globális gazdaságban, KISZÁMÍTHATÓSÁG ... bár ez nemcsak a menekülő devizák árfolyamát nyomná le, hanem pl. az aranyét is, sőt, a nagy tömegben forgó papírokét is.
HÁTPERSZE. Már megint a gonosz jegybank. Miattuk van, hát persze,nem is azért gyengült a font mert kiléptek a gonosz EU-ból, ilyen butaságot csak az ovisok hinnének el.
Istenem, ember, te hogy tudsz ennyi sületlenséget összehozni???
Kezdődik. Ő az szerintem aki nem is vette észre, hogy devizahitel problémák voltak nálunk. Tisztelt Barcza úr a devizakötvényekben való eladósodás olcsóbb, aztán jön a "Fekete leves". Soha nem fognak tanulni. Kezdődött Kádárnál és ma már nagy tételben nyomják. Segítek: annyira olcsó, hogy kell kérni tőketartozás kitolást és akkor még többet lehet felvenni. Aztán az egész költségvetés csak kamattörlesztésre megy. Mint ma is a nagy része ugye? Annyira olcsó. :)
Ameddig a CHF a legjelentősebb menekülő-deviza, addig az árfolyamát más tényezők alakítják, mint a többiét. A reálértéke úgy 160 körüli (vagyis a svájci élelmiszer-árakat alapul véve), ahhoz képest bődületesen erős ma.
Én csak arra hívtam fel a figyelmet #2-ben, hogy a minősítők nem rendelkezhetnek minden téren megfelelő szakértőkkel, ez képtelenség lenne. Ezért a minősítésben léteznek HIBÁK, senki sem tévedhetetlen (még én sem :).
Ezeknél a minősítőknél nincsenek túl jó energetikai szakértők.
Itt van például az Orbán-kormány esete. Minél nagyobb energetikai ökörségeket művel (sorozatban: Paks lebontása helyett Paks-II., a villamosautók helyett a robbanümotorosak gyártásának támogatása, szélerőművek preferálása helyett azok betiltása, a családi napelemes rendszerek támogatása helyett a százhalombattai újabb ökörség ... és még ki tudja, mi lesz az ötödik szuperbaromsága), annál biztosabbnak látják az államkötvényeink visszafizetését.
Barcza: olcsóbb lehet devizában eladósodni
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=239493