Topiknyitó: Portfolio 2004. 09. 13. 08:40

Az első kényes helyzetben csődöt mond az új gázár-szabályozás - politikailag csúszós pálya (2.)  

Ugrás a cikkhez
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöl t egy lakossági fórumon bejelentette, hogy nem lesz gázáremelés az idei évben. Az elmúlt hónapokban kristálytisztán körvonalazódott, hogy a világpiaci olajár alakulás miatt az áremelés racionális lenne még az idei évben. Az áremelés elmaradása egyértelműen politikai okoknak köszönhető; az ellenzék számára egy olyan nehéz tüzérséggel felérő fegyvernemet jelent a gázár, melyet nem mer megkockáztatni az új miniszterelnök jelölt sem. A gazdaságilag irracionális politikai döntések ismét súlyos milliárdokba kerülhet a MOL számára. Ezen környezetben még a kételkedők számára is egyértelművé válik, hogy egy újabb igen erős érvet kap a gázüzletág (részleges ) értékesítési kényszere.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45296
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt hozzászólás
#4
Sentinel 2004. 09. 13. 09:48
Előzmény: #1  portfolio
#3
Érdekes a cikk, de már elavult lehet a téma.
Június óta esik a határidős gáz ára éves mélypontokat megdöntve.
Törölt felhasználó 2004. 09. 13. 09:20
Előzmény: #1  portfolio
#2
1. A regionális gázszolgáltatók nem élnek a beszerzési forrás szabad megválasztásának lehetőségével. Az államilag garantált 8 százalékos eszközarányos nyereséget élvezve, elfogadták a MOL által átlagosan 145 USD/ezer köbméter áron importált földgáz 210 USD/ezer köbméteres nagykereskedelmi árát.
Az import és a nagykereskedelmi ár közötti, 65 USD/ezer köbméteres import árrés, valószínűleg világrekordnak számít.
Úgy tűnik, hogy a földgázpiaci verseny kialakulását a piacra lépést nagymértékben megnehezítő szabályozással sikerült elfojtani.
.
2. Tizenötmilliárd köbméteres éves értékesítést feltételezve, a MOL Rt 26 Mrd Ft-os garantált éves nyereségének biztosításához 1,75 forintos köbméterenkénti nyereségre van szükség.
Ezzel szemben, a MOL köbméterenként 4,35 Ft Ft/m3 (32,6 Mrd Ft / 7.494 Mrd köbméter) üzleti eredményt realizált az első félévben.
A gyorsjelentés adatai szerint a regionális gázszolgáltató társaságok, az RGT-k (angolul GDC-k) felé történt eladásoknál az első félévi átlagos gázárrés 9,2 Ft/m3 volt. A 6.157 Mrd m3 gázértékesítést figyelembe véve, a féléves árrés összege 56,64 Mrd Ft-ot tett ki.
Az RGT-k részére értékesített földgáz átlagos viszonteladói ára (39,2Ft/m3) 9,2 Ft-tal, azaz 30,7 %-kal (!) haladta meg az átlagos importárat (30,0 Ft/m3). Az áremelkedés mértéke egy év alatt 50,8 %!
.
3. A garantált (1,75 Ft/m3) nyereség biztosításához 3,4 Ft/m3-rel, azaz 35 USD/ezer m3-rel, alacsonyabb nagykereskedelmi ár alkalmazása is elegendő lett volna. Ebben az esetben az említett 50,8 százalékkal szemben, lényegesen szerényebb, 37,7 százalék lehetett volna az éves áremelkedés mértéke.
.
4. A magam részéről azt tartanám fairnek, ha a MOL által a regionális gázszolgáltató társaságok részére értékesített földgáz nettó nagykereskedelmi ára (az általuk átvett mennyiséggel súlyozva) nem tartalmazna a törvényben garantáltnál nagyobb mértékű eszközarányos nyereséget.
üdv. zj

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek