Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 06. 06. 16:59

Az első forduló "győztese" és "vesztese" - Szili Katalin és Sólyom László életrajza  

Ugrás a cikkhez
Az Országgyűlés mai plenáris ülésén tartotta az államfőválasztás első fordulóját, melyen az MSZP jelöltjére, Szili Katalinra, az Országgyűlés elnökére, illetve az ellenzéki pártok jelöltjére, Sólyom Lászlóra, a Védegylet elnökére, az Alkotmánybíróság korábbi elnökére lehetett szavazni. Az alábbiakban a két jelölt rövid életrajzát ismertetjük. (Forrás: Magyar Köztársaság Országgyűlése, illetve vedegylet.hu).

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=54934
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
PF_modi1fasz_anyjatbsszameg9 2020. 11. 12. 01:43
Törölt hozzászólás
PF_modi1fasz_anyjatbsszameg9 2020. 11. 12. 01:33
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2005. 06. 08. 11:35
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
JP, mint jogi probléma 8-)
írod: "...joga vagy kötelessége?..."
tö bb ilyen probléma is van a jogrendben,
egy másik példa: X. törvény felhatalmazást ad Kormánynak/Y. miniszternek, h ezt-meg-ezt szabályozza.
Kérdés: Y. miniszter szabályozhatja a kérdést, vagy köteles ilyen tárgyú rendeletet kiadni (tehát követelhető-e tőle)?
Vagy ugyanez másképp: ha a törvény felhatalmazó rendelkezése valamit nem tartalmaz, akkor egyértelmű, h azt nem szabályozhatja a felhatalmazott, de mi van, ha a felhatalmazás több elemű és a vhr. csak egyes kérdésekről szól.
üdv,
sirgeorge
Törölt felhasználó 2005. 06. 08. 09:17
"...ami sérti a képviselők titkos szavazáshoz való jogát..."
-
Csak az a baj, hogy ha valamire alkotmányos jogom (is) van, akkor is megtehetem, hogy erről a jogomról önként lemodjak... ...ezért nem támadható alkotmányosan... ...ha benne lenne az alkotmányban, hogy nem mutathatom meg senkinek, s még lenne a btk., ptk. valamelyikében büntetési tétel, akkor jogos lenne az észrevétel...
.
A cél ('titkos szavazás') valóban az, hogy ne lehessen ellenőrzötten befolyásolni, zsarolni a választót, szavazót.
.
...de kérdem én, az nembefolyásolás, zsrolás, ami a választási kampányok során megy???
.
Üdv.
matteo 2005. 06. 07. 22:49
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
Szép estét!
.
Kötelességü k titkosan szavazni, csak így kerülhető el a diktatúra.
Nálunk ugyan kicsi az államfő hatalma, de pont ezért, mert a Parlament választja. Nagyon rossz szokáshoz vezetne, ha a frakció fegyelmet úgy értelmeznék, hogy a szűk pártvezetés döntése mindenkire kötelező, ellenkező viselkedés pedig szankciókkal járna. (- sajnos a feltételes mód már indokolatlan)
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 22:21
Lau!
Koszi a reszletes magyarzatodat.Ugy tunik, a jog kisse olyan, hogy segitsegevel ugy ertelmezhetjuk tetteinket, mint jogos cselekedetet. Es persze mindezt csak utolag lehetseges.
Ez az egesz jog-buisness , elegge aggalyos.
Udv ; jp
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 21:33
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
JP,
a szavazás titkosságának sérelme elvileg érvénytelenné teheti az egész eljárást, hiszen az Alkotmány előírja a titkos szavazást, ha nem így történik, akkor meg lehet(ne) ismételtetni. Értelmezés kérdése azonban. Kérdés ugyanis, hogy miként fogjuk fel ezt a titkosságot. A képviselőknek joga vagy kötelessége titkosan szavazni?? Amennyiben kötelessége, nem lehetne vita: az eljárás nem megfelelő, és azt újra le kell folytatni.
Ha viszont joga, a kérdés úgy vetődik fel, hogy mi jelentheti ennek a jognak a sérelmét? Pl. az bizonyosan, ha a bárki ellenőrizni akarja a képviselőt, hogy hogyan szavazott (ld. MDF is, Fidesz is). Jelenti-e ennek a jognak a sérelmét, ha a képviselő önmaga feltárja, hogy kire adta a voksát (Pl. Mécs Imre, a 8 független, aki megmutatta...) Mécs esetében semmiképpen, mert nem bizonyítható, amit mond, a függetleneknél lehet gondolkodni, de szerintem nem. Ebben az összefüggésrendszerb en itt elsősorban a többiek jogának sérelmét kell vizsgálni. Magyarul a titkosság ilyen módon csak akkor sérülne, ha a "felfedések"-ből egyértelműen, kétséget kizáróan következtetni lehetne a titkosan szavazó képviselők voksára (pl mindenki bemutatja a médiának a szavazólapját, aki Sólyomra szavazott + az érvénytelenül szavazó is, és ebből látszik, hogy x, y, és z egyértelműen Szilire szavazott). Summa summárum, az felvet alkotmányossági aggályokat az eljárással kapcsolatban, amit a fidi tervezett, és az mdf az első körben csinált (Sólyom azonnal protestált is!), de az, hogy a függetlenek bemutatták, annak szerintem semmi jelentősége jelen helyzetben. (házsszabálysértő lehet, ha jól hallottam, a házbizottság egyértelműen kifejtette már a rendkívüli ülés előtt is, hogy mit szeretne titkosság címszó alatt látni.)
A harmadik körrel kapcsolatos szabálytalanságok (mszp-s bejelentések) alapján viszont az eljárás még most is megtámadható és alkotmányellenessé nyilvánítható... Ez ugyanis az egymást ellenőrizgetjük, egymásra nyomást gyakorlunk esete (ha úgy történt, ahogy mondják), ami sérti a képviselők titkos szavazáshoz való jogát...
„Az MSZP ugyanakkor megkérdőjelezi a választás titkosságát. Az MSZP-frakció három bejelentést tett az Országgyűlés jegyzőinek, mivel az államfőválasztás harmadik fordulójában sérült a szavazás titkossága - mondta Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyet tese. (...)
Burány Sándor szerint egy fideszes képviselő, Láyer József Szili Katalin házelnökre szavazott, de ezt egy fideszes képviselőtársa észlelte, és új szavazólapot kéretett vele. Láyer szerint mindössze annyit történt, hogy látászavarai miatt szavazott Szilire, amit azonban később javított. Szavazólapját pedig azért adta oda képviselőtársánák, mert véletlenül összefogta egy újsággal, de mikor észrevette, azonnal vissza is kérte a cédulát.
Többször előfordult, hogy a szavazóurnában boríték nélkül dobták be a képviselők szavazólapjukat, hogy az ott lévő jegyző, frakciótársuk, ellenőrizhesse szavazatukat. Burány szerint néhányan úgy voksoltak titkosan, hogy a szavazófülkében többen tartózkodtak egyszerre.”
http://w ww.origo.hu/itthon/2 0050607szili.html
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 19:55
Előzmény: #46  elemes
Azért nem ártana ha "minőségileg" bővülne a kör a leszerepeltek meg elhúznának másokat boldogítani.Vagy egyszerűen maradjanak csendben!
elemes
elemes 2005. 06. 07. 19:40
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
A demokrácia már csak ilyen: négyévenként új diktátort választhatunk.
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 18:44
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Szánalmas volt, ahogy az ellenzék a számszerű fölénye ellenére is csak vergődött, ahelyett hogy egyszerűen kihasználták volna a ziccert. Még egymást is mocskolták. Áder nyilatkozatai és a szavazólapok megmutogatása (megmutogattatása) azt bizonyítják, hogy még a saját embereikben se bíznak. Remélem nem ők nyernek 2006-ban, mert akkor nagyon kemény diktatúrában és parancsuralomban lesz részünk.
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 16:35
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
Szili sosem lett volna jó, csak azért nem kell vki, mert nő. a habitusától és erőteljes mszp-ségétől ez idegen, néha finomkodott, de nem mert keményen odamenni sem megyónak sem fletónak.
vivát Sólyom!
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:58
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
Ha 2 barát sokszor nem tud döntésre jutni egy ügyben, akkor mit vársz 386 ellenségtől???
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:57
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
...az nem Magyarország, ahol ilyen előfordul...
Itt mindenki ragaszkodik a hatalomhoz! S szóba sem kerül, hogy lemondjon egy 'vezető', miniszter, ha nagyot hibázik ő vagy a csapata...
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:56
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
Jó (!) döntés volt!!!
- s ezen belül 15 év óta az első jó döntése az szdsz-nek...
Végre valami, amit köszönhetek nekik, köszönöm!
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:52
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
Szerintem mindketten jó köztársasági elnökök lettek volna.
.
Nem kellett volna ezen annyit civódni, meg így felfújni a dolgot.
Valaki így látja valaki úgy, ezért valaki így szavaz valaki úgy, valaki nyer valaki veszít, utána grarula és jó éccakát.
.
Szóval Grat Mr. Sólyom, és jó munkát!
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:41
Előzmény: #38  Taki
Mintha már említettem volna a női megérzéseket korábban...:D
De hála az égnek, hogy sikerült jó(?) döntést hozniuk...:D
Taki 2005. 06. 07. 15:40
Tévedtem, lett ma döntés.
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:35
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
Azert a GYurcsany be kellett volna jelentse - mint a legtobb vezeto politikus , hasonlo meretu donteshozas elott - , hogy lemond, ha Szilit megsem valasztjak meg. Szerintem .
udv; jp
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:33
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
JP, alszik a picur, most nem akarok zörögni a klavin, bocs, de majd válaszolok.
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:31
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Dr. Sólyom László
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:30
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
185:182
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:27
HAJRÁ MAGYARORSZÁG, HAJRÁ MAGYAROK !!!
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 15:21
185:183
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 13:26
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Hello Laurion!
Mond mar meg legy szi, hogy van annak valami jelentosege, ha egy titkos szavazas-t kovetoen, ugymond alkotmanyos aggalyok merulnek fol,az mennyiben befolyasolhatja a szavazas ( amikor megtortent a szavazas ,ugyanis meg semmmi alkotmanyos aggalyokat nem vonva maga utan, tisztan lezajlott muvelet) ervenyesseget ?
Nekem ugy lenne ertelmes, ha egy ilyen precedens utan a kovetkezmenyek max az alkotmany sertokre olyan modon kerulne felulbiralas, hogy ; 1)a szavazas az teljesen szabalyosan zajlott le, ami utana tortent,ez a 2)-es pont, az megrovando. Viszont utobbi semmi kihatassal sincs az elobbire, ezert a szavazas eredmenye jogos es kesz !?! szoval ?
saru 2005. 06. 07. 13:13
magyarázattal tele lesz a padlás, ettől ne tarts! és ezeket elég hamar mindannyían el fogjuk felejteni!
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 13:09
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
De vajon mit fog majd mondani az mszp-s vezetés, ha Szili gyáván megfutamodik a megmérettetés elől...
;-)
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 13:05
Előzmény: #27  saru
már nem lehet új jelöltet állítani.
Szili, Sólyom, érvénytelen vagy megismételt a lehetőségek... (4. esetben lehet még Glatz is)
saru 2005. 06. 07. 13:03
szerintem ezek szerint Szili visszalépésével Glatz Fernc lesz az új elnök, legalábbis ez valószínűsithető !
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 12:58
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
Sz179:S185 - ha jól hallottam...
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 12:53
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
S ehhez mit szólsz?!
.
http://ww w.napi.hu/default.as p?cCenter=article.as p&nID=250215&place=mostreadedFo
.
"Ha valóban Sólyom kapott többséget, könnyen lehet, hogy Szili Katalin visszalép, hogy egy későbbi időpontban mégis MSZP-s elnöke legyen az országnak."
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 12:42
Előzmény: #23  Taki
:D ...optimista típus vagyok!
Taki 2005. 06. 07. 12:28
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Szerintem estére se derül ki...
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 12:26
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
sok szerencsével!:D
Mind enbizonnyal igazatok van, de én elég meglepettnek láttam... na mind1. Kár ezen vitázni, estére kiderül!
Törölt felhasználó 2005. 06. 07. 12:06
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Nincs itt semmi titok, pontosan az fog történni, amit írtál JP. Azt kell mondjam ez zseniális húzás volt. Elég vicces, hogy az ellenzék ad köztársasági elnököt. De lehet, hogy ez az igazi demokrácia. Kicsit csalódtam Gyurcsány bácsiban, nagyon megvezették. Nem is tudom hogyan lett milliárdos.

Topik gazda

gijo
5 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek