Pár éve gyűjtögetem, türelmes vagyok. :) MOL-lal nekem is vannak, láttam a TVK sztorit is anno. Írtam már ide olyan gondolatot korábban, hogy esetleg 2025 végén vagy 26-ban én el tudok képzelni egy újabb ajánlatot és kiszorítási kísérletet, mert addigra sok új dolog beérik, 2026 tavaszra a tárolók is, és beindul a pénzgyár. Ha jó árat ajánlanak (lehet, hogy a minimum ár megint kevés lesz “nekünk”, valami pluszt kellene adniuk), akkor odaadom a papírt. A 4250-es bővítésem előtt is néztem átlagárakat, hogy egy váratlan ajánlattal a karácsonyfa alatt rosszul járnék-e, de nem. (És a 90%-hoz kevés lenne ismét minimum árat kínálni.) MOL-nál az sem tetszett most, ahogyan a Jellinek pakkot átvették (nem “transzparensen” vették meg a papírokat, nem kötötték át OTC-n, BET-en, (ahogyan pl. a Jellinek kiszállt a Wabiból), nem a MOL RES vette meg direktben a részvényeket, hanem a tőkealapok kezelését adták át a MOL-körbe tartozó alapkezelőnek.). Itt az nem tetszik, hogy a cég 24%-a gazdát cserélt, és nem tudjuk az árazást…
a gázár befolyásolja a villany árát ill az időjárás (németország termel avagy nem). délben nyáron negatyv áramár, este 1000 euros áramár. de a jövő a tárolókban van szépen ki lehet egyenltítenia termelést és a fogyaszztást. sztema jövőben kevésbé lesz kitéve a cég a szélsőségeknek, skálázhatóbb, tervezhetőbb lesz. persze ettől az áramár mindig is kardinális kérdés lesz, egyelőre azonban nagy csökkenés ebben nem valószínűsíthető...
Köszönöm a válaszodat! Végül is, az is rendben van, ha bizonyos dolgokat másként látunk. Az elmúlt évek hozamainak elemzésével nekem az a bajom, hogy azok akár közvetetten, akár közvetlenül kapcsolódtak az EU-s pénzekhez és egyéb pozitív tényezőkhöz. Most pedig, finoman szólva, nem rózsás az általános gazdasági helyzet szép hazánkban. Ettől függetlenül szöges ellentétben nem vagyunk a véleményünkkel, csak az idő tényező különbözik, szerintem. Írják azt is, hogy lesz 5-6000Ft is. Biztosan, mert a tőke gyarapodása természetes, csak az a kérdés, mikor éri el ezt a szintet. És akkor elemezve felmerül a kérdés bennem, nem lett volna eredményesebb egy másik részvénybe fektetnem. Ma úgy vizionálom, hogy de igen....
Köszönöm a véleményed, én nem látom ennyire tragikusan a helyzetet, igaz, hogy én alapvetően türelmes/longos vagyok. Tavasszal nemcsak az osztalék miatt indult meg, hanem 1-1,5 év lemaradás után benne volt egy komoly helyreárazódás is az egyre erősebb funda, illetve az új tulajdonosokkal szembeni bizalmatlanság enyhülése miatt. A 4800 első körben, így utólag nézve lehetett egy hype, túlhúzás eredménye is (Kalliwoda 6k célára is benne volt), szerintem valahol félúton 4k és 4800 között lenne most a helye. Tavasz/nyár óta nagyon sok pozitív dolog történt a cég háza táján, javaslom, hogy a BÉT oldalán olvasd vissza az Alteo híreit tavasz óta. A mai Alteo fundája és 1-2 éves kilátásai szerintem jóval erősebbek, mint amilyenek tavasszal voltak. Ha megnézel egy 3-5 éves chartot, régen is ilyen volt a papír mozgása, hogy oldalazás, ugrás, oldalazás, ugrás, erősebb és hosszabb idejű visszacsorgás nem volt jellemző, ez - az idei osztalékrally miatt, illetve hogy ekkor már spekik is felfedezték a papírt - megváltozott. Szerintem ma senki nem gondol komolyan a 2800-2900-as szintekre, ott még erősen alulárazott volt (víz alá nyomott labda), de nekem a 3600-os szint újralátogatása is nehezen hihető, mégha TA-t nézegetve bele lehet látni ilyeneket is. (Van, aki tavasz óta vár egy 3480-as "mini rést", ha jól emlékszem, hogy majd azt visszatölti és ott beszáll. 4800-nál pedig sokan már az 5k-t várták, az sem jött be elsőre, de ez utóbbi csak késik.) :) A mostani nagy kiszállóra nem lehetett számítani (sem funda, sem TA alapon), de az látszik, hogy 4k alatt (egyelőre) nem akarja adni, és azért ennyiért veszegetik is. Egyébként ez nem Alteo specifikus, ha nem OTP/Mtel/Richter papírban vagy, akkor a BÉT-en kb. bármi másban így lehet kiszállni egy nagyobb pakkal (vagy keresel egy vevőt és átkötöd egyben). Alteo is egy napi átlagos 15-20 M forgalmú papír. Az elmúlt években (a takeover körüli 1-2 döccenőt leszámítva: vezetői pakkok, nem volt osztalék, és maga a "takeover-sokk") én nem csalódtam a papírban, meghálálta a türelmet. Lehet, hogy most túlzottan optimista vagyok, de a negatív dolgokat is szoktam kommentelni, bár azokból kevesebb van. Biztatásul beteszem még ide a tőzsde oldaláról származó teljesítménymutatókat. ;) .
néhány nappal ezelőtt kérdeztem a múltbeli történéseket erről a részvényről. BalogTibi érthetően összefoglalta ezt. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy a jelenlegi támasz az igazi és nem a 3600FT körüli érték. Látom azt is azonban, hogy ilyen kevés forgalommal képtelen jelentős eredményt elérni. Hiába "jó a cég" , a részvény annyit ér, amennyiért megveszik. Beragadt pozícióból mondom - először próbálkoztam ezzel a részvénnyel - nem vagyok optimista, mert oldalazni fog jó sokáig. Akik a 2900Ft körül vásároltak ráébrennek most ők is arra, hogy a 4500Ft elérése is max. az osztalék idejének közelében várható. Miután még mindig pluszban vannak, bizony lesz még eladó részvény, mert itt holt tőke nekik a befektetett összeg. Az az érzésem, hogy a tavalyi maximumban jelentős "lufi" is lehetett, ami fundás alapon nem magyarázható!? Ne legyen igazam, de én örülni fogok, ha nullás eredménnyel ki tudok olvadni az utóbb emlitett összeg körül valamikor. Ez az én "gondolkodásom", a magán véleményem. Karácsony előtt szívesebben írtam volna optimistábbat is, de számomra a realitás ez.
nem ragadtál bele nagyon..., jó az elgondolás, bár nem feltétlen alapra gondolnék, de az mindegy is, a lényeg, hogy 50e-100e darab Alteo részvényt elég nagy szenvedés eladni de egyszer elfogy, aztán kisüt a nap :-)
Gondolkoztam még, de kiszálló alapon kívül más ötletem nincs. (Persze az is lehet, hogy teljesen más a szitu...). Néhány kicsi nem tudja így nyomás alatt tartani az árfolyamot és folyamatosan tölteni a könyvet kerek 2k-4k-val, és kicsik nem szoktak fixen átkötögetni sem (fixhez 25-30 M a minimum pakkméret?, és kell találni hozzá fix áron ekkora vevőt egyben). Ma az épülgető V oldalra 2k+2k @4100 rá is adott egymás után, túl kerek pakkok. Nagytulajdonosok, vezetők nem adják, akkor jönnének a bejelentések. Kinek lehet még nagyobb pakkja? Esetleg egy cégnek, és alapoknak. Ha lejárat előtti alap lennék, és a nagytulajdonosok vagy másik alap nem akarná átvenni a pakkomat jó áron, akkor én kb. így szállnék ki. Nem nagyon likvid a papír, időben elkezdeni leépíteni a pozit, fixen más alapoknak is átadni belőle darabokat, és közben a piacon is adogatni kicsit elnyújtva, átlagolva. Leönteni nem akarja, nem is szabad. A végén, ami megmarad a pakkból, lehet, hogy azt átveszi egy másik alap alacsonyabb áron. Nem azért adnám, mert bármi gond lenne a céggel vagy a kilátásokkal, hanem azért, mert el kell adnom az eszközöket és ki kell fizetni a befektetőket. Nem összegyűjteni művészet sok papírt, hanem eladni... . Ránéztem a forgalom alakulására is: szept. 333 M, napi átlag 16 okt. 325 M, napi átlag 15 nov. 533 M, napi átlag 26,5 dec. 296 M, napi átlag 42,4 (a mai 55, kb. a hónap felénél járunk, dec. is lehet 500 körül az év végére). Érdekesség, hogy november közepén volt egy 100 és egy 50 M-s nap, 4300 alá lecsorgott, néhány nap nyugi volt, és kb. 2 hete minden 2. napot kicsit megnyomnak, van egy pulzálás a forgalomban: 25-60-16-62-17-70-15-63-25-, ma is lesz 60 körül. (Ez persze nem jelent semmit, csak egy érdekes mintázat, tudatos a kiszálló. Régen sok X-aktákat néztem) :Đ . Egyébként az elmúlt 5 évben hol szállhatott be egy kb 5 éves vagy 3 éves idejű alap? 700 Ft-tól, 1500-tól felfelé? Vagy ha csak idén tavasszal belevett 2800-3600 között (ápr. 1 Mrd, máj. 1,7 Mrd, jún. 1,3 Mrd volt a havi forgalom), 400 Ft osztalékkal megéri neki 4 körül is kitárazni? Igen, és ha lejár az alap, akkor muszáj eladnia az eszközöket. Érdekelne a véleményetek (nem az up/down nyilazás), ki mit gondol? (nem akarok túlzottan beragadni a saját teóriámba) :D
Passz... Féléves átlagár most 4367,7 Ft. A 30 napos is 4250 körül van (ha ez számítana valami biznisznél). Pedig már kezdtem örülni, hogy (egyelőre) eltűntek a 10-13k pakk átadások, könyv kicsit kezdett kiegyenlítődni (volt 7-7k), aztán feltöltötték minden szintre kerek 2k/4k 1 ajánlatos E megbízásokkal. Most 5,5/29k az arány. Olyan, mintha valaki 5% alatti még idén ki akarna szállni. Ha talál a piacon egyben vevőt, odaadja fixen. Ha nem talál, akkor áll be a könyvbe szintenként. Lehet, hogy egy kisebb alap lejár és az szállna ki? Passz. Ha alap járna le és el kellene adnia, átköthetnék fixen másik alapoknak, akik vinnék tovább. Ez szerintem nem "kisbüfi", meg "fórumos pszichózis" miatt van. Nem is vezető adja, mert azokat már be kellett volna jelenteniük. Aki volt közgyűlésen (Tibi?), vagy esetleg belenézett már a részvénykönyvbe, látott alapokat? Jó lenne tudni, hogy lejárat közeli alapoknál kb. mennyi papír lehet. Ez mind csak találgatás persze, szívesen olvasnék más véleményeket is. :)
igen ez a valószínű hogy marad itt az üzemeltetés. főleg ha tárolót is építenek. 2026 ban nagy növekedést várok. akkor lesznek készek a tárolók, ha minden jól megy.
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.