Jó kérdés, nem tudom, nem vagyok vállalatértékelési szakember, ezt rábíznám a Miróra, hogy kitalálja. :) Úgy emlékszem, hogy tavaly valamikor az Edelynre már írta az Erste, hogy csúszik az indulás, de kevesebb lesz a költség, mint amit becsültek, ezért a fair értéket nem érinti a csúszás, és a +20 MW solar beruházással már ők számoltak a korábbi modellben. Meg szerintem a meglévő megújuló portfóliónál sem tudni, hogy lesz/mennyi lesz a nap/szél, mennyiért tudják majd eladni 1 év múlva. Korábban is számolgattak, becsültek, kivetítettek valamit 2025-26-ra is. Nem könnyű, de legalább hasra kellene ütni valami óvatosat (néhány tárolót most is üzemeltet az Alteo, peer-group stb., --> ezek alapján becsülni valamit). Az furcsa lenne nekem, ha a cég eddigi legnagyobb beruházásával nem számolgatnának még egy ideig, mert nem tudni, hogy majd mi lesz. (28 mrd-nyi beruházás, ebből 9 mrd vissza nem térítendő, legkésőbb 2026 tavaszán működniük kell. Valahol írták, hogy kb. 12-15 hónap lehet egy tároló kivitelezési ideje, ez alapján azt képzelem, hogy mondjuk 25 Q3-Q4-ben már működhetne a két kisebb, és 26 Q2-re a Deponiás nagy is. Van hozzá a beuházási támogatás, adókedvezmény, utána a működési támogatás (kompenzáció), pályázati oldal alapján az Alteonak már kifizettek aug. közepén kb. 1,2 mrd előleget stb. Alteo is írt a pályázati leírásokban valamilyen elvárt megtérülési szint (?) EUR összeget (erre nem emlékszem pontosan). Számolgassanak az elemzők.) :)
eszpének írtam hogy az elemzőházak nem tudják szerintem beárazni mert nem ismerik a tárolás/kiadás folyamatát. egyszer 1000 eur az ára, egyszer meg negativ :-)
Igen de a piac pletykára áraz. Ha minden fekete fehéren az orrára van kötve mindenkinek ott hol a kereskedés? Én jelentéstől függetlenül is tartom, mindegy hogy most lesz 5k vagy decemberben, nem napizni vettem
Kíváncsi vagyok, hogy az Erste és MBH hova pakolják majd az új célárakat kb. 2 hét múlva, le vannak maradva, jelenleg f.a. Ez okozhat még egy kis mozgást, és a tárolós projekteket sem véleményezték/árazták még be részletesen (tudom, hogy ennek is idő kell, de valamennyire illene már beárazni).
Nagy csodát nem várok a jelentéstől, Azok A beruházások amik megtörténtek majd 6- 12 hónap múlva hozzák meg az eredményt.. Szerintem már itt is túl optimisták voltunk vagyunk és én is nyakig ülök Alteoba Semleges jelentés re számítok
Én is optimista vagyok, 2020-ban vettem bele, azóta tartom és bővítem a pakkot. Jelenlegi árfolyam +400 forint osztalék. Ne legyünk mohók. Végre megmozdult, tavaly még 2800 volt, és semmit nem mozdult egész évben
Szerintem mindenki arra vár, hogy vigyék....már feljebb! Remélem 4700Re megfogja... Azért 5% minimumot várok jelentésig, meg megent 5% ot,jelentés utánra...
Én úgy képzelem, hogy a MOHU a hulladék újrahasznosításra fókuszál, talán kisebb mértékben igyekszik belőle energiát előállítani, de lehet, hogy nem jól értem a dolgot. Mindenesetre ebben az anyukája, a MOL kellő mértékben lát fantáziát, vagy ráparancsoltak, mindenesetre több tízmilliárdot beletolt. https://24.hu/fn/gazdasag/2023/08/24/mol-mohu-hulladek-harminc-milliard-forint-tokeemeles/ Az MVM Veolia Alteo trió meg talán inkább a megújuló energiákra fókuszál, amelyeknek a forrása itt lebeg körülöttünk mindenütt a világban, szél, napsütés, tenger hullámzása, mittoménmi, de elsősorban talán nem a hulladékok. Azt akarom csak ebből kihozni, hogy ha én nem értem teljesen félre a fenti megosztást, akkor a két fókusz eléggé különbözik, relatíve kevés közös van bennük.
Örülök neki, hogy Te láttad. ;) Publikus hír eddig az volt, hogy az MVM + Veolia + Alteo vesznek részt ebben, valamilyen munkamegosztásban, én erre tudok támaszkodni. Más hírem nekem nincs.
Április elején volt az első hír erről (gazdasági fórum után, Orbán + Dodik együttműködés eredményeként). Az MVM+Veolia+Alteo triumvirátus visz majd megújulós projekteket (szél, nap, hulladék is). #7362 #7363 #7368 https://forum.portfolio.hu/prev/18665/8963166
Nem szeretném elkiabálni, de nagyon úgy tűnik, hogy meglesz a mai 4700 (vagy afeletti) záró. A tegnaphoz képest a forgalom is lényegesen magasabb (60 millánál jár). R: 4790
Miért gondolod, hogy a boszniai szerb napenergiás projektben szerepet kap(hat) az Alteo is? (Nyilván a tulajdonosi kör bármilyen szektorban és projektben érdekelt lehet, de én ezúttal mégsem érzem azt, hogy itt az Alteo lehetne a kivitelező.) Kérlek küldd át a linket, ami még erre utalhat. Köszi! :)
Sziasztok! Nekem az 5200 környéke be van lőve realizálni. Senkit sem buzdítok h így tegyen, de 3000 es átlaggal, osztival 3390 db részvény nekem kisbüfinek komoly pénz. V várják még sztetek? Innen 10 % ot simán megy sztem jelentésre, v hírre majd.
Elindult az ALTEO új naperőműveAz ALTEO 17 millió eurós, önerős beruházásából épült 20MW-os naperőműparkja, amely megduplázza a cég ilyen irányultságú kapacitását, megkezdte a próbaüzemét. A 42 hektáron, Tereske határában elterülő naperőmű park várhatan évente 31GWh áramot fog termelni, amelyet a cég a szabadpiacon értékesít. A megvalósult kapacitás részét képezi a cég Megújuló Szabályozási Központjának. A beruházás várható élettartama 25-30 év.Vélemény: A beruházás indulását már egy ideje kommunikálja a cég, azaz nem meglepetés a bejelentés. Mivel az egység részét képezi a megújuló szabályozási központnak, ezért az elérhető megtérülés is várhatóan magasabb, mint egy átlagos naperőműpark esetén. Az elmúlt időszakban a napközbeni völgy áram árak (a napelemparkoknak köszönhetően) néha a negatív tartományba is átcsúsztak. Az ALTEO éppen ezért már korábban olyan fejlesztéseket valósított meg, amelyek lehetővé teszik számára az ilyen időszakokban a gázenergia kiváltását -Pl. ilyen a gőz és melegvíz szolgáltatás -, vagy éppen elektromos energiatárolóinak feltöltését.
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.