Ne görcsölj, én csak poénból írtam, hogy nekem mennyit megy fel naponta. Naponta nézni totál felesleges, a lejáratokat felvezeted a naptáradba, és elég akkor megnézni. Most úgy mutatod magad, mint egy hardcore állampapír daytrader, de ez nem az a piac szerintem.
De a legfontosabb talán az, hogy én csak egy lábként kezelem ezt is. Van ez is, az is. Egy bizonyos szint felett egyébként sem engedheti meg magának az ember azt, hogy csak állampapírban, vagy csak devizában, vagy csak tőzsdén, vagy csak bármiben legyen, MERT mondjuk sokszorozni is lehetett volna. Utólag mindenki tudja, hogy mi volt a jobb, előre meg sokan hiszik, hogy tudják, a valóság meg az, hogy ők sem tudják. Erre elég szemléletes példa a fórum kiürülése a sokszorozások után, a sok guru felszívódása, és nem azért, mert a Bahamákon láblógatnak a nagy nyerőből...
A pénzügyi befektetésekben az idén mi nem bukó? Rövid távon minden instrumentum lehet bukó és nyerő. Pl most nyerő a deviza de az sem mindegy, hol váltotta át a Ft -t EUr -ra, és meddig ül benne, hogyan változik a kamat különbség.
A pénzügyi befektetésekben az idén mi nem bukó? Rövid távon minden instrumentum lehet bukó és nyerő. Pl most nyerő a deviza de az sem mindegy, hol váltotta át a Ft -t EUr -ra, és meddig ül benne, hogyan változik a kamat különbség.
Ebben is igazad van. De a téma szempontjából irreveláns. A vagy B a jobb azonos időtávon, csak ez a kérdés, ez pedig nem függ attól, hogy mennyi az infla.
Azt persze lehet mondani, hogy mindkettő szar, mert... De az egy másik kérdéskör.
Nincs semmi garancia. De újra: én azonos futamidőket hasonlítottam. Ne az legyen már az érv, hogy azért jó a DKJ, mert az rövid táv. Épp azt mondom, hogy azonos időtávon, a már tudott infók alapján a kötvény pont annyira kiszámítható, mint a DKJ. És ezzel még csak azt sem mondom, hogy a DKJ vagy a kötvény a "jobb". Csupán annyit, hogy ha tudom, hogy meddig fogom tartani biztosan a befektetésemet, akkor nem egyértelműen a DKJ a jobb.
Okt 18. D230125-as aukcióban ez volt: Maximum hozam: 13,75% Átlag hozam: 13,10% Minimum hozam: 11,50%. Ugyan nem értek hozzá, de arra számítottam hogy a MÁK-nál legalább 12% hozammal lehet majd megvenni. Hát nem, ma felkerült, 11,05% hozammal. Még holnap megnézem, hátha javul. Ezek után gondolkodom rajta, hogy rövid távú pénzt DKJ-ból Erste Bázisba. Szerintem még SZJA fizetés után is jobb lehet a hozam. 18% irányadó kamat mellett 11% körüli DKJ hozamok nonszensz. Ráadásul az alap teljesen likvid, nincs bünti lejárat előtt.
Még emlékszem Hathorra, mikor írta, hogy a hosszú bubor alapú kötvénynél az 1,3% eladási/vételi különbözet nem nagy ügy. Nos ez 2 hónappal később felment 2,3%-ra. Mi a garancia, hogy nem megy még feljebb?
Azért az állampapír jobb rosszabb véleményekehez egy kis hozzáfűzni való. Idén minden állampapír bukó az inflációhoz képest csak az a kérdés mennyire. És a jövő évi prémium sem fogja visszahozni az idei mínuszt.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.