Érdekes ez a DKJ. Példa, 230628, július 29-én egyáltalán nem volt eladó, de aug 15-én 10 millió felett tudtam venni. Előbb-utóbb elad belőle valaki, akinek szüksége van a pénzre.
A legnehezebb nálad a likviditás. Bármit veszel és lejárat előtt kell eladnod 1-2 hónapon belül, azon eleve pénzt veszítesz. Kérdés, hogy tudsz- úgy alkudni egy esetleges kp-s ingatlan vételnél, hogy neked 1% körüli összegbe fáj, ha azonnal kell fizetni. Mert még a full likvid pénzpiaci alapnál is van költség, aminek a kitermeléséhez egy ideig ott kell tartani a pénzt. Ami 2 hónapon belül kell, arra csak addig lejáró dkj. Tehát ami nem kell majd 1-2 hónapon belül, azt 3 részre osztanám. Egy harmadból idén lejáró dkj, egy harmadból jövőre lejáró dkj, egy harmad pedig mehet a Hathor féle 2029 bubor követőbe. Utóbbin bukni fogsz 1,3%-ot eladáskor, ami kb 40 nap kamata, de cserébe ez fizet várhatóan legtöbbet. DKJ idő előtti eladásán is bukhatsz 1% körül, ami részben a 0,7% kincstári vételi árkülönbség, részben az emelkedő hozam miatti árfolyam esés, viszont az árfolyam esés mértéke a lejárathoz közeledve egyre kevésbé számít. Úgy képzeld el, hogy a kamatot már jobban megszolgáltad, mint ahogy a piaci hozamemelkedés miatt csökkenne a visszaváltási ár (az időtényező). Még véletlen se vegyél olyat, ami 2019.06.01 előtti kibocsátás. Még egyszer, a bármikor kellhet a pénz az nagy kihívás. És semmiképp ne vegyél MÁP pluszt.
Naggyon köszönöm, vendégem vagy egy hajózásra all inclusive! Máp pluszból szálitam ki!!! Még jó hogy! csak eddig kényelmes volt ez a bróker buki, de már meguntam a lehúzást és a nem hozzáértést!!! Naggyon köszönöm! Tényleg szívesen látlak ha van kedvetek idén vagy jövőre! Azért neked írtam márt láttam máshol is hogy segítesz! Ha rámírsz a tothjoco2522 gmalre, akkor ott még kérdeznék ha nem baj!
Pénzpiaci alap. Erste Bázis, Amundi óvatos kötvény, Hold széf, AEGON pénzpiaci alap. Bamoszon utána nézhetsz. -sokkal likvidebbek mint az állampapír. 50m költség lofutty. Hozam havi 1% körül.
Ja és ingatlan szerintem általánosan a következő 2 évben biztos kuka reálértékben. Lehet , hogy 5 év is lesz. Persze lokacio , nis piac, de ehhez szerintem úgy is jobban ertesz.
bocs, hogy kiegészítem ezt: "Még véletlen se vegyél olyat, ami 2019.06.01 előtti kibocsátás." jogos, kivéve, ha az üzletet TBSZ számlán csinálod, mert azon nincs SZJA levonás. Én TBSZ számlán váltottam vissza 2018-as kibocsájtású PMÁK-t. és abból vettem 2023/B Bubor követőt
Megnézzük hó végén is jó. Az Amundi szerintem közel lesz. A többi is 0,8-0,9 között havi. A 7,85 dkj-vel ami nincs a kincstárban csak pár 10ezer forint, versenyképes. Még adóval is. TBSZ-en főleg.Rövidről beszélek. Pár hónap. A 9,88% 12 hónapos majd meglátjuk. Ne 3 hónapot nézzél. A Bubor ugrik tovább. Jók lesznek ezek.
OK.Akkor 08.23-ig a hónap elejétől: Erste: 0,58% ,Aegon 0,57% Amundi 0,71% Hold 0,66! Ez kicsit több mint 3 hét. És igazad van lehet, hogy az Amundi sem éri majd el az 1%. Így meg nézve inkább 0,75-0,95 között.
Igazad van. Én is visszaváltottam a 2023-as lejáratú pmák-omat a 2018-as tbsz-en, annyi a különbség, hogy 2023/A-t vettem helyette 10%-nál kicsit nagyobb hozammal. De a 2023/B is jó választás, könnyen lehet, hogy az lesz a jobb. De 2023/A vagy 2023/B csak annak jó, akinek 2018-as vagy 2019-es indítású TBSZ-e van.
2019 elso felev elott adokoteles az Allampapir. 2018-2019es TBSZen nem kell adozni. Ha 2018as vagy 2019es a TBSZ, akkor adomentes az adozando evjarat is
Ma eladtam fordulónapos MÁP+-omat, erre a pénzre kb fél év múlva lesz szükségem, ezért DKJ230222-t vettem 7,71% hozamra. 5% helyett 7,71% éves hozam a következő fél évre. Azonnal tudtam DKJ-t venni. Részemről rendben van.
A válasz a fordulónap előtti visszaváltásra: 0,5% a visszaváltás miatti bukta, azt kell nézni, ezt mennyi idő alatt termeli ki a helyette vásárolandó másik eszköz? Függ a máp+ és a másik eszköz hozamától. Ha pl a másik eszköz hozama 10%, a máp+ jelenlegi hozama 4%, akkor a különbség 6%, 6% éves hozam különbség 0,5% többlet hozamot kereken egy hónap alatt generál, tehát a válasz 30 nap, tehát ha kevesebb van hátra 30 napnál a máp+ fordulónapig, akkor nem érdemes előtte visszaváltani.
Meg ugye kb senki sem veheti igénybe, hiszen lejáró 1 éves megtakarításból kell származni a forrásnak. Ez egy klasszikus nesze semmi fogd meg jól pr fogás.
Rohamosan növekvő infláció mellett felvetődik olyan PMÁK eladása, aminek csak 2023.07.20-án van a kamatfordulója. Ilyen a 2026/i, (vagy a legújabb 2028/k is). Kincstárnál -1% a bünti, de cserébe jóval magasabb hozammal lehet befektetni. Ki, hogy van ezzel?
A DKJ230823 is 10,14%-os. Ha ma megveszed az 9%. Ennél jobbat kockázat nélkül egy évre jelenleg nem találsz. A hosszabb futamidejű papírok megvételével ahol 10% fölött jár a hozam lutrid is van :)
Mindkettő esélyes. Brutális kamatteher lesz, az egyiket a PMÁP megszüntetésével lehet elérni, fix hozamos papírokkal. Mivel a kassza üres, EU pénz nem lesz idén,esélyes lehet a 15%-os adó visszahozása.
Tudom, hogy nagyobb rálátással bírok számára banális kérdés: a 20230823 - ból vettem kibocsátáskor, ekkor névértéken 9,68 % - ot fizet lejártakor. Valaki okosítson már ki, hogy mehetett most ugyanez 10 % fölé? Ezek szerint itt nem a “minél korábban veszem az a jó” elve érvényesül?
A 90-es években a kamatadót, mint adónemet, csökkenő kamatkörnyezetben vezették be. A kincstári számlára vásárolt állampapír lehetséges előnye bankbetéttel vagy banki kötvénnyel szemben: - nincs tranzakciós díj (beleértve a visszautalás díját) - nincs számlavezetési díj, állományi díj, - nincs adó (ez a legnagyobb tétel), - bizonyos idő után a visszaváltás is már érdemi hozammal jár. Ha kinyírjuk a legnagyobb előnyt, akkor vajon sikerül-e eladni a kívánt mennyiséget a lakosságnak? Gránit bank most 12 hónapos betétre kínál 9%-ot (éves kamat a jegybanki alapkamat -2,75%, egyetlen feltétel, hogy legyen bankkártyád). De van nekik 6 hónapra 7% is, (havi 20 ezer Ft bakkártyás vásárlás a feltétel, nem atomfizika teljesíteni). Nem volt róla hatalmas PR cikk, mint az OTP-ről, de ez pl szinte bárkinek elérhető most. Februári lejáratú DKJ-t vettem 7,71% hozammal egy hete, tehát nem nagy a különbség a 7%-hoz képest, illetve nagy, de csak mert a DKJ-nak nincs adóvonzata.
A mindenkori kereslet és kínálat alapján van a piaci ár, és ehhez igazodik a kincstári árfolyam jegyzés is. Ha a hozamkörnyezet emelkedő, akkor a piacon ez történik. A te esetedben lényegtelen, ha lejáratig tartod. Ha hamarabb eladnád, akkor van jelentősége.
Szerintem is csak olyan PMÁP-ot érdemes eladni, ami jövőre jár le (tehát még az ez évi infláció az alapja lejáratig), vagy esetleg a decemberi fordulónapos 2024/K-t, de még ez utóbbi sem egyértelmű. Ahogy írták korábban, egyáltalán nem biztos, hogy az új PMÁP-on is ennyi kamatprémium lesz, plusz a visszaváltást is megszigoríthatják (ez esetben a lejárat sem mindegy). Arra lehet esetleg bazírozni, hogy a jelenlegi PMÁP-ok fordulónapja előttig fialtatod a pénzt 8-10%-os kamattat, de ez a 1-3% plusz hozam szerintem nem éri meg azt a kockázatot (ugye az 1%-os büntit is le kell vonni, és fent éves kamatot írtam), hogy esetleg elfogy addigra a jelenlegi PMÁP sorozat.
Előállhat olyan piaci környezet, hogy esetleg jobban járok ha hamarabb eladom, vagy értelemszerűen a “maximális kamat” csak lejáratkor íródik jóvá, azaz névértékké?
Hát én is játszom arra, hogy feljebb mennek. Folyamatosan csak 2-3 havi DKJ-ket vásárolok, és eddig bejött hogy emelkedő hozamkörnyezet van. De most volt egy kis törés lefelé szerintem (vagy csak én emlékeztem rosszul... bár nem vezetem a hozamajánlatokat, de lehet kéne). De azok meg csak 7% körül vannak, szóval. Lehet igazából összességében rajtabukok :D meglátjuk. Jobb, mint a semmi.
A DKJ esetében mindig egy meghatározott lejáratkori névértéket veszel meg. Ezt a névértéket kapod meg lejáratkor. A szabadpiacon veszed, kb mint a részvényt, csak a már piacon levő mennyiség cserél gazdát. Ha te vennél 10 ezer Ft-ért, akkor nem bocsát a piacra újabb 10 ezer Ft-nyit az ÁKK, hanem megveszed valakitől. Az egyik ilyen piaci hely és eladó maga a kincstár, amelyik piaci közeli áron ad és vesz bármikor, jelenleg 0,7% spread van az eladási és vételi hozam között. A konkrét eladási vagy vételi árfolyam ebből van visszaszámolva.
Nekem van ez a 2029es MÁKom 12.09%os. Ezen nem nő a kamat. Első héten nőtt, azóta esett a portfolio érték. Amúgy is levont vételnél kb 1.5%ot, ami húzos kb 1millió volt, de előiránytott 2milla kamatot 3hó múlva. Ennek egyszer csak novemberi negyed éves kamatfizetésnél ugrik meg 3?2millióval a lortfolió értéke? Addig a -1millás visszaváltási árfolyammal mutatja a portfolio értéket?
Miért vonnák le azt, amit nem is kell megfizetni? o.O Egyébként ha kéne fizetned SZJA-t utána, akkor a Kincstárnak azt le kell vonnia. De nem von le jelenleg a 2019 június után kibocsátott papírokra, mert nem kell fizetni azt. Ha TBSZ-en veszed és a TBSZ-t feltöröd, akkor viszont az állampapírok nyeresége után is SZJA kötelezettséged keletkezik.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.