Az 1%-os marzs elméletileg persze lehet akármennyi, de gyakorlatilag nem. Kell az államnak a lakosság pénze, helyesen, erre is épül az állam finanszírozása. Jobb, mint a még erősebb külföldi kitettség és az, hogy a külföldi tulajdonú bankoknak adjuk oda a megtakarításainkat semmi kamatra. Ez egy win-win helyzet. Már amennyire win az a win. Szóval, ha felemelik durván a marzsot, akkor ki fogja a jövőben odaadni a pénzét? Nincs értelme, sokkal nagyobb a veszteség, mint amennyit nyerne vele az állam. Nem azt mondom, hogy nem lehet a marzs 2%, hanem azt, hogy nem reális az 5-10%.
Csak azt felejted el, hogy a marzsot az aktuális kamathoz kellene viszonyítani. Egy 5%-os kamatnál a marzs az éves hozam 20%-a, 15%-nál pedig csak 6.6%. Szóval 15% kamatnál simán elfogadják az emberek a 3% büntit is. Másként érzékeltetve, ha a PMÁP kamata felugrik majd 15%-ra, fél évre be lehet majd tenni a pénzt oda 13% éves hozammal (1% büntit feltételezve), miközben az 1MÁP kamata 7%, ez abszurd. Nem állítom, hogy biztos felemelik majd a büntit, de amikor nekik sokkal fájdalmasabb intézkedéseket is kellett hozniuk (rezsicsökkentés csökkentés), akkor miért ne lépnék ezt meg, miután mindenkit áttereltek oda, ehhez tényleg joguk van. Aztán 1.5% egyszeri hozamért mindenki cserélte le a pár év múlva lejáró papírját 2029-esre. Ti tudjátok. De lehet, hogy a visszaváltási büntit nem bántják. Ha ilyen szépen gyengül tovább a forint, nem lesz semmi értelme állampapírozni. :)
Akár nulla is lehet egyszer a visszaváltás jutaléka. Gondolj bele, egyik évről a másikra 20%-ról 10%-ra esik az infla és az elvárt hozam. Akár még néhány %-ot fizethetnek is ilyenkor, csak add vissza, mert a kamatteher közben már sokat esik a piacon.
Sztem mèg vam egy kockazati tènyező, bár lehet hogy nem realis, mi van akkor ha egyszercsak nem jegyezhető tovább az inflaciokövető papír. Tehat váltanád át a DKJ ben dekkoló pénzed és lecsúsztál. Nem elképzelhető?
talán egy valami elkerülte a figyelmed (és sokakét), ....ha te jövő márciusban veszel 2029/i -t és az már -tegyük fel- egy új sorozat lesz (!), akkor nem kapod meg az inflációs kamatot, mert akkor az az új sorozat első kamatperiódusa lesz, amire 11,75%-ot fognak fizetni!
Az arányokban igazad van, de szerintem pont az a cél és a lényeg, hogy minél többen, kisebb összegekkel is "szponzorálják" az államot a kisbefektetők. Kell a pénz most. 1 Ft-ért is vehetsz már 2029/I-t. Jelképes lépés a névérték csökkentés is. Ha van 20 eFt-od, azt is add nekünk, számít... nekem ez a cél jött le. Azt pedig naiv dolog feltételezni, hogy különböző marzs lesz a régi és az új PMÁP-k esetén. Ha emelni fog, akkor mindnél emel. A többségnek pedig teljesen mindegy, hogy mikor jár le a papír. 2028 vagy 2029, mindegy. Addig még 5-ször vált az akkori kedvezőbb papírra vagy kell lejárat előtt a pénz. Egyébként a MÁP+ -nál is csak 0,25%-pontos emelés volt a tömeges kivonáskor. A tavalyi szuperállampapír (MÁP+) mára már senkinek sem kell. Az akkori futott még papír a mostani sláger. Szóval én soha nem számolok azzal, hogy végig tartom a papírt. Nem vagyok a saját pénzem ellensége. Ha nyerek vele, eladom; nem ülök egy rosszul kamatozó papíron. Ezért van kincstári számlám, nem ker bankos. A 2029/I váltással pedig nyerek már az elején, szóval nem volt kérdés számomra.
folyt .... .....ezt leírja a "helyi" szakértő is a szeptember 26. 14.28 -kor íródott cikkben! "Az első évi fix kamat fentebb már érintett "problémája" ez esetben is fennáll, tehát ha jövőre újabb sorozatokat bocsát ki az ÁKK ugyanilyen feltételekkel, akkor azok a befektetők, akik jövőre vásárolnak a papírból, az első kamatfizetéskor 11,75% időarányos részét kapják kézhez, és nem a 2022-es, vélhetően sokkal magasabb összeget."
Miért fizetne pont 11,75%-ot az új sorozat? Azért, mert a régi is annyit fizetett korábban? Mi lenne ebben a logika? Mi a múltbeli tapasztalat, ami alapján ezt írod?
A tájékoztató kizárólag a 2029/I tájékoztatója. Ha lesz egyszer pl egy 2029/K vagy egy 2030/I, annak is lesz saját tájékoztatója (nyilvános ajánlattétel), ahol más időpontok és más kamatok fognak szerepelni. Elég sok PMÁP-om volt már, és szinte mindnek más-más kezdeti kamata volt, ha egyeztek, az csak a véletlen miatt volt.
Plusz lenyilatkozta már az ÁKK-vezér, hogy a következő PMÁP-ok már nem hibridek lesznek: a földindulásszerű kamatemelkedés miatt van átmenetileg ez a megoldás.
A kincstárnál érdemes venni. Én ma tettem at az OTP-ből a PMÁP-omat a kincstárhoz. Az OTP felszámol negyedévente számlavezetési díjat + 2% ha a lejárat előtt eladod. ( Kincstárnál 1% és nincs számlavezetési díj)
Hagyd már ezt a deviza dolgot! Egy egy állampapír fórum, miért olyan nehéz megérteni, hogy nem mindenki akar devizát vásárolni. Van, aki nem akar kockáztatni. Ha zárni szeretném a pozíciót, akkor egyáltalán nem mindegy, hogyan tudok kiszállni belőle. Ha nincs szerencsém, akkor lehet, hogy adott napon "sokszázezer forinttal" járok rosszabbul, mint a biztos állampapír esetén. Én értem és látom, hogy felfelé ívelő a trend a deviza esetén, kvázi van egy stabil csúszó leértékelődés; de azt is látom, hogy eléggé ingadozik az árfolyam. Utálom ezt a divatos bullshit dumát: vegyél devizát, vegyél dollárt... majd akkor is ezt fogják az ilyen "szakértők" mondani, mikor visszamegy a dollár ára és a csóró magyar elbukja a kis megtakarításának a harmadát? Kb. ugyan ez van a részvénnyel. A hozzá nem értő átlag magyar felült a "szakértők" tanácsára és vett részvényt. Azt sem tudta, hogyan működik. És mit, hát OTP-t, mert arról már hallott... és ott ül csóringer az OTP papírjain és reméli, hogy nem kell neki a megtakarítása rövid távon, mert kiszáll a befektetéssel 30%-os buktával. Szóval hagyjuk már a felelőtlen "vegyél devizát" tanácsokat...
én ma vettem májusi lejáratú DKJ-t 13,05%-os hozamon... magam is meglepődtem, hogy ennyi, nagyobb volt a hozama, mint a 0823-nak (12,8%). Szóval ilyenek mellett igazából tényleg nem értem, ki vesz BMÁP-ot.
Pontosan így van. Arról nem beszélve hogy az ide írogatók minimum 95%-a tudja hogy mit miért tesz és egy ilyen komment nem igazán befolyásolja a döntéseit.
Akkor allampapirban kell csücsülnibes várni, hogy elértéktelenedjen a forint 😊 folyamatos leértékelésben van. Ha esetleg EU pénzt megkapjuk és utána sem tud erősödni illetve folytatódik a leertekeles akkor az azt jelenti hogy direkt értékelik le. (török líra esete)
Ha novemberben nem lesz pozitív változás az EU részéről, akkor itt nagy bajok lesznek. Nem vagyok a forint ellensége Nekem is van allampapirom de gyanítom hogy itt az adósság elinflalas lesz a kulcs.
Pont ezt teszem, várom, hogy inflálódjon az állampapírom. Sőt, alig várom, hogy minél nagyobb összeg veszítsen az értékéből. És ez így pont jó nekem... Esetleg, ha beszerveznek a kripo szektások, akkor majd veszek Lunát, amit a török líra befektetésemből veszek. :-)))))
Pontosan ez az a kockázat amit a saját gondolatmenetem ellenében tudtam felhozni és arra számítottam, hogy erre fogtok hivatkozni - mert én nem találtam más kivetnivalót, olyan viszont bizony történt most az ősszel többször is, hogy a megszerezni kívánt DKJ-ből 100.000 Ft-ért sem sikerült vásárolni, mert nem állt rendelkezésre elegendő készlet, hiába volt hozzá árfolyam, és bizony legalább 4-5 sorozattal jártunk ugyanígy, mire végre találtunk egy olyat amibe be tudtuk tolni a havi spórt.
AZ oké, hogy az idő előtti visszaváltás ára bármikor változhat, ezt értem, a kérdésem arra vonatkozott, hogy a rövidebb és a hosszabb futamidejű PMÁPnak is ugyanannyi % az idő előtti visszaváltása, így ha pl. 2 év múlva lépnék ki, akkor is a hosszabb táv jobban megéri, mert a különbség csak annyi ha jól gondolom, hogy a kamatprémium 0,75% helyett 1,4 (vagy valami ilyesmi) a kivételig eltelt időben.
Egy lakás ára kb. 2x annyit kamatozik állampapírban mint amennyit egy albérlő fizet... " 🙂 2023. Február 21-től (PMÁP 2029/I ) meg nettó értéken 3-szor annyit.✔️ ☝️ És a tömegnek ez a lényeg. És ez miatt fog a figyelem az ingatlan piactól az állampapírok felé fordulni. A tömeg másik fele meg nem tud, vagy nem kap jelzáloghitelt. Ergo 4-5 év múlva a felhizott PMÁP-ból fogok vásárolni -nominal értéken maradt- ingatlanokat. Mániában tartani, Válságban vásárolni.✔️ 👍
Rosszul tudod, mert a dollár 2003ban volt 209-220 között... Az már nem 30% 😊 inkább a baj a folyamatos leértékelés. Mivel az adósság nagy része belföldi ezért simán megetetik a sz@rt az emberekkel. Ha az uniós pénz után is folytatódik a leértékelés akkor kell végleg búcsút inteni a forintnak.
Tetőt a tetőhöz hasonlítsunk. 2000-ben volt az USD csúcson, 300 HUF/USD volt, ez tuti, mert abban az évben voltam USA-ban. Utána 2008 a mélypont, 120 HUF/USD.
Igen elhiszem neked, de a forinttal az a problémám, hogy az utóbbi években nincs erős korrekció. Csak fel. Ha hozzatesszuk azt, hogy az államadósság a plafonon van (usaban is) és azt, hogy belföldi adosagga alakították a devizás adósságok nagy részét, és a jelenlegi kormány lukasenkahoz, putyinhoz, erdoganhoz húz, akkor könnyű azt feltételezni hogy mit akar a magyar valutaval a hatalom. Persze ettől még hinni lehet benne, csak az a helyzet, hogy itt évről évre emelkedik mindennek az ára a bérek alig követik. Ha ez utóbbiakat is hozzatesszuk akkor ugyan igaz az, hogy volatilis a valutában tartott pénz, de az ki rajzolódik, hogy a forint folyamatos értékvesztés alatt áll. 2029i október 1. bocsátották ki kB 420 volt az euró . Nézzük meg a kamatfizetes napján hol fog allni. Ha többet romlott mint a ki ajánlott kamat, akkor a kamat feletti rész az értékvesztés. Innentől lehet gondolkodni, hogy megéri e hosszabb távon forintban tartani. Hamár minden áron magyar papír akkor pemáp az is fog vagy 10%ot hozni plusz az értékvesztés ami nyereségkent jelentkezik később.
Egy bizonyos vagyon felett mindent egy valamibe tenni elég bátor dolog. Legyen az USD, EUR, CHF, HUF állampapír, részvény, arany, olaj, commodity, ingatlan. A portfólió egyes elemei jobban vagy rosszabbul teljesítenek majd más elemeknél. 2000-ben a dotcom lufi után ki gondolta volna, hogy az USD lesz 8 évig a tuti bukó befektetés? Aki 300-on vette, az is azt látta, hogy megy fel az USD. Aztán 2020 elején lett legközelebb 300. 20 évvel később. Ebből simán lehet török út, meg az ellenkezője is.
Ahogy Mo. - n működnek a dolgok és visszagondolink a múltra (manyup ígéret) a török utat josolom. A kormány levalthatatlan kB, itt az uniós pénzek esetleges beerkezese után dől el a forint további sorsa
Ebben az országban még nem találkoztam olyannal, hogy valaminek az ára csökkenne év/év. Nem gondolom, hogy a kenyér ára például visszamegy a 200ft körüli sávba. Ergo a pénz értékének azon része bukta
A devizahizelezes miatt ami mint tudjuk atbaxas volt. Forintos fizetéssel vették fel az emberek frankot. Ebben a rendszerben teljesen máshogy működnek a dolgok.
Sziasztok. Eléggé új nekem az állampapír piac. Szeretnék egy kis pénzt befektetni. Már vettem 1MÁP-t.Most 3 vagy 6 hónapos DKJ-ben gondolkozom. KBC-nél van számlám. D221012, D221019 és hasonlókat találtam. Tehát ha én ilyen időtávban gondolkozom, akkor olyat kell keresnem, hogy 230110 vagy 230410? Az ÁKK-nál azt találtam, hogy minimum hozam 10%, max hozam 12,45%. Amúgy lehet bukni is DKJ-vel? Köszönöm a segítséget.
A forint mindig is a lejtőn volt és ezután még jobban lejtőre kerül. Én őszintén megmondom higy bánom hogy allampapirt vettem. Szrt sem fog érni ez a pénz februárban...
Ha így gondolod, akkor miért nem váltasz azonnal EUR-ra vagy HUF-ra. 1% büntiért eladod a 12 napja megvett állampapírt, átváltod a neked tetsző devizára, és meg is vagy. Miért nem csinálod meg, ha attól fogsz nyugodtabban aludni? Ha ide beírod naponta 100x, hogy rosszul jársz, de nem csinálsz semmit, akkor mi fog megváltozni? Mindenki más okból vesz állampapírt (vagy nem vesz). Más topikokban is látom, hogy jajj vettem OTP-t, MOL-t, nemtudommit, és rosszul döntöttem, jajj most mi lesz velem, bezzeg ha helyette nemtudommit csináltam volna, akkor mennyivel jobb lenne. Ha nem tetszett a Mézga Géza, akkor tessék lecserélni Hufnágel Pistire.
Lehet előbb látsz unikornist, mint elérhető készletes dkj-t kbc-nél. Max 1-2 papírból szokott lenni csak megvásárolható készlet, ma pl 2025/b és 2032/a, vagy jegyezhetsz a remek máp+ vagy 1máp-ból
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.