Nem én minuszoltam, de gondolom azért kaptad, mert félreértetted, amit Macika írt. Ő csak az évesített hozamból számolta ki a hátralévő futamidőre vonatkozó hozamot (lejáratig tartva a DKJ-t).
Kedves Mínuszoló! Pedig bizony ez így van. Hiszen, ha emelkedik a DKJ éves hozama, akkor nyilvánvalóan csökken a vételi bruttó %, olcsóbban tudod megvenni, hiszen csak így tud nagyobb lenni benne a diszkontálás. Nos ezzel párhuzamosan csökkennie kell az eladási bruttó %-nak is, mivel az állam (vagy a forgalmazó) kevesebbért fogja visszavenni, ami azoknak akik már benne vannak elég rossz hír, hiszen rosszabb árfolyamon tudnak ekkor kiszállni, hiába magasabb az éves névleges kamat. Ezek az árfolyamok folyamatosan változnak fel-le, tehát nem mindegy, hogy mikor szállsz ki. Ha viszont megvárod a lejáratot, akkor garantált 100%-on visszakapod a névértéket.
DKJ-nél nem lineáris a kamatszámítás! Mindössze annyi garantált, hogy lejáratkor megkapod a névértéket. Menet közben az aktuális eladási bruttó árfolyam % az ami számít, ez változik fel-le. Ez azt is jelentheti, hogy akár 2-3 hétig nem megy semerre, vagy épp még csökken is.
Érdeklődnék mikor derül ki egész pontosan a PEMÁP augusztustól számított kamata, illetve van-e valakinek arról infója, hogy január/februárban esélyes-e egy inflációt hamarabb lekövető EUR-s lakossági állampapír kiadása. Biztos sokan vacilláltok azon, hogy most PMÁP vagy PEMÁP, ha eleve van EUR-ban nagyobb megtakarításom. AZ EUR biztonság tény, de akkora a kamatkülönbség, hogy PMÁP javára, hogy nem tudom mennyire van értelme a PEMÁP-nak. EUR számlán csücsülni hagyni meg butaság, más országban (szlovákia) zéró kamatok vannak.
"az év elejére várják a tetőzést, majd utána a második félévtől jöhet komolyabb csökkenés." Majd kiderül az év második felére, hogy a forint akkorát romlott, hogy a csökkenés is tovább halasztódik....
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.