Topiknyitó: Spiller 2025. 07. 26. 21:32

Állampapír, tőzsde, befektetés.  

Csak tematikus topikok vannak, görcsösen, szemellenzövel ragaszkodnak a topikinditók a témához (teljes joguk megvan hozzá). A mai világban minden mindennel összefügg. Érdemes egy szélesebb konszenzusba helyezni a dolgokat. Megnézni egy hir mire hat, hathat. Ma már sokaknak van megtakarítása vannak akiknek már jelentösebb ez az összeg, nem engedhetik meg maguknak, hogy ne alakitsanak ki egy diverzifikált portfóliót. Tehát jöhetnek a befektetéssel kapcsolatos gondolatok, konkrét történetek. Gazdasági hirek. Egy kis vérszivogatás is belefér. Jöhet egy-egy gondolatkisérlet egy tanulságos videó. A rosszinduatot a trollkodást büntetem.
Akinek kell használja és adjon hozzá ha tud.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller 2025. 07. 27. 16:40
Előzmény: #15  kjanek
Masreszt cegnek vehetek kereskedelmi renszerben devizakat devizaparokat. Chf usd eur. Szamlaim vannak. 
kozi723
kozi723 2025. 07. 27. 16:40
Előzmény: #2  Spiller
Sziasztok! Hianypotlo a topik, orulok hogy megnyitotta!  Bar csak olvaso szoktam lenni olykor-olykor, de sok mar ott a vita.
.
Visszaolvastam ott 7-8 napot. Jol erzekelem, hogy PMAP kamatokat fixbe vagy bmapba pakoltok? Dontenem kell, hogy mi legyen a kamatokkal, valamint hogy megtartsam e leharatig a 2026/I-t. Kacerkodok a gondolattal, hogy bejatszom a 2035/A-t aukcion. Egy bajom van vele: 3 honapja mar aukcion megvettem egy becsuletes adagot es a teljes toke 28%-a mar 2035-ben van. Az kerdeses tetel kb majdnem ugyanannyi, tehat ha a. 2035-t valasztom, akkor 55-60%-ra felmegyek. Ez azert sok. 10% reszveny, a maradek fix, bmap, kis befjegy. 
.
Alapvetoen Trumpektol elobb utobb kamatcsokkentes varok, amit szerintem itthon is elkezdenek. 2035-ben nagy arfolyamnyeresegi potencialt sejtek, de azert nem szivesen esnek pofara a teljes toke 60%-val. Plusz info, hogy a penz nelkulozheto siman 5 evre, akar hosszabb idore is. Mit tennetek? Koszi! 
Spiller 2025. 07. 27. 16:32
Egy ceg mivel finansziroz?  Sajat penz, hitel, beszallito, megrendelo penze. A kedvezmenyes hiteleket kimaxolom, 0.5 2,5% hitelek. A beszallitoknak vallalkozoknak 30 napos a fizetes. Megkerdezem megrendelot megvan a penze? Ha van akkor adok kedvezmenyt  1-1'5%ot ha elore kifizeti. Az ismeretlen vagy  merlegeben gyenge cegek csak eloleggel vagy teljes elore fizetéssel rendelhetnek. A covid ota mukodik  kevesebb kockazat kevesebb finanszirozas es kamatoznak a penzek. 
Spiller 2025. 07. 27. 16:18
Előzmény: #16  Spiller
De korabban volt ceges tozsdei szamlam is. Most ez arbitazs ugylet. 
Spiller 2025. 07. 27. 16:16
Webkincstar. Ugy lehetett a sajat szamlam alszamlaja lett a ceges. A cegek nem fernek hozza a lakossagi papirokhoz. MAK 2027 ES 2029 jelenleg 6.5% 
kjanek
kjanek 2025. 07. 27. 15:22
"Kialakítottam kb a végleges  privát befektetési portfóliómat. (a cégesek külön téma)"
Céges pénzeket hol és miben kamatoztatod?
Spiller 2025. 07. 27. 15:08
Ma mar kinyilt a vilag. A vilag tozsdein kereskedhetsz a vilag legtobb oszagaban elhetsz dolgozhatsz vehetsz ingatlant. Volt par nagyobb kaliber ismerős akik 4-5 eve mar vettek lakasokat hazakat adrianal, spanyoloknal es Dubaiban. Ok mar kiszalltak hazai befingatlanokbol. A VIPek csendben dolgoznak, a gyors reagalasuak utanozzak oket, utana kell lefizetni a legnagyobb gazdasagi ujsagirokat akik kezdik a hajpolast, amit atvesznek a lotifuti kis ujsagok,  kozossegi mediafeluletek. Es mar indul is a gnucsorda eleje keszulnek a krokodilok oroszlanok.. 
Spiller 2025. 07. 27. 15:00
Előzmény: #12  Spiller
A piacokon mindig vannak a VIPk a gyors kovetok es utanuk kezd beindulni a csorda. A csordat mar tömik a VIPk, a csorda eleje  meg keres mert a hatso traktus  még tejel.  Lathato a hazai ingatlanpiacon raadasul a kormany meg futi is a forro piacot. Latszolag ertelmetlen de ezt lattuk tobbszor. A hazai ingatlanpiac ugy indult vettek a politikusok a huncut penzekbol, felujitittak eladtak, majd romkocsmak es erre epitettek a airbnb lakasokat, huzza huzta a kocsmaturizmus. 
Spiller 2025. 07. 27. 14:52
Előzmény: #11  balentum
Nem baj az a karaktered. Néha hallgatni kell a megerzesre es ugy befektetni. Amugy ezer mutató, módszer van amivel merheted a piacokat. Tulvettseg, tuladottsag, bizalmi indexek, export import adatok, kontener berlesi adatok. Mit csinalnak a nagy cegek. Beruhaznak? Akviziciok? Srv?  Nezheted a nagy befalapokat. "kovesd az okos penzt" buffetek kiszallnak a reszvenyejbol. Lehetsz okosabb mint a piac, elore kitalalsz dolgokat, mehetsz a gnucsordaval, szorfozhetsz raulsz egy egy hullamra. 
balentum
balentum 2025. 07. 27. 13:36
Előzmény: #10  Spiller
Igen jogos a "harmas" szempont szem elott tertasa, de az aranyok megtartasa nem konnyu, mert konnyen elcsabul az ember. Ne felejtsuk el, hogy a tudason, rutinon kivul oriasi szerencsere is szukseg van. Amig lehet probalom az egzisztenciamat a munkabol szarmazo jovedelemmel fedezni, de nyilvan a megmaradt penz real erteket jo lenne megtartani. Na ehhez kellenek azok a technikak, melyekkel kuzdunk. Kar, hogy sok dologban rajtunk kivuli elore nem lathato dolgok dontenek. Pl 1-en mi lesz a vam sztori vege, hogy alakul a forint, stb. Ezek hatasat megtippelhetjuk, de altalaban csak lekovetjuk a torteneseket tobb kevesebb sikerrel.
Spiller 2025. 07. 27. 13:21
Előzmény: #9  balentum
Igen ez most a dilemma. Gondolj bele Trump vámbejelentésénél milyen beesések voltak és utána mekkora mozgások felfelé.   Ha Kína betámadná Tajvant ez is szép lenne.  Én ilyenekre tartogatom a pénzeket és az állampapírok egy része is erre vár. Elvileg ilyenkor a shortolás lenne a jó módszer de folyamatosan új csúcsok vannak.  Ötven felett már van tapasztalat de egyben óvatosság is, már nincs kedvem újraépíteni vagyonokat ezért a biztonsági tartalékom az marad állampapírban.   Ha az ember élete kialakul akkor van egy alap megélhetése benne az összes csetresszel,  extra költségei pl utazás és ezen felül gyarapítja vagyonát, jövedelemtermelő eszközökbe fektet. kockázat hozam likviditás  hármasa adja az irányt.  huszonévesen nagy kockázatokat kell vállalni, hogy előre juss, innen még 2x újrakezdheted. 
balentum
balentum 2025. 07. 27. 12:56
Előzmény: #8  balentum
Igazabol most az a legnagyobb prolemam, hogy lenne mit realizalni, de nem tudom mi legyen az eladott papir helyett??Minden az egekben a politikai-gazdasagi helyzet meg eleg labilis. Minden honapban lenne mit befektetni, de nem tudom mibe. Ezert marad a kivaras, dkj, euro, dollar vetel de csak mertekkel. Most azon gondolkodom, hogy a reszveny labnal a tobb mint 20-30%-os nyeroket realizalom ezzwl csokkentve az esetleges esesbol adodo vesztesegeket. Van esetleg valami jobb otlete valakinek??
balentum
balentum 2025. 07. 27. 12:48
Előzmény: #7  Spiller
Jo legyen, igy nez ki a portfolio:
Alompapir 30%
Csak reszvenyek 60%
Egyeb 10%
A reszvenyeknel 15% kp, 15-20% euro - dollaros, a tobbi magyar. Van mindenbol tobb kevesebb, de kulfoldi csak valutankent 2-3 db. Nagyon varom a Gspark-ot 10 kornyekere, de nem nagyon akar oda lejonni.
Spiller 2025. 07. 27. 11:32
Előzmény: #6  balentum
Beirhatod te is a sajat portfoliod arányait. A befektetes erteket nem is szokas beirni (bar fatfire beirja es jol csinalja) a forumokom az aranyikat arfolyamokat szokas. Ha reszvenyeket kerdeted akkor most van pepsi kb 113 114 eurnal vettem teslat szoktam venni 254 kkornyeken venni 283 korul eldobom a felét. Ha 300 fole megy ott berakok ala egy stopot. A magyar reszvenyekbol van egy,  ezt azert nem irom le mert alacsony a likviditasa es befolyasolnam az arat. A tesla az swing a pepsi az 1eves a magyar reszveny is strategiai. Nalam van a swinges befektetes, netto 5-10% nal dobom. Az eves vagy azon feluli befektetesnel elvarok minimum netto 20%ot. 
balentum
balentum 2025. 07. 27. 08:56
Esetleg az arányok mellett a a papírok nevét is leírnád?
Egyébként tetszik a topik címe, remélem mindenki ennek megfelelően ötleteket, javaslatokat fog leírni, mert a portfólió pontos értéke, felírt kamatok összege engem nem érdekel.
Spiller 2025. 07. 26. 21:55
A magam részéről kedvelem a webkincstári számlát, gyakorlatilag látraszóló betétre fizetnek infláció feletti nettó kamatot és illetékmentesen lehet pakolászni a pénzt.  Számomra tökéletes parkoló a várt visszaesés idöszakára. 
Spiller 2025. 07. 26. 21:50
A kozgazdaszok szeretik a 3% koruli inflat betetre 4-5% kamatot adnak es 6-8 %  a hitelkamat. Ha nulla az infla akkor a nepek otthol tartjak a penzt,  zsebbol fizetnek munkakert. Ha 3% az infla az mar fáj, inkabb berakod kamatozni a penzt vagy befekteted  vallalkozol vele kapsz hozza hitel. A covid sokakat hazavagott, nyomtattak a penzt adtak az olcso hitelt de nem volt kinek eladni. A cegek nem ruhaztak be vegetativ utemmodra valtottak Az emberek ugyesek, a tuleles uzemmodra alltak, akik tudtak azonnal visszafogtak 20%al a fogyasztast. Jott a magas infla, emelkedtek a berek az emberek magas kamatokat kaptak a penzukre, raereztek a megtakaritasra. Tudatosan vasarolnak, nulla kozelire csokkentettek a kidobott elelmiszereket. A háztartási rezsit is otimalizaltak es kaptak a tamogatast. Minosegi eletet elnek a gyerekeket is erre tanitjak. Ez mar nem fog atcsapni eszetlen fogyasztasba. A cegek is maradnak egyelőre a visszafogott uzemmodban. A ceg elketyeg a penzukre kapjak a 6-7 % netto kamatot. Van ido optimalizalni, hatasfokot novelni. Kivaras van. Forrong atalakul a vilag. Mindenki erzi valami van a levegoben. Szerintem ez. 
Spiller 2025. 07. 26. 21:47
A magam részéről várok egy piaci összeomlást a tözsdéken.  Minden ATH-n van. Részvények, nyersanyagok, ingatlanok, devizák, arany, kriptók...  a fizetések az egekben az emberek jól élnek.  Egy csettintéssel felrúgnak nemzetközi szerzödéseket megtámadnak országokat, alakul az űj világrend. Mikor jön egy tisztitó tűz ha nem ilyenkor. 
Spiller 2025. 07. 26. 21:33
Kifutott az utolsó PMAP-om, ledurrantak a pénzek. 
Kialakítottam kb a végleges  privát befektetési portfóliómat. (a cégesek külön téma) 
Kb 25% devizák  75% Huf 
A huf nagyobb  része webkincstárban ebből kb 53/47% arányban a bónusz és a fix.
A tőzsdei számlán van kb 20% aminek a 80%-a deviza. 
Jelenleg 2féle külföldi részvényem van és szabad eur  és 1féle magyar részvény és HUf.
Kb szerdáig letisztul utalgattam vettem  t+3ak.   de kb ez, ez nekem most megfelel.  

Topik gazda

Spiller
3 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek