Azt szeretném megkérdezni, én mint hülye - hisz mindent elhiszek, ami itt le van írva - mi a közös abban, hogy a nők az egyik, bérben felülreprezentált szakmában - pl. informatikus - alulreprezentáltak, míg egy másik, bérben alulreprezántált szakmában - ahol férfiakat el se fogadnak : óvónő - felülreprezentáltak.
Hogy ez a valóság ? ja.
Az informatikus szakokra jelentkezők túlnyomórészben férfiak és az óvónői pályára állók nagy része nő.
És így is folytatják, amikor kikerülnek az oktatásból.
Informatikus - havi bér 700 e HUF
Óvónő - havi bér 147 ezer HUF
(Csak blöfföltem a számokat illetően, a lényegen nem változtat.)
Van a családban egy informatikus -a férfi - és egy óvónő - a nő.
A bérkülönbözet óriási.
Ezekbe a statisztikákba meg úgy kerülnek be, mint egy elnyomó és egy elnyomott, holott szakmájukon belül átlagosak.
Most akkor mit lehetne csinálni, ha a nő eleve alacsony bérű szakmában akar dolgozni ?
Miért meglepő és igazságtalan, ha ilyen a jövedelemeloszlásuk, mint ami ?
Ez a természetes.
Ez csak kiragadott példa persze, csak utalok arra, hogy a jövedelmi egyenlőtlenség okát máshol kell keresni, nem a diszkriminációban.
Ezen felül meg amúgy is a jövedelem elköltése számít, nem a megszerzése.
Ebben viszont - költés/szerzés - a nők állnak jobban, akkor meg nem mindegy ki szerzi, ha úgyis ők költik el ? :)))
A nők helyzete
Azt szeretném megkérdezni, én mint hülye - hisz mindent elhiszek, ami itt le van írva - mi a közös abban, hogy a nők az egyik, bérben felülreprezentált szakmában - pl. informatikus - alulreprezentáltak, míg egy másik, bérben alulreprezántált szakmában - ahol férfiakat el se fogadnak : óvónő - felülreprezentáltak.
Hogy ez a valóság ? ja.
Az informatikus szakokra jelentkezők túlnyomórészben férfiak és az óvónői pályára állók nagy része nő.
És így is folytatják, amikor kikerülnek az oktatásból.
Informatikus - havi bér 700 e HUF
Óvónő - havi bér 147 ezer HUF
(Csak blöfföltem a számokat illetően, a lényegen nem változtat.)
Van a családban egy informatikus -a férfi - és egy óvónő - a nő.
A bérkülönbözet óriási.
Ezekbe a statisztikákba meg úgy kerülnek be, mint egy elnyomó és egy elnyomott, holott szakmájukon belül átlagosak.
Most akkor mit lehetne csinálni, ha a nő eleve alacsony bérű szakmában akar dolgozni ?
Miért meglepő és igazságtalan, ha ilyen a jövedelemeloszlásuk, mint ami ?
Ez a természetes.
Ez csak kiragadott példa persze, csak utalok arra, hogy a jövedelmi egyenlőtlenség okát máshol kell keresni, nem a diszkriminációban.
Ezen felül meg amúgy is a jövedelem elköltése számít, nem a megszerzése.
Ebben viszont - költés/szerzés - a nők állnak jobban, akkor meg nem mindegy ki szerzi, ha úgyis ők költik el ? :)))