Topiknyitó: Portfolio 2016. 01. 05. 14:45

600 ezerrel kevesebb közalkalmazottat szeretne a kormány  

Ugrás a cikkhez
Az állami bürokráciacsökkentésről nyilatkozott az ATV Start című műsorában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Csepreghy szerint világos, hogy a jelenlegi magyarországi foglalkoztatási szerkezet nem tartható fenn, csökkenteni...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=224912
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pitcairn2 2016. 01. 09. 16:13
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
"Pl. az egészségügyben per pillanat kb. 200 ezren dolgoznak, tehát ezek szerint 120 ezret kéne kirakni és csak 80 ezer maradhat."

itt pl. durván 25 állást számolt fel az automatizálás

Robotok a Honvéd Kórházban
link

Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 10:02
Előzmény: #21  rockmaster
A közmunkásokat kiszervezik egy magáncéghez, oszt jó napot.
loliense 2016. 01. 06. 09:59
Csak azok a közalkalmazottak maradhatnak munkahelyükön,akik bizonyíthatóan fideszeselvtársak
-a nerben ez így természetes

a többi 600 ezernek marad a munkanélküliség,árok tisztítás,vagy külföld

oszt jó nagyot a népnemzeti elvtársakba
rockmaster 2016. 01. 06. 09:53
Előzmény: #1  Portfolio
Ez jól hangozna, ha nem ezzel ellentétes folyamatokat látnánk: közmunkás letszám növelés, bürokrácia növelése az 1000 szintű közigazgatással, állami cégek számának növelésével állami alkalmazottak felduzzasztása, stb. Nem gondolom h az Isten bizony most másképp lesz bemondásával kevesebb lesz.
csendben 2016. 01. 06. 09:51
Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 09:41
Előzmény: #15  MKY
"drasztikus változtatást még egyik kormány sem merte meglépni"

Ez sem fogja
Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 09:28
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 09:27
Törölt hozzászólás
MKY 2016. 01. 06. 08:56
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Nyugdijak azért nőttek, mivek sok köztük a baloldali szavazó és így próbálja OV őket megnyerni :-), pusztán érdekből...
MKY 2016. 01. 06. 08:51
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Szerintem igazából létszámot az Önkormányzatnál lehetne Német, Belga vagy akár cseh példát nézve. Mivel ott kis településen nincs önálló önkormányzat(épülettel sok személyzettel) hanem képviselők vannak akik a szomszédos önkormányzatokban képviseltetik magukat.

kisebb településeken az Önkormányzat bevételének a 80-90%-át az Önkormányzat fenntartása viszi el!!!

Persze ezt a drasztikus változtatást még egyik kormány sem merte meglépni,mivel az választási bukást eredményezne....
Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 08:50
Ha már gazdasági fórum: számomra meglepő, hogy a kormány egyik vezető gazdasági szakembere létszámadatok alapján von le következtetéseket. Az alapkérdés ugyanis a költségvetés és a gazdaság szempontjából nem a létszám, hanem a költség, tehát, hogy mennyibe kerülnek az állami alkalmazottak. Ha összehasonlítjuk a magyar költségvetést hasonló országokéval (pl. cseh, szlovák), akkor azt látjuk, hogy a kiadási oldalon a fő különbség az adósságtörlesztésnél, a vállalati szféra támogatásánál, és a jóléti kiadásoknál (pl. nyugdíj) van. Egy jellemző példa: a válság miatt a köztisztviselők utoljára 2008-ban kaptak fizetésemelést, a nyugdíjak viszont minden évben nőttek.
Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 08:47
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Én ezt találtam, persze ettől még a KSh akárhova sorolhatja őket.

"A háziorvosok közalkalmazottként, alkalmazottként, illetve vállalkozóként tevékenykedhetnek."

link
Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 08:40
Lehet, ezt nem tudom.
MKY 2016. 01. 06. 08:39
Csökkenti akarnak :-)))) OV propaganda minisztériumot hozott létre Rogán miniszteri kinivezésével.Lázár miniszterelnőkséget vezető miniszter hivatlaában több, mint 400-an dolgoznak!!!

Ez is csak egy propaganda szöveg semmi más!!!
Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 08:38
Előzmény: #7  philosopher
Ha levonjuk a közmunkásokat és az állami cégeknél dolgozókat (MÁV, Posta, Paks, stb.), akkor nagyjából 600-650 ezer állami alkalmazottról beszélhetünk. Ebből kb. 250 ezer az oktatás, 200 ezer az egészségügy és kb. 200 ezer a többi (minisztériumok, hadsereg, rendőrség, bíróságok, ügyészség, NAV, TB, önkormányzatok, okmányirodák, stb.). Igazából csak az oktatásban lehetne létszámot csökkenteni (a csökkenő gyerekszám miatt), de ha mondjuk azt nézzük, hogy egy kisebb létszámú osztályban jobb minőségben lehet oktatni, még ott sem indokolt. A fő probléma inkább az, hogy a magánszférában van kevés munkahely (nem véletlenül dolgoznak több százezren külföldön).
Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 08:31
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Én úgy tudom, hogy azokat a vállalkozó orvosokat (pld. háziorvosi bt.-k, kft.-k) akik a TB-től kapják a finanszírozást állami alkalmazottként veszi számba a KSH.
sanka 2016. 01. 06. 08:29
Előzmény: #7  philosopher
A válsztók többsége biztos nem, így én sem
philosopher
philosopher 2016. 01. 06. 07:35
Előzmény: #1  Portfolio
Nagyon jól hangzik, de ez az otimális szerkezet egy nagyon távoli álomvilág. Látva az elmúlt évek folyamatait, ahol lehetne csökkenteni az államon (pl. minisztériumok, állami cégek), ott növelik a létszámot (mivel a politikusok érdeke, közvetlen befolyás növelése). Az egészségügy, oktatás, pedig haldoklik. A közfoglalkoztatásban részt vevő 150-200 ezer főt pedig szintén lehetetlen átterelni versenyszférába. Nagyjából úgy valósulhatna meg az optimális szerkezet, ha vagy az eü vagy az oktatás szektort papíron leadja az állam. Abban nem bízok, hogy a zsíros állami helyekről elkezdik leépíteni a haverokat. Ha ez a kormány marad, ha nem. Sajnos ez így működik, mert ezt várja el a választók többsége.
Törölt felhasználó 2016. 01. 06. 07:30
" Másik javaslatom az lenne, hogy államosítás helyett inkább magánkézbe kéne adni az állami cégeket (cirka 150 ezres csökkenés), így abszolút értékben az állami alkalmazottak száma máris elérné a svédek szintjét."

Az orvosok jelentős része most is vállalkozó, nem állami alkalmazott.
Az irodákat pakolták tele "elvtársakkal".
Én ismerek olyan intézményt amit három részre bontottak, hogy legyen elég hely.
sanka 2016. 01. 06. 07:04
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Valszeg igen, eddig is nőt.
Törölt felhasználó 2016. 01. 05. 23:11
A közalkalmazottak száma nőni fog. For ever.
Törölt felhasználó 2016. 01. 05. 16:37
Előzmény: #2  Dodo34
Tehát 60 %-kal kellene csökkenteni az állami alkalmazottak számát szerinte. Pl. az egészségügyben per pillanat kb. 200 ezren dolgoznak, tehát ezek szerint 120 ezret kéne kirakni és csak 80 ezer maradhat. Azért ez elég nagy ostobaság lenne, mivel az orvosok számát nem a magánszférában dolgozók létszámához kéne passzítani, hanem az ellátandó lakosságéhoz.
Én inkább azt javasolnám, hogy a közmunkásokat állami alkalmazott helyett inkább nevezzük újra szociális segélyezetteknek (ahogy más országokban teszik), így mindjárt csökken cirka 200 ezerrel az állami alkalmazottak száma. Másik javaslatom az lenne, hogy államosítás helyett inkább magánkézbe kéne adni az állami cégeket (cirka 150 ezres csökkenés), így abszolút értékben az állami alkalmazottak száma máris elérné a svédek szintjét. És hogy az arányok is passzoljanak kéne kb. 2 millió munkahelyet teremteni és máris elértük a svéd arányt.
Dodo34
Dodo34 2016. 01. 05. 16:07
Előzmény: #1  portfolio
köszi Nándhy...én alattatok és miattatok lettem inaktív....és basztok visszavezetni a munka világába....

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek