Lehet kicsit ostobán fogalmaztam. Nem a benzin a mediterrán. Hanem a mediterrán piacokon kialakult ára. A portfolio szokott a mediterrán piacokon kialakult benzinárakra hivatkozni. De pontosan nem tudom mi az a termék. A felvetésem a benzin-gázolaj árkülönbségre pedig csak elméleti volt inkább bár ezt tartom még mindig a legésszerűbb magyarázatnak. Egyébként én is kíváncsi lennék rá mi az a pontos termék ami alatt a mediterrán piacokon kialakult árat értik.
köszi, érdekes. amit nem értek: mivel mindkettő kőolajszármazék, csak az egyiket (dízel) olcsóbb előállítani, akkor miért beszélünk úgy a két termékről, mintha a dízelt a dízelbányából, a benzint meg a benzinbányából hoznák? olyan, mintha azt mondanánk, hogy a világban több zsemlére lett igény, ezért a kiflikereslet zuhanása a kifli árrés lenullázódását is hozta, a zsemle ára viszont felfelé eltávolodott. Közben két azonos alapanyagból (liszt) készülő pékáruról beszélünk. úgyhogy joggal feltételezhetjük, hogy az olajosok felspekázták a dízel árát egymás között megdumálva.
Ha jól értettem a cikket azért alakult ki elsősorban a helyzet mert alacsonyabb kéntartalmú olajból lett több a piacon amiből több lesz a benzin és kevesebb a dízel. Tehát a benzinből túltermelés a dízelből hiány alakult ki.
500Ft benzin, 1000Ft cukor, 2000Ft párizsi.