Az Ex- Freesoft most már több éve 4IG néven futó részvénynek nincs saját topikja, ami tűrhetetlen a mai virtuális világban...
Javaslom tulajdonos társainknak, hogy itt folytassuk a diskurzust a papírról.
A mai 50 milliós forgalom szerintem csak átkötés lehetett...De majd meglátjuk, van itt sztori lehetőség bőven...
Azért az elgondolkodtató hogy minden részvény ( még est media is) óriásit emelkedett idén , bux 40000, ez meg csak esik és esik. Annak fényében pláne el kell gondolkodni hogy Fehérnek milyen nyilatkozatai voltak.
"Kicsit érthetetlen,hogy hatalmas bevételnövekedés lett a cégnél,ami az eredményekben nem látható." Illetve ezt 3 módon lehet értelmezni. Egyik: a nagy tulajdonosok a keletkező profitot kilopják a cégből a saját zsebükbe. Ez kisstílű és proli gondolkodás, de nem példa nélküli, főleg itt kelet EU-ban. Másik: Tényleg kva sz@rul menedzselik a céget és az egyes porjektek költségeit nem tudják kordában tartani...Azaz a managementet/tulajokat meglopják a beszámlázók/alvállalkozók... Csak nem ilyen balek a vezetőség??!! Ha igen, akkor nagy baj van. Harmadik: Azért, hogy piacot nyerjenek, lehajoltak minden forintért, még veszteséges projektekbe is belevágtak, csak hogy kiszorítsák a konkurenciát (ez még akár jó is lehetne, csak hát semmi kommunikáció nem segít és inkább az első verzió benyomását erősíti.). Egyik
Akkor a közgyűlésen minek terjesztenek be olyan osztalék politikát mintha arra számítanának hogy évről évre egyre nagyobb lesz a nyereség, miközben már akkor tudniuk kellett hogy veszteséges a cég és nem is várható kilábalás. Úgy néz ki nálunk a tőzsdei informatikai cégek csak csalódást okoznak.(lásd még synergon)
Hát az estmédiás összevetés talán nem teljesen korrekt (szerintem az nagyrészt mesterségesen lett felbeszélve), de az 1800 valóban nagyon gáz. Itt már tényleg közbe kéne avatkoznia a menedzsmentnek.
Sztem az van hogy az a nehany elkeseredett veszteseggel dob, vesz opimust stbt, s Feherek nem tamogatjak az arat, mert majd a kello pillanatban veszik amikor kell. Ettol ez meg szar a reszvenyeseknek! Az It dolga a reszvenyesi ertek maximalizalasa, hat ez az alapelv serul!
Hát igen, a többi kicsi ügyesen kommunikált (van, aki splitel is hamarosan), a 4ig viszont ül a babérjain, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Ez nekem se tetszik. Q3 ilyentájt szokott lenni, de most nem találtam rá sehol utalást, pontosan mikorra várható.
Az tényleg érdekes hogy évek óta semmi forgalom, akár nyereséges akár veszteséges volt a cég. Most, hogy lényegében 500 db részvény eladásával 2500-ről lenyomták 2000 alá, gondoltam itt már elkezdik venni, de semmi. Kíváncsi vagyok azt hogy kommunikálják majd hogy az árfolyam 1 év alatt közel 50 %-ot esett. Mert tavaly év végén , ill. idén év elején volt duma, prémium kategória , akvizíció , ez lett a vége.
Szerintem teljesen mindegy hogy 2000 ft a részvény árfolyama, vagy splitelés után 400. Nem hiszem el, hogy aki tőzsdézik annak ne lenne mindegy, hogy vesz 100.400-ért vagy csak 99600-ért részvényt. Egy Amazonnál ahol 1100 USD egy részvény, ott lehet, hogy nem 10 részvényt vennék ha 110 lenne az árfolyam, hanem 105-öt és az már számíthat.
Ha bejelentené a cég h osztalékot fog fizetni, akkor nyilván a figyelem középpontjába kerülne, tehát az érdeklődés is jelentősen nőne. Amúgy igen, jobb lenne 400Ft-os részvényt venni, hiszen ez nem prémium kategóriás, egy ilyen szintű céghez jobban illene a 400-as szint, szívesebben vennék tehát ha megtörténne a split.
Szia! Igen értem amit mondasz, még igazad is van benne, viszont kisbüfi fejjel vonzóbbnak gondolnám a pár száz forintos ártartományt mint a pár ezreset, pusztán pszichológia miatt, ami mint tudjuk itt a tőzsdén működik nem is kicsit! Tehát szerintem is ez egy olyan húzás lehetne a cég részéről picit érdekeltebbé tenni a kicsiket amit meg lehetne lépni, hátha... Ennél csak jobb lehet! Valljuk be befektetői szemmel ez siralmas ami most itt megy, nem is csodálom ha az a kis számú büfi azt mondja elég, és eldobálja csak hogy végre szabaduljon innen! Sajnos ez van..
Egyetértek, kár a tőzsdével kapcsolatban a racionalitást keresni. Most az egy dolog, ami az ML papírokkal árfolyam terén megy mostanában, de az, hogy egy Opus forgalom tekintetében a második lehet a magyar tőzsdén (simán előzi - többek között - a MOL-t) tényleg az abszurd kategóriája. A split lehet, hogy segítene, de az is lehet, hogy nem. Az uralkodó “befektetői” szemléletért érdemes felkeresni az Opus (Konzum, Appeninn) fórumokat... Mindeközben a normális papírok stagnálnak, vagy csorognak lefelé.
Nézd, jelenleg az a helyzet, hogy sokan OTP-t, telekomot, 4ig-t(?), stb. adnak el azért, hogy mindenféle hulladékot vegyenek, csak azért, mert részben a tudjukki tulajdona. Az OTP pl. jelenleg úgy csorog lefelé, hogy pozitív hírek jönnek mindenhonnan (profitemelkedés, régiós bankvásárlási tervek, stb.)! Amíg nem pukkad ki ez az opuslufi, addig kb. nincs értelme küzdeni. Szerintem. Utána lehet, hogy jó ötlet lenne, de ebben a hisztériában most észre se vennék, hogy a 4ig táján történt valami.
Az OTP azért esik, mert ML és más papírokba fektetnek? Azért az elég furcsán hangzik h vki eladja az OTP-t 10e körül azért h ML papírokat vegyen abból a pénzből...
Hát nem tudom, mi más magyarázat lehet arra, hogy szinte az összes papír szenved az ML-eken kívül. És az Opus brutális forgalma is árulkodó. De ez csak egy vélemény, nekem pl. nyilván eszembe sem jutna OTP-t Opusra cserélni. Sőt, szerintem itt az alkalom bővíteni a pakkot a normálisabb papírokból... :)
A 10ezres árhoz meg csak annyit, hogy az OTP eleje nálam 6200-ról van, tavaly júniusból. Nem biztos, hogy hülye, aki egy ilyesmit most 10ezer körül realizál...
Mindent opusra kell cserélni, előbb fog innen duplázodni az ára, mint hogy a 4ig 3000 legyen vagy az otp 13000. Azt olvasta valaki hogy a microsoft és a 4ig leány (humansoft) között megszünt a szerződés? Nem véletlen hogy ennyit esett az elmúlt napokban.
Meg van a q3. Katasztrófa. Tavaly ilyenkorhoz képest 2 milliárddal nőtt az árbevétel de a veszteség óriási. Nem tudom mit csinálnak a cégnél de ez katasztrófális. Minél nagyobb az árbevétel annál inkább nő a veszteség.
Atya ég! Most olvasom ezt a brilliáns teljesítményt, nem is tudom hogy sírjak vagy nevessek kínomban! Ezzel bizony durván befürödtünk uraim, talán el is jött az idő elhagyni a sülyedő hajót.... Írom ezt úgy hogy az elmúlt 6-8 évben mindig volt több kevesebb részvényem, és hittem a menedzsmentnek! Sajnos...
Kíváncsi vagyok meddig engedik esni a nagyok,mert a kicsik bele fognak adni. 2016-os gyenge év után eddig ez az év is siralmas. Szinte hihetetlen,hogy a bevétel növekedik,de csak veszteség van belőle. Létszám növekedés is hatalmas. Egyébként a jelentés elején céloznak rá,hogy a 4Q már jó lesz. "Menedzsment úgy ítéli meg, hogy év végére az adózott eredmény javul,de nem biztos,hogy eléri a megcélzott osztalék kifizetéshez szükséges értéket. Ugyanakkor 2018-19 évi tervek részben az áthúzódó bevételek révén változatlanul tarthatóak." Érdekes nap lesz.
"Szinte hihetetlen, hogy a bevétel növekedik, de csak veszteség van belőle. Létszám növekedés is hatalmas." Nyilván ez a kettő összefügg. Volt egy cég, ahol dolgoztam és már látszottak a baj jelei, de a menedzsment az "előre menekülést" választotta. Több hasonlóan bölcs döntés mellett ők is felduzzasztották a létszámot, és összeszedték a piac legszélhámosabb megrendelőit. Természetesen csak még nagyobb lett a bukta. :)
Mindig minden év végén hivatkoznak áthúzódó bevételre és mégsem lett jó a tavalyi év és az idei sem. Nő az árbevétel, nő a létszám, tehát egyre több a munka , mégis veszteségbe fordultak. Akkor már jobb volt amikor jóval kisebb létszámmal és kevesebb árbevétellel többszázmillás nyereségük volt. Semmi értelme árbevételt növelni ha közben nyereség helyett veszteséget termelek.
Szerintem 1 tőzsdei cég nem lesz szándékosan veszteséges. A cég az elmúlt 1,5évben padlót fogott. A kérdés,hogy innét lesz-e 1 nagy felpattanás,mert a bevételek növekedése és a létszám ill. az átszervezések ezt indokolnák. A következő 3 negyedévben ennek már nagyon komolyan látszani kell. Ha nem lesz változás akkor sajnos rossz lóra tettünk. Egyébként tartom azt a véleményemet,ha a vezérek tényleg úgy gondolják,hogy jövőre a terveket hozza a cég,akkor nagyobb vételeknek kéne jelentkezni részükről.(Persze a helyükben én is várnám a kicsik eladási paráját és akkor vennék)
Ez mind igaz és az is,hogy okoskodhatunk,de majd csak jövő nyárra tudunk tisztábban látni. Egyébként a válság után informatikai cégként elsőként tudott talpra állni.(válságban hatalmas létszám csökkenést hajtottak végre) Utána hatalmas létszám növekedésbe kezdett a cég és az állami megrendelések elmaradtak. Ezzel indokolták az elején a nyereség elmaradását. Szerintem a létszám növelését azért folytatták és most is több embert keresnek,mert meg vannak győződve,hogy tovább növekedik a megrendelésük,bevételük. Új piacokra törtek be és így újabb megrendeléseket szereztek.(Sajnos lehet,hogy nagyon alacsony áron,de később még az újabb megrendelések is hozhatnak nyerőt)
"Tisztelt Piros Ferenc úr! Olvastam az alábbi vezetőségi beszámolót: Gratulálok az egész igazgatóságnak, akik a számaik alapján úgy néz ki sikeresen vették ki a cégből a megtermelt pénzt! Javaslom a vezetőségnek, akik egyben többségi tulajdonosok is nagyrészt, hogy próbáljanak meg egy kicsit nagyobb léptékben gondolkodni és gazdagodjanak inkább a kicsit nehezebb de hosszú távon kétség kívül hatékonyabb módon, azaz a cég hozzon létre részvényesi értéket is és a létrehozott vállalat értékének növekedéséből gazdagodjanak! Üdv," "Tisztelt Uram!Levelét továbbítottam az Igazgatóság tagjainak.Köszönettel:Piros FerencTőzsdei kapcsolattartó4iG Nyrt."
Azért az érdekes hogy milyen rövid idő alatt és milyen kicsi forgalommal esett 2500-ról 1800-ig hír nélkül. Most meg nem történik semmi. Valaki előre tudta a Q3 eredményét?
A cég átlátható, azonban nem értem mért vannak ekkora veszteségeik, a magyarázatot, a miért-et nem tudom, a vezetés nyilván tudja rá a választ, igazán kezelhetnék a problémát, h nyereséges legyen, le kéne faragni a költségeken.
A nov 16-i jelentésben semmi sem derül ki azzal kapcsolatban h mik az okai a veszteségeknek, mert a bevétel nőtt, de akkor mért nem képesek lefaragni a költségeket, ráfordításokat? Ennyi info nem elég, ez alapján nem lehet megítélni a céget, a konkrétumok hiányoznak.
Azért némi magyarázat volt a jelentésben: már év elején felvették azokat az embereket, akik a remélt nagy projektekhez kellettek, de a projektek aláírása és a megvalósításuk későbbre tolódott. (és valószínűleg az árbevétel is később jön) Csak be kell szorozni a többletlétszámot az átlagbérrel és járulékaival, és meg is van a veszteség zöme. Abban lehet reménykedni, hogy amikor bejönnek ezeknek a projekteknek a bevételei, az kiegyenesíti az eredményt. Feltéve, hogy határidőre és megfelelő minőségben teljesülnek.
Ezzel a magyarázattal csak az a baj hogy minden évben erre hivatkoznak és ennek ellenére állandóan gondban vannak. Az elmúlt 8 évben kétszer fizettek osztalékot viszont a duma mindig ugyanaz volt mint most. A tavalyi évben ugyan erre hivatkoztak, tehát idén meg kellett volna jelenni az eredményben a tavaly év eleji elmaradásnak
Igen, s ahogy olvasom ebbol jol is johet ki a 4ig, meghozza nagyon, fokent ha mar egyszer humanszoftos vezerigazgato, kozvetlen miniszteri biztoskent tevekenykedik novembertol!
Érdekesek mostanában ezek a kgy meghívók. Korábban az volt a szabályos meghívó, hogy meghirdették a napirendi pontokat és a határozati javaslatokat is. Mostanában meg nem tudjuk nem hogy a javasalatokat, de még azt sem hogy mik is lesznek a napirendi pontok (ld Konzum). Remélem kinevezik igazgatósági tagnak a nemzet Lölőjét végre!
Megkezdődött a kiárusítás. Rice nem ajánlottad még fel a részvényeid mondjuk Móricznak, vagy Fehérnek? Én már adogatom. A Q3 600 milla veszteség a legkisebb baja a cégnek, nagy itt a gond. Hol vannak már a tavalyi hangzatos címek? "Külföldön nőne nagyot a 4IG, premium kategória a tőzsdén". Erre egy évvel később lényegében csőd!
4IG részvény
Javaslom tulajdonos társainknak, hogy itt folytassuk a diskurzust a papírról.
A mai 50 milliós forgalom szerintem csak átkötés lehetett...De majd meglátjuk, van itt sztori lehetőség bőven...