Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 10. 27. 15:29

Gazdasági folyamatok  

A blogon sokan olvastátok, amiket írtam, ezért gondoltam ebben a topikban folytatom.

Akinek nincsen ÉRTELMES mondanivalója, az ne írjon ide.

Köszi.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 12. 25. 23:03
Előzmény: #1190  Törölt felhasználó
#1200
Na jó. Erre még válaszolok, mert ez is hamis amiket írsz, félrevezető vagy nem logikus.

"1. A blogodon is kitértélt egy kérdés elől mindig.
Kínát is a olajlobbi uralja? Vagy a titkos háttérhatalom? Ha nem, akkor ők miért importálnak egy csomó olajat, miért nem térnek át más technikára? "

Mit számít, mit bizonyít ez vagy mit cáfol? Semmit. Kína miért dollárban tartalékol, amikor a dollárt egy másik nemzet folyamatosan minden erőlködés nélkül önti a világ pénzrendszerébe? Kína meg dolgozik (dolgoztat). és minden tartaléka ebben a papírdarabban van. Ez mit bizonyít? Vagy mit cáfol? Kína hülye? Kötve hiszem. Nem adom meg a választ erre a kérdésre, mert túlnőne a kereteiden. De a peak oil utáni időszak katartikus látomásait ugyan miért bizonyítaná ez és mivel? Vagy arra bizonyíték , hogy nem létezhet elviekben az olajat kiváltó fő energiaforrás? Ostobaság. Semmit sem bizonyít.

"2.
A., Geotermikus energiára Magyarország a legjobb példa."

A legrosszabb példa rá. Valóban keveset kell lefúrni, és már melegvizet kapunk, de nem ezen múlik. Egy sóbányában is lefúrnak nagyon mélyre, a sórétegekbe, a feljövő sós vízből kinyerik a sót. Bárki bármikor megtehetné, csak döntés kérdése. Nálunk semmi sem működik. Semmi. Egy vécéajtó kinyitásának hárman nekiállnak egy helyett, és elrontják. Ez van nálunk.

"B, Napenergia. A jelenlegi tudásunk alapján alacsony hatásfokú a PV technika". Már engedelmet, ezt ki a fene állítja? Járj kissé utána jobban.

"C, Apály-Dagály, Hullám erőművek nem működnek. Nincs is működő, mert nem megy a megvalósítás" lent írtam, a brit szigeteket MOST negyvenvalahány áramlásturbina veszi körbe. Miről beszélsz?
A vízfelszíni hullámerőművek megvalósítása nem megy? Kész a technológia rá. Nem készült még egy sem tudtommal. Megsúgom, nem azért, mert nem lehetne, hanem azért mert villámgyorsan az olaj ára az 1,50 usd és 3 usd között duplázódna meg feleződne. Azért...1970 körül már volt egy "olajválságnak" titulált szélhámosság, Amiről láthatóan fogalmad sincs. Pedig ha belemélyedtél volna, a mostani olajvásgáról is több fogalmad lenne.

"D. Szélenergia. Még ez a legígéretesebb," Ez a legkevésbé ígéretesebb, de feltétlenül hasznos kiegészítője a többinek. Mint írtam, 3 állam betelepítése az összes usa állam energiaszükségletét fedezné.

Drop. Háborúk törnek ki az olaj birtoklása miatt. Irakot simán lerohanhatták az olajért. Más országokat Afganisztán, satöbbi...nem kevésbé akadálymentesen. Szerinted ki a fene akar 50 centes olajárat?

"Te az alapjait sem érted annak, amiről írok. " - mondod nekem. Rendben. Mondd.
Azt hiszel amit akarsz. De tudnod kell, régóta ez az érzésem rólad, de tapintatból ilyet sosem írtam volna neked. Eddig. Innentől igen. Nézd meg tényleg azt, hogy kiváltható, vagy nem váltható ki az olaj más energiadforrásra. Nézd meg. Mielőtt következtetéseket vonsz le, ráadásul ilyen szélsőségeseket. (lásd pl. nem lesz energia emiatt....satöbbi...) és világvégét látsz emiatt.

További boldog ünnepet.
Törölt felhasználó 2008. 12. 25. 22:33
Előzmény: #1195  spade
#1199
Spade ez aranyos. Csak tudod...az olaj és levegőszennyezés miatt sokkal több élőlény elpusztul,. köztük madarak is, mint szélerőművek miatt pusztulna el. Ha kiépítenének ilyen rendszereket. De nyilván létezik megoldás az élővilág elszigetelésére is. Hogy ne essen bajuk. Nem látom a gondot, Továbbá nem hiszem, hogy millió években kéne gondolkodni. Elég csak párezer. A többi összehasonlításod arányaiban nem stimmel. Hacsak nem nő meg a világ energiafogyasztása drasztikusan milliószor akkorára mint most, sem a föld sem a nap, sem a kozmosz se senki meg sem érzi ha abból elveszünk. Ahhoz ez túl kevés.
Törölt felhasználó 2008. 12. 25. 22:28
Előzmény: #1194  Törölt felhasználó
#1198
"Te az alapjait sem érted annak, amiről írok. "
Már megobcsáss, de engem ugyan ne nézz hülyének. Bárki mást felőlem nyugodtan.
Ne csűrd a szót, pontosan tudom miről írtál a peak oil kapcsán. És váltig állítasz valamit, ami egy határtalan faszság..

Hogy honna veszed ezeket itt lenn, el nem tudom képzelni. Te tényleg elhiszed, hogy nem létezik más energiaforrás, csak az olaj?
Részemről ezt a vitát stilisztikai okok miatt lezártam. ,De ezekről olvasni unos untlalan, tudva mennyire megalapozatlan....inkább nem is olvasom.
Törölt felhasználó 2008. 12. 25. 21:04
Előzmény: #1196  Törölt felhasználó
#1197
Eközben mellesleg tőzsdézésre is jutna ideje és jövőre már több pénze lenne, mint Buffettnek...
Törölt felhasználó 2008. 12. 25. 18:19
Előzmény: #1195  spade
#1196

Egy végzős mérnők a bme-n simán összehangolná a "kerepelők" okozta indukciós vibrálást a geometrikus erőművek okozta földmágnes hatásokkal. Felül kereplő, alul geoterm doki.
spade 2008. 12. 25. 07:33
Előzmény: #1189  Törölt felhasználó
#1195
Na azért ha energia szinten gondolkodunk és nem csak az elkövetkezendő 20 évben hanem ne adj isten millio években akkor már egészen más lesz a kép. A szélkeleplők nem csak rondák és károsítják a látványt hanem ökologiailag is ártanak ugyanis a madarakat rendkivüli módon zavarják, ráadásul az árapály erőmüvekkel együtt a föld mozgási energiájából vesznek ki energiát, ez pedig ugye nem kell mondanom hosszú távon millió évek és exponenciálisan növekvő felhasználás......könnyen egyesülhetünk a nappal vagy előbb a holddal...A geotermikus energiával meg az a gond hogy a földben levő áramlások adják a föld mágneses terét, ha ebből a rendszerből nyerünk ki energiát akkor az beleavatkozik ebbe az általunk nem ismert rendszerbe, és megszüntetheti vagy deformálhatja a föld mágneses mezejét, aminek a következtében a napszél villámgyorsan elfujhatja a földi életet (kb 1-2 perc alatt kap mindenki rákot) de elfujja a földi légkört oxigén stb valamint a viz nagy részét is . lásd Mars. Ráadásul a geotermikus energia szannyezi a vízbázisokat is. Szal én ezeket kifejezetten tiltanám. Ily módon az egyetlen tiszta energia amerre lapátolni kéne az a napelemek felhasználása ami kvázi korlátlanul káros hatás nélkül növelhető...és persze ami megoldást jelenthet pár évtizeden belül az a fuziós erőmű.....esetleg ezer évek múlva a sötét energia felhasználása amiről jelenleg nem tudunk többet mint hogy egy együttható....
Törölt felhasználó 2008. 12. 25. 00:12
Előzmény: #1185  Törölt felhasználó
#1194
"A blogon az ilyen véleményeimre újabb linkeket adtál külföldi honpalokról, melyek az olaj efogyásáról és annak katartikus körülményeiről vizionálnak"
Erre most lettem figyelmes.
Te az alapjait sem érted annak, amiről írok. Sohasem állítottam még csak megközelítően sem olyat, hogy az olaj el fog fogyni.
Az olaj még 100 év múlva sem fog elfogyni.
Törölt felhasználó 2008. 12. 25. 00:06
Előzmény: #1089  Törölt felhasználó
#1193
Egy korábbi írásomban lehet, túl optimista voltam az USA ingatlanpiaccal kapcsolatban. Úgy tűnik a Pay Option ARM-eken nem sokat segít az alacsony kamat:

link
Törölt felhasználó 2008. 12. 24. 21:12
Előzmény: #1191  Törölt felhasználó
#1192
Az olaj jelenlegi ára, pedig egyértelműen a deleveraging és a jelentősen csökkenő kereslet miatt zuhan. Vagyis egyelőre több olajat képesek kitermelni, mint amennyire szükség van. Ez nyilván a gazdasági válság következménye. De 2-3 év múlva feltámad a gazdaság (amiben nem vagyok biztos), akkor jelentős olajproblémái akadhatnak a világnak. De ha nem támd fel, hanem stagnál vagy kicsit,de folyamatosan esik egy deflációs spirálban, akkor az elmaradt olajipari befektetések még nagyobb problémát okozhatnak.

Ezt csak az idő dönti el.
Törölt felhasználó 2008. 12. 24. 21:08
Előzmény: #1188  Törölt felhasználó
#1191
Az energiaválság összetett dolog.

Egyrészt olajválság. Az olaj kis helyen nagy energiát tárol, amit gyorsan fel tudunk szabadítani és ez teszi lehetővé az autózást. Egyelőre másképpen nem megoldott sok energia kis helyen való tárolása és gyorsan felszabadítása.
Másrészt a villamosenergia termeléssel is előbb-utóbb falba ütközünk. Már most is egyre nagyobb CO2 kibocsájtású erőművek építésén gondolkoznak sok országban (pl. nálunk a napokban felreppent hír a lignit erőműről). Lehet mondani, hogy lobbi, mert igen, ez lobbi, de ugyanakkor nincsen más.

Mindez ezt jelenti, még ha leküzdenénk az energia tárolásának a problémáját és áttérnénk a villany autókra, akkor sem lenne elég villamos energia hozzá.

Én egyben biztos vagyok, hogy a jelenlegi alternatív energiaforrások nem fogják a megoldást jelenteni.

És ezen kívül persze számos más probléma is létezik, pl. az USA-ban a villamos hálózat annyira lerobbant, hogy pl. egy koncentráltan elhelyezett szél- vagy naperőművet nem tudna kiszolgálni és szétteríteni az energiát az országban.
Persze ha lenne ennek a megoldására 30-40 év, akkor azt mondanám, belefér, de nincsen.

Szóval szerintem valami eredendően új találmány oldhatja csak meg a problémát.
Különben nagyon nagy baj lesz.
Törölt felhasználó 2008. 12. 24. 20:56
Előzmény: #1189  Törölt felhasználó
#1190
1. A blogodon is kitértélt egy kérdés elől mindig.
Kínát is a olajlobbi uralja? Vagy a titkos háttérhatalom? Ha nem, akkor ők miért importálnak egy csomó olajat, miért nem térnek át más technikára?

2.
A., Geotermikus energiára Magyarország a legjobb példa. Európában átlag feletti természeti adottságokkal vagyunk megáldva. Ennek ellenére az egyetlen kísérlet, ami történik, az a Pannergy, ami kétség kívül jó kezdeményezés. De nézd meg a méreteket, mennyi energia a termelés várható. Beszélj geológussal is témában, egyből megtudod, nem egyszerű a történet. Nekem egy ismerősöm annál az izlandi cégnél geológus, akik a pannergynek tervezi a fúrásait. Ez biztosan nem világmegváltó energiaforrás. 1-1%-ra jó lehet, az összefogyasztásból.

B, Napenergia. A jelenlegi tudásunk alapján alacsony hatásfokú a PV technika. A tiszta szilícium előállítása is problémás nagy mennyiségben. Inkább a meleg vizes technika a használható, de olyan óriási felületeket kellene lefedni, hogy egyelőre reménytelen az egész.

C, Apály-Dagály, Hullám erőművek nem működnek. Nincs is működő, mert nem megy a megvalósítás.

D. Szélenergia. Még ez a legígéretesebb, de ehhez is adottság kell, pl. Magyarország nem túlságosan alkalmas rá. Amennyire én tudom, ha tömegével szeretnénk szélerőműveket gyártani, akkor elég gyorsan acélhinnyal találnánk szembe magunkat.

Törölt felhasználó 2008. 12. 24. 19:02
Előzmény: #1188  Törölt felhasználó
#1189
Lehagytam egy részt :

Geotermikus energia : 2000 ZJ kinyehető könnyedén, a világ éves energiaszükséglete jelenleg 0,5 ZJ.

Miről beszélünk? A semmiről...

Ha ehhez még hozzáveszem, hogy a Föld bolygó szennyezettsége milyen fokú jelenleg, és azt, hogy ezt mi emberek tesszük, nem pedig természetes folyamatok, és ha ehhez hozzáveszem,. hogy ez a szennyezés 80 % -ban a kőolajalapú energiafelhasználás és gyártás miatt van, és végül ha ehhez hozzáveszem, hogy a fejekben az a hazugság tudatosul , hogy ha elfogy a kőolaj vége a világnak....a kép elkeserítően siralmassá válik.
Törölt felhasználó 2008. 12. 24. 18:28
Előzmény: #1186  Törölt felhasználó
#1188
Na innentől lett sajnos szétpancsolt a történet logikája a számomra. Energiaválságról beszélsz, tehát ezt a mondatot hogy kell érteni?
"Egyrészt az olajnak egyik sem helyettesítője, " - mint gyártási alapanyag?
// valóban, az olcsó műanyagflakonok ideje le fog járni//
"Egyrészt az olajnak egyik sem helyettesítője, " - mint energiaforrás?
Energiaválságról beszélsz, katartikus következményekkel, melyekről a jelenben senki nem vesz tudomást, nem is foglalkozik vele. Fosszilisekről beszélsz, tehát már a szenet is ide veszed, de ezek nem egyszerre fogynak majd el. Ha mint energiaforrás nem helyettesítője, akkor a fenti mondatod ugyanaz mint az alsó vagyis ugyanazt ismételted el még egyszer.

Lássuk :
a nap 1 óra alatt annyi energiát sugároz ki magából, ami a föld népességének egy éves összesített energiafelhasználása. Ha csak 1 % kinyerjük, nincs enegiahiány.A technológia erre létezik.

2007 Amerikai Energiaügyi Hivatal : ha csak 3 államot felszerelnének szélerőművekkel , az egész Usa energiaszükségletét kielégítené. A techonógia erre már rég létezik.

Angliai felségvizeken ma több mint 40 tengeráramlási energiát kinyerő turbina van telepítve...az ország energiaigényének több mint 30 % fedezhető ebből. A technológi erre már létezik.

Egy, az óceánok felszínén futó hullámok energiáját kinyerő erőmű 80 000 TWh termelőpotenciállal bír. A technológia erre már létezik, ilyen erőmű még nem. (ha jól tudom)

Ezeket meg lehet nézni a neten is, egy-két óra kutakodás után.

Mesterséges hiány...ismét leírom. Ez mozgat mindent, ez a lényeg, ez az erő. Nem a bőség, hanem a hiánykeltés. Ez ma a világ tőkés pénzügyi berendezkedésének egyetlen valódi profittermelő eszköze. Ez állítja elő a proftiot. Ezek köré csoportosul a monopólium és más aljas intrikák bonyolult szövevénye is. Bőséges az energia a földünkön, melynek kinyerésére már létezik a technológia. Mesterséges hiánykeltéssel a profit maximalizálásának kényszerével , "energiahiányt " is elő lehet állítani. Ha épp katonai diktatúra bevezetése a cél az Usában, és a teljes alkotmány megreformálása, mely a ma már csak papíron létező híres szabadságjogokat nyomtalanul lesöpri és a függetlenségi nyilatkozatot archívumba teszi örökre.

Aki azt állítja, hogy "nincs élet az olaj után", az nem más, mint maga a globális olajlobbi, melynek jól felfogott érdeke, hogy saját pótolhatatlanságába vetett illuzórikus hitet fenntartsa. Nem sok utánajárással könnyen belátható, hogy ez egy szemenszedett hazugság, semmi más.
Törölt felhasználó 2008. 12. 24. 15:32
Előzmény: #1185  Törölt felhasználó
#1187
szia

A fórumodon is követtem az energiaválságról, amiket írtatok, hozzá nem szóltam, mert nem értek hozzá, de mindkettőtök érvelését el tudom fogadni.
Az írásodból az tűnik ki, mintha lenne egy ún. árnyékkormány, vagy árnyékhatalom a világban, amiről az emberek többsége nem tud, kisebb, gondolkodóbb részük pedig csak sejthet erről.
Kik ők? Egyes családok, akik már a világtörténelem során ezt a hatalmat birtokolták? Átörökítik ezt utódaiknak?
Ők a Fed mögött álló személyek?
Erről szívesen hallanék, ha van erről tudomásod vagy véleményed.

Kellemes Ünnepeket!
Törölt felhasználó 2008. 12. 24. 14:19
Előzmény: #1185  Törölt felhasználó
#1186
A válaszom elég rövid lesz. 5 dolgot soroltál fel, ami konkrét része a válasznak.
Egyrészt az olajnak egyik sem helyettesítője, másrészt a jelenlegi tudásunk szerint egyik sem válthatja ki a fosszilis energiaforrásokat. Még csak részben sem.

Csak abban bízhatunk, hogy valamilyen gyökeresen új találmány lesz az elkövetkező években, mert különben tényleg nagy lesz a baj.
Törölt felhasználó 2008. 12. 24. 07:38
Előzmény: #1182  Törölt felhasználó
#1185
Hm. Nem kommentálom ahogy ez benned lecsapódott, helyette inkább a válaszom....

1, nem tudhatjuk, hogy az a hatalmi struktúra, mely a világon jelenleg dominál, mennyire "függ" az olajtól. Ugyanis...nem keverendő össze az "átlagember" -ahogy írod - olaj alapú berendezkedése és függősége azzal, hogy jelenleg valójában a világ hatalmi tényezői az olaj birtoklásának függvényei vagy sem.

2, nem kőolaj és földgáz alapú , hanem pénzügyi alapú világrendben élünk, energia van, lesz és volt is mindig. Nem vész el, csak más formát ölt, jelenleg a kőolajban koncentráltan megtalálható szénhidrogének felhasználására épülő egész civilizáció alakult ki, ennek birtoklói pedig hatalmi tényezők, de nem ettől azok, ez nem más, csak döntés kérdése....mint ahogy egy pénzügyi válság sem "kialakul" csak úgy...egy "energiaválság" sem fog magától kialakulni...

3, összeesküvés-elmélet gyáros fóbiák helyett inkább adjunk teret annak a benyomásunknak, mely mintha azt sugallná nekünk...a világban semmilyen lényegi dolog sem törénik csak úgy..véletlenül...és ne féljünk elfogadni alternatívának azt, hogy hátha a világ vezetői (és nem feltétlen a színpadi vezetők), nem hülyék, nem ostobák, képesek szervezetten és összehangoltan ténykedni, is miközben a megtévesztés látszatát is profin művelik...

Számomra érdekes az, hogy az életünkben előforduló "hétköznapibb" szegmensekben nem irtózunk az alábbi dolgok realitásának elfogadásától, mely területeken ezek a dolgok standard technológiaként definiáltak

folyamattervezés -(pld. tudományok tömege, kibernetika...) bonyolult logikai elágazások kezelése és kézbentartása -(pld profi sakkozók, hadászati logisztika...), megtévesztés művészete (hadászati pszichológiai hadviselés..., kémelhárítás, kémkedés, filmipar), tudatmanipulálás ( pszichiátriai kísérletek dokumentált eredményei)..százszázalékos lefedettségű szervezettség...(a legeredményesebb tőkés társaságok működése, bármely hadsereg működése egy háborúban...) csak néhány péda volt........ugyanakkor ha arról van szó, hogy a világkormány jelenleg milyen képességekkel bír...azonnal és zsigerből alá vannak becsülve, mintha véletlenek sorozatán keresztül bukdácsolna az emberiség irányítása előre valami homályos, fel nem térképezhető jövő felé....ők meg hülyék, még a wécépapírt sem találják meg ha eljött az idő, de bezzeg mi aztán tudnánk mit kéne tenni....nem is értjük ilyen idióták hogy lehetnek ilyen "magas" posztokon...már írtam neked...ez hasonló ahhoz, amikor egy 1-2 éve tőzsdéző elmagyarázza nekem, mit is kellett VOLNA tennem.....visszanyal a fagyi...gondold csak el...ha ennyire tudod mi van, miért van és mi lesz...és annyira tudjuk mások HELYETT, hogy mit kéne tenni...itt volnánk? itt írigatnánk egymásnak a neten abban az illúzióban, hogy milyen fa..a gyerekek vagyunk, mi aztán tudjuk mitől döglik a légy, és le is írjuk.....ez a mondás...a legreménytelenebb rabszolga, aki azt hiszi magáról, hogy szabad...így is igaz...a legreménytelenebbül elérhetetlen az igazság annak, aki azt hiszi magáról, tudja és elérte azt....a világ hatalmi tényezőit alábecsülni a birkanyáj sajátossága...persze ez sem véletlen, de ebbe már nem megyek bele.

4, az emberiség "energiaválsága" nem létezik, mert nincs értelme...válság lehet, sőt lesz is, sőt, van is, de ezek a
>>> h i á n y <<<
megkeletkeztetésének okán létezhetnek csak. Minden válság oka nem más, mint a mesterséges hiány előidézése, Lecsapolatlan energia körülöttünk annyi van, és olyan hatásfokkal lehetne kinyehető, hogy amíg a Föld bolygó létezik, minden ember ingyen kaphatná....minden ellenszolgáltatás nélkül. És ez a baj. Ezért nincs bevezetve, ezért nincs szó róla, ezért nem tudunk róla.
Néhányat említek, eltérő hatásfokkal de kifogyhatatlan energiaforrások (mielőtt bárki nekem esne, utánajártam , és nem a "levegőbe" beszélek):

-napenergia ( míg a nap létezik)
-szélenergia (míg az időjárás meg nem változik abszolút szélmentessé)
-a föld tömegvonzása miatt keletkező energia lecsapolása - vizierőművek folyókon...a folyók az alacsonyabb tengerszint felé folynak (míg a föld tömegvonzással bír, és a földön lesz csapadék)
- a föld más-más pontokon jelentősen eltérő hőmérsékletéből kinyehető energia - geotermikus energia (míg a föld bolygó létezik)
- a Hold tömegvonzása okán keletkező energia kinyerése , óceánok , tengerek ár - apály változása (míg a Hold és az óceánok léteznek)
- mélytengeri áramlások mozgási energiájának kinyerése - míg az óceánok áramlása a mélyben le nem áll

Fentiekre a tecnológia most is ebben a pillanatban az emberiség "rendelkezésére" áll. Mindezek együtt bármely életképes kombinációban az emberiség létezésének egész idejére biztosítathatnák a korlátlan energiát a számunkra, csak
>>> döntés <<<
kérdése az egész, semmi más. Persze nem a mi döntésünké "átlagembereké".

Az energia tárolásának és szállításának problémáját ne keverjük ide, az kőolajnál ugyanúgy fennáll, mint bármi másnál.

5, Tehát a probléma nem az, hogy elfogy vagy sem a kőolaj. Elfogy. Ezzel Drop semmi újat sem mondtál. Azt vizionálod, hogy a kőolaj fogyásának majd "el" fogyásának ténye egy katartikus világvége jellegű felfordulást fog okozni.

Ezzel alapvetően nem értek egyet a fenti öt (és még vagy tíz amit nem írok le) pont miatt. De megcáfolni az oksági viszonyt elég ez az öt pont is. Nem olyan fontos, de ha belegondolsz Drop, jelenleg 1/4 áron futó kőolajár a dollár erősödését nem számítva is legalább elfeleződött. Mindez csak azért, mert a piac úgy árazza most be, a spekulánsok az olaj vételeikkel nem tartják az árfolyamot, az olaj shortja pedig nem befolyásolja az árfolyamot lefelé érdemben. Ez szigorúan kereslet-kíníálati ár most, a jövő lett beárazva. A kevesebb fogyasztás, és fogyás. Ennyi. Ha erre képes, és ilyen arányban, akkor majd képes lesz tízszeres áron is forogni a mostanihoz képest, amint a 2010 közelébe kerülünk...nade már 2009 van lassan...a fogyasztási válság meg csak most kezdődött ...hogy lehetne ebből 2010-re egy "energiaválság"?

Következtetéseim:
1, nem az a probléma amit írsz, és nem úgy, ahogy írod
2. minden struktúraváltozás óhatatlanul valamilyen válsággal párosulva fut le, de azt vizionálni, hogy világvégeszerű káosz és brutális világ jön el...mert elfogy a kőolaj és

>>>> nem lesz energia <<<<

nagy tévedés. Fizikai , logikai baki. Ilyen nincs. Energia mindig van, volt, lesz. A probléma az, és olyan formában amire fent céloztam és amiről írtam. Pénzügyi viilágrend van , nem kőolajvilágrend.
Tehát a fenti gondolataim közlése után állítom neked : nincs, nem volt, és nem lesz "energa" válság, mert az, mint olyan nem létezik, nem létezhet. Ugyanis semmi értelme. Csak mesterségesen kialakított korcs állapot lehet egy majdani energiahiány, de ennek a mesterséges hiánykeltésnek is meglesz a maga jó oka.

A blogon ezt is kifejtettem volna neked, mint ahogy sok mást volt szerencsém kifejteni. Most olybá tűnhet, mintha azt a vitát ide hoztam volna, és folytatnám itt. Nem. Határozottan nem. Erre kár több szót vesztegetni szerintem, de egyszer meg kell érdemben válaszolnom, miért eleve butaság az, amit következtetsz az olaj elfogyásából. A blogon az ilyen véleményeimre újabb linkeket adtál külföldi honpalokról, melyek az olaj efogyásáról és annak katartikus körülményeiről vizionálnak, vegyük észre, a tényt magát, hogy elfogy, senki sem vitatta a blogon, és most sem ezt teszem,. ha észrevetted.

Boldog , békés ünnepeket.

Szia.

dlph
Törölt felhasználó 2008. 12. 23. 21:46
Előzmény: #1183  exmnbs1
#1184
Inkább a páros nap bicikli, páratlan nap bicikli :)

Mondjuk ez nem vicces.
exmnbs1 2008. 12. 23. 17:32
Előzmény: #1182  Törölt felhasználó
#1183
páros nap páros rendszám visszatér?
Törölt felhasználó 2008. 12. 23. 14:37
#1182
Még DLPH blogján vetették a szememre, hogy az olajról nem írok, mióta elkezdődött a nagy árzuhanás.

Pedig ez a probléma nem fog eltűnni, sőt, egyre közelebbre kerül. Sajnos, ugyanis ez nem lesz egy kéjutazás senkinek.

"Today we have about 12 months – maybe more if the recession is deep and long, and maybe less if OPEC seriously cuts exports – before oil prices have to explode again simply because of supply shortage. From 2010 we face an annual average decline of world oil export supply, currently around 51 Mbd, that will quickly move up to more than 2.5 Mbd lost, each year. This is about the total present oil import need of Germany. Six years of this decline will wipe out almost all current US oil import volume from the oil-dominated energy markets, while they still exist."

link

Az írás szerint 2010-ben kezd hanyatlani az olajkitermelés, ami évről évre gyorsulni fog. Vagyis nem 20-30 év múlva, hanem hamarosan. A mostani válság pedig még ront a középtávú helyzeten, ugyanis leálltak a beruházások.
Egyébként az oroszoknál már bevallottan esik a kitermelés és energiacégeik tele vannak adóssággal, úgyhogy a hanyatlási ütem pár év múlva begyorsul. Európának, akinek nagyon kevés olaja van ez óriási szívás lesz.

De ma még ez a sztori az átlagembernek pont annyira hihetetlenül hangzik, mint a hitelválság és defláció 2 évvel ezelőtt.


Törölt felhasználó 2008. 12. 23. 12:41
Előzmény: #1171  togyozo
#1181
togyozo!

Egy dolgot elfelejtettem a Lehman kapcsán megemlíteni. A Lehman csődjére szüksége volt Paulsonnak és Bernankenek, különben soha nem szavazta volna meg a Kongresszus a 700 mrd-os bankmentő csomagot (TARP), így is nehezen ment. Szóval az egy eltervezett akció volt.
A Lehmant hagyni csődbe menni nagy hiba volt és ettől fordult rosszra a helyzet igazán féle megjegyzéseket elhinni pedig elég hiszékenységre vall. Leginkább a Lehman CDS-eitől félt a világ, azokat pedig valami csellel a FED szépen kinullázta.

Topik gazda

drop_
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek