Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 10. 27. 15:29

Gazdasági folyamatok  

A blogon sokan olvastátok, amiket írtam, ezért gondoltam ebben a topikban folytatom.

Akinek nincsen ÉRTELMES mondanivalója, az ne írjon ide.

Köszi.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2008. 12. 12. 08:48
Előzmény: #987  Törölt felhasználó
#1000
"Ha valamit is meg akarsz érteni a témáról, akkor olvasd el J. Leggett: A fele már elfogyott című könyvét. Kiindulásnak jó lesz. "

A könyvet ugyan nem ismerem, de némi kétségem van a hitelességet illletően, ugyanis a fele nem fogyhatott el. Kb. a felét tudják kitermelni, a másik fele ott marad lent a rétegben a pórusokban, a falra tapadva, vagy akárt elzárt helyeken.
tokos. 2008. 12. 12. 08:44
Előzmény: #998  Törölt felhasználó
#999
Hát igen, én is, mint az emberek jelentős része, bankba kapjuk a pénzünket. Azért nem veszem ki, hogy párnába tegyem.
Törölt felhasználó 2008. 12. 12. 08:11
Előzmény: #997  Törölt felhasználó
#998
outsider,

Én máshogy látom a világot a 0%-os betéti kamat ügyében, nem értek egyet azzal a gondolatoddal, hogy hülyeség volna bankban tartani ahelyett, hogy a szalmazsákban lenne:

A magam részéről akkor is bankban tartanám a pénzem egy részét (és nem a szalmazsákban), ha arra egy fillér kamatot nem fizetnek, sőt akkor is, ha a számlavezetésért még pénzt kérnének.

Egyszerűen azért, mert kényelmes és - elvileg - biztonságosabb is, mint a párnában... :)

Első sorban nem a kamatért tartom bankban a pénzemet, hanem a kényelemért és a biztonságért... :)

Törölt felhasználó 2008. 12. 12. 07:38
Előzmény: #996  Törölt felhasználó
#997
Akkor is írok.

Ezzel a kamatmentes betéttel egy dolog sántít. Az, hogy a Bankoknak égető szüksége van a pénzre, de 0% kamat mellett pont olyan jó befektetés a párna is. Tehát a bankoknak megmaradnak a hiteleik, akinek meg kötvényben volt a pénze az nyugodtan kiveheti, mert már többet nem tud kamatozni, ezért nem lesz miből finanszírozni a banki hiteleket és a csődhullám csak most kezdődik igazán.

Abban pedig nem hiszek, hogy az amerikai állampolgárok hordják a Bankba a pénzüket és ezért esett a kötvényhozam. Ennyire még az amerikai sem hülye, hogy a pénzét azért vigye a Bankba, mert állami garancia van rá. Ha nem viszi be akkor nem kell garancia.

Az autógyártókat meg senki sem akarja megmenteni. Ha meg akarnák, akkor segélyt kapnának, amit nem kell visszafizetni. De a hitel az most annyi mint halottnak a csók. Ilyen környezetben csak tovább rontja a "versenyképességet".
Törölt felhasználó 2008. 12. 11. 23:33
Előzmény: #995  Törölt felhasználó
#996
Tegnap hallgattam egy elég elismert banki elemző (Meredith Whitney) véleményét és szerinte a bankok 2010 közepéig 2 ezer milliárd kredit kártya hitelt fognak visszavonni az USA-ban. Döbbenetes szám, messze felülmúlja az élénkítőcsomagok nagyságát.

link
Törölt felhasználó 2008. 12. 11. 23:18
Előzmény: #994  Törölt felhasználó
#995
"aztán csak rájön az egyszerű fogyasztó, akit kitömnek alacsony kamatozású pénzzel"
A FED és a kormányzat ezt szeretné. Azonban egyrészről az egyszerű fogyasztó már kevésbé hajlandó hitelt felvenni, inkább megtakarít, másrészt a bankok sem hajlandóak hitelezni, sőt, szívják vissza a rövidebb idejű hitelkihelyezéseiket. A bankok tisztában vannak vele, hogy még hatalmas leírásokra számíthatnak, kell a pénz, úgyhogy teszik be 0 kamatra 3 hónapos treasury-be.
Egyébként ugyanez történt Japánban is anno, nincs új a nap alatt. Ez a logikus cselekedet minden szereplő részéről.

Az élénkítő csomag hatása is kérdéses lesz, az előző sem volt túl nagy siker. szvsz megtakarítják ill. adósságtörlesztésre fordítják jó részét.

Obama munkahely teremtési akciója pedig több éves kifutású. Pár hónap múlva már elveszít annyi munkahelyet a gazdaság, amennyit Obama terve sok év alatt teremteni fog.

Szóval ezek az intézkedésekről nem gondolom, hogy elégségesek lesznek a defláció megállítására. Egy gyenge fék lehet, de nem több. Persze Bernake-nek biztosan lesznek még ötletei :)
Törölt felhasználó 2008. 12. 11. 17:19
Előzmény: #991  Törölt felhasználó
#994
a deflációs félelmek miatt adott monetáris és fiskális válaszok miatt (és mivel azok hatása késleltetett), előbb-utóbb magas infláció lesz. a szokásos túllövés. eddig a túlfogyasztás volt a baj, most félünk az alulfogyasztástól (és a deflációtól, mint következménytől és annak a következményeitől), aztán csak rájön az egyszerű fogyasztó (akit kitömnek alacsony kamatozású pénzzel és állami megrendelésekkel), hogy megint tele van a zsebe. talán még jobban, mint a válág előtt. és akkor nem recesszió lesz deflációval, hanem recesszió inflációval.
Törölt felhasználó 2008. 12. 11. 16:52
#993
Lassan tekinthetjük úgy, hogy az USD alapkamat ill. államadósság kamata 0.
Na most, ez azt jelenti, hogy ez a kamat már tovább nem csökkenhet. Hasonló helyzetben csak a CHF ill. JPY van a világ fontosabb valutái közül.
Ez számomra olyan jelentéssel is bírhat, hogy ezen valuták 0 alapkamata már be van árazva az árfolyamokba, de a többi valutáé még nem, pedig pl. az EUR, GBP alapkamat még biztosan jelentősen csökkenni fog. Ez EUR, GBP gyengülést jelent hosszútávon.
Persze ez nem ilyen egyszerű, de egy valószínűleg fontos összetevő.
exmnbs1 2008. 12. 11. 14:44
Előzmény: #991  Törölt felhasználó
#992
Meglátjuk, hogy a bizalom a fontosabb tényező és pénzmennyiség korlátlan növekedhet-e alacsony infla mellett vagy igaz a régi tétel
Törölt felhasználó 2008. 12. 11. 14:34
Előzmény: #989  exmnbs1
#991
Egyelőre minden jel deflációra utal. Bár a FED kongresszus és a FED szórj a pénzt 2 kézzel, de a hitelek összeomlása nagyságrenddel nagyobb méreteket ölt. Szóval én egyelőre nem látok inflációs veszélyt, sőt, attól lehet tartani, hogy a deflációs spirál felgyorsul. A világ minden szegletéből elképesztően rossz adatok látnak napvilágot minden nap. Gyakorlatilag nem csak jó hír nincsen, de lassan már kevésbé szar is alig.
exmnbs1 2008. 12. 11. 13:02
Előzmény: #989  exmnbs1
#990
szóval akik most bíznak és veszik, fognak legjobban ráfaragni
exmnbs1 2008. 12. 11. 13:00
Előzmény: #987  Törölt felhasználó
#989
drop, gondolkodtam a helikopter beszéden,
10 éves USA államkv 2%-os hozammal most.

Ez az eszetlen pénzdöntögetés el fogja hozni az inflációt, és akkor ezek a kv-ek xart sem fognak érni a cup-pel nem lehet fogni a hosszú kamatokat tartósan
banyaiz 2008. 12. 11. 00:36
Előzmény: #987  Törölt felhasználó
#988
Nem vitatom, hogy az olajjal még nagy gondok lesznek, ha folytatódik ez a pazarlás, és nem állunk át időben más technológiákra.

Csak arra utaltam, hogy van egy jelentős ellentmondás az alacsony ár és az olajkitermelés problémája között. Most éppen az a baj, hogy túl alacsony és visszaesik a kereslet a recesszió miatt, néhány hónapja az volt a baj, hogy túl magas mert éppen készül elfogyni. Szóval akkor mi is van vele? Nem lehet, hogy a spekulánsok játszadoznak vele, és kell hozzá gyártani elméleteket is?

Azzal egyetértek időzített bomba, csak kérdés sikerül e hatástalanítani még mielőtt robban, és mikorra állították az időzítőt, :)
Törölt felhasználó 2008. 12. 11. 00:27
Előzmény: #986  banyaiz
#987
"Amennyiben már nem lesz elég kitermelhető olaj, akkor az árnak meg kell nőnie, akkor viszont lesz pénz kitermelni a maradékot. "
A pénz csak egy faktor. Olajmezőket feltárni, elkezdeni kitermelni és elérni a csúcskitermelést évtizedekig is eltarthat. Sőt, a ma felfedezett mezők többségében el is tart addig.

Ha valamit is meg akarsz érteni a témáról, akkor olvasd el J. Leggett: A fele már elfogyott című könyvét. Kiindulásnak jó lesz.
banyaiz 2008. 12. 11. 00:20
Előzmény: #985  Törölt felhasználó
#986
Értem, hogy olaj időzített bomba de most éppen a kitermelés visszafogását tervezi az OPEC mert nem tetszik nekik az alacsony ár. Amennyiben már nem lesz elég kitermelhető olaj, akkor az árnak meg kell nőnie, akkor viszont lesz pénz kitermelni a maradékot.

Deflációval az egész gazdaság szívna, a bankok is persze.
Törölt felhasználó 2008. 12. 10. 23:52
Előzmény: #983  banyaiz
#985
1. Olaj
2006 óta eltelt 2-3 év, az olajfogyasztás nőtt, a Földben lévő olaj csökkent. Új olajmezők egyre nehezebben hozzáférhetőek, a meglévők hozamának csökkenése pedig gyorsul, úgyhogy egyre több mezőt kell munkába állítani, hogy szinten tartsuk a kitermelést, ami egyre költségesebb. A hitelválság és az alacsony olajár betett a beruházásoknak.

2. A defláció nyilván a gazdaságra van olyan hatással, amit amit leírsz. De a legnagyobbat a bankrendszer szívja, mert a személyes és vállalati csődök száma egyre halmozódik. Mint ami most történik, a bankrendszer az élenjáró a bukásban.
kissherceg 2008. 12. 10. 23:20
Törölt hozzászólás
#984
banyaiz 2008. 12. 10. 23:07
Előzmény: #981  Törölt felhasználó
#983
Defláció inkább a vállalati nyereségekre lenne brutál csökkentő hatással, azon keresztül meg az egész gazdaságra, növekvő munkanélküliség, csökkenő termelés, és fogyasztás stb.

Mindenképpen meg kell állítani, még mielőtt dugóhúzóba kerül a gazdaság.

Olajárról pedig az a véleményem, hogy 2006-ban amikor 40 dollár körül mozgott, de jó volt a piaci, gazdasági hangulat nem volt igazán jelentősége, most rossz a gazdasági környezet, így az is baj ha magas, az is ha alacsony, sőt az is ha közepes. :D

Törölt felhasználó 2008. 12. 10. 23:04
Előzmény: #981  Törölt felhasználó
#982
Szerintem ez paradoxon "állami beavatkozás nélkül a mai bankrendszer nem élheti túl a deflációt".
Az állam minden esetben elvon nem teremt. pénzt. Az állami beavatkozás jelen estben pénzhigítást jelent. Ennek viszont a pénz elértéktelenődéséhez kéne vezetnie, ami a termékek árának a növekedésével kéne járnia. Azonban mivel túltermelési válság is van, amit ugyan soha nem fognak hangoztatni, a tartós fogyasztási cikkek ára csökken, és a napi fogyasztási cikkek ára nő, ami lakosság mindennapi létszükséglete.
Értsd ez alatt élelmiszer, energia árakat. És miért jó ez az államnak, mert az ÁFA bevételek után jóval nagyobb adóbevételre tesz szert. Élni ugyanis költséges a mai világban.
Korrekt?:))
Törölt felhasználó 2008. 12. 10. 22:51
Előzmény: #980  Törölt felhasználó
#981
Csak azért felejtettem el, mert te sem reagáltál érdemben arra, hogy állami beavatkozás nélkül a mai bankrendszer nem élheti túl a deflációt. Pedig akkor az egész gazdaság bukik.

Topik gazda

drop_
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek