Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 13:43

Alkura kényszerítette Gyurcsány a bankokat a devizahitelesek védelmére  

Ugrás a cikkhez
A társadalmi felelősségvállalásra hivatkozva alkut kötöttek a kormány és a magyar kereskedelmi bankok vezetői, amelynek alapvető célja az: "ne engedjük, hogy az adósok terhei az égbe szökjenek". Az alkut Gyurcsány törvényi eszközökkel is kikényszerítette volna, ha abba nem egyeznek bele a tegnap estig tartó pénzügyminisztériumi megbeszéléseken a banki vezetők - jelezte a kormányfő a mai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=104772
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 23:06
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#60
Eddig sem értettek a Magyarok a pénzügyekhez.....és még sokáig nem is fognak.
És a hitelválság pedig általános. Mert ha nem az lenne akkor lehetne tőle függetlenedni. De sajnos nem lehet.
Hitel persze volt eddig is. Csak éppen az extraprofit és a verseny hatására a bírálati rendszert egyszerűsítették, a szűrőket szinte elhagyták, a terveket pedig az egekbe emelték, és fűnek fának hiteleztek.
Nem magával a hitel intézményével van a gond, hanem azzal hogy mértéktelenné vált.
És azt még a hülye is tudja hogy a legegészségesebb dolgok is halálosak lehetnek mértéktelenül :-)
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 23:05
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
#59
DOCSA,

Igazad van, a hitelreklám legalább olyan káros, mint a cigireklám! Be kellene tltani az előbbit is! (ha már a pénzügyi rendszerek megújulásáról beszélünk....) Sőt! Attól, hogy a cigit reklámozzák, max az eü költségek emelkednek, de nekem személy szerint, aki nem dohányzik, nem lesz tüdőrákom.

Viszont az esztelen hitelből való fogyasztásnövekedésből ez lesz, amit látunk, és a mértékletes megtakarítók is elveszíthetik a pénzüket, ha bedől a bankrendszer, avagy leértékelődhet a valutájuk, ha balfék módon devizában adósodik el az egész ország, beleértve az államot is, mint a legnagyobb adóst...
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 23:04
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#58
A gond ott lesz hogy leáll a gazdaság nem csak itt hanem máshol is.
Nálunk mondjuk nincs minek leállnia.(sarkosítva)
lesz ahol csak lassulni fog mert ott van miből visszaadni.

Viszont ha leáll vagy lelassul a gazdaság a világban akkor az munkahelyek elvesztésével jár.
Na és itt jön a gond hogy nem tudja majd fizetni a hitelét mert nincs állása.
A piac ezelőtt is folyamatosan tisztult.
Tehát aki túlvállalta magát az kihullt.

A probléma begyürüzőt ide is.
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 23:03
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#57
Azért kell ezeket építeni, mert a legnagyobb mutyizási, pénzlenyúlási lehetőség van benne, és mivel már naggggyon sok pénz van benne, azt mondják, hogy nem lehet nem befejezni, mert elveszik a bennelévő....és így tovább nyújtják a rétestésztát...
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 23:00
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
#56
Eddig is vettek fel hitelt s nem volt gond.

Most hogy Amerikai hitelválság van most már akkor a magyarok
nem értenek a pénzügyekhez?
A világ eddig is így működöt,nem nálunk kezdődtek a bajok hanem odaát.

Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:56
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
#55
Jó Akira! :-) De most őszintén. Milyen önmértékleteséget várunk el az emberekből ha még a csapból is az folyik hogy milyen hitelt vegyen fel "akár önerő nélkül is" , "akár jövedelem igazolás nélkül is" és még sorolhatnám a többi bárgyú szlogent is.
Én csak azt mondom hogy mivel az emberek 90-95%-a full nem ért a pénzügyekhez, a bankok felelősség lenne megtartani a mértéket. De ebben az esztelen versenyben csak azzal foglalkoztak hogy hogyan halásszák el egymás elől az ügyfeleket. Sajnos bábúk voltunk a játszmáikban, és most hogy baj van simán lesöprik a sakktáblát. Az egy dolog hogy többet ők sem fognak játtszani........
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:55
Előzmény: #15  OSZLOPOS
#54
Az ATV-n Kálmán Olga kérdezte tőle, hogy hogyan sikerült elérni ezt a "sikert" a bankoknál. Mint egy idegbeteg , kezével hadonászva mondta, hogy ultimárumot adtam nekik, hogy a kormányülésig dönthetnek, különben....megcsinálta...noná...zsarolásféle...és üzent is holnapra....Szégyen, hogy ilyen Miniszterelnöke van Magyarországnak!
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:54
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#53
DOCSA,

"Hitel nélkül elképzelhetetlen az élet. Egész egyszerűen fizikai képtelenség nélküle létezni. Egy sima rendes átlagfizetésből élő ember szerinted hogy a bánatban tudna bármit is megvenni? Lakást? Autót? Akármit? És ne gyere azzal, hogy akkor ne vegyen. Mert akkor a gazdaság is behal. Mindennek a mozgatórugója a fogyasztás. Lehet a tiéd a világ legjobb étterme, ha nem megy be kuncsaft bezárhatsz. "

Épp az ilyen gondolatoktól fűtött "gazdaság" miatt tartunk ott, hogy nem csak én, de majd a gyerekem is azt az előre elköltött állami büdzsét fogja feltölteni az 50+%-os személyi jövedelemadójával, amit a mai "hitel nélkül elképzelhetetlen a gazdaság" mentén tapsolnak el a kormányok, megy a (túl)fogyasztók, akik nem veszik észre, hogy tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takarójuk ér.

Egyébként pedig tényleg nem kötelező saját tulajdonú lakásban lakni, és nem állampolgári jog autóval járni...!
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:51
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#52
Ez 100 %-ig így van, amit írtál. Hitel csak termelésre. Én is azt kívánom, hogy a sok agyatlan devizahiteles álljon most helyt. Amit én tapasztaltam: a sok kis köldökpiercinges, tetkos tinipicsa belimbózott a bankba a hülye baseballsapkás, fülbevalós faszijával, aztán vette fel a hitelt lakásra, kocsira, szolira, műkörömra, tunéziai nyaralásra, ölebre stb....A hülye keresletével nyomta fel a lakásárakat (holott otthon a kiszobában is lehetett volna kettyinteni...). Aki, mint pl én odament, azt pofonröhögték a cash-ével, példálóztak, hogy még hány jelentkező van a lakásra (persze jóval kisebb önerővel). Autóvásárlásnál detto: odamentem 4 millával, mondtam itt a pénz, de kérek engedményt, ahogy az 15 km-rel arrébb, a határon túl szokás. Mondták ugyanmár, ez nekik nem seft: jó kis hitel, abból jön a banki jutalék, meg hát én is vegyek nagyobb modellt, persze hitelre. Végül 5 extrát sikerült kialkudni (nem voltam maradéktalanul boldog), és nem lett semmi hitel...Hát ennek most remélhetőleg vége, és a cashsel fizető embert végre talán megbecsülik...Én mindenesetre ülök a tehermentes házamban és kocsimban...és remélem hamarosan integethetek az ismét gyalogló nagyarcú tinipicsáknak és a hugyagyú baseballsapkás pasijaiknak....
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:51
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#51
Akta tologatás íróasztal mellett?
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:50
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
#50
erösödik a dollárjuk..... csak azt tudnám mire... de majd koppannak ujra....
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:49
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
#49
"Egyébként poedig számtalan embert ismerek, akik végigdolgozták az életüket, mindig megéltek a munkájukból, nyaralásra is futotta, autóra is (mégha az csak egy trabant is volt), de egész életükben tartózkodtak attól, hogy olyan vásároljanak, amelyre még nem keresték meg a pénzt. Azaz mértékletesek voltak..."

Ezek az emberek nem véletlenül állami pénzből élnek?
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:49
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#48
Az amerikaiak viszont nagyon jol csinálják!
1% körüli alapkamat nulla értékteremtés mégis ök a janik mert mi már ( mondják magukrol) mi már a második gazdaság élénkitö csomagot csináljuk stb... közben meg ott van igazán nagy gebasz még most is! oriási infla lesz amennyit elszortak ( pénzt ) a rendszerben...stb stb... de jo modon elönyként állitják be hogy mi már jövünk ki.. na persze sokára lesz az még... 1-2 év legalább és még optimista voltam....
Az amerikai állam a csöd szélén táncol szintén kalifornia nem véletlenül mondta hogy nem tudja finanszirozni magát segitségre szorul a központi kormánytól stb.... stb. .a sok elárverezett lakás a sok nincstelen munkanélküli amerikai aki fogyasztani már nem tud.... örül ha ehet..
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:47
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#47
DOCSA,

Olvasd már el még egyszer azt amit írtam, és próbáld már meg értelmezni is!

Azt írtam, hogy annak nem való a hitel, pláne a devizahitel, aki nem képes azok kockázatát fölmérni! És hát sajnos a társadalom 98%-a nem képes, aki pedig igen, az egyszerűen nem vesz föl hitelt.

Egyébként pedig még a kormányzat sem képes fölmérni a devizahitelezés forint árfolyamára gyakorolt kockázatát, mert ha képes lett volna, egyszerűen nem engedte volna meg.

Egyébként poedig számtalan embert ismerek, akik végigdolgozták az életüket, mindig megéltek a munkájukból, nyaralásra is futotta, autóra is (mégha az csak egy trabant is volt), de egész életükben tartózkodtak attól, hogy olyan vásároljanak, amelyre még nem keresték meg a pénzt. Azaz mértékletesek voltak...

Egyet mondunk, csak másképpen...
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:45
Előzmény: #44  OSZLOPOS
#46
na hát ez igaz.... 20 % .... igazi rosz idöket idézi majd az :(
mindenképpen ERM 2 rendszer unio segitség kéne... elmagyarázni nekik hogy ne hagyanak bennünket bedölni védjék a ft ot mert borul egész kelet europa! ugy láto ma lengyelek is remegnek a csehek is gyengül a valutájuk rendesen nekik is igaz mi visszük a prémet! ( jo hir hogy ha elsülyedünk jön velünk más is valoszinüleg ... milyen jo...)
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:42
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#45
a fogyasztás a gazdaságunk alapja a gyárak annyit termelnek amennyit fogyaszt a jonép... stb! ez adja a gdpt stb! alap! közgáz! ha nincs fogyasztás nincs gdp sem!
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 22:41
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#44
20%-os alapkamatnál si tönkre mennek a cégek....főleg, hogy devizában meg nem kapsz hitelt....semmit sem kell minden áron...
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:40
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#43
Akira! A nagy baromság az amit ide leírtál. Gondolkozz már egy kicsit mielőtt ekkora sületlenséget írsz.
Hitel nélkül elképzelhetetlen az élet. Egész egyszerűen fizikai képtelenség nélküle létezni. Egy sima rendes átlagfizetésből élő ember szerinted hogy a bánatban tudna bármit is megvenni? Lakást? Autót? Akármit? És ne gyere azzal, hogy akkor ne vegyen. Mert akkor a gazdaság is behal. Mindennek a mozgatórugója a fogyasztás. Lehet a tiéd a világ legjobb étterme, ha nem megy be kuncsaft bezárhatsz.

A kulcs a mértékletességben rejlik. Hitelt adni kell , csak éppen azt kell megnézni 100X jobban hogy kinek és mennyit.
Nem a szerencsétlen Józsi bácsi a hibás akire szinte rátukmálnak minden a bankok ebben a határtalan értékesítési lázban. Ő is csak egy áldozat.
Ettől függetlenül én is azt vallom hogy nem az államnak kell kisegíteni a pórul járt hitelfelvevőket, de ez már egy olyan szar helyzet hogy csak az ide oda kapkodás meg vagdalózás van.
Csak reménykedni lehet.....mást úgysem tehetünk. Ha borul a forint és borulnak a hitelek, akkor bizony minden borul. Nem lesz olyan ember akinek ez jót tenne.
Törölt felhasználó 2008. 10. 22. 22:34
Előzmény: #39  OSZLOPOS
#42
Jo az exportnak a gyenge huf... 280 elég gyenge sztem a jegybanknak is.... ez pörgetheti a gazdaságot tök jo én is igy látom csak! ha nem tudja megálitani a jegybank a gyengülést akkor elmondom mi lesz:
vállalatok csödbe mennek deviza ft hitelek is az alapkamat emelése miatt
nem csak vállalatok hanem családok is viszik az autot a lakást.... ki birna dupla annyi vagy 1,5 ször annyi törlesztöt fizetni???
Mi történik ekkor?
elálverezik a házakat autot.. sok lakás eladásra vár az lesz mint amerikában csökken az ingatlan ár mert megnö a kinálat! közgáz!
a bankok már a hitel mértékéért se tudják az ingatlan eladni igy veszteség lesz stb...! ördögi kör és ezt meg kell akadályozni! ezért remeg már fleto is.... nagy a gebasz ezt árazza az otp is a totális összeomlást hogy ez lesz ha ez folytatodik....
Durva amiket irok tudom vissza lehet forditani de nehézl esz nagyon és mindent bele kell adni hogy a ft ot stabilizálják! remélem az unio is besegit elég rendesen mert egyedül sztem kevesek leszünk ehhez.....
igaz hogy az ingatlan érték 70 % árért van csak hitel most és nem tulárazottak de ha sok elado ház lesz 70 % ért e lehet majd eladni a házat söt olyan helyen ahol lakás eladás alig van olyan faluba a bank el se tudja adni csak áron alul eleve ha megveszik..... otp jol döntött mikor listát irt de egy baj van kapkod mint egy hülye gyerek csányi is... diszkriminácio stb... igaz ez is egy ördögi kört és ingatlan áresést okozna ha letiltják a hitel listárol a településeket ami azt jelenti az ottani ingatlan árak eleve esni kezdenek szoval csinyán kell bánni vele... de ez a kapkodás hogy jaj tilto lista utána meg jaj mégse
befagyasztjuk a deviza hitelt jaj mégse... vicc ez a legrosszabb lépés...
simor is kapkodik muthéten kellett volna emelni és célozni hogy fogunk még... 50 bázispontokat stb... megelözni a bajt elébe menni.. st b stb..
töketlenkedés folyik nagyon ..!
OSZLOPOS 2008. 10. 22. 22:34
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#41
akira: egyetértünk a lényegben, 230-nál, mikor kevesebbet kellett fizetni, akkor milye nagy volt az öröm.
abban nem értünk egyet, hogy a hitel magánszemélynek nem való.

Topik gazda

anarch
5 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek