Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Noir 2008. 07. 30. 21:51
Előzmény: #20419  Tycoon
#20420
Ez meg másik oldalról volt szelektív. El ne mesélje neke m a Simor hogy 7% on nem vennék az álamkötvényt mert befonom a szemöldököm. Max gyengébb lenne az érdeklődés. Az is épp elég kockázati prémiumot tartalmaz. Élelmiszer sokk kapcsán sok bajunk nem lenne mivel a nagy tételeket megtermeljük magunknak, az importot meg ellensúlyozná az exportunk egy gyenge forint esetén, ráadásul nem boritanák a küólföldi d kategoriás termékeket az ország piacára.

Nem arra játszottunk hanem volt 50 évnyi kommunizmus. NDKt ha meg nézed még mindig nagyok a különbségek, pedig németek, és az NSZK annak idején súlyos márkamilliárdokat költött a felemelésükre.

A cégvezetők meg nem ebben látják a túlélést, de reálisan kell látni, ilyen szarul managelt pénznem, idióta adójogszabályok és terhek mellett (nem beszélve a dolár és a naturáliák árfolyamváltozásairól) nem opcionális az árfolyamkockázatok menedzselése, minden kockázatot muszáj menedzselni. A K+F meg a hozzáadott érték az meg nem egyszercsak lesz, hosszú évek kellenek hozzá, és itt a legnehezebb behozni a lemaradást, sokkal nehezebb mint a termelékenységben,elég ha csak arra gondolsz hogy az oktatási rendszer átállítása és a megfelelő intézményi keretek kialakítása mennyi időbe telik .
Tycoon 2008. 07. 30. 20:01
Előzmény: #20417  Törölt felhasználó
#20419
boci: a kamatláb nem egy ötletszerűen módosítható tétel, és ne is a kormány tartja ilyen magasan.

Ha alacsonyabb lenne a HUF kamatláb, akkor a magyar államkötvény a kutyának sem kellene (venne helyette inkább sokkal biztosabb EUR vagy USD alapút). A magas kamatlábak azt is kifejezik, hogy bizony a magyar államadósságot komoly pérémium árán hajlandóak csak fedezni a befektetők.

Amúgy a HUF hutel az otthonok számára továbbra is elég kockázatos lenne, mivel mint látszik elég gyorsan fel lehet rántani az egekbe.

Az pedig, hogy az erős HUF káros e a gazdaságra? előttem elhangzott, hogy az erős HUF milyen mértékben tompítja például az energia/nyersanyag/élelmiszer árakban bekövetkezett sokkot.
Magyarországon az elmúlt 20 (de lehet, hogy inkább 70) évben arra játszottunk, hogy akármennyi lehet a selejt, lehet borzasztó gazdaságtalan a termelés, etc, de az alacsony munakaerő, és a vacak hazai fizetőeszköz így is életképessé teszi az exportunkat. Ehelyett jobb lenne arra koncentrálni, hogy olyasmit állítson elő az ipar megfelelő hatékonysággal, ami úgy is eladható, hogy közben nem kell az etióp béreket a béka feneke alatti valutával kombinálni. Versenyképes terméket tudsz előállítani, akkor nem a fizetőeszköz gyengítése és a fizetések mélyben tartás az expotod mozgatórugója. Ez hosszútávon is mindenképpen jó (nézd meg akár a német gépipart. Ők is megszenvedik például a mostani erős EUR és EUR/USD keresztárfolyamot, mégsem indított végzetes csődhullámot).
Nálunk sajnos még mindig a hozzáadott érték, a KF, a hatékonyság növelése mellett az árfolyam managementben látják a cégvezetők is sokan a túlélés eszközét.
Noir 2008. 07. 30. 19:24
Előzmény: #20417  Törölt felhasználó
#20418
Boci, a felvetésed teljesen jogos, én is jobban örülnék a gyengébb forintnak de az út ahogy eljutottál oda elég szelektív. Amiket nem veszel figyelembe:
- CHF és EURO hitelekre egy nagyobb forint gyengülés kellemetlen hatásokkal járna, és ezeket a hiteleket már felvették, ezzel a hatással számolnod kell, sok ostoba háztartás kerülne bajba ha a CHF hirtelen megugrana a forinttal szemben
-Olajárak, ha a forint mondjuk 260 lenne az 30-40 forint per literrel megdobta volna az így is veszélyesen magas árakat
-Export import tartalma: Nem az számít hogy mennyit exportálsz hanem az hogy mennyi a hozzáadott érték tartalma, pl. a Rábának az erős forint jó az acél és energiabeszerzésében
-MNB döntéseiben az játszott szerepet hogy paradox módon a hosszú távú kamatlábakat csökkentette a korábbi tervekhez való ragaszkodás, a piac a következetesség biztosítékát látta benne, ily módon a hosszú távú finanszírozhatósága az államadósságnak javult
-Pro érvek közül kihagytad hogy a tőkepiacokat felélénkítené, több pénz áramolna a tőzsdére
Törölt felhasználó 2008. 07. 30. 14:49
Előzmény: #20416  Törölt felhasználó
#20417
Az import nem segíti a belső gazdaságot, sőt - az ország arra fizeti a jövedelmeket amit más ország gyárt le. Összességében a külkereskedelmi mérleget is erősen rontja.

Ha meg alacsonyabb lenne a HUF kamatláb, talán sokan a devizahitel helyett forinthitelt vennének fel, megszűntetve a jelenleg oly sokat emlegetett bizonytalanságot.

Szerintem az erős HUF káros mindenképp a gazdaságra. Nem azt mondtam hogy döntsük romlásba a forintot, de ha lemennénk kb 7%-ra rövidtávú kilengés után beállna az EUR 260-270 közé, azt jól van.
Törölt felhasználó 2008. 07. 30. 14:08
Előzmény: #20413  Törölt felhasználó
#20416
Boci!

Azért ezzel a tervvel a devizahiteleseknél, importőröknél nem lennél népszerű.
watson
watson 2008. 07. 30. 14:05
Előzmény: #20414  Törölt felhasználó
#20415
sajnos, ahogy Jaksity is mondotta, ha az MNB infláció követése sem lenne, akkor maga a káosz lenne Magyarország.

Amúgy 1000mrd kormányzati kiadáscsökkentés nagyon sok mindent megoldana :))
Megoldást is találnék rá: ki kell rúgni a MÁVosok felét, és a BKV adminisztratív gárdáját, az állami tulajdonú társaságok felügyeletét pedig intézményesen ellátni (pl. ÁSZ), és kirúgni az összes fb tagot. :)
Az autópályák és állami beruházásokat pedig ellentétben a maival, piaci árakon, pályatervekre építve megrendelni, nem ötletelő politikusokkal furatni az M6 alagutakat, vagy baátnő terve alapján a haverokkal felépíteni a Nemzetit.
Törölt felhasználó 2008. 07. 30. 13:55
Előzmény: #20413  Törölt felhasználó
#20414
hát az mnb-nek vannak feladatai, pld az infláció - meg a kormány - fékentartása. eszköze meg kevés...
Törölt felhasználó 2008. 07. 30. 13:27
Előzmény: #20412  watson
#20413
Idióta a kormány hogy fenntartja a magas kamatot. Az ország meg szarrá adósodik, mert a kamatokat is az állam fizeti meg.
A magas kamatok meg egyébként is fékezik a gazdaság növekedési ütemét, ami jelenleg is siralmas. Pont le kellene nyomni a kamatokat, a forint hadd gyengüljön azt csá.
Szerintem inkább legyen magas infláció, alacsony kamat, lendüljön fel az export, váljon ismét olcsóvá a külföldiek szemében a magyar munkaerő (ugye az erős HUF mellett a bérek is egyre magasabbak EUR vag USD-ben nézve).

Nem tudom mire kell ez a 8,5%,, minden azt mutatja hogy simán elbírnánk egy 7% körüli szintet is.... Éremes lenne utánaszámolni mennyi kamattöbletet okoznak ezzel az indokolatlanul magas szinten tartott kamattal az egész államnak....
watson
watson 2008. 07. 30. 13:06
Előzmény: #20411  watson
#20412
erős forint:
hehe, épp a napokban röhögtem a kormány propaganda beégésén... az eredetileg 8000mrd forint EU pénz mai árfolyamon már csak 6500mrd. Ez bennem eddig fel sem merült. Szóval egy kamatcsökkentésses forintgyengülés nemcsak az államadósság kamatainak csökkenésével okozna pozitívumot az államnak, hanem az EU bevételekkel is. (Persze az EU pénzek felvétele előtt kéne gyengíteni a forinton, és a kötelezettségek befizetése után ;) Arról nem is beszélve, hogy kevesebben nyaralnának külföldön és itthon kültenék a pénzüket, meg az export cégek is nagyobb adóalapot tudnának képezni :)
watson
watson 2008. 07. 30. 12:36
Előzmény: #20409  Törölt felhasználó
#20411
Modhatjuk akkor azt is hogy nem a kételkedő elemző a legrosszabb hanem a folyamatosan kételkedő :))
hiába fedezi mindig 1-1,5 évre a bevételeit a cég, az elemző mindig azon rágódik, hogy mi lesz utána, meg azután... hát megint fedezni fogja... a befolyó profit meg hidegen hagyja...

De ettől eltekintve a néhány napja fennálló relatív 200Ft minusz a piachoz képest indokolatlan. link
Törölt felhasználó 2008. 07. 30. 12:32
Előzmény: #20407  Törölt felhasználó
#20410
Remélem csekély létszámú közösségünkön túl lesznek tömegek akik meg fognak lepődni.... és dobják az OTP és MOL pozijaikat hogy Raba-t vehessenek.... :-)
Törölt felhasználó 2008. 07. 30. 12:26
Előzmény: #20408  watson
#20409
hát az erős forint akkor majd ha mondanak valamit róla, mert a q2 nemtom mennyire lesz meggyőző ebből a szempontból. tudod, nem is az erős forint a legrosszabb, hanem az erősödő...
watson
watson 2008. 07. 30. 12:24
Előzmény: #20407  Törölt felhasználó
#20408
IP, de kérdezhetjük azt is hogy mikor épül ki az árból a sok eshetőleges negatívum, és mikor épül ba a kézzel fogható pozitívum, mint pl a Q2 3mrd-os vagyongyarapodás??? :))
Törölt felhasználó 2008. 07. 30. 12:19
Előzmény: #20406  Törölt felhasználó
#20407
nekem már csak az a kérdésem a gyorsjelentést váró optimistákhoz (magam is ide tartozom). ha már mindenki tudja, hogy ilyen jó lesz a jelentés, akkor hol lesz itt a pozitív meglepetés???
Törölt felhasználó 2008. 07. 30. 12:10
Előzmény: #20405  tigus7313
#20406
Na alakulunk, alakulunk.... jön az az 1500 csak idő kérdése, rá egy megnyugtató gyorsjeli, és bummmm!
tigus7313 2008. 07. 30. 11:05
Előzmény: #20404  watson
#20405
na megtaláltam (Tudásközpont éves jelentéseiben):

A Tudásközpont K+F tevékenysége többek közt a mezőgazdasági erőgépek és a haszonjárművek főegységeinek fejlesztésére is kiterjedt. Ennek során új termékek kifejlesztésére is sor került.
Ezek a Rába Futóműnél 2006-ban 65 millió Ft , 2007-ben 544 M Ft (!) árbevétel növekedést eredményeztek. Tehát a JD és Class üzletek részben ennek köszönhetőek.

Ezenkívül pl. a kovácsolási technológia szimulációjával több gyártmánynál 20%-os selejtcsökkenés és 15%-os szerszám élettartam hosszabbodás volt elérhető.

2006-ban 415M (Rába 50M), 2007-ben 333 M (Rába 50M) támogatást kapott a Tudásközpont.
watson
watson 2008. 07. 30. 09:06
Előzmény: #20403  tigus7313
#20404
úgyvan tigus, csak jelenjen már meg azzal a Q2 3mrd-al együtt a portfólió értékemben is! :))
tigus7313 2008. 07. 30. 08:28
Előzmény: #20402  Noir
#20403
Ez igaz, de tegyük hozzá, hogy az előző 500 M-val együtt 700 M-val közvetve nő a vagyon (a Jármű és Alkatrész pályázatait nem számolva).
A lényeg azonban nem a támogatás, hanem amire költik: a fejlesztés, illetve az ebből következő árbevétel növekedés.
Ennek a konzorciumnak a működéséből emlékeim szerint már 100 M-os nagyságrenddel nőtt az árbevétel. Így a 890 M-os támogatásnak komoly hozadéka lehet működési oldalról a vagyon növekményen túl.
Noir 2008. 07. 30. 00:38
Előzmény: #20396  tigus7313
#20402
Tigus még azt tegyük hozzá hogy több éves projekt. Évi 50 milla nem nagy ügy.
Törölt felhasználó 2008. 07. 29. 23:38
Előzmény: #20400  Törölt felhasználó
#20401
magasságos huf is besegít akkor......

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek