Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
VUK1980
VUK1980 2021. 04. 06. 20:14
#101580
Researcher
Researcher 2021. 04. 06. 19:56
#101579
Inkább maradjon a cégnél a pénz,  történjenek belőle fejlesztések,  tegyék újabb lehetőségekbe......ez jobban tetszik nekem ! Ne  fizessenek osztalékot,  az csak egy egyszeri dolog . Engedjük tovább erősödni Rábát ! Sokkal kifizetődőbb! 
Lastdeposit
Lastdeposit 2021. 04. 06. 19:47
Előzmény: #101575  kupec
#101578
Teljesen felesleges ezen elmélkedni. Egyrészt mert 2 nap múlva kiderül, másrészt meg teljesen mindegy, hogy fizetnek vagy nem osztalékot, mindkét megoldásban van pozitívum így vagy úgy. A lényeg, hogy egy nagyon hosszú folyamat végére pont kerülhet és pénz áll a házhoz. Sőt... gondolkodtam. Ne fizessenek egy forintot se, nagy baj lenne, ha nem lenne rá terv egy ilyen kilátásokkal bíró cégnél, ha nem tudnák a pénzt a nyereséges üzletmenet szolgálatába állítani.
zeed77
zeed77 2021. 04. 06. 19:25
Előzmény: #101571  pancserlama.
#101577
Ez a cikk irreleváns mert  2019-es, azóta pedig veszteséges a cég... 
pancserlama.
pancserlama. 2021. 04. 06. 18:21
Előzmény: #101575  kupec
#101576
Szerintem arról hogy kezdjen számolni az IT hogy mit akar majd a telekből a részvényeseknek adni.
kupec 2021. 04. 06. 17:50
Előzmény: #101573  csa-csi
#101575
Nem tudom, miről megy itt az elmélkedés, az előterjesztések alapján az április 8-i kgy-n a 2020. év után, nagy valószínűséggel, nem lesz osztalék megszavazva, mivel 
"Az Igazgatóság a Társaság hatályos osztalékpolitikája alapján elkészítette a tárgyévi eredmény felhasználásáravonatkozó javaslatát, amely szerint – a Felügyelő Bizottság egyetértésével - indítványozza a Közgyűlés számára a 2020. év eredményének eredménytartalékba helyezését." (l. 9. oldal), valamint
"Az adózott eredmény felhasználására tett javaslat: Az Igazgatóság osztalék kifizetését nem javasolja a Közgyűlés elé terjeszteni." (l. 66. és 70. oldalak)
pancserlama.
pancserlama. 2021. 04. 06. 16:44
Előzmény: #101572  warlock
#101574

A matek szerint a nyereség 20% osztották eddig
Ha telket belecsapják  a közös kalapba és úgy 20 % akkor is működik a dolog.
csa-csi
csa-csi 2021. 04. 06. 16:39
Előzmény: #101570  warlock
#101573
Az osztalék   a Rábánál,  jelképes és  adóköteles! 
 A  részvény vissza vásárlás,  csökkenti a forgalomban lévő részvények számát.  Az akció növeli a részvény iránti bizalmat, és az árfolyamot!    Én ez utóbbit választanám!   (ha lehetne)
   
warlock
warlock 2021. 04. 06. 15:32
Előzmény: #101571  pancserlama.
#101572
Szerintem egy része sem fog, de ha igen akkor sincs semmi. Nem hinném, hogy azon a 30ft osztalékon múlna az, hogy jó lesz-e a cég és a papír a jövőben, hogy most kiosztanák a telekpénz 20%-át. Ha kis eszük van nem teszik. Csak fordítsák arra a modernizációs folyamatra inkább ezt is, és érjen a papír 3000ft-ot jövőre!
pancserlama.
pancserlama. 2021. 04. 06. 15:20
Előzmény: #101570  warlock
#101571

https://www.portfolio.hu/uzlet/20191204/evek-ota-erre-vartak-a-befektetok-hasznositja-ingatlanvagyonat-a-raba-409185
"...Ezenkívül jó eséllyel felfele módosíthatják a maradék ingatlanvagyonra becsült 3,34 milliárd forintos értéket is, most hogy már van precedens jellegű tranzakció, és erre felbuzdulva még az is lehet, hogy a Rába változtatni fog számviteli politikáján, és a piaci értéken fogja nyilvántartani ingatlanjait a jelenlegi könyv szerinti értéklési módszer helyett. A 2 milliárd forint közeli nyereség egy része kerülhet csak osztalék formájában kifizetésre valószínűleg, ugyanis a vállalat jelenleg egy modernizációs programon esik át, melynek több tízmilliárd forintos költsége van, mondta el a Portfolionak Steszli Ádám...."
warlock
warlock 2021. 04. 06. 15:07
Előzmény: #101569  pancserlama.
#101570
Ha jól emlékszem Pintér a VG interjúban valahogy úgy nyilatkozott, hogy az ingatlanértékesítésből befolyt összeg megerősíti a vállalatot tőkeügyileg, ami hasznos lesz az elkövetkező időszakra nézve. Szerintem eszük ágában sincs kifizetni ezt a pénzt osztalékként, sőt kapóra jön nekik a tavalyi veszteség kompenzálására. De semmi baj nincs ezzel. Véleményem szerint a részvényesek is jobban járnak ha olyan megrendelésállomány mellett ahol már nem is fogadnak be többet, ez a zs is a további üzletmenetet tudja erősíteni. Ez most nagyobb értéknöveléssel jár a részvényekre nézve mintha kifizenték osztalékként. A május végi első negyedéves számokban pedig már látnunk kellene az eredményét is, és akkor az árfolyam is követni fogja majd valószínűleg, ha nem volt átverés a sok megrendelés duma, és az ingatlan is elkel addig. 
Srv vásárlás szerintem nem célja most a vezetésnek, ezt az indítványozó szeretné nyilván, de a legkisebb gondja is nagyobb a cégnek szvsz ezekben a pandémia sújtotta időkben minthogy ilyenre pénzt szórjanak.
Meglátjuk hogyan dönt majd az új IT.
pancserlama.
pancserlama. 2021. 04. 06. 13:07
#101569

A korcsma politika mentes.
Szerintem a cég is.
Gondolom a tőzsdei befektetők részvényesek is azok.
Rába is föld minden tájára  szállít.
A Rába jó
Kis észrevétel, ötletelés.
Eddig a menedzsment vezette IT szavazta le, illetve ennyire nem körvonalazódtak a telek eladások.
Természetesen a menedzsmentnek nem feltétlen vannak tulajdonosokkal szembeni teljesítőképességei, nem feltétlen gondolkodik a részvényesek agyával.
Hisz a zsé neki eszköz a munkához.,
Ha tippelni kéne szerintem a 20 % ot felosztják az srv az billegős.
De a nem szavazatoknak is lehet üzenete.
Most az új IT van, a telkek is felpörögtek...
Ica (Ö a csapos)
kardos74
kardos74 2021. 04. 05. 21:35
Előzmény: #101564  Researcher
#101568
Ez gyanús volt
kardos74
kardos74 2021. 04. 05. 21:34
Előzmény: #101566  Researcher
#101567
Nem tudtam
Researcher
Researcher 2021. 04. 05. 21:32
Előzmény: #101565  Lastdeposit
#101566
azt tudjátok , hogy T-invest  ellenzéki ( balos) cég ! Mekkora vajon az esélye , hogy a jobboldal megszavazza nekik a beterjesztésüket , illetve  1-2 % -os cégről beszélünk ...... nincs sok beleszólásuk a dolgokba ! 
Lastdeposit
Lastdeposit 2021. 04. 05. 21:29
Előzmény: #101563  zeed77
#101565
Bármi előfordulhat, passz. 3 nap múlva megtudjuk, hogyan döntöttek.
Researcher
Researcher 2021. 04. 05. 21:21
#101564
Az osztalék kifizetését illetően annyi változás van az elmúlt évekhez képest , hogy amennyi rv.-t tudtak azt mind "begyűjtötték" . Magyarul ,  nem sok rv. van közkézen , a múlthoz képest , így ha lesz oszi , akkor abból már az érdekkörökhöz tartozók is kapnak belőle és a "pórnépnek" mint én is , nem sokat kell kifizetni , amennyit csak tudnak , azt már ők birtokolják . Esélyes így már a megszavazása ! Egy jó osztalékról már ők sem fognak lemondani !  
zeed77
zeed77 2021. 04. 05. 20:55
Előzmény: #101561  Lastdeposit
#101563
MNV dönt magyarul, nem fogják megszavazni a telek kifizetését osztalék ként... Miért tennék?  Valaki írja meg
VUK1980
VUK1980 2021. 04. 05. 20:54
Előzmény: #101557  pancserlama.
#101562
FORDULÓNAP UTÁNI ESEMÉNYEK Az 5/2020.04.30. sz. közgyűlési hatáskörben hozott határozatban foglalt ingatlanértékesítési eljárás tovább folytatódik. Az értékesítés az államigazgatási szervek jóváhagyását követően várhatóan még az éves beszámolót elfogadó közgyűlést megelőzően lezáródhat. 
Lastdeposit
Lastdeposit 2021. 04. 05. 20:47
Előzmény: #101556  pancserlama.
#101561
Teljes részvény szám: 13.473.446 db
MNV: 10.015.829 db
Marad: 3.457.637 db
Srv: 120.681 db
Srv esetleges felhatalmazás: 283.522 db
1625 felhúzás Dec. 4, 7, 8, 9, 10: 80k, 430k, 775k, 250k, 55 K
2021. február 10, lejárató cikk, gap down utáni napok: 250k 
Ezek csak kiemelt forgalmú időszakok, a többi aprót nem is nézem. Lehet számolgatni. 

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek