Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
balentum
balentum 2020. 10. 25. 13:28
Előzmény: #96878  pancserlama.
#96880
Neked van más papírod is vagy csak Rába????
eredmeny 2020. 10. 25. 13:05
#96879
Láma lelkesedése optimista hozzáállása szerencsére töretlen.A fórum esze, lelke!
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 25. 12:21
Előzmény: #96877  kardos74
#96878
Drága apánk  mondta
Mindig tudd,hogy hova teszed a pénzed !
.
Mama pedig 
Mérj hogy tudj mérlegelni 
A Rába jó
kardos74
kardos74 2020. 10. 25. 12:07
Előzmény: #96876  pancserlama.
#96877
Jól elmorfondírozol itt magadban. :) Szerintem, az usában imádják a  katonai dolgokkal kapcsolatos részvényeket.
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 25. 11:43
#96876
S hogy bonyolultabb legyen a pletyka
Mi van a Boxerekkel ?!
.
Rábán kívül van másik cég a tőzsdén ?
.
Tud segíteni valaki ?
USA hogy árazza a hadiipari cégeket
P/E .... ?
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 25. 09:37
#96875
Rába HM jövő korszak vége vagy kezdete ?Ötletelés a vagy forrongnak a fórumok 
Fotók nem tudom átmennek e..
.

Szóval, bár a Terrex lenne a legkézenfekvőbb jelölt így hirtelen - mivel a kerekes járművek beszerzéséről még nem tudunk semmit -, és a Rába portfoliójába is az illene bele legjobban, én mégis a Boronco-t mondanám az esélyesnek.Miért is?- az eddigi sorminta azt mutatja, hogy általában olyan típusokat hoztak ide, amelyek vadiújak, nem gyártja még más (max az eredeti gyártó), és nagyon fontos (!), piacképesnek ítélik meg a szakértők.A Terrex kapcsán ez utóbbi nagyon problémás. Igazság szerint az eddigi tendereit elbukta, és olyan típusok mellett kellene győzni, mint a Boxer, a AMV, vagy az Iveco SUPERAV. Esélytelen....
- Ezzel szemben a Bronco 3 vadonat új. Továbbfejlesztett verzió. Alapos tesztelésen van túl. És ennek ellenére nem vette még meg senki. Pedig a világban nagyon sok helyen alkalmazzák a szekcionált lanctalpasokat Szinte minden NATO tagországnak van ilyen gépe. Akinek nincs, az még mindig az M113-mal tolja.Lehet ezeket felújítani, de a nagy részüknek már reszeltek.Utódot ugyan csinált a BAE az AMPV képében, de ott úgy gondolom, hogy kicsit túltolták a páncélozást, és ez valószínüleg odavág a terepjáró képességnek.Az úszóképesség persze már ugrott.Ezzel szemben a BVS10, Bronco vonal modulárisan páncélozható, ugyanakkor kevés páncéllal úszóképes.Van még a FFG-nek a PMMC G5, ami tulajdonképpen egy újragyártott, és felpimpelt M113. Ehhez ért az FFG, hát ezt csinálja. Állítólag azzal együtt, hogy elveszítette az úszóképességét, még legalább szarul is van páncélzva. 
- Ráadásul a Bronco pont abban az irányba ment el a BVS10-hez képest, ami manapság keresett, azaz a méretet és a terhelhetőséget növelte. Így viszont létrehoztak egy kafa all-around support járművet.Mindenfajta logisztikai feladat jól áll az ilyen szekcionált lánctalpasnak, mint ahogy előszeretettel tesznek fel rá légvédelmi rakétát, radart, meg aknavetőt.Ezen felül a BW pl. sebesültszállítóként is alkalmazza
- Gyakorlatilag a láncos környezetben egyesíti az Unimog és a 10t-s teherautók szerepkörét.Annak ellenére, hogy a Bronco 2-t az angolok megvették, átnevezték Warthognak, elvitték, szerették Afganisztánba, valamilyen oknál fogva kivonták a rendszerből.Szerintem ha volt vele valamilyen konstrukciós hiba, akkor azt az új verzióra - biztos vagyok benne - kijavították. De tudtommal a British Army nem is nevezett meg ilyen konstrukciós hibát. A Warthog különben annyiban különbözött a sima Bronco 2-től, hogy a Közel-Kelet fő veszélyei miatt meg van erősítve az alváz a IED-k miatt.Gondolom, hogy ez nem tett túl jót az eredeti konstrukció élettartamának, menetteljesítményének.
- A szubjektív véleményem, hogy mindkét jelenlegi lövészdandár Lynx-et fog kapni, és hozzájuk elengedhetetlen a kiegészítő jármű. Mindent egyszerűen nem éri meg Lynx alapon megcsinálni. Egyszerűen túl drága.Ebben az esetben viszont, a kerekes jármű per pillanat nem életbevágó. A Bronco viszont sürgős lehet.
- És itt van a kutya elásva. Ugyanis ha nem is illik bele a Rába eddigi profiljába a lánctalpas technika (bár a RM is őket nevezte meg lehetséges partnernek a Lynxhez), nem is kell hogy beleilljen. Mert a Rába jármű részlege a H szérián kívül elsősorban nem gyártással foglalkozott, hanem összelegózással, de főleg felépítmény gyártással. Amit a Bronco esetén is ragyogóan megtehet. Olyan modulokat épít a Bronco hátsó szekciójára, amilyeneket akarunk.Pár példa: Változatos formában vegyesen rakok be képeket BVS 10-re és a Bronco különböző verzióira.Egy elég komplett megoldás (ez konkrétan a BRONCO 3): SRAMS+tüzérségi felderítő radarKommunikációs jármű:


Logisztikai jármű:
Ugyan ez nem túl nagy képzelőerővel elképzelhető a kerekes pótkocsi helyett egy 105-ös vontatása közben:
De konténeres mgoldás is van: Ennek szerintem kicsi az esélye, de csak azért is a NEMO rajongók kedvéért beteszem: Számunkra szintén érdekes lehet az Arthur konfigurációja (BVS10, tüzérségi felderítő radarral), de a SAAB X1-e ennél sokkal egyszerűbben felrakható: Vagy hagyományos légtérfelderítő 2311-es radarral SzingapúrbólEz a csehek által megvett Elta 2084MMR-radarjának kompaktabb verziója: És a végére egy olyan kép, ami szerintem még visszatérő elem lesz itt a fórumon : 
Ezek természetesen nem mind megvalósítandó dolgok, hanem csupán opciók, hogy mi mindenre lehet jó egy szekcionált jármű. 
És akkor a fejtágítás végére pár mozgókép is, amiben többször is a gyártó cég felelősétől tudhatunk meg több dolgot is:
Janes63,6 E feliratkozóBronco 3 all-terrain articulated carrier (IAV 2019)
Hiba történt.
Próbáld meg megtekinteni ezt a videót a következő helyen: http://www.youtube.com, vagy engedélyezd a JavaSriptet, ha az le van tiltva a böngésződben.
Meg a finn "tesztekről":
Janes63,6 E feliratkozóBronco 3, a replacement for the Bv 206?
Hiba történt.
Próbáld meg megtekinteni ezt a videót a következő helyen: http://www.youtube.com
vagy engedélyezd a JavaSriptet, ha az le van tiltva a böngésződben. 

Ica (ő a csapos)
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 25. 08:44
#96874
Ezt sem zárnám ki sőt !
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bronco_All_Terrain_Tracked_Carrier
.
Mondta mama
Bármi lehet 
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 25. 04:38
#96873
Nem akarom lohasztani a kedélyeket, de ehhez a Rába + Rekard csoport kicsi.
.
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=D1PiSqrq6gQ
.
Elgondolkodtató
Nagyzolt, túltolta a külgazdasági úr ?
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 23. 14:13
#96872
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/uj-prognozist-adott-ki-magyarorszagra-az-imf-3152002/
Tehát
2021 a kilábalás éve
Talajfogás és hasítás
.
Uj iparág van születőben 
Vehemens hadiipari perpektivák !
A kérdés, mit akar az állam a Rábával ?
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 23. 11:19
Előzmény: #96869  orbitalis
#96871
Nov. 3
20 Ft 
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 22. 13:59
Előzmény: #96869  orbitalis
#96870
20 Ft.
orbitalis
orbitalis 2020. 10. 22. 13:59
Előzmény: #96867  patfaur
#96869
mennyi az oszti?
eredmeny 2020. 10. 22. 13:27
#96868
Óvatos kivárás, a hosszú hétvége előtt!Jó pihenést!
patfaur
patfaur 2020. 10. 22. 10:41
#96867
Utolsó nap kereskedés a 2019-es osztalékszelvénnyel.
sokmani
sokmani 2020. 10. 22. 07:44
Előzmény: #96864  pancserlama.
#96866
Viktor azt mondta: "Ne azt nézzük amit mond hanem amit tesz" Szíjártó mondott valamit ami csak 100 ft most várjuk hogy mit tesznek!
sokmani
sokmani 2020. 10. 22. 07:40
Előzmény: #96863  pancserlama.
#96865
Szerintem csak egyet tehet,be kell engedni szakmai befektetőt! Senki sem fog csak úgy érdekeltség nélkül a magyar államnak termelni!
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 21. 19:24
Előzmény: #96862  sokmani
#96864
Még egy gondolat
Azért nehezen hihető hogy egy miniszteri (vélhetően OV felügyelt ) bejelentés csak 100 Ft ér a piacon !
Azt gondolni sem merem, hogy blöff vagy hadoválás volna 
Elvégre ez még is csak egy hadiipari cucc
Gondolom nem geopolitikai elrettentés töltet van mögötte .))
Ijesztgetjük a népeket ?
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 21. 19:01
Előzmény: #96862  sokmani
#96863
A kérdés:
Mit akar a kormány a Rábával.
NER ? 
Közvetlen a kormány ?
Külgazdasági miniszter, Miniszterelnöki figyelem ?
Fegyverkezés ?
Az év kérdése.
Mit akar a kormány a Rábával ?
sokmani
sokmani 2020. 10. 21. 18:48
Előzmény: #96861  pancserlama.
#96862
800 felé visszaverni nem ér,nagy presztízs vesztesség lenne a hadiipari biznic előtt! Én inkább  saját tőke felé várom....még az idén
pancserlama.
pancserlama. 2020. 10. 21. 18:29
Előzmény: #96856  csongor64
#96861
Q3 tradicionálisan gyenge sokat nem várnék tőle.
Tudva a vírusos történetet is  ez az év akár el is ment .
A jövő viszont tele történettel.
Telek, modern kalapács, hadipar.....
Szakmai befektető akvizíció.
Hab a tortán a menedzsment nyugdíjaztatása.
Az elkövetkezendő idők árfolyamát egy menedzsment tájékoztató fogja meghatározni.
Ha szokás szerint konzervatív semmit mondó újra 800 as régió ha tartalmas akkor névérték feletti ha ütős történet akkor saját tőke. 
 Lásd a menedzsment fején átnyúlva prezentál a regnáló hatalom.
Úgy tűnik O.V. asztalán is van Rába szobor.
Minden adott a száguldásra.
Labda a menedzsmentnél .
Ica (ő a csapos)
 

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek