Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 06. 10. 19:24
Előzmény: #95428  Wisy
#95440

Az ugye külön érdekes ebben, hogy a VG az rendesen beágyazott NER kiadvány. Az ember nem várná, hogy ilyet leközölnek. Sőt. És ebben az olvasatban olyan, mintha kifarolnának a menedzsment mögül.
Törölt felhasználó 2020. 06. 10. 19:16
Előzmény: #95436  pancserlama.
#95438
Itt is lesz izgalom nem is kevés.
balentum
balentum 2020. 06. 10. 19:15
Előzmény: #95436  pancserlama.
#95437
Kezdetnek nem rossz.
Lássuk a medvét..))
pancserlama.
pancserlama. 2020. 06. 10. 17:32
#95436
Megismételt közgyűlést hív össze a Rába igazgatósága, ami pedig többek közt azt jelenti, hogy a részvényenként 20 forintos osztalék kifizetése sem kezdődhet meg a tervezett napon, június 23-án. A Rábában a szavazatok több mint 1 százaléka felett rendelkező egyes részvényeseket képviselve Wisnovszky Gábor György kezdeményezte az újrázást, a célból, hogy az igazgatóság – közgyűlési hatáskörben a vészhelyzeti időszakban – meghozott határozatait utólagosan jóváhagyhassák a Rába részvényesek. Erre a 102/2020. számú kormányrendelet ad lehetőséget. Wisnovszky az igazgatóság egy híján valamennyi határozatát – újra megszavaztatná a tulajdonosokkal. A győri járműipari cég a kezdeményezésre jelezte, a vészhelyzet megszűnését (június 20.) követő 45 napon belül közzéteszi az új közgyűlés meghívóját. Wisnovszky Gábor György a Világgazdaság megkeresésére jelezte, hogy több ponton hiányosnak értékelik a Rába hivatalos kommunikációját az elmúlt időszakból. „A részvényesek többek közt nem igazán értesülnek a HM szerződések körüli leírások részleteiről, de az új gyártósorral kapcsolatos információk sem jutnak el a kisrészvényesekhez. Komoly probléma, hogy a folyamatosan emelkedő "Általános és igazgatási költségeket", valamint " Egyéb ráfordításokat" is jótékony homály fedi” – mondta Wisnovszky Gábor György. Hiányolják a tájékoztatást arról, hogy a Rábánál milyen intézkedéseket terveznek a jövedelemtermelő képesség helyreállítása érdekében. „Az évekig nyereséges vállalat saját tőke értéke 2019 év végén még 5,9 százalékkal magasabb volt, mint a 2020. első negyedévének zárásakor, amit a Covid-19 miatti gazdasági visszaesés valószínűleg még nem is érintett. Mindezek alapján úgy érzem, több esetben is sérül a Polgári Törvénykönyv alapján részvényesek tájékoztatáshoz való joga.”
A Rába kisrészvényese egy internetes fórumon tett felhívást a közgyűlés összehívására, amire meglepően sokan csatlakoztak, összesen 9-en vettek részt a kezdeményezésben. „Ugyanakkor nem szeretnénk a Rába városréti telek értékesítését megakadályozni, éppen ezért az ezzel kapcsolatos határozatot nem kívánjuk utólag a közgyűléssel elfogadtatni” – mondta Wisnovszky Gábor György.
Aki szerint éppen ez az a témakör, ami rámutat a talán legsúlyosabb problémára a Rába Nyrt. kapcsán. A  terület jelenleg kereskedelmi zónának minősített részén a teljes terület 11 százalékára 6,6 millió euró+áfa áron (2 milliárd forintot is   meghaladó értékben) tavaly november végén konkrét vételi ajánlatot kapott a Rába Európa egyik vezető multinacionális kereskedelmi vállalatától. Eközben a társaság a teljes, több  mint 404 ezer négyzetméteres területet a számviteli nyilvántartásokban bekerülési költségen tartja nyilván, amelynek összértéke 338 millió forint. Vagyis a 338 millió forintos terület 11 százaléka is több, mint 2 milliárd forintot ér a piac szerint. És csak a könyv szerint nyilvántartott érték jelenik meg a saját tőke összegében. „Ez a probléma, nem pusztán azt jelenti, hogy a cégcsoport valós értéke rejtve marad a befektetők előtt, de a Városrét vagy akár a Rába Nyrt. felvásárlása esetén is ez a számviteli politika  kiszolgáltatottá teheti a kisrészvényeseket, ahogy az korábban már megtörtént” – érvelt a társaság kisrészvényese.A cég egy részvényre jutó saját tőkéje 2020 I. negyedéves jelentése alapján 1.510 Ft volt. Ehhez képest a tőzsdei árfolyam 900Ft/részvény körül mozog jelenleg, sőt nemrég 700 forint alá is visszaesett. Az egy részvényre jutó saját tőke és a tőzsdei árfolyam között még hatalmasabb a különbség, ha a Rába ingatlanvagyonát aktuális piaci értéken tartanák nyilván. Az egy részvényre jutó saját tőke így konzervatív becslések mellett is 2500 Ft/részvény felett lenne. Ennek alapján nem kérdés, hogy a társaság elemi érdeke lenne egy saját részvény vásárlási program elindítása – tette hozzá Wisnovszky Gábor György.
Ica (ő a csapos)
sokmani
sokmani 2020. 06. 10. 16:34
Előzmény: #95434  sokmani
#95435
sokmani
sokmani 2020. 06. 10. 16:32
Előzmény: #95433  sokmani
#95434
Reggel 5 kor jelent meg!
sokmani
sokmani 2020. 06. 10. 16:31
Előzmény: #95430  csa-csi
#95433
Ez nem az!
Az új címe: Vákuum a Rába kommunikációjában! Sajnos fizetős így nem tudom betenni!
balentum
balentum 2020. 06. 10. 15:47
Előzmény: #95431  balentum
#95432
Egy baj van vele, hogy ez nem mai, hanem februári, de jó olvasni az eredményeket..)
balentum
balentum 2020. 06. 10. 15:45
Előzmény: #95430  csa-csi
#95431
Köszi szépen.:)
balentum
balentum 2020. 06. 10. 15:16
Előzmény: #95428  Wisy
#95429
Nem tudod véletlenül betenni valamilyen formában?
Köszi.
Wisy 2020. 06. 10. 14:58
#95428
Friss és ropogós a mai Világgazdaságban megjelent Rábával kapcsolatos cikk. Sajnos 3500 karakterre vágták meg, de így sem rossz, az eredeti viszont mestermű volt :)
Törölt felhasználó 2020. 06. 10. 07:36
#95427

Itt egy újabb hír, ami helyre teszi a reális összegek kérdést.
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/debrecen-fejlesztes-kormany.707780.html
Debrecen - 600 milliárd. Lehet ízlelgetni.
Aztán tegyük fel nyugodtan a kérdést, hogy mi lesz a nyugati központ Debrecenhez hasonlóan.
Győr esélyesnek gondolja magát? Akkor most kell nyomni a gázt.
csa-csi
csa-csi 2020. 06. 09. 11:17
#95426
Jellemző semmitmondás:  A Rábánál a részvényesek egy csoportja a veszélyhelyzet alatt hozott igazgatósági döntések utólagos jóváhagyásához közgyűlés összehívását kezdeményezte. A társaság a veszélyhelyzet megszűnését követő 45 napon belül közzéteszi a közgyűlési meghívót.
Törölt felhasználó 2020. 06. 09. 10:22
Előzmény: #95421  csuloktata
#95425

:)
A semmit a telek témára értettem. Ott van egy pozitív hír, meg egy-két negatívnak is felfogható polgármesteri reakció, és egy gyanús halogató szándék a vezér MTI közleményében. 1-1=0.
balentum
balentum 2020. 06. 09. 09:45
Előzmény: #95423  csuloktata
#95424
Csak azt lenne jó tudni, hogy a meghatározó tulajdonosnak mik a tervei a céggel a jövőt illetően. Erre lenne jó a közvetlenebb kapcsolattartás, kgy, stb.
csuloktata 2020. 06. 09. 09:41
Előzmény: #95422  balentum
#95423
Meghatározó tulajdonos elégedett, tehát jó. Megfelelően cselekszenek. Csak mi nézzük rossz perspektívából...
balentum
balentum 2020. 06. 09. 09:19
Előzmény: #95421  csuloktata
#95422
Most akkor nem értem, jó a cégvezetés vagy nem jó??
Minden rendben van vagy semmi nincs rendben??
csuloktata 2020. 06. 09. 09:12
Előzmény: #95418  Törölt felhasználó
#95421

Milyen mostani semmi?
Sikeres beruházás, melynek nem mutatják be a jövedelemre (nem EDIDTA!) a hatását. Nem tudom mitől sikeres? Működik végre? Talán...
Katonai gépjárműgyártás. Itt leírások voltak az eszközökben? Miért is? Mire nem számítanak a 10 éves keretszerződés ellenére? Sikeresen léptek. Itt sincs semmittevés.
Találtak egy olyan értékbecslőt, aki oldalakon keresztül azt magyarázza, hogy egy ipari ingatlannál milyen kockázat lehet, és miért nem lehet kiindulni egy telekrész vételárából a teljes telek értékére. Kellő óvatossággal járnak el a tulajdonosi érték túlzott elvárásai kiküszöbölésére.
A forinterősödés ellen bebiztosítják magukat megfelelő mennyiségű devizahitellel. Az árfolyamkockázatot nem kezelik, mert annak vannak költségei.
Vettek két céget, az is beépült a cég teljesítményébe...
Szerintem dolgozik a vezetés, s ezt tükrözi is a részvény ára. Az egy részvényre jutó STK és az árfolyam közötti eltérés a vezetés értéke. Részvényenként -800 Ft. Ezért nem vesznek ők részvényt, mert tisztában vannak saját tehetségtelenségükkel.

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek