Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
watson
watson 2007. 11. 01. 00:06
Előzmény: #15258  TrendMan
#15260
OK IP, értettem :)
EPS is lesz bőven

Trendmen, az öntödei tehén sem kell ha tejet akar venni:
"P.: A Rába az öntöde modernizációjához stratégiai partnert keres. A Wamsler nem lehetett volna jó partner ezen a területen?

P. I.: Megismétlem: egy telefonbeszélgetést folytattunk. Gyakorlatilag semmit nem tudok arról a cégről azt leszámítva, ami a honlapjukon szerepel, azon információk alapján pedig nem véltem szinergiákat felfedezni...

Mint tudjuk, az öntöde nem tartozik abba a stratégiai körbe, melyre a Rába koncentrálni akar, hiszen azt a kovácsolás, a megmunkálás, az alkatrész gyártás, illetve a komplett futómű-szerelés alkotja. Ugyanakkor ez egy fontos háttértevékenység, ami kell a többi biztonságos és jó minőségű ellátására, ezért mindenféleképpen olyan partner kell, aki számunkra ellátásbiztonságot garantál, ugyanakkor ki is tudja aknázni azokat a hatalmas lehetőségeket, amik ebben az öntödében rejlenek. Kijelenthetem, hogy ezen a téren előrehaladott tárgyalásokat folytatunk.

P.: A partnerség az öntödében való tulajdonszerzéssel fog járni?

P. I.: Vegyes vállalat lesz. "
Tehát nem veszi meg ha nem muszály
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 21:42
Előzmény: #15256  watson
#15259
220-as dollárnál azt hiszem mind csak a fejünket fognánk. Abban a zuhéban senkit nem érdekelne, hogy ez milyen jó a Rábának. Inkább csak szúrjon fel évente egyszer 195-ig, hogy lehessen fedezni.
TrendMan 2007. 10. 31. 20:12
Előzmény: #15256  watson
#15258
Szerintem Pintér hasonlatában a Rába a tehén, és a potenciális felvásárló a háziasszony.
Öntödei viszonylatban viszont a Rábának már van tehene, hiszen van saját öntödéje.
Kérdés az, vesz e másikat is ?
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 19:33
Előzmény: #15256  watson
#15257
500-hoz a 4000 inkább reális. ez nem EPS, hanem részvényenkénti ebitda
watson
watson 2007. 10. 31. 19:18
Előzmény: #15251  tigus7313
#15256
6mrd az azért komoly... Részvényenként 500Ft/év hmm... ehhez 4000 azért kicsit pesszimista :)
és mi lesz itt ha a dollár visszatér a 220-as szintre...

öntöde - szerintem egyértelmű a témához Pintér megjegyzése: a háziasszony sem veszi meg a tehenet ha tejet akar inni ;)

Pintér megerősített abban a hitemben, hogy a Rábának van egy úgymond tehetetlensége, azaz van egy infrastruktúrája amit adott pénzből lehet üzemeltetni és ha nő az árbevétele, akkor gyakorlatilag kiugróan megnő a profitja, hiszen a költségek csak kevéssé nővekednek. Az adott infrastruktúra (ebbe a 3ezer alkalmazottat is beleértem) költsége pedig az eddigi kisebb árbevétel mellett is ugyanúgy terhelte a céget.
Szóval az új szerződésekkel már ebbe az intenzív profitkategóriába emelik a céget.
A technológia fejlesztése pedig segít a nagyobb kapacitások kiszolgálásához.
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 18:17
Előzmény: #15254  Törölt felhasználó
#15255
mindezt egy 6 milliárdos EBITDA-jú cégben, az már szép.
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 18:16
Előzmény: #15253  Törölt felhasználó
#15254
tény, nekik nem csak a mostani árfolyam a fontos, hanem a másfél év múlva esedékes tőzsdei ár is. szerintem a menedzsmentnek amúgy nem áll most érdekében egy felvásárlás, hiszen akkor mi lesz az opcióikkal. ezen a ponton ellentétes az érdekük a részvényesekével. ki kell várni, amíg mind a három opciós rés lehívható lesz, akkor aztán ők is hajtanának egy magas árú kiszállásra. ez még másfél év. utána viszont uzsgyi...
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 18:10
Előzmény: #15240  Törölt felhasználó
#15253
Idealista Pista!
Nem feltetlenul rossz dolog az ha az ember elore tekint mert ha fokusz befekteto vagy ez alapkovetelmeny.
Igy veled egyutt en is elore tekintek es hosszu tavon bizakodo vagyok,persze az ut hosszu es sok minden johet kozbe mint peldaul most is, embereket elragadjak az erzelmeik es nem befekteto modjara viselkednek ,de ez is a resze ennek a mufalynak ez a tapasztalatszerzes idoszaka, es ha a kello konzekvenciaval rendelkezunk akkor az ehez hasonlo helyzeteket majd kello vermerseklettel viseljuk.
2010 hozhat 4000 forintos arfolyamot boven ha az interjuban felvazolt celok teljesulnek.
En nem ereztem tulzott optimizmust Pinter szavaibol es szamomra a legerdekesebb a rejtett szellemi tartalek meghatarozasa az ingatlanvagyon mellett.
Emlitette es nagyon erdekes, hogy mintha a legnehezebb dolguk a regi berogzott mentalitas ,es beidegzodes felszamolasa volt, amivel meg mindig nem teljesen sikerult leszamolniuk ,de en ugy ertelmeztem hogy az a 3000 ember mar starta kesz a szellemi muhelybol akik nagyot lendithetnek fiatalos energikus hozzaalasukkal a ceg szekeren.
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 18:08
Előzmény: #15240  Törölt felhasználó
#15252
Idealista Pista!
Nem feltetlenul rossz dolog az ha az ember elore tekint mert ha fokusz befekteto vagy ez alapkovetelmeny.
Igy veled egyutt en is elore tekintek es hosszu tavon bizakodo vagyok,persze az ut hosszu es sok minden johet kozbe mint peldaul most is, embereket elragadjak az erzelmeik es nem befekteto modjara viselkednek ,de ez is a resze ennek a mufalynak ez a tapasztalatszerzes idoszaka, es ha a kello konzekvenciaval rendelkezunk akkor az ehez hasonlo helyzeteket majd kello vermerseklettel viseljuk.
2010 hozhat 4000 forintos arfolyamot boven ha az interjuban felvazolt celok teljesulnek.
En ereztem tulzott optimizmust Pinter szavaibol es szamomra a legerdekesebb a rejtett szellemi tartalek meghatarozasa az ingatlanvagyon mellett.
Emlitette es nagyon erdekes, hogy mintha a legnehezebb dolguk a regi berogzott mentalitas ,es beidegzodes felszamolasa volt, amivel meg mindig nem teljesen sikerult leszamolniuk ,de en ugy ertelmeztem hogy az a 3000 ember mar starta kesz a szellemi muhelybol akik nagyot lendithetnek fiatalos energikus hozzaalasukkal a ceg szekeren.
tigus7313 2007. 10. 31. 17:53
Előzmény: #15240  Törölt felhasználó
#15251
IP,

egyetértek, hogy meglepően optimistán nyilatkozott, ez a szokott óvatossággal kombinálva kellemes jövőképet fest.
Felvásárlásról nagyon nem tudok mit mondani, szerintem sem a menedzsment dolga kommentálni.
Öntöde pozitív esemény, a fedezés szintén (így már biztos + lesz a Q3)
A 2008-as fedezeti szint növekedés említése kimondottan pozitív (ilyen árfolyamok mellett ).
Európai piac növekedés tetszik (így további bejelentések is lehetnek)
Ingatlan oldalon viszont inkább negatív események (Engel egyben eladás elhúzódása, többi ingatlanra érdektelenség.)
Árfolyamkomment kicsit meglepett (nem az árfolyam, hanem hogy megtörtént, nem volt szokása), de hát már ő is tulajdonos:-))
stoky 2007. 10. 31. 17:31
Előzmény: #15249  Törölt felhasználó
#15250
Szép lett ez a totyik (is) gratula
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 17:17
Előzmény: #15248  Törölt felhasználó
#15249
na igy van ez!
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 17:16
Előzmény: #15247  Törölt felhasználó
#15248
na láttod mercirius ugyan ezt tettem a phylaxia topikban de nem hitték el nekem hogy nincs phylaxiám!!

mondtam hogy lefelé várható majd mondtam hogy fel!
aztán már rögtön kombináltak!
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 17:14
Előzmény: #15237  Törölt felhasználó
#15247
Végül még magát a fogadást betenném ide bizonyítékként (vissza is kereshető). Mindenkitől boccs az Offokért...

2007 szeptember 19
-------------------------------------------------------------

Re: Legyen má hétfő! Előzmény válasz erre 12:03
SIMIKE: fogadunk hogy a héten semmilyen hivatalos negatív hír nem jön ki a Genesissel kapcsolatban?

Aki veszít, nem ír be a topikba Télapóig (dec 6.)...

Állod?

Mercurius
--------------------------------------------------------------

Re: Legyen má hétfő! Előzmény válasz erre 12:09
Mercurius! Ilyen szótlan akarsz lenne Télapóig? Rendben. De azért azt beírhatod, hogy mennyiért adtad el a pakkod.

Venni valóban akarok, de majd csak 2300 magasságában.

SlMlKE
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 17:08
Előzmény: #15244  Törölt felhasználó
#15246
Merc: KISPIROS!!!
watson
watson 2007. 10. 31. 17:05
Előzmény: #15227  Törölt felhasználó
#15245
Láma túl sokat jár a korcsmába :)
ill. túl sokat ivott.... de valószínűbb hogy jól eladott és örömmámorában kapatta el egy kicsit magát. ;)

bubuért sem tolatott vissza a vonat...

DLPH szépen értékelte az álomgyáros topikból idetévedőknek a papírjukat. Mercurius lelkesedése tényleg becsülendő, de én túlzottnak tartom a projekt nyereségességére tett elvárásaikat, és illendő lenne a témát is ott tárgyalni.
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 17:05
Előzmény: #15242  Törölt felhasználó
#15244
Pontosan az.

Sok okos, kevés hülye. Láttál már ilyet nyilvános fórumban ahol anonim lehet mindenki aki akar?
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 17:03
Előzmény: #15223  Törölt felhasználó
#15243
Koi: Ezt jól látod, van ilyen célom...

"ez tetszik!!!
fogadásokkal tisztitja meg a topikot! :)))"

SIMIKE és köztem az a fő különbség, hogy én nem fel meg le -dumálom az árfolyamot, hanem elmondom a véleményemet, ill. összeszedem a fellelhető információkat. Ami iwiw-et illeti, el lehet olvasni hogy TA alapon eladást javasoltam 2 hete, ill. a portfolio.hu-n is leírtam. Ennek ellenére én nem adtam el, ahogy azt előre megmondtam. Utánna jött a nagy esés. Ennyit a tényekről!!!
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 17:01
Előzmény: #15238  Törölt felhasználó
#15242
koi: itt viszont sok a hülye..

hát ,nézőpont kérdése!!!
Törölt felhasználó 2007. 10. 31. 17:01
Előzmény: #15240  Törölt felhasználó
#15241
tigus, vélemény az interjúról???

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek