Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 13:52
Előzmény: #14939  tigus7313
#14940
igenám, de nem feltétlenül az erős forint a rossz, hanem az erősödő. nem mindegy, milyen árfolyam mellett szerzik be azt a cuccot, amit beépítenek az eladott áruba. ha stagnált a forint, vagy az előző negyedév átlagához képest nem változott jelentősen, akkor még jó is lehet a fedezet. röviden, nem kell drága dollárért, euróért megvett cuccot beépíteni egy olcsó euró-dollár mellett eladott cuccba...
tigus7313 2007. 10. 27. 11:05
Előzmény: #14937  Törölt felhasználó
#14939
IP,

Ha az üzemi eredmények mellé nézed a devizaárfolyamokat, látható, hogy az árfolyamok jelentősebb hatással vannak az üzemi eredményre, mint a szezonalítás.
A mostani q3-nál a devizák átlagárfolyama közel hasonló, mint az előző időszakban.
Ezért jobban érvényesül a szezonalítás, azaz kisebb lesz az árbevétel, ezáltal a fedezet is. Én a közvetett költségekben nagyobb javulást nem várok, tehát a kisebb fedezet kisebb üzemi eredményt jelent.
A nettó eredményre viszont nagyobb hatása lehet újból a hedge ügyleteknek, de annak pontos összegét a Rába treasury-n kívül senki nem tudja megmondani:-)
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 10:44
Előzmény: #14937  Törölt felhasználó
#14938
Csak menjünk felfelé az a lényeg....a jó főnök-menedzsment---nem dumál , hanem teszi a dolgát!!!-szerintem---sok beszédnek sok az alja----ennyit a sokat "kommunikáló" vezetőkről---lásd fleto---sok duma-semmi tartalom ...például.
DE: lenne egy kérdésem....itt mindenki ír ilyet , hogy kicsi meg közepes befektető....szerintetek , hol a határ????
Azt azért gondolom , hogy részvényenként -más-más---de egy már-már bluechip-pé lett RÁBÁNÁL--- is ez egy jó kérdés lehet???
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 09:48
Előzmény: #14936  balta
#14937
22, 283, 127, 112, 10, 103

ezek voltak az elmúlt 6 negyedév üzemi eredményei. ebből nem következik, hogy a 3. mindenképpen gyengébb lesz, de abban egyetértünk, hogy ha lesz idén brutálabb eredmény, az csak a 4. negyedévben lehetséges.
balta
balta 2007. 10. 26. 23:35
Előzmény: #14934  Törölt felhasználó
#14936
Rapista: Szerintem a többi kispapírt nem a Rába rántotta magával, bár lehet, hogy valakik BUMIX-kosárral kereskednek. De mint egyszerű kisbüfinek, nekem például meg sem fordult a fejemben, hogy a Rába miatt dobjam-e ki a Pannonplastot, sokkal inkább hatott rám a MOL Pannonplastéhoz hasonló projektjének az eddigi sikertelensége. Valószínűleg a többi, Rábával egyidőben eső kispapírnál is volt valami egyedi ok.
Törölt felhasználó 2007. 10. 26. 23:04
Előzmény: #14934  Törölt felhasználó
#14935
Igaz ok magyarazkodtak mert ugy kivanta az erdekuk,onkormanyzat valoszinu azert nehogy benfentes kereskedesen kapjak,bar nekem ma is csoda hogy ezt megusztak, a Sparheltos meg hogy megtorolja az ot ert serelmeket.
En a Raba vezerre es kollegaira gondoltam mikor felesleges bejelentesekre es megmagyarazasokra gondoltam,csondben csinaljak a dolgukat a a vihar meg had duljon a vegen ugy is minden oket fogja igazolni beszed helyett a munkajukkal foglalkoznak es csak a szukseges pillanatban szolalnak meg, es ez igazan jo jel a szamomra, persze hosszutavban gondolkodom es a spekik mashogy velekednek errol, de en csak egy naiv kisbefekteto vagyok a nagy dolgokhoz nem ertek!
Mindenkinek kellemes hetveget!
Törölt felhasználó 2007. 10. 26. 20:21
Előzmény: #14933  Törölt felhasználó
#14934
ADAGE !

bocsi!

magyarázkodás volt, igaz az ÖKO magyarázkodott.........hogy túlértékelt..miután eladták és még aznap felszívta a piac +400-on a kétharmadát :(((

és erre rálapátolt a Wamsler...
egyébként jóhírű cég és kelendőek manapság a kályhák, kandallók és a jó öreg sparherd............egyik cég (amelyben érdekelt vagyok) jó üzletet csinált utóbbiakkal :))

DE EZ VOLT AZ UTOLSÓ CSEPP !

A Rába szerintem sem lufi és nem is volt,
van még benne sztori ------csak menjen is feljebb és húzza magával a kis és közepes tőzsdei cégeket.............ha már a bukásával magával rántotta őket !
Törölt felhasználó 2007. 10. 26. 19:47
Előzmény: #14932  TrendMan
#14933
Ne feledjetek hogy ebben az evben fog megjelenni szamos regebben kotott uzlet eredmenye,nagyon jo negyedeves fog kijonni,remeljuk a kesobbiekben sem okoznak csalodast, az eddig latottak alapjan jol osszerantottak a ceget, a vezetoseg komolynak tunik.
Nekem kifejezetten pozitiv volt a hozzaallasuk a panik idejen,nem kezdtek el magyarazkodni,megmagyarazni mi tortenik(Phylaxia)a reszvenyarfolyammal,hagytak a haziasszonyokat kiszorodni,es ugy gondoltak a massziv kezeknek nem kell magyarazat, ok ugy is tudjak mi tortenik,a tobbi meg csak felesleges hiteltelen duma lenne.
Pinter egyebkent 2009-re "josolt" 2000-es arfolyamot de valoszinu erosen visszafogta magat!
Vajon Warren Buffett venne e ebbol a cegbol az o maniaja a jo vezetoseg es az egyertelmu tevekenysegi kor.
TrendMan 2007. 10. 26. 18:03
Előzmény: #14931  tigus7313
#14932
Oszcillátor szempontból vizsgálva ma kedvezöen zárt, de egy próba nem próba.

Kelleme Hétvégét Mindenkinek !
tigus7313 2007. 10. 26. 17:27
Előzmény: #14930  TrendMan
#14931
Watsi,
Q4 szerintem (és remélem) is erős lesz, árbevételben biztos.
Csak az USd árfolyam ne lenne ilyen......
TrendMan 2007. 10. 26. 17:10
Előzmény: #14929  tigus7313
#14930
Néhány évvel ezelött nagy felzúdulást okozott a nemzetközi porondon, amikor a Toyota egy pü-i évben nagyobb haszonra tett szert a pénzügyi müveleteivel, mint gépjármüeladásból. (Akkor még szokatlan volt, hogy egy termelö cég ilyesmivel is foglalkozik.)
Azonban azóta is jó az ázsiója és talán nem véletlen, hogy a No. 1 autógyártó.

Nem bánnám, ha a Rábánál is elég tökös gyerekek lennének ahhoz, hogy meglovagolják az árfolyam emelkedést.
tigus7313 2007. 10. 26. 17:01
Előzmény: #14927  TrendMan
#14929
Hát ezért mondtam, hogy minden viszonyítás kérdése.
A q3 általában a Rába leggyengébb negyedéve, a nyári leállások miatt kisebb az árbevétel.
Ezenkívül az USD átlagárfolyam is kicsit csökkent.
Azért "nagy lebőgés" remélem nem lesz, de a feltételek nem voltak adottak a jelentős üzemi eredmény eléréséhez. Szerintem ne várjatok többszáz milliós üzemi (!!!) eredményt.
A nettó profitot a hedge ügyleteken elért nem realizált eredmény fogja legjobban befolyásolni, optikailag ez jónak tűnik.
watson
watson 2007. 10. 26. 17:00
Előzmény: #14927  TrendMan
#14928
tigus, én is szomorú lennék egy 0 körülitől, de néhány 100 milla azért már megindítana :)
De szerintem pénzügyivel együtt nézzük!
Te mit vársz Q3 és éves szinten jelenleg?
Én Q2-nél többet várok és Q4-re meg egy jelentősebb emelkedést. Remélem, hogy a megrendelés többletek egy része már megjelenik
A Rafinál valóban érdekes számokat írtak... fel is le is tévednek egy csomó helyen.

EBITDA-ra már várom hogy átvigye a negyedéves mrd-ot.
TrendMan 2007. 10. 26. 16:48
Előzmény: #14925  tigus7313
#14927
Figyelj: Konkrét számokat ne tölem kérdezz, én a trendeket igyekszem felismerni :-)

Mivel a q2 pozitiv üzemi eredeményt hozott, a 0 üzemi most nagy lebögés lenne.
tigus7313 2007. 10. 26. 16:42
Előzmény: #14925  tigus7313
#14926
Elkezdtem olvasni a R. elemzést.

Atyaisten...................

(a számokat nem kell komolyan venni)
tigus7313 2007. 10. 26. 16:35
Előzmény: #14922  TrendMan
#14925
Trendman, a 0 körüli üzemi eredmény gyenge vajon?
Törölt felhasználó 2007. 10. 26. 16:21
Előzmény: #14923  Törölt felhasználó
#14924
remélem is. ha + még jönne 1 nagy vevö az F lenne. PL. MAN stb.
Törölt felhasználó 2007. 10. 26. 16:15
Előzmény: #14921  Törölt felhasználó
#14923
Lesz itt BIKA nem is olyan sokára!!!
Csak a karám ajtót kell a jövő héten kinyitni!!!
TrendMan 2007. 10. 26. 16:15
Előzmény: #14921  Törölt felhasználó
#14922
Tigus:
Én nem azt mondom, hogy gyenge q3 lesz, hanem azt, hogy korábbi bejegyzések ezen a fórumon azt mondták, hogy gyenge lesz.
Nem adtak konkrét számokat.

Ezért is kérdeztem vissza én is.
Gyenge dollár most már önmagában nem indokolja !
Törölt felhasználó 2007. 10. 26. 15:58
Előzmény: #14920  tigus7313
#14921
Meg tudja mondani valaki hogy tavaly mennyi lett volna az osztalék ha kifizetik? Vagy nem is állapították meg?

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek