Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2018. 01. 21. 10:36
Előzmény: törölt hozzászólás
#84820
Nincs mit!
Abban lehet valami, hogy nem jól érzékelik a valóságot, mert akkor 2017 nem úgy történik, ahogy történt. A támogatás bejelentésekor azt gondoltam, hogy ott a fordulópont. A közgyűléssel viszont totál lerombolták, és azóta is tart a mélyrepülés. Azt viszont nem gondolom, hogy egy levelemtől meghatódnának. Hacsak nem egy bírósági kereset másolatát kapnák mellékletbe. De az még talán korai, ha nem lesz túl késő bírósághoz fordulni. ;)
Várnám a gyorsjelentést és a vezetői nyilatkozatokat. Az az utolsó alkalom, ahol diszkrétebben elhúzhatják a kormányt a piac felé. Ha nem teszik, akkor chicken game-t játszanak.
Törölt felhasználó 2018. 01. 21. 10:28
Előzmény: #84816  zolaaa
#84819
A fene tudja.. A "befektetik" és az "elköltik" között azért nálam szokott lenni különbség, ha nem is minden esetben egyszerű megkülönböztetni. :)
A kovácsüzem határeset ebben a viszonylatban, mert az árazása megítélhetetlen akár egy rába tulajdonosnak is (ki vett itt utoljára 2 tonna kovácsüzemet és mennyiért?), viszont a menedzsment szerint már régóta esedékes volt, mert az üzembiztonságot a nem nulla valószínűségű kiesése fenyegette, míg az üzleti lehetőségeket kapacitás oldalról korlátozta. De ezt támogatás nélkül is kigazdálkodták volna. Így a támogatás kifizethető akár osztalékban is, de ha nem, akkor erősen kommunikálandó, hogy mi lesz belőle, és miért jó ez a tulajdonosoknak. A finanszírozást az olcsó banki hitelekből is lehetne kezelni, nem lehet hozzá szükséges a mi drága pénzünk.
Másik oldalról rettentően hiányolom a jövőkép bejelentését a kovácsüzem témában. Nem két perc szokott lenni a sorozatgyártásig vezető út egy új megrendelésnél. Menedzsment szinten mostanában már látni kellene, hogy mivel akarják megtölteni a kapacitást mondjuk 80%-ban. Erről lehetne tájékoztatni, árbevételi terveket közzé tenni, stb. Esetleg egy osztalékpolitikával megtoldva rögtön kiválóan lehetne árazni a részvényben a szebb jövőt.
Ez nem kerül egy petákba se, és akár még igaz is lehet. Ígérni a leghülyébbek is tudnak, csak Pintérék nem. Miért?
pancserlama.
pancserlama. 2018. 01. 21. 10:04
Előzmény: #84816  zolaaa
#84818
Olyanok mint a befőtt 
Elmegy mellettük az idő 
Hotel,telek..menedzsment mind a régmúlt idézi Az előző rendsze maradványa 
Horn Gyula privatizálása óta fonnyad,sorvad a cég
Ebbe beleértendő technológia,humánerőforrás 
Ica (ő a csapos) szerint titokban Thürmert is támogatják
De ez szerintem badarság és szakmailag ép fordítva lehet.
Közröhely és városi pletyka, hogy a Rába nyugdíj pénztár adatai jobbak mint a Rábáé
Vannak erről valakinek adatai ?
És mondja valaki hogy nem biztosított a Rába jövője ?! 😝
balentum 2018. 01. 20. 21:35
Törölt hozzászólás
#84817
zolaaa 2018. 01. 20. 21:19
Előzmény: #84815  Törölt felhasználó
#84816

pont azt csinálják amit a végén írsz ezzel a nagy beruházással, "elköltik" azt a marha sok pénzt mi meg olvassuk ugyanazt a gyorsjelentésekben amit az elmúlt 5-6-7 évben:  most ilyen rossz a megrendelői környezet,  most nagyon nehezek a külső körülmények, most éppen nem rendeltek a fő vevők..... de a költség megtakarítás az nagyon jó volt....
Törölt felhasználó 2018. 01. 20. 20:04
Előzmény: törölt hozzászólás
#84815
Ha marad a fidesz, akkor szerintem nagyon durva kutyaszorítóba kerülnek, mert a legközönségesebb módon zsarolni fogják őket, hogy vagy tovább asszisztálnak az EU-s források elapadását követő padlássepréshez, vagy mehet a lecsóba pár évvel a nyugdíj előtt. (Aztán lehet, hogy mégis mindkettőt megteszik velük.) Amiben biztos vagyok, az az, hogy a fiúknak nem fog számítani a sok éves szakmai teljesítményük, amit egy normális tulajdonos értékelne, és akár még a nyugdíjkorhatár után is megpróbálná a tapasztalatok és kapcsolatok miatt a cég közelében tartani.
A helyükben én két dologra törekedtem volna, és most is ezen lennék az utolsó percig:
a) elégedetten tartani a legnagyobb valódi hosszútávú részvényeseket (mostanra már inkább úgy hangzik ez, hogy csillapítani az árfolyam miatt kialakult lincshangulatot),
b) valahogy bevonni a tulajdonosi körbe egy szakmai, esetleg pénzügyi nagybefektetőt, aki nem politikai megfontolásokból dönt, és akár képes bizonyos szintű politikusokat helyre is tenni a jövő érdekében. (Pl. az önkormányzat tökét laza mozdulattal letépetni az ingatlanos ügyek alakulása miatt.)
Utóbbi nyilván nagyon nehéz feladat, hiszen egyrészt a piacról nem megy, el kellene adatni mondjuk 10%-ot az 50%+1-fölötti részből az állammal, másrészt ilyen hazai szereplő nincs, és ha lenne sem lenne a célnak megfelelő. Továbbá ha most jönne egy külföldi befektető, azon lehetne nyammogni, hogy a malájoktól akkor minek vették meg.. Persze egy EU-s és/vagy NATO országból érkező befektetőt azért el lehetne adni még ebben a helyzetben is hercegnek a fehér lovon. Csak dolgozni kellene rajta, de ennek nyoma sem volt.
Az elégedett(ebb) részvényesekre viszont lett volna több lehetőségük, és éppen ezért állok döbbenten, amikor az elmúlt év (nem) történéseit szemlélem. Egyrészt voltak az éveken át szerencsétlenkedő kisrészvényeseknek olyan felvetései, amit ingyen, kockázat nélkül megtehettek volna. Pl. a Láma által rengeteget kritizált kommunikáció, és a szintén többször citált osztalékpolitika. Vagy az, hogy normálisan tárgyalnak és tájékoztatnak a kérdéses dolgokról. Nem akartam hinni a szememnek, amikor olvastam a 2017-es KGY jegyzőkönyvében, hogy milyen nulla indoklással söpörték le egy év(!!) vizsgálódás után a számviteli politika kérdését is. Botrányos. Normális országban már egy ilyenért önmagában lefejezik a menedzsmentet.
Vulgárisabban megközelítve pénzt is adhattak volna többet. Az osztalék rettentően szerény volt ahhoz képest, hogy mennyi támogatást kap a cég. Értelmetlen ülni a pénzen, hogy aztán méginkább célpont legyen, mert van mit kilopni belőle. Én biztos hogy a maximumot tolnám kifelé a részvényeseknek ebben a helyzetben. Vagy befektetném olyan vagyontárgyakba és projektekbe, amit nem lehet nagyon elvarázsoltatni számviteli hókuszpkusszal. Pl.: Rába munkásszállót/apartmanházat, stb. építeni, ha már más nem akarja vinni a telket.
balentum 2018. 01. 20. 18:11
Törölt hozzászólás
#84814
farkasj41 2018. 01. 20. 17:57
Előzmény: #84809  pancserlama.
#84813
nemzeti vagyon érték  stb.. ...sz...-rá , pár milliócska náluk nem oszt ,szoroz, csak mi befektetők szívunk de nagyon
Törölt felhasználó 2018. 01. 20. 14:19
Előzmény: #84809  pancserlama.
#84812
...jól látod, gratulálok...!
Törölt felhasználó 2018. 01. 20. 14:14
Előzmény: #84810  Törölt felhasználó
#84811
...KÖSZÖNÖM  a hozzászólásodat, lenyűgöztél...!
Törölt felhasználó 2018. 01. 20. 12:15
Előzmény: #84805  pancserlama.
#84810
Tőlem meg azt kérdezték a napokban, hogy szerintem mi lesz a Rábával, ha nem nyer a fidesz.
Fideszes kérdezte. Érdekes volt a helyzet és azóta is ezen gondolkodom.
Az első tippem az volt, hogy azonnal nagyon hangos per fog indulni az MNV üzletrész semmissé nyilvánítása érdekében, majd arra jutottam, hogy nagy kérdés, hogy akár csak ezt a nullánál éppen csak nagyobb esélyt is túlélheti-e Pintérék pozíciója. Nézzük miért..
Mennyi is van neki hátra a megbízatásából? (6/2013.04.12. sz. közgyűlési határozat: "A Közgyűlés ismét az Igazgatóság tagjává  választja  PINTÉR  ISTVÁN  urat  2013.  április  13-tól  a  2017-es gazdasági évet lezáró közgyűlés napjáig, de legfeljebb 2018. április 13-ig.")
Ha feltételezzük, hogy kormányváltás lesz, akkor mégis kivel, miről, és hogyan kellene/lehetne _most_ megállapodniuk ahhoz, hogy a székükben maradhassanak a legközvetlenebb kollégáival és fegyverhordozóival? A bukott választásra egy héttel az MNV fideszkáderei át mernék/akarnák nyomni adott esetben? Mégis miért tennék? Ellenzék vezető ereje (akár lokálisan) kitapintható számukra? Látszik, hogy ki fogja kicsinálni a Borkai bandát?
Ezekre nem látok életszerű indokokat és forgatókönyveket, ha abból indulunk ki, hogy az árfolyam eddigi lenyomása csak arra lehetett elfogadható magatartás, hogy a cégből kisebb feltűnéssel lophasson valamikor a jövőben a fidesz, és így Pintérék általános megítélése a kollaboráns szó háborús értelmezésével írható körül.
Szerintem nagy a bizonytalanságuk, féltik a széket, és a szorgalmas hallgatás ezzel függ össze. Azt hiszik, hogy ha semmit nem mondanak, csak szorgalmasan dolgoznak, akkor azzal nem hibáznak.
Pedig ez egy durva tévedés.
Egyes szintén fideszes forrású szóbeszéd szerint már a 2013-as megválasztása is jelentős részben annak volt köszönhető, hogy magas a befektetők körében az elismertsége, és könnyebb lesz stabilizálni a tulajdonosi vitákat velük, és ez be is jött. Viszont ha marad a fidesz, akkor a továbbiakban ugyanígy gazsulálni, ahogy eddig tették akár a Németh Szilárd is tud. Fideszes logikával simán megy, hogy ilyen szintű ember legyen Rába vez.ig. az utolsó 4 évükre, Pintér megtette amire megtartották, most már menjen nyugdíjba, vagy jó messzire, és jöjjön egy új, aki még kérdezni is hülye, csak írjon alá bátran mindent, amit az orra alá tolnak.
Ha meg bukik a fidesz, akkor beindul az általános vendetta, és abban rovott múltúként igen könnyen vérezhetnek el. Pl.: mi lesz, ha megáll a bíróságon a semmissé nyilvánítás és visszajönnek a régi tulajdonosok az MNV helyére. Lesz egy kályhás 2 sztori? Pintéréknek gondolkodni kellene egy icipicit a befektetői megítélésükről azután, hogy 6 éven keresztül asszisztáltak ahhoz, hogy az MNV kiröhögje, megalázza a befektetőket, hagyták lerombolni a részvény piaci megítélését és árfolyamát, amikor már a kincstári vagyonkezelőjük is azt kérdezi a közgyűléseken, hogy WTF.. És rá kellene jönni, hogy sikerült nagyjából minden feléjük mutató szimpátiát felélniük.
Ideje lenne törleszteni az adósságot, mert az már óriási. A részvény árfolyamnak már a duplájának kellene lenni a mostaninak.
Ideje lenne felmutatni olyan unikális vezetői képességeket és jövőképet, ami érdemessé teszi őket bármilyen támogatásra. Ezt néma kussban nem lehet megcsinálni.
Nagy érdeklődéssel várom, hogy lesz-e annyi erejük és tehetségük, hogy a maradék időben villantsanak valamit. Ha komolyan veszik a személyes jövőjüket, akkor nagyon kellene sietniük.
pancserlama.
pancserlama. 2018. 01. 20. 11:57
Előzmény: #84808  farkasj41
#84809
Beszerzési értéken van nyilvántartva a mérlegben a mellékletekben van a becsült értéken
Ez törvényes így 
Persze nem a tulajdonosok érdekeit védi de ez van
Viszont az ajánlati árnál az MNV a tisztesség elvén (főleg tudva az államosítások politikai kockázatát lásd Rákosi ....) a mellékletekben szereplő értékkel korrigálhatta volna a törvényi árat (180..s.tőke ...stb)
Megjegyzem hogy ettől még megmaradt volna a jógazda megítélés.
Ami a nagy gáz az az hogy ha butaságból nem tette az is gáz ha a magántőke elleni ellenszenv miatt az szintén k@@va nagy gáz.
Államnak-MNV nek érdeke a minnél nagyobb nemzeti vagyon érték....stb stb
Mama mondaná
Bélák ezek ?!
farkasj41 2018. 01. 20. 11:02
Előzmény: #84807  pancserlama.
#84808
igazából nem így emlékszem...... , a fő probléma a telek akkori és jelenlegi értékelése ,az  értéke akkor is és most is sérti a mérleg valódiság elvét, hogy miért,van még midig ezen az értéken ki bűne, kiknek a bűne ?????? az itt a kérdés
pancserlama.
pancserlama. 2018. 01. 20. 10:43
Előzmény: #84806  farkasj41
#84807
Az államositott magánnyugdíjpénztárban lévő részvények indították el a lavinát.
Szükség volt a pénztári vagyonra  az állam finanszírozásához illetve a szerkezet átalakításához.
Szóval ez az államosítás egy járulékos kényszerlépés volt.
Amit mai napig nem értek az az hogy a menedzsment konkrétabban Pintér miért lobbizott ennek minnél nagyobb mértékéhez.
Szerintem a közreműködők félre értelmezték a “politikai szándékot”.
A lebonyolítók (adminisztráció,bank,Polacsek) pedig egyszerűen tudatlanságból vágta át a kis részvényeseket (telek kihagyása az ajánlatból )
Szolgalelkűség ?
Butaság ?
Egy biztos nem érdeke az államnak hogy a Rába ilyen mértékben alulértékelt legyen.
Valami a “müködtetöknél” nem stimmel.
Lehet hogy Pintér nyugdíjaztatásáig nem akarnak változást ?
farkasj41 2018. 01. 20. 10:18
Előzmény: #84803  Törölt felhasználó
#84806
a legnagyobb bűn az államosítás volt kinek is az életműve ??csak nem a gyurcsánynak, vagy a bajnainak ..., de lehet,hogy a viktornak???
pancserlama.
pancserlama. 2018. 01. 20. 08:40
Előzmény: #84803  Törölt felhasználó
#84805
Nantal 
Ha jól érzékelem Te soha nem fogod tudni benyelni a múlt század közepét  idéző Rába államosítás igazságtalanságait )
Mitagadás a Pintérkorszak egyik leg jobban kritizálható momentuma.
A piac megbocsátotta a menedzsmentnek a hegde ügyleten elvesztett milliárdokat, úgy látszik az államosítást nem tudja benyelni.
A történések az eredmények nem igazolták az akkori építő szándékot,jelleget.
Kudarcot váltott a politika.
PP
Pintér-Polacsek önéletrajzában ez szürke folt lesz ?
Napokban kérdezte valaki,hogy Horn Gyula idejében 1997 nem mennyi volt a s.töke mennyi volt a tőzsdére bevezetési árfolyam ?
Gyula úr jobb volt ?
1997 óta csökken a tőke csökkent az árfolyam.
Egyre csak fonnyad a cég ?
Valakik,valamik nem jól működnek a Rábánál ?
A Rábánál megállt az idő, Gyula úr forog a sírjában !
pancserlama.
pancserlama. 2018. 01. 20. 08:20
Előzmény: #84803  Törölt felhasználó
#84804
A cég a transzparencia szükségesége miatt maradt a tőzsdén .
A megrendelői oldal (és ez akár igaz is lehet) Rábával szembeni transzparencia igénye miat.


Akkor most mi is van ?
Az egyik legjobban kritizálható téma a Rába kommunikáció .
Törölt felhasználó 2018. 01. 20. 05:31
Előzmény: #84802  pancserlama.
#84803
...hmm...!
...jók és egyszerűek a kérdéseid, különösen a link-beli cikk, áttanulmányozása után...!
...szerintem, egyértelműen, a 6 évvel ezelőtti, - hibás közigazgatási bírósági döntés bűne az -, amely a Rába részvény hitelességét, az egy részvényre jutó saját tőke mértékéig teszi, csak és kizárólag lehetővé...!
...eltérően a hiteles részvényektől, ahol a befektetők, - az egy részvényre jutó, saját tőke értéke fölött -, akár több 100 %-on felüli kockázatokat is bevállalnak, - éppen amiatt -, hogy azok a részvények hitelesek...!
...merthogy, ha a beszámolóban bemutatott befektetési ingatlan értékét is beleszámította volna a vételi ajánlat számítási alapjába, akkor ma is annak az értékének a növekményei határoznák meg, az egy részvényre jutó saját tőke értékét, amely hiteles értékelés esetén, minimum duplázhatná a saját tőke értékét...!
...a másik horribilis teher a Rába részvényén, - az állami tulajdon horribilis túlsúlya -, a teljes államosítás horribilis fenyegetettsége okán, - ahol a befektetők védelmét, a valóságban -, csak a Tpt szerinti, egy részvényre jutó saját tőke mértéke biztosítja...!
...hogy ez kinek az érdeke, ezt pontosan tudni nem lehet...!
...azt azonban gondolom, hogy az MNV-nek, - illogikus volna érdekének tekinteni ezt a körülményt -, hiszen a Rába részvény alulértékeltsége, - mint nagy tulajdonosnak -, kifejezetten jogellenes lenne, miután az állami tulajdon értékveszteségét teszi lehetővé, amit pedig jogszabály tilt...!
...innen már csak, - a valamilyen politika (számviteli, stb.) érdeke találgatható -, korlátlan mértékben...!
..."Khón bácsi" mondaná, ügyes...!
  
pancserlama.
pancserlama. 2018. 01. 19. 17:58
Előzmény: #84801  pancserlama.
#84802
Miért tart itt ahol tart a Rába ?
Kinek érdeke illetve kinek a bűne ?
http://m.portfolio.hu/vallalatok/itt-vannak-a-legtranszparensebb-magyar-cegek.274085.html?i=274085

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek