Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
farkasj41 2018. 01. 09. 11:58
Előzmény: #84659  Törölt felhasználó
#84660
az államtól prémiumot itt ne várj ...kivétel azért van,  ha a lőrinc lenne az eladó
Törölt felhasználó 2018. 01. 09. 11:46
Előzmény: #84657  zsosz
#84659
...és még egy meglátás...!
...
...amikor az "államosítás" történt, az ország messze nem a mai költségvetési körülmények között létezett, amely körülmény, ha nem is igazolja a "huncutságot", ám talán indokolja, ha jóvátétel követi (azaz, megbocsátható)...!
...másrészt, - a BÉT-re sem előnyös ez a körülmény -, de más tapasztalat sem...!
...
...itt a BÉT-en, - még nem lehetett senkinek olyan tapasztalata -, mint ahogyan, - jobb helyen lévő tőzsdéken néha előfordul -, hogy a részvényesek, - egy felvásárlás során, akár 20-30 % prémiummal tudnak kiszállni...!
...holott, például a közelmúltban, - a TVK esetén -, indokolt lett volna ilyen prémium...!
...stb. stb. stb...!
Törölt felhasználó 2018. 01. 09. 11:14
Előzmény: #84657  zsosz
#84658
...jól látod, IGEN, az "...Önkontroll, beismerés, lelkiismeret...", - ha már ennek nevezted -, ám nem a megnevezés a lényeg, - bár az is számít, ám ahhoz meg jó nyelvész szükséges -, hanem a RÁCIÓ, az EREDMÉNY, az ELŐBBRE JUTÁS lehetősége, minden részvényese számára a Rábának...!
...és egy csapatban "focizunk", - képletesen írva -, az MNV-vel, hát akkor, - mi kis tulajdonosok -, miért ne segíthetnénk elő, - tisztességgel -, tulajdonostársunkat az eredményesebb menedzseléshez, - ha már nálunk jelentkeznek azok a nem látható bizalmi terhek (amelyeket levezettem a saját tapasztalataim okán!) -, amelyek miatt, a Rába részvényei képtelenek akkora bizalmat ébreszteni, - bennünk befektetőkben -, hogy az árfolyama, jóval meghaladhassa, - az egy részvényre jutó saját tőke mértékét -, hasonlóan ML, vagy az OTP, MOL, RICHTER, stb. részvényeihez...!  
...KÖSZÖNÖM a meglátásaidat...!
zsosz
zsosz 2018. 01. 09. 09:11
Előzmény: #84656  Törölt felhasználó
#84657
Köszönöm szíves észrevételeidet!
Nekem továbbra is komplikált az elgondolásod és amire alapul
az hiányzik szerintem a tőzsdéből. Önkontroll,beismerés,lelkiismeret.
Ha valami véletlen folytán mégis bejön, amit vízionálsz, imába foglaljuk
a neved.Visszakapni az eladott részvények felét...? Végülis nem ugrok el
előle. :-)
Törölt felhasználó 2018. 01. 09. 07:12
Előzmény: #84654  zsosz
#84656
...még annyit, KÖSZÖNÖM a "meglátásaidat", legalább módomban állt, - valahogy -, "kereké" avanzsálni, az én meglátásaimat...!
...végül is, - már 6 év telt el az "államosítás" óta -, amely okán, - szerintem -, kéne valamit kezdeni, - a gyakorlatilag "helyben járással" -, a Rába részvény vonatkozásában, - ez a "helyben járás" -, a nagy tulajdonos társunk számára sem előnyös állapot, sőt...!
...és még azt a gondolat kísérletet is végig futtattam, - már korábban -, amit leírsz, hogy 20 %, vagy akármennyi részvénynek a piacra vitelével "próbálkozva", mire is lehet jutni...?
...arra jutottam, hogy a HITELTELENSÉG fennmarad...! ...sőt a 20 % piaci elidegenítése, - nyomott áron -, akár ellehetetlenítheti is, - a HITELTELENSÉG megszüntetését -, miután a részvények megváltása pénzel, sokkal többe kerülhet, a kamatok okán...!
...nyilván való, - hogy egy hosszabb idő után -, csökkenhet ez a piaci megítélés, - ám a "haverek" okán -, a piac akár el is fordulhat, - miközben belföldön -, akár szárnyalhat is...!
...stb. stb. stb...!     
...
Törölt felhasználó 2018. 01. 08. 23:44
Előzmény: #84654  zsosz
#84655
...hmm...!
...pontosan és jól gondolod, - hogy Neked és másoknak, aki leadta a részvényét 815 Ft-on -, "jóvátételként", kapnál annyi részvényt, amelynek az értéke, - a leadáskori értéken -, kiteszi a részvényenkénti, cca. 400 Ft értéket -, oszt' jó napot..!
(...én aki nem tudtam leadni a részvényeimet, - másokkal együtt -, mert kértük a különbözetet, nem kapnánk egy kanyi részvényt sem, úgyhogy messze nem "hazabeszélek...!)"
...Te és a többiek, vagy megtartod, vagy tovább adod, - amellyel növeled a Rába részvény likviditását és a közkéz hányadát -, amely már majdnem eltűnt...!
...és messze nem szükséges sajnálni "állam aput", merthogy, éppen Ő jár, a leges legjobban, ebben a "csavarban"...!
1.) ...messze magasabb értékre növekedik a kezében visszamaradt 50%+1 db részvény értéke, a HITELESSÉG megteremtődése okán...!
2.) ...presztízs veszteséget sem szenved, - sőt kifejezetten nyer -, merthogy, az MNV volt ugyan, - a vételi ajánlat előterjesztője -, ám Szász Károly, "fütyült" kijavítani a hibás ajánlatot...! ...ezt követően, - többek közt jó magam is -, bepereltük a PSZÁF-ot, ám 3 grácia, - engem és az érveimet is -, úgy el meszelte, hogy azóta sem tudjuk "levakarni" a HITELTELENSÉGET, a Rába részvényéről...!
3.) Tehát, nem az MNV a tettes, - hanem -, ugyan huncut ajánlattal élt, ám a PSZÁF és a 3 grácia engedte el, - HIBÁSAN -, a vételi ajánlatot..!
4.) Azaz, ha most az MNV "jótevőként" lép fel, nem kritikát, hanem "tapsot" arat...! 
    
zsosz
zsosz 2018. 01. 08. 22:40
Előzmény: #84653  Törölt felhasználó
#84654
Biztos igazad van, de ez tőzsde!
Szerinted majd utólag még adnak egy kis zsét
azoknak (pl. nekem is), akik odaadták a részvényüket
815 Ft-on? Nonszensz. Mondjuk valóban helyreáll a "hitelesség"
és elszáll a papír 3-4 K fölé. Na akkor valóban lehetne még jogilag
is vitatni, hogy miért szúrták ki a szemem mondjuk 3-400 Ft-al
részvényenként. A véres valóság inkább az lehet, hogy bő 20%-nyi
papírt, ha visszatolnak a piacra, de nem akarják, hogy beszakadjon,
kell az árjegyzés.Ha lesz hozzá sztori, akkor haverok átveszik és
utána mehet 3K fölé.A kérdés, mi lesz a sztori?
Törölt felhasználó 2018. 01. 08. 22:16
Előzmény: #84651  Törölt felhasználó
#84653
...hozzátéve azt, - hogy ha -, az állami túlsúly, - tisztességgel és ésszerűen tudna csökkenni -, például részvénnyel való "jóvátétellel" (növelve a "közkéz hányadát", - nem kéne attól tartani -, hogy mikor vásárolják ki, - a 25 %-ot -, amely jelenleg, - a kis mennyiség és alacsony ár okán -, bármikor bekövetkezhet.
...nagyobb tétel (cca. 50 % közkéz), - valamint magas, egy részvényre jutó saját tőke esetén -, amit az ingatlanok mérlegbe vonása teremthetne meg, - az ismételt felvásárlási esély -, már kiíródna a valószínűségek közül...!
...másrészt, - a 25 % állami túlsúly leapasztása a piacon, a hiteltelenség okán -, csak horribilis diszkonttal volna valószínű teljesíthető, akár több évbe is kerülhetően...!
...stb. stb. stb...!  
gou 2018. 01. 08. 21:51
Előzmény: #84645  farkasj41
#84652
Inkább oldalazgatàs ez még mindig. Attól persze még lehet kitörés...
Törölt felhasználó 2018. 01. 08. 21:49
Előzmény: #84649  farkasj41
#84651
...hmm...!
...nem annyira lehetetlen az a szám, mint amennyire gondolható...!
...merthogy, - ha -, az ingatlanvagyon, - valós áron -, a mérlegbe kerülne, még kicsi is lehetne az a szám...!
...
...ami nem átlátható, az a piac ítélete lenne...!
...
...ezért volna jelentősége, a részvény HITELESSÉGÉNEK a visszaállítására...!
...ebben az esetben ugyanis, - a befektetők, akár 100 %-os kockázat vállalásra is képesek -, ha láthatják a perspektíváját a Rábának...!
ferike73
ferike73 2018. 01. 08. 21:42
Előzmény: #84649  farkasj41
#84650
Akkor Go To 130
farkasj41 2018. 01. 08. 19:35
Előzmény: #84648  ferike73
#84649
a 11305mkkora számmal kell osztani, hogy hihető is legyen
ferike73
ferike73 2018. 01. 08. 19:18
Előzmény: #84647  farkasj41
#84648
még jó h van ez a fórum lehet a másikat szivatni különben az asszonyon csapódna le  :D
Célár: 11.305HUF
farkasj41 2018. 01. 08. 19:04
Előzmény: #84646  qqtyin
#84647
biztos neked ez lenne a jó,sőt esés hogy betudjál vásárolni  konyhapénzedből
qqtyin 2018. 01. 08. 18:46
Előzmény: #84645  farkasj41
#84646
Ez nem tud emelkedni nem tudjátok ez már a plafon   sajna ugy néz ki..
farkasj41 2018. 01. 08. 14:31
#84645
no mi van ezzel a papírral ,már senkit nem érdekel, pedig itt van a kitörés előtt ........
farkasj41 2018. 01. 08. 11:57
Előzmény: #84636  ferike73
#84644
hát örülnék ha így alakulna ,de nem nagy esélyt adok neki, bár tévednék.....
Törölt felhasználó 2018. 01. 08. 10:50
Előzmény: #84642  Törölt felhasználó
#84643
...és hogy el ne felejtsem, a hiteltelenség  =  cca. a jogbiztonság hiányával (elgondolásom szerint, - konkrétan -, a vételi ajánlatnak, a Szász Károly aláírásából származóan)
Törölt felhasználó 2018. 01. 08. 10:34
Előzmény: #84641  Törölt felhasználó
#84642
...és még egy szempont: ...ha az MNV, nem Rába részvényekkel állítja vissza a hitelességet, - hanem pénzel -, akkor "sokkal többel kötheti be", ugyanis ekkor már hosszú idejű kamatot lesz szükséges térítenie, stb...!  
Törölt felhasználó 2018. 01. 08. 10:19
Előzmény: #84639  Törölt felhasználó
#84641
...még tovább menve, ez is rámutat arra, - mint pillanat felvétel -, hogy egyszerűen nincs valós likviditás, csak "csinált"...!!!
...azaz, hiányzik a Rába részvényből a hitelesség...!!!
...és ha a "ferike" tippje beindul, még a "csinált" likviditás is befulladhat...!
...és, - bocsánat érte, hogy így gondolom  -, hogy ha az MNV elkezdi növelni a likviditást a tőzsdén keresztül, az sem oldja meg, az eredeti hiteltelenség gondját...!

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek