Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pancserlama.
pancserlama. 2017. 09. 03. 17:41
Előzmény: #83499  tigus7313
#83500
Utóbbi jóval kockázatosabb .Legalább is megvesztegetés eseten (lásd Simicska urat ) Szóval szerintem anomália továbbra is fennáll )) Állami valamilyen mértékben garancia isSzóval RÁBA kitetséget csökkenteni kelett de nyugdíjra is kell gondolni 40-50 Ft osztalék nyugdíj kiegészítésremegfelelő ....
tigus7313 2017. 09. 03. 17:23
Előzmény: #83497  pancserlama.
#83499
nem ugyanaz az állami tulajdon, és a kormányközeli csoport (magán)tulajdona. nagyjából ez fel is oldja az anomáliát.
wallasz
wallasz 2017. 09. 03. 16:58
Előzmény: #83497  pancserlama.
#83498
Ezt én sem értem. Ráadásul itt komoly funda van, míg az említett papírokban ez teljesen bizonytalan.
pancserlama.
pancserlama. 2017. 09. 03. 16:20
Előzmény: #83496  pancserlama.
#83497
Egy feloldhatatlan anomália foglalkoztat már hónapok óta Befektetőket zavarja a Rábában a többségi állami tulajdonMiközben ha egy kormányközeli kétes üzletemberekből álló csoport szállbe egy cégbe rárepülnek és felhuzzák irreális magasságba Hogy van ez ?
pancserlama.
pancserlama. 2017. 09. 03. 14:45
#83496
Szeptember 1350 ?
balentum 2017. 09. 03. 09:42
Törölt hozzászólás
#83495
watson
watson 2017. 09. 03. 09:24
Előzmény: #83487  tigus7313
#83494
Olyan storykat az állam részérôl is produkálnak mint amire a sok elmebeteg veszi a konzum, opi, appenin, estmédia ... papirokat a csillagokban. 3mrd támogatás többet jelent minthogy Médzáros kezelhet Szijj Laci gubáját (kihelyezett pártkasszát) ;)
wallasz
wallasz 2017. 09. 03. 08:52
Előzmény: #83487  tigus7313
#83493
Köszi Tigus, jó összefoglaló. Azért még mindig van kb. 2 millió db közkéz, magasabb árszinten az nem lehet alapja a forgalomnak?
pancserlama.
pancserlama. 2017. 09. 03. 08:21
Előzmény: #83491  tigus7313
#83492
Nem lepődnék meg ha ismét nekik gyűjtik Persze tudni kell a Rába magánnyugdijpénztárt is ök kezelik Szóval lehet hogy az intézményi csomagot a "Rába" veszi ? Pinter úr nem mai gyerek ügyesen kavarja a kártyát 1200 on a saját nyugdíj vette meg tőlük Mondhatni egyik zsebből a másikba ?
tigus7313 2017. 09. 03. 07:55
Előzmény: #83490  pancserlama.
#83491
Sokféle befektető, sokféle gondolat. Az intézményiek nagyjából a Generali, őket nem zavarja az állami túlsúly (anno is eladták neki a pakkjukat...)
pancserlama.
pancserlama. 2017. 09. 02. 23:22
Előzmény: #83487  tigus7313
#83490
Rendben egy kérdés Ok Nagy az állami tulajdon DE akkor mire véljük az intézményiek vasárlásait ?
balentum 2017. 09. 02. 19:54
Törölt hozzászólás
#83489
pancserlama.
pancserlama. 2017. 09. 02. 19:24
Előzmény: #83487  tigus7313
#83488
Szia50-100 e db ig kereskedhető Ez nem sok de ennyi 120-150 Ft. stőke növekedés +20-50 Ft osztalék elég impozáns Persze az melett hogy konzervativ osztalékfizető papír Telek is egyszer csak elmegy reméljük ezt az ingatlan lufit kihasználja a menedzsment az IT az is 3-400 Ft Jelen árfolyamnál,kamatoknál a legjobban alulértékelt papír a parkettenSzóval kockázatmentes nagypolgári befektetés. Egyebekben (is) egyetértek Viszont az elkövetkezendő jópár évben nem várható az állam -50 %Ez van ehhez kell igazodni. Mama mondtaKormányok jönnek mennek rabatulajdonosok maradnak )
tigus7313 2017. 09. 02. 18:59
Előzmény: #83485  pancserlama.
#83487
Pontosítva, mióta többségi állami tulajdonban van... Ilyen tulajdonosi szerkezet esetében a cég teljesítménye sajnos másodlagos. Előtte is nehezen érthető volt a piac számára a cég tevékenysége (munkás volt az eredmények értékelése), nem is épült be az árfolyamba a tevékenység minősége (ld. 815-ös felvásárlási ajánlat). Most a likviditás drámai lecsökkenése mellett a "ki akar az állam mellett tulajdonos maradni, tulajdonossá válni" kérdés is körbelengi a céget. Ez nagyon nem tetszik, pláne, hogy törvénybe került, a tartós többségi állami tulajdonba maradás. A többség fennmaradásáig nem látok különös perspektívát befektetői szempontból. Az állami céggé válás folyamata azt gondolom a menedzsmentet is érinti már (hagyják dolgozni őket még, de nem nagyon akarnak dönteni-ld.osztalékpolitika, és ez előbb-utóbb a gazdálkodás rovására is mehet, amit persze nem fogunk soha megtudni) Az IT teljesen alkalmatlan szerepe betöltésére, kész átjáróházzá vált, kifizetőhellyé, amiben semmi szakmaiság nem lelhető fel. Ezáltal a cég óhatatlanul kevésbé (kis) tulajdonos baráttá válik, egyfajta állami vállalatokat jellemző rugalmatlanság felé közelít (menedzsmenttájékoztató is megszűnt, nem mintha sok piaci szereplő érdekelt volna, sajnos) A cég teljesítménye rendben van, a hitel leépítésével nagyon jó alapokat épített ki a menedzsment (most kellene egy jó kis válság, hogy igazán kiderüljön mit is ér ez az állapot, mivel az előző válságban a hedge veszteség elvette a lehetőséget). A tőkeallokációt viszont a menedzsmentnek még tanulnia kell (eddig a válságkezelésnél nem volt rá se szükség, se lehetőség), az osztalék mellett az srv-t pl. ilyen ár mellett is kellene csinálni, mert ez is a pénz visszajuttatás egyik módja a tulajdonosok felé. Persze állami vállalat esetében inkább kontraproduktív is lehet...Mert a piacgazdaságban nem sok keresnivalója van az államnak, más döntési mechanizmus és más habitus, készség jellemzi az ott dolgozókat. Szóval a cég működik, szolidan nyereséges, de a jövőképét erősen árnyékolja a többségi állami tulajdon, egyben akadályozza is. Pl. az ingatlan hasznosítása eddig is finoman szólva sem volt hatékony, de most már bármilyen deal-hez IT (állami) döntés kell, ami finoman szólva sem biztató. (mert milyen ár ami nem lesz támadható a jövőben?) Ha a piaci reakciókat vizsgáljuk, a cég egyre javul, egyre jobb lesz, de hol van az a befektetői kör, aki a jelenlegi kormány társtulajdonosává akar válni, úgy hogy valszeg nem tud kiszállni bármikor, mivel a likviditás miatt az nem lehetséges. Ez nem egy egyszerű helyzet, melynek egyik lehetséges feloldása az állami tulajdon csökkentése, de ennek jeleit egyelőre nem látni, és erre nehéz befektetői döntést alapozni. Az osztalék bevezetése kicsit javított ezen a helyzeten, mivel az eddigi befektetési tézis, miszerint majd csak lesz valaki, aki többet fog adni a cég részvényéért, kiegészült egy másik jövedelemforrással is, ami ha valaki eltekint a tulajdonostárs minőségétől, kedvező hozamot adhat hosszabb távon (persze ehhez folyamatos osztaléknövelés szükséges). Szóval tovább üldögélek a korcsmai törzsasztalnál, azonban jóval távolabbról szemlélődve, és amíg nem változik a tulajdonosi szerkezet (nem kerül kisebbségbe az állam) nem is tervezem a közelebbi szemlélődés megkezdését, mivel jövőkép nélkül nem lehet befektetési döntést hozni (ezzel az állammal max. spekulálni lehet) Akit a többségi állami tulajdon nem zavar, és elegendő az osztalék, ami remélhetőleg nem átmeneti, az jól járhat a Céggel, de ilyen likviditás mellett nehezen lehet kiszállni, ha még sem hosszútávú a befektetés. Úgyhogy továbbra is hajrá Rába, már nem a túlélés a cél, hanem a növekedés, amire láthatóak lépések. Remélhetőleg nem lesz igazam az állami akadályoztatás tekintetében és akkor a korcsma vidámsági faktora tovább emelkedik és a csapolt sör helyett pezsgő fog folyni:)
balentum 2017. 09. 02. 18:27
Törölt hozzászólás
#83486
pancserlama.
pancserlama. 2017. 09. 02. 17:52
Előzmény: #83484  wallasz
#83485
Tigus a Rábát egyik legjobban ismerő befektető Sajnos mióta talpon a cég eltűnt .
wallasz
wallasz 2017. 09. 02. 17:31
Előzmény: #83483  wallasz
#83484
Döbbenet, hogy évek alatt lett egyre jobb a cég valamennyi mutatója, az árfolyam pedig alig követte. Tigus elemzéseit ajánlom mindenki figyelmébe!
wallasz
wallasz 2017. 09. 02. 15:57
Előzmény: #83482  wallasz
#83483
Most fedeztem fel, hogy van egy "Rába elemzések, elmélkedések" topik, nagyon tanulságos beleolvasni...
wallasz
wallasz 2017. 09. 02. 14:39
Előzmény: #83478  pancserlama.
#83482
Gondolom a leállás tavaly is a Q3 alatt volt. Szóval a tavalyi Q3-hoz képest lehet sokkal jobb az idei.
philosopher
philosopher 2017. 09. 02. 13:34
Előzmény: #83479  farkasj41
#83481
Szerintem ezt gondold át még egyszer.

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek