Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 15:36
Előzmény: #55439  Törölt felhasználó
#55440
...merthogy, egy szoros szavazási eredmény után, a mondvacsináltan kizárt részvényesek, okkal "zohorálhatnak", aminek a következménye lehet, hogy megsemmisítik, a Közgyűlés eredményét...!!!
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 15:19
Előzmény: #55438  cree1
#55439
...hmm...!

...hát már megbocsájts, de messze nem érthető...!
...merthogy, odáig rendben van, hogy mondjuk MOST, éppen 30.-a a "fordulónap", amikor az aznapi részvénytulajdonosok tekinthetőek "szavazó képesnek"...!
...oszt, ezt az adatot, - a brókerek -, 4.-ig küldik a KELERNEK, aki meg megcsinálja ezekből, a RÉSZVÉNYKÖNYVET, oszt, a Közgyűlés napján, AZZAL egyeztet, a "szavazási kvóták" kiosztása során, hiszen általában, a KELER is bonyolítja le, a Közgyűléseket...!

...azaz, semmi szükség a "zárolás" folyamatára, hiszen miért ne adhatnám el azokat a részvényeimet azok után, amikor már rögzítették a "szavazó képeségem mértékét"...?

...merthogy, ha sokan jönnek el a Közgyűlésre, akkor le KELL állnia a tőzsdei tevékenységnek is...???
...szerintem ez "marhaság"...!

...azonban, ha olyan kérdés van napirenden a Közgyűlésen, ami indokolja a "zárolást", akkor ez nyilván "természetes"...!

...most azonban ilyen kérdés nincs napirenden...!
...másrészt, a menedzsment - ha ezt szándékosan és kellően indokolatlanul, csinálja -, a részvényesi jogok mondva csinált korlátozását, - ha ez a jogkörükbe tartozik -, akkor ezért felelniük KELL, ha a részvényesek ezt kifogásolják...!
...vagy ilyen eset kapcsán, a Közgyűlést meg kéne ismételni, egy panasz okán, stb...!
cree1 2012. 03. 26. 14:54
Előzmény: #55434  Törölt felhasználó
#55438
Nantal,

A zárolás szerepe, hogy ha pl. 10-én van a közgyűlés, akkor azt mondja ki a szabályzat, hogy az vehet részt, aki 5-én tulajdonos.
Így az adott napra szól a KELER-es állomány, annak a zárolt részére a brókerek is zárolják az állományt. Ha a KELERben 10000 dbot zároltak a Lótifuti bróker ügyfélszámláján a 12000ből (2000dbra az ügyfél nem jelzett résztvételi szándékot, mert vagy nem akar elmenni, vagy el akarja adni időközben a részvényét). Akkor kb. 6-án megadja a KELER a kibocsájtónak, vagy részvénykönyv vezetőnek a zárolt adatokat, és ezt követően adják meg a brókerek arra a 10000 db-ra vonatkozóan a neveket, 2000db Kovács úr, 6000 db Watson, 1000 db Láma, 1000 db fci. És az átadott adatoknak megfelelően (és itt már eltérhetnek cégenként az eljárási rendek is)a konkrét részvényesnek is kiadja a bróker a letéti igazolást. 8igazából erre nem is lenne szükség, ez sokkal inkább a visszaigazolása a bróker/letétkezelő részéről annak, hogy teljesítette a zárolási kötelezettséget

remélem érthető volt :)
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 14:35
Előzmény: #55435  cree1
#55437
...aztán...!
...nekem van egy olyan "sanda" gyanúm is, hogy esetleg egy "slendrián" MEGHÍVÓRÓL van szó...!
...ugyanis, ez a MEGHÍVÓ, nagyjából - legalább is ebben a bróker felkeresési utalásaiban -, megegyezik, az évekkel ezelőtti szövegű MEGHÍVÓKKAL...!
...azaz, INDOKOLATLANUL "benne maradhatott"...!!!

...azaz, egyszerű "slendriánságra" vallhat, ami a JOGI IPARBAN egyáltalán nem ritka "esemény"...!
...jól gyanítom...?
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 14:18
Előzmény: #55433  cree1
#55436
...még pontosabban, az INDOKOLTSÁGÁT nem lehet érzékelni...!
...így viszont, csak "az jön le", hogy akadályozni kívánják, a részvényesek részvételét a Közgyűlésen...!
...ami viszont - szerintem -, jogellenes, hiszen ez nem lehetséges jogszerű cél...!

...ezért vetettem fel...!

...tehát a "zárolás" indokoltságának a hiányát kifogásolom, a kommentemmel...!

...ráadásul, Láma az egyik lentebbi kommentjében jelezte, hogy Őt úgy tájékoztatták, hogy "zárolásról" szó sincs...!
...de ez megítélhető a Közgyűlés napirendjéből is, stb...!
cree1 2012. 03. 26. 14:08
Előzmény: #55407  fxboy
#55435
Kölyök, ha már beidézel egy linket, olvasd is el, ott a válasz a végén, de biztosan csak a címig volt türelmed a betűkkel foglalkozni... Ugyanis akkor a megjegyzésed is nyilvánvalóan nevetségesen rosszindulatúnak lehet minősíteni...

"Az NGM nem kellően egyértelmű válaszából kiindulva egy lehetséges válasz a kérdésünkre az lehet, hogy esetleg az egykori magánnyugdíjpénztári portfólióban voltak olyan befektetési alapok jegyei, melyek Molba is fektettek többek között. Ilyen esetekben a kormány elvileg megállapodhatott az alapkezelővel arról, hogy nem váltja vissza a jegyeket, hanem cserébe a portfólióban lévő eszközökből kap. Így elvileg kerülhettek részvények az állam tulajdonába.

A fenti teóriát támaszthatja alá az is, hogy a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap vagyonát vizsgálva az látszik, hogy október és december között jelentősen, 155 milliárd forinttal csökkent a befektetési jegyek és ETF-ek állománya, miközben a részvényportfólió 42,7 milliárd forinttal nőtt. Vagyis ez arra utalhat, hogy történhetett hasonló visszaváltás, amiért cserébe részvényeket kaphatott az alap.

További kézenfekvő megoldás lehetne a piaci vásárlás, de az kevésbé tűnik valószínűnek, hogy az állam a negyedik negyedévben "titokban" vett volna mintegy 15 milliárd forintért Mol-papírokat úgy, hogy annak a költségvetésben nem volt nyoma."

A cikkíró amit nehezményez, hogy az NGM-nek a válaszát nem értette pontosan, de ő is látja, hogy a vásárlás valószínűtlen. És nemcsak azért, amit ír, hogy a költségvetésben ennek meg kellett volna jelennie, hanem azért is, mert a forrásról kormánydöntés is kellett volna...
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 14:05
Előzmény: #55433  cree1
#55434
...hmm...!

...KÖSZÖNÖM a kommentedet...!

...csakhogy, én utána nézve ennek a kérdéskörnek, írtam le az én kommentjeimet...!
...a gond, ott lehet, hogy sehogyan sem vagyok képes "beemelni", azt, hogy mi a francot szolgál a "zárolás", a RÁBA esetében...???
...természetesen, lehetnek olyan "események", amikor ennek szerepe lehet, na de, a mostani Közgyűlés nem ilyen tárgykörű...!
...most kifejezetten akadályozhatja, a részvényesek egy csoportjának a részvételét, ha problémás a letétkezelőjük felkeresése...!
...oszt, egy utólagos "megfeleltetéssel" is megoldható a feladat...!
...ráadásul, költségben mindössze 50 eFt-ot ígényel, a Rábától...!

...bocsi...!
cree1 2012. 03. 26. 13:47
Előzmény: #55426  Törölt felhasználó
#55433
Magyarországon az értéktárban letétkezelői a nyilvántartás, és nem ügyfél szintű, a KELER a letétkezelőkkel van kapcsolatban.
Ők zároltatják ügyfél számláikat a Kelerben, ha társasági esemény van, és csak a zárolt mennyiségre adhatnak meg a részvénykönyv számára megfeleltetést. A letétkezelőt az ügyfél maga választja, így ha nem ad meg megfelelő instrukciót a letétkezelő, akkor az ügyfélnek vele kell vitakoznia, nem a társasággal, és nem a KELER-rel.
Erre azért van így szükség, mert a zároltatás biztosítja, hogy azok a papírok, amik tulajdonosai részt akarnak venni a közgyűlésen nem adják el közben a tulajdonrészüket az E napot megelőzően.
Tehát sem utólagos megfeleltetés, sem jogellenesség nincsen, valamit félreérthettél...
Remélem érthető volt, amit írtam.
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 12:09
Előzmény: #55431  Törölt felhasználó
#55432
...néhány link a témában: link
link
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 11:43
Előzmény: #55425  pancserlama.
#55431
...hmm...!

...ha már, "rosszhiszemű" kívánok lenni, akkor arra gondolok inkább, hogy azért fogalmazták ilyen "fontoskodó, nyakatekerté" a MEGHÍVÓT, hogy minél kevesebben érezzék azt, valós MEGHÍVÓNAK...! ...:-(((...!
...aki tanult lélektant, az egész tárházát ismeri, az ehhez hasonló "fogásoknak"...!
...mert azt már le sem írom, - udvariasságból -, hogy esetleg minek a hiánya is okozhat, ilyesmi "félre csúszást"...!
fxboy
fxboy 2012. 03. 26. 11:27
Előzmény: #55425  pancserlama.
#55430

:)
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 11:23
Előzmény: #55427  Törölt felhasználó
#55429
...a megfontolásra utal...!
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 11:22
Előzmény: #55422  pancserlama.
#55428
...hmm...!

...szerintem, - mivel a tulajdonos adatait a mindenkori bróker számlák tartalmazzák -,
gyakorlatilag, ha nem érkezett be az összes bróker számla, akkor hiány vagy többlet mutatkozik, a részvénykönyvi bejegyzésnél...! Ezért csak utólag, a kötés időpontját figyelembe véve, határozható meg, egy adott időpontbeli részvényesi tulajdonosi szerkezet...!
...az meg könnyen előfordulhat, hogy - okkal -, nem jelent a bróker, a KELER-nek, például karambolozik, oszt kórházba kerül, stb...!
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 11:17
Előzmény: #55426  Törölt felhasználó
#55427
Mit akar jelenteni , hogy minden mondatodat hümmögéssel kezded ?
Törölt felhasználó 2012. 03. 26. 11:07
Előzmény: #55423  pancserlama.
#55426
...hmm...!

...na, EZÉRT létezhet az UTÓLAGOS "megfeleltetés"...!

...ugyanis, az kifejezetten JOGELLENES, ha valaki részvénytulajdonos, oszt kizárják a Közgyűlésről, merthogy a brókere nem jelentette le időben, a KELER-nél, a számlájának a változását, csak idő után...!
...merthogy, a részvénykönyv vezetése, - törvényileg -, a "kibocsátó", - leánykori nevén -, a RÁBA Nyrt. KÖTELME...!
...dematerializált (elektronizált) részvények, pedig NÉV NÉLKÜL, nem létezhetnek...!
...a neveket pedig, a brókereknél lévő, letéti számlák tartalmazzák...!
...tehát, olyasmi nem lehetséges, hogy a részvényes feleljen, a bróker, vagy a részvénykönyv vezetésének a hibáiért...!
...ez a jogellenes, a meglátásom szerint...!
pancserlama.
pancserlama. 2012. 03. 26. 10:57
Előzmény: #55424  fxboy
#55425
Igen, így is lehet fogalmazni.

De van más vélemény is.
Mama szerint,simán csak zsebre dolgoznak
Mint köztudott Ő viszont bölcs öregasszony …
fxboy
fxboy 2012. 03. 26. 10:53
Előzmény: #55423  pancserlama.
#55424
Ezek szerint a broki cégek eljárási rendje ebben az esetben sem harmonizál.

pancserlama.
pancserlama. 2012. 03. 26. 10:46
Előzmény: #55421  fxboy
#55423
Nekem azt mondták nem zárolják !
Csak bejegyzik.
pancserlama.
pancserlama. 2012. 03. 26. 10:45
Előzmény: #55419  Törölt felhasználó
#55422
Állítólag akik felajánlották azoknak nem kell hisz már megtörtént .
Szóval csak azoknak kell akik nem ajánlották fel.
Már csak azért is mert lehet olyan tulajdonos is akinek van is meg nincs is részvénye, pl vett de a brókerszámláján van))
fxboy
fxboy 2012. 03. 26. 10:42
Előzmény: #55419  Törölt felhasználó
#55421
Kedves Nantal!

Igazad van, de igazolnod kell, hogy valóban rv tulaj vagy a kgy időpontjában.:
"...Felhívjuk részvényeseink figyelmét, hogy legkésőbb a részvénykönyv lezárásának napját megelőző
második munkanapig jelezzék az értékpapír-számla vezetőjüknél a közgyűlésen való részvételi szándékukat
annak érdekében, hogy a KELER Zrt. által vezetett részvénykönyvbe bejegyzésre kerülhessenek..."

"Kérelem közgyűlésre zárolás", ez alapján a broki cég zárolja a rv-eidet, erről igazolást ad, amivel igazolni tudod a kgy-n a rv tulajdonlásodat. Ha ez nincs meg, lehet, hogy kizárnak a kgy-ről, hiszen az előterjesztésben deklerálták a részvételi feltételeket.

Én beszereztem ezt az igazolást.

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek