Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 22:38
Előzmény: #50258  Törölt felhasználó
#50260
szia.
szerinted érdemes várni vagy oda kell adni nekik.
persze magasabbról van nekem rábám mint az ajánlati ár.
pngz 2011. 11. 08. 22:20
Előzmény: #50256  pngz
#50259
Es egyebkent is, a reszveny piaci arazasa a beka segge alatt van, nem vette szinte senki 600 alatt sem, annak ellenere, hogy eddig is voltak boven megrendelesek, es nem snapszerozni jartak be a melosok. Szerinted milyen megrendelesekkel lehet kimozditani az arfolyamot felfele, ha az eddigiekre sem reagalt az arfolyam?

Plusz ehhez hozzajon az altalanos negativ hangulat a gorogok (es hamarosan az olaszok) miatt, plusz a gepjarmuipar amugy is eleg szarul viseli ezeket a valsagokat... Szoval en nem igazan latom, hogy miert kellene emelkedni a 30 nap lejarta utan az arfolyamnak belathato idon belul.
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 22:18
Előzmény: #50257  Törölt felhasználó
#50258
meg kell várni, amíg lecsillapodik ez a nagy forgalom
utána lehet számolgatni mennyit tudtak vásárolni, elég lesz.e nekik és mire

Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 22:16
Előzmény: #50255  tigus7313
#50257
- a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 815 Ft-os vételi ajánlatot tett a Rába részvényekre, az ajánlatot még nem hagyta jóvá a felügyelet

- állami kézben a Rába 16,1%-a van jelenleg, alapvetően a nyugdíjpénztári vagyon átvétele miatt;

- a Rába maláj részvényese (lényegében az utolsó egykori nagy részvényes), a DRB Hicom szerződésben vállalta, hogy felajánlja majd részvényeit, ennek értelmében az állam befolyása már 26,3%-ra nőtt a Rábában

- a még nem állami kézben lévő részvények összértéke a 815 Ft-os az áron kb. 8 Mrd Ft (ebből a DRB Hicom csomagja kb. 1,2 Mrd Ft)

- az ajánlati ár a törvényi minimumon van, az MFB Invest vásárolt az elmúlt 180 napban Rába részvényeket és a legmagasabb ár 815 Ft volt (ami egyúttal kb. 9%-kal magasabb, mint az egy részvényre jutó saját tőke és az utóbbi 360 nap súlyozott tőzsdei árlagára)

- az ajánlat szövege szerint az állami tulajdonos ki szeretné vezetni a tőzsdéről a Rábát, Zrt-vé alakítaná; és ha 90% fölé kerülne, élne a kiszorítás lehetőségével

- a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményben tudatta, hogy a felvásárlási ajánlat valóban komoly, „hosszú távú stratégiai célok, gazdaságfejlesztési elképzelések mentén erősíteni kívánja az állami szerepvállalást a járműipari ágazatban is”

- a közleményből tovább idézve: „A korábbi évek vagyongazdálkodási gyakorlatát a tisztázatlan felelősségi viszonyok, az ezek nyomán elburjánzó visszaélések, és a közvagyon rövid távú költségvetési szempontokat követő felélése jellemezték. A nemzeti vagyongazdálkodás hosszú távú koncepciója az állami vagyon megőrzésével, növekedésével számol, kezdetektől vállalt célja a hosszú távú értékteremtés elsősorban a stratégiai iparágakban és vállalatoknál.

A részvényvásárlási szándék tehát szilárd közpolitikai megfontolásokon alapul, ám egyúttal üzletileg is indokolható. A járműipar Magyarországon kulcsszerepet játszik a gazdasági növekedésben, a foglalkoztatottság bővítésében, és kiterjedt beszállítói körén keresztül a kis- és középvállalkozói szektor megerősítésében. A döntő állami befolyás biztosítékot jelent arra, hogy egy hosszú távú, jövőbemutató vállalatfejlesztési stratégia végrehajtásával érvényesüljenek a nemzetgazdasági, geopolitikai megfontolások a Rába üzemeltetésében.”

- az ajánlatot elfogadni tervezők számára megfontolandó lehet a tőzsdei eladás, amennyiben a tőzsdei ár megközelíti a 815 Ft-ot: így pár napon belül befolyhat az ellenérték, míg az ajánlattal legalább 40-45 napra van ehhez szükség



- a tervezett tőzsdei kivezetéshez szükség lesz a Rába közgyűlésének megfelelő döntésére; ilyen esetre legalább 50%-os részvételt, és 75%-os támogató többséget ír elő a törvény és az alapszabály

- a kivezetésre leghamarabb 60 nappal a közgyűlési döntés után kerülhet sor

- azok a részvényesek, akik nem szavazzák meg a kivezetést ezen a közgyűlésen, kérhetik, hogy tőlük a társaság vegye meg a részvényeiket (60 napos jogvesztő határidő áll rendelkezésre)

- ilyenkor ugyanazok a szabályok érvényesek a minimális ajánlati árra, mint a mostani ajánlatnál (180 vagy 360 napos átlagár vagy saját tőke közül a legmagasabb)




pngz 2011. 11. 08. 22:04
Előzmény: #50255  tigus7313
#50256
En az eddigiekbol arra kovetkeztetek, hogy nem akarnak mindent. Megvettek a DRB reszet, ez miatt megtettek a minimalis osszegu kotelezo veteli ajanlatot, amire most megkapnak annyi reszvenyt, amennyit. Az 50%+1 valoszinuleg meglesz, a 100%-ra pedig szerintem nem fognak torekedni egyelore.

Mivel a PR-duma nagyreszt arrol szolt, hogy egy olyan strategiai fontossagu magyar ceg, mint a Raba, legyen magyar kezben, ezert nehezen tudom elkepzelni, hogy szakmai befektetonek tovabbadnak egyhamar. Nyilvan ez jogilag nem koti meg a kezuket a jovoben, szoval ettol meg siman eladhatjak, de ha ilyen terveik lennenek, akkor szerintem mas szoveget talaltak volna ki.
tigus7313 2011. 11. 08. 21:51
Előzmény: #50253  pngz
#50255
ez a lecsorgás nem biztos, hogy bekövetkezik.
persze ehhez a csillagok szerencsés együttállásán kívül kellene egy 50% alatti lenyugodott állami tulaj, aki gőzerővel elkezd megrendeléseket kreálni busz és katonai területen.
sőt időközben rájön, hogy ha tejet akar, nem kell megvenni a tehenet (teheneket).
esetleg szakmai befektetőnek tovább is adja a megszerzett pakkot, vagy egy részét.
szóval elképzelni lehet.
kérdés, hogy az állam mindent akar-e, vagy kötni tud kompromisszumot.
az eddigiek alapján mintha az elsőnek lenne nagyobb esélye, így a jelenlegi tulajokon múlik, milyen áron adják oda a részvényüket.
az biztos, hogy ha mindent akarnak, lesz még magasabb ajánlat is.
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 21:44
Előzmény: #50253  pngz
#50254
ezt monjuk én sem értem, hogy realtive megnehezítették a dolgod, holott a kellernél mindenki vezetve van, elég lenne a brókercégnek jelezni, hogy felajánlod, a többit meg intézné a keller, ha nem bef. hiteles, stb.
pngz 2011. 11. 08. 21:40
Előzmény: #50251  atikasz
#50253
En attol felek, hogy a 30 nap letelte utan megint megindul a lecsorgas, mert ha eddig nem kellett senkinek ez a reszveny, akkor ezek utan plane nem fog.

Ha el tudnam adni piacin 815-ert, akkor szerintem meg is tennem (831-rol vagyok benne), de ehhez az Unicredites transzferalashoz es papirozashoz es vagy visszalepnek vagy nemhez annyira nulla kedvem es idom van, hogy hihetetlen. Lehet hogy a lustasag miatt tartom meg vegul.
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 21:39
Előzmény: #50251  atikasz
#50252
én nem hiszek benne, én tudom
atikasz 2011. 11. 08. 20:42
Előzmény: #50249  sly36
#50251
komolyan kérdezem,ti hisztek abban,hogy 815 fölé megy ez mmég valamikor?
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 20:38
Előzmény: #50249  sly36
#50250
a 3-ik rés a kimerülési :)
sly36
sly36 2011. 11. 08. 20:21
Előzmény: #50234  pancserlama.
#50249
Kicsit méretes az a rés, de hol van még a célár??
..és vajon meglesz-e??
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 20:20
Előzmény: #50242  pancserlama.
#50248
az nem gond, feljebb mehet :) esetleg 1k-nál már elkezdek vakarózni a bef. hitel miatt, mert ebben "áll" a pénzem
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 20:20
Előzmény: #50241  atikasz
#50247
...élelmiszerláncot... jaja :)
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 19:55
Előzmény: #50242  pancserlama.
#50246
yugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyonának nagy részét az ÁKK-nak

értékesítenie kell év végéig.
atikasz 2011. 11. 08. 19:55
Előzmény: #50240  Törölt felhasználó
#50245
értem,de vannak azért olyan médiák akik szoktak széllel szembe is...
Törölt felhasználó 2011. 11. 08. 19:47
Előzmény: #50242  pancserlama.
#50244
hüleség
egyelőre mindenben minuszban vannak keményen
de idén el kellene számolni ezekkel
nemhiában volt tegnap a nagy átkötés dömping
Cyberslider
Cyberslider 2011. 11. 08. 19:45
Előzmény: #50242  pancserlama.
#50243
Bíztató. Tehát lesz fentebb! :o)
pancserlama.
pancserlama. 2011. 11. 08. 19:43
Előzmény: #50238  Törölt felhasználó
#50242
Mindenhova bevásárolják magukat és majd fentebb kiszórják.......
atikasz 2011. 11. 08. 19:41
Előzmény: #50238  Törölt felhasználó
#50241
vesznek ezek minden,üzemanyagot,traktort,telefont élelmiszeráruház láncot:-)

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek