Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pancserlama.
pancserlama. 2011. 11. 07. 18:10
Előzmény: #49858  Törölt felhasználó
#49860
750 környékén indulunk és ahogy telik az idő és naponta párforintalt szépen felhúzzák 815 ig
Lehet hogy a a MFB kicsit feljebb is megy......
Szóval akár ez ügyesen is kivan találva.
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 18:06
Előzmény: #49834  andrasone
#49859
Eleve 815 alatt nincs értelme eladni, mert most 30 napig elméletileg adnak érte ennyit.
Ha visszalépnek, és közben még elszabadul az árfolyam, és nem szabadulunk meg töle jóárasítva, akkor lehet irtózatos cumi utána...
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 18:04
Előzmény: #49827  andrasone
#49858
Nem ez egyszerűbben ment. Egy érdekcsoport elkezdte előkészíteni a bulit, majd 500-600 körül jól bevásároltak, és elkezdtek susogni V-ééknek, hogy most kell megvenni, mert jó ár, meg juj felvásárolják a magyar gépgyártás fellegvárát!!!
totoro
totoro 2011. 11. 07. 18:01
Előzmény: #49853  Törölt felhasználó
#49857
Az aki nem akar a beváltással szarakodni. Idő és macera = pénz. Ha 815-öt ad érte a vevő, akkor valahová ez alá fog beállni az árfolyam, annyival amennyi bukót már megér az egyszerűbb kiszállás és ahol már van annyi profi, hogy valaki bevállalja a macerát a biztos haszonért. Szerintem ez valahol 1-2% al az ajánlati ár alatt lesz.
yossarian78
yossarian78 2011. 11. 07. 17:55
Előzmény: törölt hozzászólás
#49856
Én gondolkodom a reggeli vételen. Gondolom 810 körül nyitunk. Lefelé amúgy is korlátos a dolog, max0 körül kiszáll az ember.
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:53
Törölt hozzászólás
#49855
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:50
Előzmény: #49831  Törölt felhasználó
#49854
szerinted hány mp-ig lenne 600 alatt, hm?
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:49
Előzmény: #49827  andrasone
#49853
de ki adná 815 alatt, ha van esze, hm?
pancserlama.
pancserlama. 2011. 11. 07. 17:49
Előzmény: #49847  Törölt felhasználó
#49852
A cikk író szándékosan a sajáttőkét „elírja” miközben felmerül a telek miért nem került a könyvekbe !?
Mennyi is lenne a sajáttőke ha a telket nemcsak a mellékletekben szerepeltetik?!
Mi a Pintér szerepe a csúsztatásban ?!
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:48
Előzmény: #49826  zolaaa
#49851
Nem 25% volt, hanem 16%, erre vette rá a 11%-ot, így kellett ajánlatot tennie, amúgy nem, tehát tudatosan vette meg.
... vagy felvásárlás elleni védelemből vette meg, majd tényleg kötelező volt ajánlatot tennie.
Egy biztos, itt minden bizonytalan, az MMIS terminálosok holnap tarolni fognak, a többiek meg csak nézik a ping-pongot :(
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:46
Előzmény: #49823  var-jozsi
#49850
ezt mondtam reggel, hogy elő volt ez készítve rendesen, biztos voltak brókercégek, akik kölcsönpapírból nyomták le, majd jó helyen beszálltak...
-bubu-
-bubu- 2011. 11. 07. 17:45
Előzmény: #49844  pancserlama.
#49849
A nap kétségtelenül legfontosabb híre a Rába részvényeire tett 815 forintos állami vételi ajánlat. Több érv szól az állami felvásárlás forgatókönyve mellett és ellen is, de a bejelentés utáni nyilatkozatok alapján a tudatos állami szerepvállalás tűnik igazán valószínűnek. Szokjunk hozzá: ha minden a terv szerint halad, a Rába állami céggé válik, és kivezetik a tőzsdéről.


815 forintos nyilvános vételi ajánlatot tett a Rába részvényeire a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a részvény legutolsó záróára 621 forint volt, ehhez képest az ajánlati ár 31,2 százalékos prémiumot tartalmaz. A magyar állam tulajdoni hányada jelenleg 16,15 százalék, amelynek túlnyomó részét (15,47 százalék) a Nyugdíjreform és Államadósságcsökkentő Alap magánnyugdíjpénztáraktól származó részesedése adja, az ajánlattal az állami tulajdonos célja az összes részvény megszerzése.

A nyilvános vételi ajánlatból kiderül, hogy az állam célja az összes részvény megszerzése és a társaság kivezetése a tőzsdéről, amire meglátásunk szerint minden esélye megvan, így előbb-utóbb kénytelenek leszünk elbúcsúzni a Rábától a BÉT-en.

Miért tűnhet furcsának a Rába állami felvásárlása?
A Rába állami felvásárlása ellen szól, hogy a kormány gazdaságpolitikai feladatai között egyértelmű prioritást élvez az államháztartási hiány csökkentése, aminek látszólag ellentmond egy tőzsdei társaság felvásárlása. A kevesebb, mint 10 milliárd forint nem kicsi, de azért nem is túl nagy összeg, főként a MOL pakett 1,8 milliárd eurós megvásárlásához képest. Az összességében mintegy 9,2 milliárd forintot kitevő vételárat feltehetően a nyugdíjvagyonnal szemben számolhatja el a kormány.

A Rába számára nem ideális az üzleti környezet, az európai tehergépjármű-megrendelések csökkenhetnek 2012-ben, és az észak-amerikai piactól várt bővülés üteme is lényegesen mérséklődött a közelmúltbeli elemzői konszenzusokban, ami természetszerűleg beárnyékolja a Rába kilátásait is. Ezzel együtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint "üzletileg is indokolható" a Rába felvásárlása.

A vételi ajánlat esetleges technikai mivoltára utalt kezdetben, hogy éppen egybeesett az ÁKK mai nagy tranzakciójával, amelynek keretében befektetési jegyeket cserélt részvényekre. Ha az állam lebonyolítja az összes ilyen cserét, akkor bár nem valószínű, de elképzelhető, hogy egyébként is elérte volna az ajánlattételi kötelezettséget hozó 33 százalékos részesedést.

Miért akarja az állam a Rábát?
Az állami szándék komolyságára utalnak a bejelentést követő nyilatkozatok, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kormány „a hosszú távú stratégiai célok, gazdaságfejlesztési elképzelések mentén erősíteni kívánja az állami szerepvállalást a járműipari ágazatban is”.

A Rába többször hangsúlyozta, hogy a magyarországi közösségi közlekedés gépparkjának felújításában komoly szerepet tudna játszani a buszközlekedés terén, de ezen felül a cégnek vasúti járművek építésében is vannak tapasztalatai.

A Rába járműüzletágának egyik legnagyobb vevője a Magyar Honvédség volt, a honvédségi megrendelések ugyanakkor az elmúlt negyedévekben egyszerűen eltűntek a Rába gazdálkodásából. Állami szempontból világos, hogy jelentős megtakarítási lehetőségeket rejthet magában, ha az újabb megrendeléseket már egy „saját” céggel tudja teljesíttetni az állam.

Hende Csaba, honvédelmi miniszter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy „a honi hadiipar újjáépítésében kitörési pont lehet a buszgyártás, vagy olyan tehergépkocsi gyártása, amely képes eleget tenni a katonai követelményeknek is." A miniszter emellett még májusban a korábbiaknál nagyobb volumenű állami megrendeléseket jelzett előre a Rába 1,6 milliárd forintos technológiai központjának átadásakor.

A Rába az egyik legnagyobb magyar foglalkoztató, így a kormány munkahelyteremtésre és -megőrzésre fókuszáló politikájának fontos eleme lehet a vállalat fejlesztése, a munkaerőbázis szinten tartása, vagy akár növelése a Rába számára nem igazán ideális üzleti környezetben is.

A vállalat eszközei között szerepel egy jelentős méretű győri ingatlan is, ami szintén passzol a kormány „nemzeti eszközök elkótyavetyélése” ellen fellépő politikájába. A Rába általában véve is a hazai vállalati szektor egyik kiemelt szereplője, a lépés ilyen értelemben hasonlít a MOL-pakett szintén stratégiai jelentőséggel magyarázott megvásárlásával.

A tranzakció előkészítettségét tükrözi, hogy az MNV Zrt. már megállapodást kötött a 10 százalék feletti tulajdoni hányaddal bíró, „régi” nagy tulajdonossal, aminek keretében a DRB Hicom vállalta, hogy a 815 forintos ajánlati áron biztosan átadja az összes tulajdonában álló részvényt. A tranzakció meg is történt, a DRB ma bejelentette, hogy részesedése nullára csökkent a Rábában.

Összességében a menedzsment korábbi nyilatkozatai is arra utaltak, hogy szívesen fogadnának egy hosszú távon gondolkodó, stratégiai tulajdonost. Pintér István, vezérigazgató pedig a magánnyugdíjpénztári vagyon átruházása kapcsán úgy fogalmazott, hogy az állami tulajdonos megjelenését inkább lehetőségnek, mint fenyegetésnek tartja.

A legutolsó záróárhoz képest a 815 forintos ajánlati ár 31 százalék feletti prémiumot tartalmaz, de valójában ez a tőkepiaci törvényben előírt minimális vételi ár. Az elmúlt 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott átlagára 668, illetve 737 forint, míg az egy részvényre jutó saját tőke értéke (a legutolsó auditált, éves beszámoló szerint) 747 forint. Az MNV Zrt.-vel kapcsolt személynek számító MFB Invest ugyanakkor az elmúlt 180 napban 91 464 darab részvényt vásárolt, a legmagasabb vételi ár 815 forint volt, ez szabta meg a nyilvános vételi ajánlat árát is.

Hogyan tovább?
A mai bejelentések alapján az állami tulajdon már most 27 százalékos, így a többségi (50 százalék plusz egy) szavazati arányt nagyon valószínű, hogy eléri az állam. Egy közgyűlésen ezzel már valószínűleg meglesz a szavazatok 75 százalék plusz egy része is, mivel az állam lesz az egyetlen nagy tulajdonos, emellett nagyon szórt marad a tulajdonosi struktúra, a kisebb befektetők egy része pedig feltehetően nem vesz részt a közgyűlésen, így nem is szavaz.

A 75 százalék és egy szavazat birtokában már elérhető, hogy a társaságot kivezessék a tőzsdéről, ami feltehetően sok kisbefektetőt arra késztethet, hogy felajánlja a részvényeit, hiszen különben illikvid, tőzsdén kívüli papírokat kellene kezelnie. Ez afelé mutat, hogy az ajánlat lezárulta után az állami tulajdon lényegesen magasabb legyen, és meghaladhatja akár a 90 százalékot is. Ekkor az állam élni fog a törvény adta vételi jogával, és megindulhat a megmaradt kisbefektetők kiszorítása a társaságból.

Konklúzió: a mai hírek tükrében már csak idő kérdése, hogy a Rába elhagyja a BÉT parkettjét, és zártkörű, állami tulajdonú vállalatként folytassa működését, ami a magyar részvénypiac szempontjából szomorú, a vállalat menedzsmentje és dolgozói számára viszont akár kedvező hír is lehet.

KBC


Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:44
Előzmény: #49811  Törölt felhasználó
#49848
hát mi folyik itt gyöngyösön kérem szépen... Ð
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:36
Előzmény: #49812  tigus7313
#49847
r...jon meg, kis k..a... 1,2k-t? Akkor most csodálkozna ha valaki elmenne hozzá és jól sz..ba b..ná?
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:34
Előzmény: #49808  Törölt felhasználó
#49846
uh, wazze... és nyereséges lenne az eladásod amúgy?

amúgy holnap mi lesz vajon, nyitunk max.-on (869-en :)), majd leöntik 621-ig vagy 373-ig :), és ott kell venni? :)
Norbert75 2011. 11. 07. 17:28
Előzmény: #49839  Törölt felhasználó
#49845
Pontosan bárki beáll 815 felett,az viszi az sem érdekelne ha kínaiak vennék meg,csak nem 815 ön.
pancserlama.
pancserlama. 2011. 11. 07. 17:28
Előzmény: #49838  xmann
#49844
valószínű kimenet: az állam megszerez 55-75%-ot, és bennmarad a papír a tőzsdén. felmegy 800 környékére, majd piactól függően mozog tovább

2. lehetőség: nem kap az állam 50%-ot csak mondjuk 40-et, de érvényes az ajánlat. Ekkor törekedni fgo az 50%+1-re, ezért ez a legelőnyösebb a befektetőknek

3.lehetőség: nem kap 50%-ot, és eláll az ajánlattól, az ár 800 környékén marad egy ideig majd lecsorog

4. lehetőség: 90% fölé kerül és mindenkit kiszorít 815-ön.

Ha bent marad a likviditás annyira lecsökken hogy csak felfelé van út!
Most az állami szerep pozitív az árfolyamnak.

Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:28
Előzmény: #49839  Törölt felhasználó
#49843
Bét.hu:

RABA

2011. nov. 07. 17:11
Kereskedés folytatása
A(z) RABA értékpapír/termék kereskedése folytatódik.
Adatszolgáltató: Budapesti Értéktőzsde
Kelt: 2011. nov. 07.
Törölt felhasználó 2011. 11. 07. 17:27
Előzmény: #49839  Törölt felhasználó
#49842
Ja, a Pintér eddig is bizonyította, hogy milyen tökös. Biztos most odaperkál az ovinak.
madridista_
madridista_ 2011. 11. 07. 17:25
Előzmény: #49834  andrasone
#49841
Ez lesz a vége itt is.
link

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók