Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 08:06

Átvilágítják a Fedet  

Fennállása óta elõször kell szembenéznie az amerikai jegybank szerepét betöltõ Fednek azzal, hogy a tevékenységét átvilágítják.



Az egész auditálásnak azonban van egy különös jellemzõje: nem az amerikai kongresszus vagy annak egy bizottsága hajtja/hajtatja végre, hanem a Nemzetközi Valutalap (IMF).



A Feddel együtt részletes vizsgálatnak vetik alá az amerikai pénzügyi rendszer többi tartópillérét is: a tõzsdefelügyeletet, a nagy befektetési bankokat, az ingatlanhitelezés teljes rendszerét és a hedge-alapokat. Az eljárásnak vannak bõven bizonytalan jogi-hatásköri vonatkozásai, mert az IMF a statútuma szerint a nemzetközi pénzügyi rendszer felügyeletéért felelõs, és nem világos, milyen jogosítványok alapján vizsgálja a Fed tevékenységét.



Az interneten folyó diskurzusokban már évek óta firtatják, vajon ki gyakorol felügyeletet a magántulajdonban lévõ Fed felett, és miért nincs az intézménynél rendszeres auditálás, nyilvánosságra hozott következtetésekkel.



A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s

A vizsgálat elrendelését ismertetve a Der Spiegel azt állítja, az eljárás egyértelmûen az amerikai jegybank hatalmának csökkenését jelzi. Az a tény, hogy az intézmény elnökének is kell kérdésekre válaszolni, megaláztatással ér fel Ben Bernanke számára, fõleg annak fényében, hogy az elõd, Alan Greenspan "az amerikai pénzügyi elit fõpapjai között valóságos pápának" számított, akinek személye és ítélete megfellebbezhetetlen volt.



Bernanke szereplését visszatérõen felelõssé teszik a mostani inflációs hullámért és a dollár gyengüléséért, bár józanabb elemzésekben elismerik, a mostani zavarok gyökereit elõdjének monetáris politikájában kell keresni.



(Forrás:Világgazdaság)


Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 08:20
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#2
Érdekes dolgokra derülhet fény. Ha kiderülnek "sumákságok", vajon nyilvánosságra hozzák-e, vagy "házon belül" próbálják rendezni? Én az utóbbira szavazok.

Topik gazda

viatoris
4 3 2

aktív fórumozók


friss hírek További hírek