Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 05. 22. 11:47

Orbán: "sokaknak sok minden fog fájni" - leállíttatná az állami nagyberuházásokat a Fidesz-vezér  

Ugrás a cikkhez
Meglepő nyíltsággal beszélt aktuálpolitikai dolgokról és 2010 utáni terveiről Orbán Viktor Fidesz-elnök egy olyan, néhány héttel ezelőtti programon, amelyen arra számíthatott, hogy nem fog kiszivárogni szavaiból semmi. Az előadásról az Index közölt értesüléseket. A beszámoló szerint Orbán nagy magabiztosságot sugárzott a párt kormányra kerülésével kapcsolatban (akár előrehozott választásokon, vagy 2010-től). 2010-től két évig "nem hagyományos kormányzás" lesz. "Sokaknak sok minden fog fájni" - mondta az ellenzéki pártvezető, aki elárulta azt is, hogy a költségvetést megbillentő nagy állami beruházásokat le fogja állíttatni. A 4-es metró és az autópálya-építések kifizetéseinek befagyasztását konkrétan is említette.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=97225
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 05. 28. 13:41
#105
link Lassan véget ér a nóta.-:))
Törölt felhasználó 2008. 05. 28. 13:33
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
#104
Julcsi!

Van adatod arra, hogy a "maszekok" hány százaléka egyéni vállalkozó és hány százaléka alkalmazott, illetve van alkalmazottja, az összes munkavállaló arányában?

Szerintem csak abban van véleménykülönbságünk, hogy kit is értsünk maszek alatt (én a vállalkozókra gondoltam, akik nem feltétlenül egyéni vállalkozók...)

---

Egy kis adatsor a foglalkoztatosságról, ha nem is kapcsolódik ide szervesen...:
link
Törölt felhasználó 2008. 05. 27. 00:07
Előzmény: #102  Törölt felhasználó
#103
orbánék nagy húzása volt,a belsö fogyasztásra építették a növekedés egy résszét.
Ettöl erösödött a gazdaság a középréteg hiszen a vállalkozások 80%-a a szolgáltatásban vagy ehhez köthetöen keresiik a pénzüket,több adótt fizetnek. Ne feledjük mindenki fizet adót a drogdíler a strici az adócssaló..hiszen ott az áfa vesznek autót benzint használnak sztrádát...
Ha növeksszik a jövedelem az emberek kozmetiikushoz,fodrászhoz,szoliba mennek, jaavíttatják az autóiikat éttermekbe moziikba járnak...
A magyar piacra csont nélkül bengedik a kínaii árut és az eu-ból a támogatott termékeket.Ez sikeresen lezúzta a magyar könnyű és müszeripart, a (nehéziipart meg eladtták önmaguknak vagy a csókosoknak.)
Nem vélelen, ez volt a cél Magyarorsszág ne mint termelö hanem az eus termékek vagy az ezért kapott fejlödö országbelii áruk felvevöpiaca legyen, ezért hozzák egy szintre az új eu-s orsszágokat.
Ráadásul olcsó munkaerö is elértek ezzel akik 30%thm-l vsszik a feni gagyikat.
Ha elmész a kedvesseddel vásárolni valamelyik divatos boltba a ruhák török kínai vietnámi indiai fülöpszigeteki..termékek.
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 20:39
Előzmény: #100  Törölt felhasználó
#102
csendes
Multik? Nem, mert náluk már most is átlag feletti bérek vannak (szvsz).
Költségvetés? A költségvetés nem fizetne, hanem többletjövedelemhez jutna.
Vállalkozók? Naná, amíg a suszterhoz hasonlóan le nem húznák a rolót.
A Medgyessy féle minimálbér adómentesség sok vállalkozást mentett meg, míg a 2000-2002 kettő közötti minimálbér emelésnek (+az erős Ft-nak) a hatásait mutatja az eltűnő könnyűipar, s még néhány ágazat.
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 20:31
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
#101
fide_L
Tévesen feltételezed, hogy a minimálbér adómentessé tétele az u.n. maszekoknak kedvez. Egyéni vállalkozó, tagi jogviszonyban biztosított személy nem vehet igénybe adójóváírást. Az összes jövedelmük -az első Ft is- Szja köteles.
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 18:46
#100
Tetszenek a repkedő ezermilliárdok!
Csak egy kérdés ez ügyben: ki fogja kifizetni ezt az átlagjövedelem emelést?
Multik?
Költségveté?
Vállalkozók?
A suszter már biztos nem, neki az átkos kiverte a faszöget a szájából...
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 16:28
Előzmény: #98  Törölt felhasználó
#99
Az pedig több, mint ezermilliárd többletadó lenne (csak az SZJA-n keresztül...), ha a (átlag)jövedelem a jelenlegi másfélszeresére nőne...
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 16:16
#98
Ezermilliárd forintos takarékossági programot készít az MDF; a párt szakértői tételesen átvizsgálták a jelenlegi költségvetést és feltérképezték a felesleges kiadásokat - közölte Dávid Ibolya.

A politikus közleménye szerint az MDF-ben elkészült a program első tervezete, amely szerint ezermilliárd forintos mozgástér van a jelenlegi költségvetésben. A programot a szakértők véglegesítik, majd a párt hamarosan nyilvánosságra hozza azt, és - a Nemzeti Adószabadság Programjukhoz hasonlóan - társadalmi vitára bocsátja.

Dávid Ibolya felhívja a figyelmet, hogy a sajtóban megjelent és nem cáfolt információk szerint a Fidesz elnöke - ha kormányra kerülne - mai reálértékükön befagyasztaná a nyugdíjakat. Az MDF szerint ez a lépés súlyos társadalmi igazságtalanságot teremtene, hiszen a nyugdíjasok nem tehetők felelőssé az MSZP-SZDSZ-kormányok kudarcáért.

Az MDF tud jobbat Orbán Viktor ötleténél és az is világos, hogy a jelenlegi kormány teljesen alkalmatlan az ország gondjainak megoldására - közölte a politikus.

"Programokra és közmegegyezésre van szükség, hogy kivezessük Magyarországot a szakadékból" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

link
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 15:28
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
#97
Szia AKS !

Tényleg nem olvastam el alaposabban, bocs. Fölhúztam magam kicsit a "lúzer "-en, ezért írtam választ. Tulajdonképpen megint ennél ragadok le. Nem volt szó arról, hogy Amerikát összességében primitívnek tartanám. De ez a "lúzer" kifejezés nekem túlságosan is sztereotípiának tűnik, valamiféle forgatókönyv író egységcsomag részének, aminek a származási helye egyértelműen Amerika. Amik még mellette vannak: "megtudodcsinálni!!!" "azért vagyok k...va, mert gyereket nevelek és egyetemre kell a pénz" "mentsükmegavilágot!!!" "soppingolni megyek".
Az a fajta "szubkultúra", aminek a gondolattalansága, és ahogy ezt az egekbe próbálja emelni, egyszerűen bosszantó, ezen túlmenően hazug is.
Én nem merítek ebből a világból.
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 12:26
Előzmény: #81  Phylaxa
#96
Nem érdekes, hogy az a párt amelyik 1988-ban bevezette az adórendszer, hogy a ("rafinált" lakossági elvonásokon túl) megadóztassa a maszekokat, 12 évvel később, a minimálbér adómentessé tételével pont (ill. legjelentősebb mértékeben) azoknak kedvezett, akiket egykor leginkább megsarcolt...

(E hsz-nek nem az a célja volt, hogy minősítse az 1988-as adóreformot, ami indokolt (szja) és kényszerű (áfa) volt!)
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 12:20
Előzmény: #79  Törölt felhasználó
#95
Ha már így kezdesz valamit, akkor jó lenne, ha arra hivatkozna a hsz-od, hogy lehessen látni, mire is érted, hogy nem válaszoltam a kérdésedre, illetve, hogy belekötöttem abba...

Ha rossz volt a kérdés, akkor lehet, hogy belekötöttem abba, de így most nem tudok erre érdemben reagálni, hiszen nem tudom mire gondolsz...

Az viszon meglep, hogy egyetlen álltásomra sem reagáltál...!

---

Minimálbér,
az 53K a 19,5K-nak 2,7-szerese nominális értéken, de ami fontosabb, hogy a 2004-ben életbe lépő 53K-s minimálbér (hogy miért pont a 2004-es állapotra hivatkozol...?) 36%-kal több, mint az 1989-es minimálbér reálértéke!!!
(Egyébként a 2008-as 69K-s minimálbér az 1989-es minimálbér 146%-a reálértéken - 2002-ben 142,5%-a volt...)

1. Szóval, 1998-ban az MSZP-SZDSZ-es kormány által meghatározott 19.500-as minimálbér reálértéken 77%-a volt az 1989-esnek, így inkább az 1999-2002-es időszak volt a korrekció, hogy a minimálbér is elérje az átlagjövedelem szerinti mértéket, reálértéken...

(A 2003-as változatlanul hagyás leginkább a minimálbér adómentessé tételéből fakadó nettó jövedelemnövekedés ellentételezése...)

Korrekció ide, korrekció oda, 2008-ban magasabb a minimálbér reálértéke, mint 2002-ben volt, ráadásul nettóban még jobb a helyzete a minimálbéreseknek, hiszen adómentessé vált a minimálbér...

2. Minimálbér az unió országainak többségében van. Ráadásul egy (adó)csalásra szocializált társadalomban fontos(abb) szerepe van egy minimálbérnek, mint pl. Luxemburgban van...!

Ugyanakkor igaz az, hogy egy adómentes minimálbér értelmetlen dolog, hiszen a minimálbérnek pont az lenne a szerepe Magyarországon, hogy az "önfoglalkoztatók", illetve a szürkegazdaságban alkalmazottak is fisessenek közterheket. De jelen formájában, azaz úgy, hogy az előírt legkevesebb bér után nem kell adót fizetni, sok értelme nincs a minimálbérnek, különösen megnézed, hogy az 5 főnél nagyobb létszámú vállalkozások átlagbére ennél magasabb, míg leginkább az 5 fő alatti vállalkozások esetében jellemző a 60e Ft környéki jövedelemszint...

3. A gyermekek utáni adókedvezmény helyett járó többlet segélyt az MSZP-SZDSZ vezette be, 2002-ben, míg pont a Fidesz gyakorlata volt a gyermekesek adókedvezmény formányjában való "támogatása"...
(Emellett azonban fontos a segélyezés is, hogy a bűnözést vissza lehessen szorítani, azaz hazugság legyen az, ha azt mondja valaki, hogy azért lopott, mert más módja nem volt a megélhtésre..., ugyanakkor rossz az a gyakorlat, hogy a segély ellenében nem vár el semmit az állam a segélyezettől... (ugye éppen ezért nevezték a családi pótlékot iskolalátogatási támogatásnak, csak éppen ezt is (de miért is???) eltörölte az MSZP-SZDSZ...
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 12:08
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
#94
fretek,

Én pedig arra lennék kíváncsi, hogy ezeket a LÚZER és BALEK feliratos pólókat hányan hordanák, ha ingyen lenne...? :)

Más tekintetben is elgondolkodtató volna a SZOCIÁLIS SEGÉLYEN ÉLŐ VAGYOK megkülönböztetés, ha valaki nem a munkájából, hanem állami segélyből "szeretne" ingyenélő lenni.

Ez a megkülönböztető jelzés persze csupán azokra vonatkozna, akiken amúgy nem látszik, hiszen sok - önhibáján kívül - valóban rászoruló hendikeppes nem is tudja titkolni elesettségét, a rászorultsága mibenlétét...
Törölt felhasználó 2008. 05. 26. 10:36
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
#93
tervezek nyitni egy butikot, ahol lúzer vagy balek feliratú pólókat árulok majd sok pénzért. remélem lesz kereslet
Phylaxa 2008. 05. 26. 10:29
Előzmény: #90  Törölt felhasználó
#92
Ha dolgozni akarsz akkor dolgozz, persze, ha van lehetőséged rá. A szociális ellátás ideiglenes állapot kell, hogy legyen és nem állandósult állapot. Ezért kell azoknak, akik ebben a rendszerben vannak képezni vagy átképezni magukat. Olyan munkakörre amiben van lehetőség. Ha ezt nem teszi meg, hanem csak arra vár, hogy egyszer majd talán .....akkor még a környezete is lepusztul, hisz minden pénz szociális segélyekre megy és nem marad semmi a fejlesztésre. Ennyi.
Törölt felhasználó 2008. 05. 25. 21:59
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
#91
Hello!

Mindössze annak adtam hangot (többek közt), hogy mi még mindig nem tartunk ott, hogy az emberek elszakadjanak a gondoskodó állam mítoszától, holott már rég túl kellett volna jutni ezen. Meg persze pl. annak is, hogy állambá ezzel visszaél, és életképtelen embereket hagy a saját politikai érdekében (szavazó birka-tartás) "működni", azaz kifejteni negatív ténykedését, mint pl. megfelelő helyre x-elni a hülye politikusok mellett.
(vnnak értelmes és jóakaró politikusok is, kérdés, meddig bírják, ja és eleve nagyon kevesen vannak)

"Szerintem a minibálbér az az összeg, amihez mindig és mindenki viszonyíthatja a saját pénzét. Ilyen értelemben egy nagyon fontos "etalon"."

ez egy nagy szamárság. ad1 mindenkinek másak az igényei, ad2 nincs értelme azt nézni, hogy "bezzeg a Jóskának a min. bér 5xöse a fizuja, nekem meg csak 4xese, stb." Azt min. bér nélkül is össze lehet hasonlítani, felesleges az 1 Ft-nál jobb szorzót megalkotni. ad3 az infla már sokkal érdekesebb, mert engem meg másokat is a pénze vásárlóereje érdekli, de z meg ad1 miatt változó, max. átlagokról lehet beszélni.

"A bér meg ha tetszik, ha nem, egyszerű üzlet. Ha egy munkát el tudnak végeztetni olcsón, akkor megteszik, ha nem, emelni kénytelenek."

ezt mondtam én is, csak nem értetted meg valszeg. kereslet és kínálat, finito.

"Ez a "lúzer " duma nagyon "amerika" nekem. Szal: értelme semmi, demagógnak az, primitívnek primitív , nesze semmi fogd meg jól dolog."

tehát mert szerinted "amerika", azért már nincs értelme, primitív, stb. ...brilliáns logika... :) szóval te lennél az etalon :)
amúgy a fentiekben kifejtettem kicsit bővebben a témát, ha ebből sem érted, akkor reménytelen a szitu. tényleg nem akarlak megbántani, de vagy nem akartad megérteni, vagy nem tudtad. ezt magadnak kell eldönteni, én nem tudom, melyik...
ha jól láttam, később helyettem is elég jól körbejárták e témát, így csak annyit jegyeznék meg, mivel eleve ez lenne a legfontosabb: minden ember ért valamihez, jó valamire, jó valamiben, ill. a tanult, intelligens stb. ember sem ér többet sok esetben egy buta és korlátolt egyszerű embernél (nem konkrét emberre gondolok, senkit nem minősítek, mivel nem ismerem.)
az komoly előny persze, ha vki átlát "sok szitán", és komoly hátrány, ha egy szitán sem lát át... de attól még nem ér többet egyik sem önmagában szerintem.
vannak persze olyan "elemek" ebben a társadalomban, akik nem "jófej egyszerűek", hanem szemétládák, és úgy primitívek. no persze a szofisztikált, rafkós szemétládák a legrosszabbak, azokat legszívesebben összeereszteném egymással, aztán ott verjék át, akit tudnak. sajnos az állam hagyja átverni az ilyenek által a szerencsétlen sorsúakat (is), mivel eleve a politikusok a legrafkósabb anyaszomorítók többnyire...
sajnos az a helyzet, hogy egyetlen rohadt alma is képes megrohasztani egy kupac nagy részét. meg az is, hogy a jót nem nagyon adják tovább az emberek, csak a rosszat. mivel igyekeztem csupa ultrativiális dolgot leírni, sztem maradjunk annyiban, hogy szimplán el van cseszve ez az ország, és akár te, akár én kapná meg az esélyt a rendbehozására, ennél csak jobb lehetne. sztem minden téren komoly hátrányban vagyunk a világgal szemben, pedig pár tekintetben akár éllovasok is lehetnénk. a példáid amúgy nagyon rosszak, mármint részemről nagyon is nem lúzerek a konkrét személyek...
btw ha nem lenne ennyi lúzer az országban, már nem itt tartanánk. ha eléggé szétnéz az ember, megtalálja őket, csak néha sokáig kell kutakodni... a közvetlen ismerőseim közt én sem ismerek ilyeneket. de ettől még nem feltételezem, hogy pl. a baráti köröm reprezentatív minta lenne... Q.E.D. :)
Törölt felhasználó 2008. 05. 25. 21:00
#90
idézem:...."A szociálon élőknek pedig tanulniuk kell. EZ van. Ha ez nem tetszik, akkor pedig dolgozniuk"...
na most kedves hozzászóló a tanultaknak nem kell dolgozniuk???, mert most itt azt írtad, hogy vagy tanul vagy dolgozik...na viccelj már velem, mert én csak közepesen tanultam, igaz azt is sokallom, de ettől még én döntöm el, hogy dolgozom vagy nem...most 22 éve dolgozom éppen, és jól élek csupán melósként is...,de te miről beszélsz?? egy festő ,lakatos ausztriában magyarként fél millát keres havonta nettóban...és nem is tanult...
gondolkodj, te ostoba.,vagy menj szoci segélyre inkább, de ne tanulj azt javaslom, mert bele fogsz hülyülni
Törölt felhasználó 2008. 05. 25. 16:53
Előzmény: #88  akpo
#89
az adóalap a lényeg nem a mérék nálunk nem sok a 16% de alig csökkentheted, austriában kétszer magasabb de leírhatsz minden ezér még is alacsonyabb az adó.
akpo 2008. 05. 25. 16:43
Előzmény: #83  Törölt felhasználó
#88
Laca! Japanban 49%os a tarsasagi ado.
Törölt felhasználó 2008. 05. 25. 12:14
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
#87
lúzer az akit átvernek, nem egyszer többször és ebböl nem tanul, aki elhiszi mert lassan mondják,hogy megérsék "nem lesz gááázáááremelééés"
Lúzer az akinek mások osztják le a lapokat és ö ez feltétel nélkül elfogadja.
A társadalomban vannak feladatok és igények a te döntésd legyen az ebböl mit vállalsz de amit elvállaltál csináld rendesen és teljesedj kii benne, legyen az öszvérhajcsár, polikus,tudós,szemetes..
Ha mást mondasz mint amit gondolsz és teszeel akkor sz@r ember vagy, lásd politikus.
A politikusok közfeladatot vállalnak de eszük ágában sincs ezt tenni, magán- gazdasági ás vallási csoportok, érdekeit képviselik, erre használják az ország forrásait eszközeit a közpénzt rablásra szakosodtak, a közjavakat magánjavakká konvrtálják.
Országrontás ami itt zajlik, az a lúzer aki ezt nem látja.
Törölt felhasználó 2008. 05. 25. 00:13
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
#86
Egyáltalán ki a "lúzer" ? Mondjuk A. Einstein lúzer volt a szabadalmi hivatal aktáit bogarászva miközben a relativitás elméletén dolgozott ? Vagy az öszvérhajcsár, aki a Palomar Hegyi Obszervatóriumhoz hordta fel a cuccokat írástudatlanul, és végül világhírű asztrofizikus lett ? Esetleg az a szalagmunkás, akit FIDESZ-es ismerősöm egyszerűen csak "biorobot" néven emleget és a gyerekei jövőjét készíti elő éppen, egy életen át vállalva primitív tahók által kikényszerítet életmódját ??? Ki a Winner ? Mondjuk Szilárd leó, aki sikeresen elpusztított 200000 japánt, mert sikeres lett egy gondolata? Amerika, ahol a legjobb egyetemeken végzett pénzügyi zsenik egy év alatt megcsinálták a világ egyik legnagyobb pénzügyi válságát igazuk teljes tudatában ?
Törölt felhasználó 2008. 05. 24. 23:49
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
#85
Bocs, AKS ezt a hozzászólásodra írtam volna, csak kimartadt az elejéből.
Törölt felhasználó 2008. 05. 24. 23:41
Előzmény: #79  Törölt felhasználó
#84
Szerintem a minibálbér az az összeg, amihez mindig és mindenki viszonyíthatja a saját pénzét. Ilyen értelemben egy nagyon fontos "etalon". A bér meg ha tetszik, ha nem, egyszerű üzlet. Ha egy munkát el tudnak végeztetni olcsón, akkor megteszik, ha nem, emelni kénytelenek. Ez a "lúzer " duma nagyon "amerika" nekem. Szal: értelme semmi, demagógnak az, primitívnek primitív , nesze semmi fogd meg jól dolog.
Fejtsd ki, amit mondani akarsz légyszi, mert nekem ez kicsit túl tömör.
Törölt felhasználó 2008. 05. 24. 23:26
Előzmény: #82  Törölt felhasználó
#83
Bruttósitás eltörlése!!!
Csak ÁFA rendszerre való átállás, (pl.: japán)
Ez mindent megoldana.
Törölt felhasználó 2008. 05. 24. 23:24
Előzmény: #81  Phylaxa
#82
Szerintem naivitás azt hinni, hogy ezt nem látják az éppen kormányzó pártok. Ha viszont látják, mi az az erő, ami nem engedi meghozni a szükséges lépéseket ?
Phylaxa 2008. 05. 24. 15:24
Előzmény: #79  Törölt felhasználó
#81
László Csaba elismerte, hogy hiba volt a minimál bért adómentessé tenni. Szerintem is hiba volt. Addíg nem lehet adóreform amíg ezek a jövedelmek nem adóznak. Az adóreform pedig az állam-munkaadó-munkavállaló hármas játéka. Ha mind a 3 jól jár akkor meg kell valósítani. A szociálon élőknek pedig tanulniuk kell. EZ van. Ha ez nem tetszik, akkor pedig dolgozniuk. Mindenhol van olyan munka amit persze senki sem akar megcsinálni. Az önkormányzatok mégis fejlődnének ez által és nem feleslegesen szórják ki a pénzt a semmibe és jelentenek közben csődöt.

Topik gazda

fide_L
5 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek