Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 03. 05. 01:00

PANNERGY  

Közkívánatra.....
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
xmann 2015. 05. 24. 13:32
Előzmény: #108959  stock33
#108960
stocky,

Visszaolvastam az ámokfutásodat. Nehéz elképzelni hogy milyen lelkiállapotban van egy ilyen ember, mint te. Mindenképpen a legnagyobb jóindulattal javasolnék pszichológust vagy pszichiátert, fontos lehet hogy megelőzzük a katasztrófát. A 20 éves tőkepiaci gyakorlathoz gratuálok, minimum annyit meg lehet állapítani belőle, hogy nincs semmilyen összefüggés a jómodor és a tőzsdei tapasztalás között. Köszi a hozzászólásaidat!

Mindenki más,

A CF problémájához visszatérve, bár ezt a kartárs nyilván nem fogja megérteni de nem is neki írom. Simán lehet olyan, hogy egy cég adózott eredménye mondjuk nullás vagy mínuszos, de csak amiatt amire lejjebb példát is hoztam fel, ám mégis folyamatosan nettó készpénztermelő - akit érdekel pár hsz-el lejjebb ott vannak a számok is. Jellemzően pont ilyenek az olyan projektek amiket a pannergy hajt végre, amikor az első időszakban van egy nagy beruházásigény, amelyet aztán hosszú időn át fog a cég amortizálni, így számvitelileg az eredménye jóval kisebb lesz, mint a készpénztermelő képessége- az is gyakran előfordul hogy adózott eredménye nulla, mínusz körül ugrál miközben ontja magából a készpénzt.

Aki ennél a cégnél az adózott eremény sort fogja nézni az teljesen tévúton fog járni, itt ahogyan tigus is írta korábban a PE által bemutatott bruttó cash flow és az EBITDA a lényeges.

stock33
stock33 2015. 05. 24. 11:51
Előzmény: törölt hozzászólás
#108959
miért mennék oda? annyira vagyok abban is érdekelt, mint ebben :)
pannergy-ről, enefi-ről, btel-ről, fotex-ről, hunminig-ről, nutex-ről, otp-ről, stb. van elképzelésem (még ha nem is ugyanaz), mindet érdekesnek tartom/tartottam, "figyelem", néha elvitatkozgatva a részvényesekkel, főleg ha valaki brutális hülyeséggel kezd el vetíteni.
és nem hiszem, hogy az enefi tulajdonosok magasabban képzettek lennének, mint a pannergy tulajdonosok... ott is néha helyre kell tenni a betévedő mindentudót, aki pl. már hallott a névérték fogalmáról és hirtelen jó ötletnek találta azt felhozni egy ahhoz nem illő összefüggésben :)
de ha megnyugtat ez megy a btel-nél, hunmining-nál stb. is.
de mindnek megvan a maga "bája", ami miatt érdemes figyelni, még ha a tulajdonosaik néha hajmeresztő tudatlanságról is tesznek tanúbizonyságot...
Törölt felhasználó 2015. 05. 24. 11:24
Törölt hozzászólás
#108958
Törölt felhasználó 2015. 05. 24. 11:19
Törölt hozzászólás
#108957
besz 2015. 05. 24. 11:13
Előzmény: #108955  stock33
#108956
csak azért példáztam a fotival, mert vészesen hasonló lehet a helyzet.

ilyen projekteknél nagyon nagy valószinüsége van a részvény higításnak.

várszegi mondotta: egy cég számára a legolcsobb tőke a részvénytőke.

utánna már a spekulánsoké a pálya.
na azért őket is a vezér hozza mindig.

itt ezért tartotom jó poziciónak a chasline és a panny kapcsolatát.
stock33
stock33 2015. 05. 24. 10:48
Előzmény: #108950  besz
#108955
fizetett ő osztalékot, de csak az osztalékelsőbbségi részvényekre, azaz saját magának.
és ezzel be is mutatta, hogy hogyan képzeli el ő a fotex tulajdonosok jogait. a részvényesek X %-a bohóckodjon a tőzsdén a "papírfecnikkel", magasról le vannak tojva, a cégcsoport által termelt pénzt meg ő egyedül zsebre teszi. miért osztaná azt meg a többi tulajdonossal? kik ők, hogy ilyet várjanak, követeljenek?
ez szép lassan a fotex kisrészvényeseinek is leesett, leesett nekik az, hogy értéktelen "papírfecnikkel" kereskednek, olyanért adnak pénzt, ami mögött várszegi hozzáállása miatt nincs valós érték. és és ezt szép lassan el is kezdték beárazni, hiába volt 1000 Ft fölött az egy részvényre eső saját tőke, a tőzsdén ezt a fiktív tőkét 100 Ft körül is meg lehetett venni. ez akkor egész pontosan az érte kifizetett összeggel volt több a valós értékénél (merthogy az zéró volt).
miért vették a részvényt? mert
- tudatlanok voltak, kellenek az xmann-ek is a tőzsdére, hogy mások pénzt keressenek
- mert lottóztak, és abban bíztak, hogy egyszer majd megkönyörül várszegi is, mégis csak titkon egy jó ember, csak nem sikerült 10+ év alatt ezt bebizonyítania.
most akár azt is mondhatnánk, hogy ez utóbbiak "győztek", és jól járhatnak a 100Ft körül megvett (papíron 1000-1500 Ft-ot érő) részvényeikkel, de én egyelőre azt mondom, hogy hiszem ha látom. várszeginek nem sok érdeke van abban, hogy pénzt adjon a kisrészvényeseknek. eddig is jól elvolt így, miért változtatna. az osztalékelsőbbségi részvényeivel annyira facsarhatja ki a céget, amennyire jól esik neki. ebben max az hozhatna változást, ha valamiért szétrobbanna a fotex birodalom. kérdés, hogy ebben az esetben a kisrészvényesek hogyan járnának. szerintem a szétrobbanásig várszegi kisemmizné a céget, azaz a kisrészvényesek 0 tőkével szembesülnének.
besz 2015. 05. 24. 10:37
Előzmény: #108949  tigus7313
#108954


"cash flow arra kell, hogy lássam, mindig megvan a PÉNZÜGYI fedezete"
ahogy stock33 is írta.

akkor érthető

a bibi így keresendő, kár erre mást rámagyarázni, akárki részéről is.
tigus7313 2015. 05. 24. 10:37
Előzmény: #108813  Törölt felhasználó
#108953
Flozalhoz képest azért konzervatívabb adatokat becsülök Győrrel kapcsolatosan (felfutás után 1,5 mrd Ebitda).
Az Audi (látva a zöldebbé válási törekvését + az olcsóbb energiaforrást) annyi energiát fog használni, amennyit csak bír. Győr esetében is van mozgástér (és nincs még egy Mifű!), bár szerintem nem akkora, mint Miskolc esetében, ugyanis a saját erőművet nem lehet leállítani, így termelnie kell valamekkora szinten.
Az EBITDA hányadnak (a menedzsmentet számon kérhetően) javulnia kell, mert itt valószínűsíthetően megvalósulhat a klasszikus geotermikus projekt (bruttó CF hányad 70-75%), zavaró körülmények nélkül.
A projekt befejezését követően a közvetett költség szintet, illetve annak változását pedig árgus szemmel kellene néznie a tulajdonosoknak.

A leányok EBITDÁ-ját (xmann-nek válaszolva) 100%-ban tartalmazza az IFRS beszámoló, a külső tulajdonosok részesedését a nettó eredmény soron korrigálják csak. (az EBITDA várakozásokat tehát célszerű ezzel csökkenteni (Miskolc 16%, Győr 7%).

Amivel viszont még Flozal sem számolt, egyelőre én sem, az a győri másodhő piac, ami sokkal nagyobb potenciált rejt magában, mint Miskolc. A teljes győri ipari park potenciális felhasználó (információ szerint az üres telket vásárlóknak már fel is ajánlják a geotermikus energia használati lehetőségét)
Ennek kihasználása esetén 300-400 millióval nőhet az eredmény (kalkulálni ezzel persze akkor érdemes, ha lesznek hírek a bekötésekről)

Az Audi üzlettel (és a hozzá társuló másodhő piaccal) a társaság léptéket vált, piaci diverzifikáltsága egyértelműen javul, a kormányzat önkényes lépéseinek kitettsége, eredmény befolyásoló mértéke pedig csökken.
stock33
stock33 2015. 05. 24. 10:33
Előzmény: #108949  tigus7313
#108952
"Erre reagált a fórumtárs, vagyis kimondottan PE kapcsán, a PE-re vonatkozó adatok alapján"

benyögött egy olyat, amitől bármelyik, számvitelhez akár csak kicsit is konyító user haja égnek áll, nevezetesen "cash-flow-t termel, tehát nyereséges".

a te dolgod (ha már téged tekintenek itt "etalonnak") ilyenkor az lenne, hogy kijavítsd a hülyeségét. nem lovat adni alá, próbálni megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. mert a "cash-flow-t termel, tehát nyereséges" kifejezés számvitelileg nálad rendben van??? ha igen, akkor te egy nulla vagy ezen a területen. ha viszont látod, hogy xmann úgy dobálózik a számviteli fogalmakkal, hogy messziről látszik fogalma sincs a mögöttük rejlő tartalomról, akkor javítsd ki, mert ha nem teszed, akkor ilyen hülyeségek alapján ítél meg egy céget... és teszik ezt majd azok is, akik hasonlóan alulképzettek, mint xmann, és olvassák a hozzászólását, és nem látják azt, hogy utána közli valaki azt, hogy hülyeséget írt.

a "cash-flow-t termel, tehát nyereséges" következtetés cégtől független hülyeség. a pozitív cash flow-nak nem következménye az, hogy nyereséges a cég. én ezt leírtam, és elszabadult a pokol, hirtelen kiderült, hogy mennyire zéró a pannergy tulajdonosok számviteli alapismerete. kicsit megdöbbentő azt látni, hogy ilyen ismeretekkel akarnak ezek "megalapozott" döntéseket hozni.

ha te azt vallod magadról, hogy értesz hozzá, akkor fejleszd a tudásukat, és írd le nekik, ha hülyeséget hordanak össze. ne csak röhögj, amikor olvasod őket. én máris többet tettem a tudásuk fejlesztéséért, mint te.

próbáld meg gyakorlatiasan bemutatni nekik, ne a tankönyvet olvasd fel. ha másra nem vagy alkalmas, akkor meg fogd be a csőrikédet.

az, hogy én 20 éve csinálom, abban a lényeg a CSINÁLOM-on van. nem olvasgatok róla, nem hallottam már, stb.

a hozzászólások minőségéről meg annyit, hogy "cash-flow-t termel, tehát nyereséges" következtetést azzal magyarázni, hogy "na de a pannergyről van szó" :) beálltál te is az xmann szinvonalba... gratulálok... és ha a következő időszakban pozitív cash flow mellett veszteséges lesz, akkor meg lehet váltani arra, hogy "cash-flow-t termel, tehát veszteséges"???????????????

:)

"Normális ellenérv helyett, kiragadtál egy mondatot"

hahaha
amikor azt látod, hogy a "vitapartnerednek" kb. fogalma sincs arról a témáról, amiről "vitatkozni" kellene, akkor ne kezd vitába, egyszerűen alázd le gyorsan. én megtettem. minek olyannal vitázni, aki az első mondataival elárulja azt, hogy analfabéta? te leállnál egy olyannal számvitelről vitázni, aki a legalapabb fogalmakkal sincs tisztában? én nem, és itt se tettem. szimplán közöltem vele, hogy az nem az ő napja volt...
besz 2015. 05. 24. 10:31
Előzmény: #108949  tigus7313
#108951
elvi hibák vannak a dologban, de nagyon.

különböző nevezőjű számokat akartok összeadni ami nem megy.

itt a közös nevező az, hogy mind a két dolog egy cég életében van, ennyi a kapcsolat köztük.
besz 2015. 05. 24. 10:18
Előzmény: #108918  stock33
#108950
off

visszanyúlva kicsit a fotex gondolatvilágában, amiért a pannyban is itt van mindenki:
Várszegi a 2000 években: "nem fizetük osztalékot, hisz a kisbefektetők jelentős árfolyam nyereségre tudnak szert tenni."
ez mára kicsit megfordult, nincs árfolyam mozgás.
tigus7313 2015. 05. 24. 10:00
Előzmény: #108946  stock33
#108949
Kedves stock33,

Emlékeztetnélek a kezdetekre, azaz te jöttél ide, beleböfögted a fórumba:
„a pannergy marad nonprofit vállalkozás, képtelen nyereségtermelésre „

Erre reagált a fórumtárs, vagyis kimondottan PE kapcsán, a PE-re vonatkozó adatok alapján. (mint ahogy írta egy kolléga is, aki egy kicsit is ismeri a céget, értette)
Ezeket az adatokat feltételeztem nem ismerted annyira, nem néztél utána a cégnek, így vettem a bátorságot, és felhívtam a figyelmed a PE tekintetében fennálló értékcsökkenés körüli anomáliára (ami egyben magyarázatot is adott asz általad olyan vehemensen kifogásolt problémára), amit vagy nem akartál, vagy nem tudtál megérteni.

Így ezek után olyan vitastílust kezdtél képviselni, amit mélységesen elítélek, bár kétségtelenül hatékony:
Normális ellenérv helyett, kiragadtál egy mondatot, azon kezdtél el rugózni, majd kiragadtad azt a szövegkörnyezetéből, és elkezdted úgy beállítani, mintha általánosságban hangzott volna el (aminek már semmi köze nem volt az eredeti vitaalaphoz, ezért nem is szóltam hozzá)
Hogy klasszikust idézzek (ha nem a PE-ről beszéltél):
„AKKOR MI A LÓSZ.RÉRT JÁRATTAD A POFÁDAT FELESLEGESEN??????”

Az, hogy 20 éve csinálod az max. farokméregetés (ezek szerint a Domus, Globus, Primagáz kibocsátásnál még nem voltál ott, én meg igen).
De nem is az évek számítanak, hanem a hozzászólások minősége.
Ebben a tekintetben meg úgy viselkedtél (fröcsögtél), mint egy eszevesztett őrült (pedig valószínűsíthetően nem vagy az, olvastam már tőled értelmes hozzászólásokat).
Pedig a legfontosabb és leghasználhatóbb hozzászólások pont azok, amelyek ÉRVEKKEL alátámasztva egy részvény, egy vállalat kockázatát, illetve gyengeségeit világítják meg.
Sokkal jobb lenne, ha (oltogatás helyett) erre használnád a 20 év alatt összegyűjtött tapasztalatodat.

ELNÉZÉST kérek a fórumtársaktól a CF-fel kapcsolatos ámokfutás miatt, de annyiban azt gondolom hasznos volt, hogy legalább ráirányította a cash-flow kimutatás fontosságára a figyelmet.
Aki jól meg akar ismerni egy céget, vagy tisztában akar lenni a negyedéves teljesítménnyel, elengedhetetlen, hogy tanulmányozza a cash-flow kimutatást, és a benne rejlő információkat.
Az E-star és a Btel annak idején nem tett közzé ilyet a negyedéves jelentései során, majd csődbe mentek. Ugyan nincs ok-okozati összefüggés, de ha a menedzsment nem tesz ilyet közé, akkor lehet gyanakodni, hogy vagy nem értenek hozzá, vagy nem akarják közzétenni a benne rejlő információtartalom miatt, vagyis valami nagyon nem OK a társaságnál. (megjegyzem, hogy a PE is elfelejti ezt az utolsó negyedév tekintetében)
Törölt felhasználó 2015. 05. 24. 08:37
Előzmény: #108943  tigus7313
#108948
Na tényleg lapozzunk!

Azon morfondíroztam, hogy a miskolci project is a várakozásokhoz képest csalódást keltő, ezért a győri project eredményének fényében ítéltetik csak meg, de legfőképp kiszámítható a befektetők szempontjából pozitív kilátásokkal bíró kormányra lenne szüksége a papírnak és az Országnak.

Azonban a banki kamatkörnyezethez képest még most is csinos hozamprémiumot látok.

Az értékpapír számlán 10-15%-os súllyal nyugodt szívvel tartható.
stock33
stock33 2015. 05. 24. 08:36
Előzmény: #108942  Törölt felhasználó
#108947
:)

egyetlen pongyola mondatot :)

konkrétan egy messziről villogó hülyeséget írt le. ez nem pongyola megfogalmazás, hanem a hozzá nem értésének védjegye. pl.
én nem szólok bele a reneszánsz kori bútorok összehasonlító elemzésébe, mert baromira nem értek hozzá. csak égetném magam, ha belekontárkodnék... jó lenne nekem xmann-t játszanom? csak égne a pofámról a bőr... úgyhogy inkább nem teszem.
stock33
stock33 2015. 05. 24. 08:24
Előzmény: #108941  Törölt felhasználó
#108946
a megállapításom tényszerű volt, nincs végkövetkeztetés benne.
érdektelen, hogy milyen cégről van szó, mivel a megállapításom minden cég esetében ugyanaz, lévén nem a cégre jellemző a dolog.

"többek között erre írtam hogy te is pontatlanul írtál"
nem írtam pontatlanul, te próbálsz valamit a közepéből kiragadni. olvass vissza még két hozzászólást, és akkor nem a vakvilágba lövöldözöl. pontosan ott van, hogy én ezt mire reagáltam. és nem teszek mellé CF kimutatást, mert a szerencsétlen még azt se tudja, hogy a CF-et nem termelik...
stock33
stock33 2015. 05. 24. 08:16
Előzmény: #108943  tigus7313
#108945
"cash-flow-t termel, tehát nyereséges"

ha legközelebb ilyen hülyeséget látsz, akkor írj rá az elkövetőre, hogy ez marhaság. így az elkövetője is tanul belőle. pl. xmann valószínűleg egy életre megtanulta, hogy mielőtt egy fórumon látott, számára ismeretlen tartalmú kifejezést legközelebb használna, előtte kicsit utána néz. ha nem teszi, akkor halmozottan hátrányos egyeddel van dolgunk.

merthogy a "cash-flow-t termel, tehát nyereséges" megállapítás egy méretes hülyeség. dobd be a következő vizsgádon, és nézd meg hogy fut ki a vér a vizsgáztatód fejéből...
stock33
stock33 2015. 05. 24. 08:10
Előzmény: #108940  xmann
#108944
persze, értem ott, ahol helye van :)

meg felismerem az esetet, amikor fogcsikorgatva próbálkozik vele valaki :)
tigus7313 2015. 05. 23. 22:51
Előzmény: #108936  stock33
#108943
"ezt a témát hagyd azokra, akik értenek is hozzá."

Már írtam, rád is hagyom (ezzel a stílussal pláne).

Azt nem kellene elfelejteni, hogy az elején nem általános kijelentésről volt szó, hanem konkrét cégről, konkrét számokkal.
Nem általános igazságról beszélünk itt, hanem a PE helyzetéről (erről szól a fórum)
Törölt felhasználó 2015. 05. 23. 22:49
Előzmény: #108937  stock33
#108942
Van az a vélekedés, hogy nem feltétlenül baj, ha valaki hülye, csak legalább ne legyen szorgalmas is hozzá.. Ennek szellemében javasolnám, hogy kisebb lendülettel oszd itt a halált!
Teljesen indokolatlanul küldesz el mindenkit jó messzire, mert nem áll le neked bólogatni, amikor kiragadsz egyetlen pongyola mondatot és az alapján igyekszel pár embert lesajnálni.
Aki nem ma először tévedt a topikba, vagy látott valaha egy beszámolót a PE-től az azért kis jóindulattal érti, amit xmann írt, még ha nem is volt szabatos. Az, hogy ez a minimális jóindulat belőled hiányzik, még nem jelenti azt, hogy xmann hülye, tigus pedig nyeretlen kétéves.
Törölt felhasználó 2015. 05. 23. 22:40
Előzmény: #108935  stock33
#108941
Csak azért nem mondta rá az igaz állításodra , hogy igaz mert nem értett egyet a végkövetkeztetéseddel + helytelenítette a stílust amiben írtál.

Nem azt mondom tigus a tökéletes überkirály, hanem hogy amiket leír abban van érték, érdemes végiggondolni vitatkozni róla, mert
1 ismeri a cég múltját és jelenét
2 van némi szakmai ismerete
3 energiát fektet írásaiba nem csak odaböfögi hogy 1000 lesz 2 hét múlva

"a cash flow-nak gyakorlatilag semmi köze a nyereségességhez" többek között erre írtam hogy te is pontatlanul írtál ( persze értem én hogy mit akartál mondani vele). Miközben xmannon számonkérted a pontatlanságát.

Topik gazda

gazmer36
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek