Topiknyitó: Portfolio 2007. 11. 19. 08:40

Mire figyel az MNB a monetáris politikája alakításakor? - A szakértő válaszol  

A jegybankok számára többek között az is kulcsfontosságú információt jelent, hogy a gazdaság szereplõi és ezen belül a pénzpiaci szereplõk mit gondolnak a monetáris politikáról. Az MNB monetáris politikai döntései során ezért lényeges szerepet tölt be a pénzügyi piaci információk ismerete. Ez ugyanis jelentõsen befolyásolja a monetáris tanács tagjainak kockázatérzékelését a rögzített feltételeken alapuló inflációs elõrejelzéshez való viszonyulásuk kialakításakor. Delikát Anna, a jegybank Pénzügyi Elemzések Fõosztály elemzõ munkatársa azt vizsgálta meg cikkében, hogy mi a pénzügyi piacok szerepe a monetáris politikában.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 11. 20. 09:37
Előzmény: #14  spade
#15
Kedves Spade!

Mivel az inflációs előrejelzés rögzített árfolyam- és kamatfeltevés mellett készül, ezért az inflációs alappálya becslése során közvetlenül nem kerülnek felhasználásra a piaci eszközök elemzéséből nyert információk. Azok azonban jelentősen befolyásolhatják a Monetáris Tanács tagjainak kockázatérzékelését a rögzített feltételeken alapuló inflációs előrejelzéshez való viszonyulásuk kialakításakor.

Üdvözlettel:
Delikát Anna
elemző
Magyar Nemzeti Bank
spade 2007. 11. 19. 19:17
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Kedves Delikát Anna,

A kérdésem arra irányult, hogy a pénzügyi piaci eszközök áralakulásának elemzéséből nyert információt beépítik-e egy nagyobb modellbe (mondjuk az inflációs pálya becslésbe )valamilyen quantitative módon, és ha igen hogyan módszertanilag és hogyan matematikailag...egy rész választ már kaptam az árfolyam eloszlás ferdeségének mint származtatott adatnak az elemzésére utalással, ami tényleg érdekes...
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 16:24
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#13
Kedves Greyhound!

Az MNB elemzői igyekeznek a lehető legszélesebb körű információkat figyelembe venni a gazdasági folyamatok elemzésénél. Ezekbe beletartoznak az olyan eszközárak alakulása, mint például a hazai ingatlanárak. Ugyanakkor jelen tanulmányunk csak a pénzügyi piaci eszközök áralakulásának elemzésével foglalkozik, így a különböző reáleszközök árának alakulása nem tartozik a mostani fórum témakörébe.

Üdvözlettel,

Delikát Anna
elemző
Magyar Nemzeti Bank
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 16:23
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#12
Kedves Tozsdekutya!

Az MNB kamatdöntéseivel kapcsolatos közvetlen kérdések a Monetáris Tanács hatáskörébe tartoznak, így azokban az MNB stábja nem foglalhat állást.

Az opciós kötési adatok valóban szolgáltatnak információt a forint/euro árfolyamsáv hitelességére vonatkozóan, azonban a megkötött opciók kötési árfolyama sem árul el egyértelmű információkat a befektetők árfolyam-várakozásairól. Az opció vásárlója ugyanis nem csak akkor nyerhet (amennyiben például forintra szóló vételi opciót vesz), ha lejáratkor az árfolyam a kötési árfolyam fölé erősödik. Kisebb mértékű erősödés esetén is nyereségre tehet szert, ha a lejárat előtt le tudja zárni az opciót. Az opciók kötési árfolyama mellett egyéb opciós mutatók is lényeges információkat hordoznak. A hagyományos devizaopciók implikált volatilitása a piaci szereplők árfolyam-várakozásának szórásáról ad fontos információkat. Az összetett opciós pozíciók közül például a risk reversal árazásából a várt árfolyam eloszlásának ferdeségével áll összefüggésben. Ezen opciós mutatók alakulásának figyelemmel kísérése különösen az árfolyamsáv erős széléhez közeli árfolyammozgások esetén hasznosak a sávszél hitelességének megítéléséhez.

A kérdéssel részletesen foglalkozik Csávás-Gereben: Hagyományos és egzotikus opciók a magyar devizapiacon című tanulmánya (MNB Műhelytanulmányok 35., 2005), valamint Csávás Csaba megjelenés alatt álló tanulmánya (MNB Füzetek).

Üdvözlettel,

Delikát Anna
elemző
Magyar Nemzeti Bank
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 15:23
Előzmény: #8  spade
#11
Kedves Spade!

Nem pontosan értem, hogy a feltett kérdés mire vonatkozik. Kérem, fejtse ki a kérdést, hogy válaszolni tudjak rá.

Üdvözlettel,

Delikát Anna
elemző
Magyar Nemzeti Bank
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 14:32
Előzmény: #4  feketebeatrix
#10
Kedves Feketebeatrix!

Az 5 év múlvai 5 éves magyar államkötvény hozamfelára a befektetői várakozások súlyozott átlagát mutatja. Így az országkockázatnak megfelelő felárat meghaladó prémium azt jelenti, hogy vannak olyan befektetők, akik kis valószínűséget rendelnek az 5 év múlvai euróbevezetéshez.

Üdvözlettel,

Delikát Anna
elemző
Magyar Nemzeti Bank
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 14:30
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#9
Kedves Venyus!

Az alapkamat-pálya várható lefutását mutatja az MNB ábrakészletének 6. ábrája (www.mnb.hu Monetáris politika/Kapcsolódó dokumentumok/Ábrakészlet a legfrissebb gazdasági és pénzügyi folyamatokról). Az ábrakészlet legutóbbi publikálásának időpontjában (2007. október 31.) a piaci hozamok alapján körülbelül 6,5 százalékos alapkamat várható 2008. végére. Az alapkamat-pálya változása esetén általában a 25 bázispontnál kisebb elmozdulásokat nem tartjuk jelentősnek, ennél kisebb változásokat könnyen okozhatnak a bemenő adatok és a hozamgörbe-becslés bizonytalanságai.

Üdvözlettel,

Delikát Anna
elemző
Magyar Nemzeti Bank
spade 2007. 11. 19. 14:28
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Kedves Delikát Anna ,

Megkérdezhetném, hogy az elemzésben kölönösen a forward hatásokban milyen módszer alapján készül a besclés? idősorok, faktoranalízis, regresszió analízis , közelítő eloszlások, más ?
Különösen érdekes lenne tudni elméletileg hogyan veszik figyelembe a pénzügyi piacok szerepét annak hatásait ? Megköszönném a kicsit részletesebb választ.
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 14:01
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#7
Kedves Kovchrista!

Ahogyan az az inflációs jelentésekben is feltüntetésre kerül, az elemzéshez használt rögzített árfolyam megegyezik a jelentés készítését megelőző naptári hónap átlagos forint/euro árfolyamával. Tehát a jövő héten publikálásra kerülő inflációs jelentés az októberi hónap átlagán rögzített árfolyam felhasználásával készül.

Üdvözlettel,

Delikát Anna
elemző
Magyar Nemzeti Bank
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 13:17
Előzmény: #1  Portfolio
#6
Egyre több elemzésben lehet arról olvasni, hogy a jegybankoknak a pénzügyi piacok viselkedésén túl egyre jobban figyelniük kell bizonyos eszközpiacok árazási magatartására, jellemzőire. Bizonyos eszközpiacok működése alapvetően visszahat a pénzügyi piacokra illetve a fogyasztási, beruházási tevékenységen keresztül az inflációs folyamatokra is. Az MNB szerint mennyire kell hogy a monetáris politika része legyen egy új mérlegelési folyamat, illetve hazánkban a Monetáris Tanács figyelembe vesz-e ilyen szempontokat?
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 12:46
Előzmény: #1  Portfolio
#5
Lehet, hogy kényes kérdés, hogy a forint/euró árfolyamsáv által jelentett forinterősödési korlát mennyiben befolyásolja az MNB kamatdöntéseit? Hogyan, milyen információk alapján tudják előre látni azt, hogy egy-egy kamatdöntésnél esetleg kockáztatnák, hogy nekivezetik a piaci szereplők az árfolyamot az erős sávszélnek? A cikk szerint a londoni opciós piaci információk is segítenek felmérni a piaci árfolyam várakozások eloszlását (pl. sávon kívül opciós kötési árfolyamok sorozatosan már "érdekesek" lehetnek).
feketebeatrix 2007. 11. 19. 12:15
#4
Az 5 év múlvai 5 éves magyar állmakötvény hozamfelára - ha jól értelmezem a
témát - 150 bázispont körüli. Ez azt jelenti, hogy a befektetők nem hisznek
egy 2012-2013-as euróbevezetésben és a lengyeleknél látható 75 bázispontos
felár is lényegében ugyanezt tükrözi?
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 11:44
Előzmény: #1  Portfolio
#3
Lehet, hogy nem ide tartozik, de jövő héten inflációs jelentés jön ki, amiben mindig egy meghatározott forint/euró árfolyam mellett készítik el az inflációs pályát. Ha már a pénzügyi piacok és a monetáris politikáról szól a cikk, akkor érdekelne, hogy mitől függ, hogy milyen árfolyamot választanak, van-e erre valami szabályrendszer?
Törölt felhasználó 2007. 11. 19. 11:18
Előzmény: #1  Portfolio
#2
A cikkben olvasom, hogy a zérókupon hozamgörbéből jól lehet látni a piaci kamatpálya-várakozásokat. Érdeklődnék, hogy jelenleg jövő év végéig (negyedévente) milyen MNB alapkamat-pálya adódik. Kíváncsi vagyok arra is, hogy pl. heti szinten mekkora mértékű elmozdulás számít a 2008. végi kamatlábra vonatkozó várakozásban jelentősnek?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek