Topiknyitó: tigus7313 2007. 11. 17. 13:00

Rába elemzések, elmélkedések  

Topikindító.



Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.



Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.



A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.

Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.



Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.



Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 23:21
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
#60
valahol finnországban:-)))
csibe74
csibe74 2007. 11. 22. 23:20
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#59
A részvénykönyv az nyílvános nem?
Pl. minket is úgy kerestek meg egy másik papírnál ajánlattal. Sőt arra is kíváncsiak voltak, hogy mi mennyiért adnánk el...De ez off...
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 23:20
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
#58
Nem olvastam vegig, az egesz topikot,igy lehet mar megirta valaki amit kerdezek: A Trigon melyik brokis cegnel tartja a pakkjat ?

Koszi elore is
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 23:17
Előzmény: #56  zborde
#57
hogy melyik brokicégnél mennyi van valamilyen paprból, azt még az mmts-en kívül is legalább 5 forrásból lehet becsülni. meg persez meg is lehet kérdezni a céget, meg a részvénytulajdonosokat:-)))
zborde
zborde 2007. 11. 22. 23:03
Előzmény: #54  TrendMan
#56
Vadvirág
honnan tudod, hogy a concorde-osoknak olyan sok Rába részvényük van?
Ha ezt látod/láttad akkor MMTS-sel kell rendelkezned, de akkor azt is tudod kik rogyasztják az árfolyamot.
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 23:02
Előzmény: #53  Törölt felhasználó
#55
Udv ,

nagyon tetszik a topik,ezert keveset irok majd ide.

A felvasarlasi talalgatasokkal kapcs en is hozzafuznek egy keveset.

Nem tudom ki-ki milyen osszpiaci kepet lat maga elott. Mivel en eleg borusat,vagyis hosszabb tavu medve piacot latok, igy egy Rabaval kapcsolatos felvasarlas nalam mas szcenariot hoz ki.

Medve piacon -mint peldaul 2001-2003 idoszak volt - az arfolyamok nyomottak. A vallalatok fundamentalis alapon lehetnek jok.Legalabb is a medve piac elso harmadanal meg nem erheti oket recesszio.Egy hosszabb idoszakban azert tobbe-kevesbe ez is osszejohet.

Abban a 2001-2003 idoszakban ,lathattunk nehany folvasarlasi sztorit itt a BET parkettjen; Graboplast, Pick, Primagaz, Zalakeramia peldaul. Ezek elso osztalyu cegek voltak, es ugy tudtak oket innen kivinni,hogy ahhoz szinte senkinek egy szava sem lehetett: olcson. Az elozo evek nagy tozsdei arfolyam bearazasai toredekeert szabalyszeruen - a szo szoszoros ertelmeben - fol lettek vasarolva es a tozsde parkettjerol kivezetve.

Ezert esetleg ajanlom elgondolasra a kovetkezoket egy osszeillo kontextusban: kozelgo medve piac (?), folvasarlas (?) Es nem feledni: mutyiorszagban mi mindent meg lehet tenni (?) !!
TrendMan 2007. 11. 22. 22:53
Előzmény: #52  tigus7313
#54
Nem valószínű, hogy egy orosz felvásárló észt álruhát választ.
Nehezen viselik el egymást.

Viszont a Balti-államok és Finnország között nagyon élénk a kapcsolat.
A Skandináv-verzió egy (esetleges) felvásárlás esetén sokkal valószínűbb.
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 22:33
Előzmény: #52  tigus7313
#53
Én szintén óvatos vagyok. A történet beszakadásig tény és történelem. Ezen nem vitázom.

A beszakadás után továbbra is tartom amit gondolok, egyszerűen nincs más magyarázat. Ha elengedték volna akkor öntenék, mert nekik még ez a szint is nyerő. Jól gondolod ők még 1600nál is nyerőben vannak, +adalék, hogy az összes szereplő a saját brókercéggel rendelkező BCPintért leszámítva CONCORDOS ügyfél. A Concorde pedig hát ha finoman fogalmazzak valahogy nem barátja ennek a papírnak....... Ügyfelei pedig tele vannak vele most is, nem kicsit nagyon.....

Volt ugye a RÁBAPIntér cikk, akkor én azt gondoltam,írtam, hogy kamuzik mikor azt mondja, hogy vele nem egyeztettek a Wamslertől, így utólag lehet, hogy frankó volt a nyilatkozat...... és ez verte ki a biztosítékot. Megkövetem lehet, hogy tévedtem. Simán eltudom képzelni a BCPintérról, hogy úgy megy neki a dolognak, hogy a RÁBAPintér "csak manager és nem számít" (ilyen az ember mentalitása) pedig a RÁBApintér megkerülhetetlen tényező lesz részvényesként is.........

A TRIGON amúgy szerintem nem végfelhasználó hanem "álruha"..... és nem fog eladni. Ha igaz a feltételezésem akkor azért, ha nem igaz a feltételezésem....... akkor is őt kiveszi valaki egyben hamarosan, hogy a vezetéssel összeálva megfogja a kontrollt. Ergo a TRIGON szerintem marad mert 10%-ot szerintem soha többé nem lehet ennél olcsobban apránként összevásárolni.....

Végezetül remélem, hogy csak elfogynak az eladók és ha nem is UP lesz legalább ez a szint nem esik el.
tigus7313 2007. 11. 22. 21:57
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#52
Vadvirág,

ez az a rész, illetve terület, ahol én már óvatos vagyok, azaz a találgatási faktor megnő.
Nem tudom volt-e konkrét felvásárló, vagy az általad idézett csoport akart az lenni, csak összevesztek.
Ha így lenne akkor a Trigon miatt nem vagyok nyugodt.
A beker értéke elég alacsony (a pakk első felét 1540-ig vette, majd 1980-ig a másik felét.)
Na most, ugye ezek összevesztek és egymást szivatták az árletöréssel, elért az árfolyam egy olyan szintet, ahol a Trigon is elgondolkozhat a kiszálláson. Még így is nyereséggel tudna kiszállni.
Mert eltudom képzelni, hogy nekik is beígérték a gyors felvásárlást 3000 feletti árfolyammal, csak nem lett belőle semmi, illetve belátható időn belül nem lesz semmi.
Ez sajnos nem tenne jót az árfolyamnak rövid távon (illetve ez sem).

Abban egyeértünk, hogy a menedzsment komoly tulajdonos lesz, neki érdeke barátokat gyűjteni, legalább 26%-ig, hogy megkerülhetetlennek legyenek, (azaz ellenséges felvásárlást kivédjék).
Egyébként a Trigon ebbe akkor menne bele, ha hosszú távra vették volna. Ezt most valahogy nem hiszem.

balta
balta 2007. 11. 22. 21:33
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#51
VADVIRÁG: Egy párhetes Figyelő cikk inkább skandinávokat sejtetett a Trigon mögött, semmint oroszokat. Az biztos, hogy most minden komoly európai teherautógyártó keletre koncentrál, erről ezt az angol nyelvű cikket a másik topikba már belinkeltem: link
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 21:19
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#50
ez mind szép és jó, csak 2-ről 3-ra nem egyenesen vezet az út, hanem előtte megnézzük az 1,4et is.
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 20:32
Előzmény: #47  tigus7313
#49
Tigus!

Köszönet a topicért, hátha ezt nem írják szét és értelmes beszélgetést lehet folytatni arról amiről szól, a RÁBA részvényről. Az elemzéseid korrektek, leckét adsz a legtöbb céges elemzőnek…. Bár ők ritkán süllyednek a mi szintünkre meg amúgy is messze vannak a real wordtől. Én csodálom, hogy van ember, aki hallgat még rájuk.

Akkor a téma.

Továbbra is azt gondolom, hogy felvásárlás volt, van. AWamsler alias BC Pintér, Korányi brigádja, CIB, Trigon ez önmagában közel volt, van a 33%-hoz. Ehhez kellett volna az Önkoris pakk, vagy a malájok. Na most ez el lett szabva a malájok nem adták az Önkorit meg nem a BC vette meg. A BC Pintér lent volt Győrben az Önkori közgyűlésen ajánlatot is tett, erre lett kiírva az aukció. Ami egyébként a lex MOL mellett a magyar tőkepiac másik szégyene. Mutyi a köbön. Ja még egy érdekesség a vezetői opcióban több mint 10% jut majd a RÁBAPintérhez, ergo nagy részvényes. Ezzel ténnyel senki nem számol, pedig ez a MOLnál és az OTPnél is komoly tényező.. Amúgy komolyan hiszel abban, hogy egy észt alap (TRIGON) 10%-ot vesz lényegi cél és kommunikáció nélkül a magyar középcégben??????

Szóval a KBC beelőzte a BC Pintért. Aki amellett, hogy feltették az árat 2700-re azaz ajánlatnak nincs értelme! (mert ki az a barom aki adja ha a piaci ár fent van) és nem is tudta összerakni a pakkot (Nincs 33% vagy 50%+1) nem kell a vevőnek, hiszen a KBC által a piacnak 2400-2500-on adott pakot meg kellett volna venni. Ez az árat 3000 fölé tette volna, viszont ő 1000-től vette így ő realizált 2600nál. KI szállt.

És szerintem itt tér el mindenkitől a véleményem a dolog ugyanis nem állt, nem álhatott meg hiszen OTT MEGVETT TÉTEL!!!! Ilyenkor nincs visszaút menni kell….. és ekkor kezdődött a második felvásárlási szakasz, immár BCPINTÉR nélkül. A többiről már írtam a másik topikban. Felvásárlási könyv oldalain…..

Az elmúlt napok tovább erősítették a meggyőződésem, mert a papír kereskedelme egyszerűen nem spontán. A helyzet az, hogy vették óriási forgalom mellett de nem ment az ár………, ütötték minimális forgalom mellett……., ha ment rögtön megjelent valaki eladóként, mi meg hagytuk, mert nem vette senki….. Ők meg szépen lassan leverik arra a szintre, ahol kiütik a határidős pozikat……ha ezeket kiütik állandó eladójuk lesz nem kis tételben 1900 szinten vagy alatta. A játék erre megy.+ha bármelyik nagy (CIB,KGT, WAmsler maradék,TRIGON, HICOM) folyamatosan és komolyan eladna, akkor az ár már 1000 alatt lenne. Nem ott van ez tény.

A felvásárlás nem gyors játszma. Szerintem ez év elején kezdődött a BCPINTÉR megbízásával és jövő év közepére (közgyűlés) akarják zárni. Ki a vevő? szerintem a Wamsler alias BCPintér csak megbízott volt, akit palira vettek (engem venne valaki így palira) és olyan a vevő, aki már jelentős pakkal rendelkezik. Szerintem a vevőt valahol a Trigon és RÁBAPintér vonalon kell keresni…….és keletről jön. Ők ketten belátható időn belül hivatalosan fogják a cég 25%-át, ehhez csak 10-15%-ot nem többet kell a piacról alacsony beker. árral megvenni……. És egy életre van egy komoly cégük, mert azon nem nyitunk vitát, hogy a RÁBA igen komoly jövő előtt áll.

Ne gondoljátok, hogy az árat akarom felbeszélni. Én magam az árfolyamot 3hónapon belül sajnos nem várom 2100 fölé, de jövőre úgyis fel kell nekik húzni az opciók miatt…..egy év múlva meg kb 3000 lesz szerintem. Ez hosszú lett......
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 20:05
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#48
Medvepiac esetén szinte biztos a forint jelentős gyengülése a tőkekivonás miatt. Ennyi pozitív hatása azért lenne a Rábára.
tigus7313 2007. 11. 22. 19:51
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#47
Sajnos, ez nagy igazság. Azért bemásolom, ide, amit november 16-án számoltam ki:

2008 EV/EBIDTA
A jövő évi várható adatok alapján megpróbálom egy sávba belefoglalni az árfolyamot a fenti mutató segítségével.
A hitel várhatóan csökken, nettó 11,5 milliárddal számolok. EBIDTA 5 milliárdra nő, kérdés a kapitalizáció. (részvényszám egyelőre a jelenlegi alaptőke)
Indirekt módon próbálok egy sávot meghatározni.

A Portfolio 2007.07.10-i cikkében megállapította, hogy az elmúlt egy évben a gépipari felvásárlások átlagosan EV/EBIDTA 10 körül alakultak, ahol átlagosan 16%-os felvásárlási prémiumot fizettek a befektetők. Ezzel csökkentve a mutatószámot, átlag 8,62 EV/EBIDTA adódik.
Az elfogadható EV/EBIDTA értéke így 8.

A behelyettesítés után alsó értéknek (ahol az ingatlanból hiteltörlesztés 0, azaz nem számolok rejtett ingatlanértékkel) 2.115 Ft jön ki, felső értéknek, (ahol a teljes értékesítésre szánt ingatlanállományból (10 milliárd) hiteltörlesztés történik) 2857 Ft adódik, a középérték (ahol az ingatlanokat 5 milliárddal veszem figyelembe) 2.486 Ft.
Azaz e mutató alapján 2100-2850 sávot lehet meghatározni, melynek középértéke 2500 Ft körüli.
Felvásárlás esetén prémium………
(érdekes, szinte a prémiummal növelt értéken fordult az árfolyam - felvásárlás kiárazódás, az Önkori meg pont a minimum értéken hirdette meg az aukciót)
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 19:12
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#46
mert mit jelent egy 5 milliárdos ebitda?
8-as ev/ebitda-nál 3000 forintos árfolyamot, mondjuk egy év múlva.
6-osnál már csak 2200 forintot. 5-ösnél meg csak 1900 forintot. jövő ilyenkor...
Törölt felhasználó 2007. 11. 22. 19:10
Előzmény: #44  tigus7313
#45
nekem van egy nagy bajom. a fundamentumokkal a kutya se fog törődni, ha bejön egy igazi mevepiac. márpedig úgy tűnik, hogy ezt éljük át. a macipiac az olyan, hogy több hónapig-évig eltarthat, addig, amíg végül már minden kirívóan olcsó lesz. a Rába és a szektortársak közötti árazási különbség 2 féle módon csökkenhet. 1. rába emelkedik
2. szektortársak esnek és a piaci árazás is. ez a medvepiac. ekkor tök mindegy milyen jó és agyafúrt a menedzsment, meg milyen jó és klassz a cég. az csak 2-3 év múlva árazódik bele újra.
tigus7313 2007. 11. 22. 18:15
Előzmény: #43  tigus7313
#44
2008-ról

Jelentős árbevétel növekedés várható a 2007-ben megkötött szerződéseknek köszönhetően. Amennyiben ehhez megfelelő fedezeti hányad kapcsolódik, komoly üzleti eredményt jelent. A 2007-es közzétételekben több helyen utaltak a 2008-as növekedésre is (Marmon, GAZ, Volvo, Suzuki), ezenkívül az amerikai nehézgép piacon is növekedés várható (II.félév).
A negyedik negyedéves becslésemet figyelembevéve 2007-ben 55,5 milliárd körüli árbevétel érhet el a Rába-csoport. A közzétett megrendelések hatása legalább 10%-kal emeli az árbevételt, így 2008-as bevétel várakozásom 61 milliárd Ft (ebben az esetben is feltételezve, hogy a devizaárfolyamok 2007-es szinten alakulnak). A fedezeti hányad esetében 20 %-kal számoljunk, mely remélem konzervatív becslésnek fogható fel, hiszen 2007 q3 átlaga 19% körül alakul, a 2007-es terv eléréséhez komoly javulás kell q4-re (a menedzsment szerint teljesülhet). Ezenkívül a komplett futómű értékesítés aránya tovább nő 2008-ban, amely szintén a fedezeti hányad javulását vetíti elő. Az árfolyamkockázat megosztó szerződések miatt az USD további esése, már nem befolyásolja akkora súllyal a fedezeti hányad alakulását.

E feltételekkel az üzemi eredmény 2,2 milliárd körül alakulhat, ez pedig EBIDTA szinten 5 milliárdot jelent. Fedezeti ügyletek hatásával nem számolok (de jelentős hatása lehet a nettó eredményre, de azt csak a konkrét devizaárfolyamok ismeretében lehet megsaccolni), így a nettó eredmény 1,6 milliárd lehet (119 EPS) Ezt csak tájékoztató adatnak fogom fel, mert a fedezeti ügyletek hatása komolyan befolyásolhatja.

A lényeg az 5 milliárdos EBIDTA, bár ez a mostani piaci hangulatban túl sokat nem számít.
tigus7313 2007. 11. 21. 18:33
Előzmény: #42  tigus7313
#43
Fedezeti hányadról

Láthattuk, hogy a fedezeti hányad változásának jelentős hatása van az eredményre. Mi befolyásolja a fedezeti hányadot?
A devizaárfolyam alakulása mindenképpen. Két oldalról, egyrészt a bevételt, mert 1 egységnyi devizáért több forintot kap a cég, azaz miden más változatlansága mellett nő az eredménye.
Másrészt a közvetlen költség legfontosabb eleme az alapanyag, amit szintén devizáért (Euro) szerez be. Itt a hatás késleltetve jelentkezik. Ennek oka, hogy a megrendeléstől a beépítésig, illetve az eladásig jelentős idő telik el. Ha a megrendelés árfolyamához képest nő az árfolyam az eladásig, akkor a fedezeti hányad nő (nemcsak azért, mert 1 egységnyi devizáért több forintot kap, hanem a relative olcsón beszerzett alapanyag a közvetlen költséget is csökkenti). Fordított esetben pedig a drágább árfolyamon beszerzett alapanyag beépül a közvetlen költségbe, megnövelve azt.

A harmadik fontos hatás a termékösszetétel, azaz az árbevételen belül milyen a különböző fedezetű termékek összetétele. Több helyen is elhangzott, hogy a komplett futóművek fedezete jobb, mint az alkatrészeké, ezenkívül a különböző piacokon is más fedezetet lehet elérni. (Ezért is fontos info, hogy 2008-ban 15-20 %-kal nő a futómű értékesítés (ld. Portfolio cikk menedzsmenttájékoztatóról), mert a fedezeti hányadot ez növelni fogja.
Ezenkívül kétségtelen hatása van a közvetlen költségek mértékére az alapanyagok áremelkedésének és az energia áremelésnek, de ezek egy részét továbbhárítják a vevőkre, ezért talán kisebb a hatásuk a fedezeti hányadra.

Összefoglalva, a fedezeti hányadot jelentősen befolyásoló tényezők:
Árbevétel termékösszetétele
Devizaárfolyam (bevételi oldal)
Devizaárfolyam késleltetett hatás (közvetlen költség oldal)
Csökkentett hatású költségnövekedések (alapanyagár, energiaköltség)
tigus7313 2007. 11. 21. 18:11
Előzmény: #41  watson
#42
Watsi,
nem tudom mi kell a piacnak, hogy ráébredjen a teljesítményre, valószínű pár jó negyedév, ingadozás nélkül, amiben a Futómű masszívan nyereséges.

A menedzsment ösztönzési programot 600-700 Ft-os árfolyamnál fogadták el az akkori tulajdonosok, miszerint 1000 Ft-os átlagáron kap részvényt a menedzsment, ha felküzdi az árfolyamot 2000-re 2009-ig. Ez szerintem nem kiugró.
PI is azt nyilatkozta, hogy a Rába gyorsabban teljesíti mostanában a terveket az elvártnál. Valószínűleg senki nem gondolta, hogy 2009-te esetleg már jóval magasabb lesz az árfolyam.

Mindenki maga döntse el, hogy a 7 milliárdos 2003-as veszteség óta, mit tett le az asztalra a menedzsment és ehhez mérje a premizálást.
Nekem nem tűnik soknak, és talán kialakulhat egy normálisabb tulajdonosi kör, mint mostanában. A piacnak is egy értékmérő lehet, hogy a menedzsment (főleg PI) mit csinál a részvényeivel.

A 4 milliárd EBIDTA még nincs meg:-), csak 2,4. Igen, szerintem is alapvetően készletre és beruházásra költhették.

A srv vásárlásról már beszéltünk (nincs rá fedezet). Határidős ügyletnél is fennáll a finanszírozási kockázat, meg lehet, hogy külön közgyűlési határozat kellene hozzá.
Távol áll tőlük mindenféle spekuláció, ez néhány esetben hátrány, a tulajdonosok viszont nyugodtak lehetnek:-).
watson
watson 2007. 11. 21. 16:33
Előzmény: #36  tigus7313
#41
"a piac nem látja, illetve nem fogadja el a cég jövőbeni növekedési pályáját, azaz jelenleg olcsón lehet felvásárolni. Tehát, ha van olyan gazdasági entitás, amely tervezi a cég felvásárlását valóban ez az a pillanat. "

tigus, van néhány pont amin morfondírozok:
- szerinted mi kell ahhoz hogy ráébredjenek a teljesítményre?
2008-ra egy 3mrd-os adó előtti már elég egy 3500-ös árfolyamhoz?
vagy az idei 4mrd-os EBITDA elég meggyőző lehet? esetleg egy 270-es euro?
- nem érzed a menedzsment túlértékelésének a cég 14%-át a kezükbe adni úgy hogy a cég bukik rajta (piaci ár alatt tőkeemelni, vagy piaci áron vásároltat olcsóbban odaadni)?
a premizált 50 vezető közül mennyien asszisztáltak a jegyzuettőke felét elvesztő évben a cégnél?
arányos-e a premizálás a felmutatot eredménnyel?
- szerinted a 4mrd EBITDÁt mire fordították? azt írod hogy nem a hitelekre. Fele beruházásokba, fele készletekbe ment?
Ha ők is tudják hogy növekedés van és meglesz a 3. tranch is, akkor miért nem fedezik a cég ezen való buktáját? (vásárlás, vagy cash híján határidő kötés?)

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek