Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 14:13

Számítógéppel vezérelt kereskedési rendszer  

"Bajban vannak a Goldman Sachs hedge fundja....a számítógéppel vezérelt kereskedési stratégiát használó alap veszteségét az ideges piaci helyzet miatt megugró volatilitás okozta. "



Ilyet még nem olvastam. Akkor csak szükség van még ránk is. Az emberi tényezőt mégsem kell még teljesen leírni.. :-))



link



Nagyon érdekel ez a téma, hátha másokat is. Akinek van valami tapasztalata/törénete az írhatna róla. Köszi.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 21:30
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#20
gepida
biztos, hogy alkalmazzák, amint előbb példákat is írtam
de itt egymás ellen is játszanak
ma a goldman, holnap lehet, hogy a morgan stanley
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 21:27
Előzmény: #15  bpmcwap
#19
bpmcwap,
rengeteg amcsi szoftver van amelyik ezt tudja
a világ sok tőzsdeadatával online
a béthez beállítani még egyiket sem próbáltam
az igaz
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 21:26
Előzmény: #14  bpmcwap
#18
OK. Sajna itt nem az én, meg a te néhány tiz millió hufunkról szól a dal. Ha a GS-nak nem éri meg alkalmazni a legjobb közgazdászokat / brókereket / programozókat akkor nem tudom kinek éri meg? Te ezt a választ most átfordítotad egyéni síkra, ami engem qrvára nem érdekel (továbbra is max respect mellett). Már hogy a kérdésem lényegét érintsem.
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 21:25
Előzmény: #14  bpmcwap
#17
a goldmant nemismerem
de a morgan stanleynek magyarországon van a matematikai modellező részlege
na ott már ismerek egy két embert
pld. matematikai Phd+közgazdász diploma...
persze egy emberben
egy másik óriás a google nemrégen keresett nálunk programozókat
az MTA egyik intézményéből vittek pár embert
matematikus, lehet, hogy progmatos, nemzetközi diákolimpiák, és kis túlzással óvodás korban kezdtek programozni

ilyen cégeknél mindent beleadnak
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 21:24
Előzmény: #15  bpmcwap
#16
őőőőőőő beszéltünk valamiről?
ja short
bpmcwap
bpmcwap 2007. 08. 13. 21:20
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#15
őőő... hát rajta van... nem az a baj... hanem hogy nem tudom lekomunikálni a petivel... :( az erstével már nagyobb a valoszinusége... szerverre ráteszek egy időzitett scriptet (pl percenként a bét adatai lefutnak)ami meghivja az algoritmust és a beállitások alapján kiadja a vételi eladási ill semleges megbizás elinditást ha szukséges... akkor a szerver meghivja az erste netbrokiját, beirja mit hova kell, kapok egy smst... 9500am van, erre van egy faja progi amivel le lehet kezelni az smseket hivásokat mailok... adott számról átirányitom az smseket adott szerverre amelyik feldolgozás után megadja adott változonak és letölti a prot... a pro kettőben már van egy kis csik ahova a megfelelő kodokat elég beirni ugy mint OTP VÉTEL 100db 10000huf és enter... és már meg is vettem, vagy el is adtam..... :DDD :P
DE mivel májkülfos vizuálbézik az erste pro, igy csak meg kell majd hekkelni a az IEm hogy a letöltött modult tárolja és átirjam a progit egy a májkülfos honlapjárol letölthető fejlesztői környezettel és akkor az egész fenti hubelebanc felesleges... csak a gépemen kell beállitani a szoftver időzitett futtatását... csinálok hozzá egy WML modult amit szerveren álandóan frissit igy bármikor letuom majd nézni a 9500ammal.... :PPP
mirő beszélünk?????
:DDDDD
bpmcwap
bpmcwap 2007. 08. 13. 21:12
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#14
8milliárdért na... elég a huf is, nem vagyok telhetetlen.... ;)
---
gepida: vissza kérdezek... NEM KELL RÁ VÁLASZOLNI CSAK MAGADBAN!!!
Te mennyi pénzt forgatsz a tőzsdén?Hány instrumentumba fekteted azt?Mindre tudsz figyelni???Szerinted mennyire tudnál figyelni???Mondjuk 2szer háromszor annyira is???Hatékonyan???Legalább akkora hozammal amekkorával a jelenlegieket kezeled(márha az plusz, ismerve téged valszeg az me te se egy ma szuletett forumos vagy :) )???
éted???Már hogy a kérdéseknek a lényegét és miben létét...
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 21:11
Előzmény: #9  bpmcwap
#13
Öcsém.. rá kell kötni a gps-re
azt bemondja adjon el 10 határidőt és 100 otp-t ))))
bpmcwap
bpmcwap 2007. 08. 13. 21:09
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
:)))
potom 8millárdárt eladom nekik.... :DDDD
:P
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 21:04
Előzmény: #9  bpmcwap
#11
bpmcwap
küldj egy levelet a goldmannak, hogy ha nem akarnak annyit piszmogni, megvehetik a tiédet.-))
de simán megírhatod nekik, hogy hol a hiba
portnet izé...-))
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 20:57
Előzmény: #9  bpmcwap
#10
"tul sok instrumentum " -ot úgy értettem , hogy a gépet kellene kiváltani emberi erőforrással.

"Nem tudom hol volt a vészhelyzet", ez nem kérdés. Természetesen a programok gyengéire gondoltam: ami, mint a cikk is írja a volatilitás! Ha végigköveted az egyik nemrégi zárást a Dow-ban , akkor tudod mire gondolok.

"nem feltétlenül tudja hogy nyuljon bele", gondolom úgy nyúl bele ahogy a közgazdász/vezető bróker mondja neki, én sem gondolom, hogy a programozóknak bármilyen közük is lenne a tőzsdéhez.

Engem az érdekel, miért nem tudták megoldani ezt a problémát egy 8 milliárd dolláros alapnál. Nem volt ember akit odaültethetek volna/ túl bonyolult, és ennyi "beugró" szakembert nem éri meg alkalmazni. Ilyesmi.
bpmcwap
bpmcwap 2007. 08. 13. 20:45
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
én se láttam még ilyen progit.... :) Csak a sajátom.... Rábiznám a zsozsom egy részét de mindet nem 8 milliárdot meg végkép nem.... :) Valszeg ez is valami mikrofos vizujál bézikes hipertuti pontnet volt... egyébként a bibi nem is biztos hogy a progival van mivel multhéten megint fennakadások voltak az amcsi adatterminálokkal, ha pedig egy progi nem kap megfelelő adatokat akkor nem tud megfelelő döntéseket hozni.... pár dolog:

számitogépen ezen a szinten nincsen tul sok instrumentum max gyenge számitógép

Nem tudom hol volt a vészhelyzet mert eddig egy laza kis korrekciot csináltak a piacok... nevetségesen kis korrekciot...

a vészhelyzetre vagy irtak lehetőséget vagy nem- szintén nem tudom a választ, DE egy programba belenyulni csak egy programozo tud egy programozo pedig nem feltétlenül tudja hogy nyuljon bele, mert ugye ez tőzsde azt meg nem tanitják a szilikon völgyben... legalábbis nem mindenkinek és nem ugy ahogy itt szükséges lenne... a program kezelő pedig értelem szerüen nem ismeri a program nyelvet....
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 20:33
Előzmény: #7  bpmcwap
#8
Maximális tisztelet mellett: Egy 8 milliárd dolcsis alapot rábíztak ezekre a programozókra, és te übereled/néd őket? Szóhoz nehezen jutok. Kissé hihetetlen.

Nem lehet inkább a következő a szitu:
annyira komplikált, túl sok instrumentumot kezel egy ilyen progi, hogy ha ilyen vészhelyzet áll elő akkor egyszerűen nem tudnak beavatkozni? Nincs elég szakember / nem éri meg nekik fenntartani ezt az állományt( költséghatékonyság)? Vagy az is lehet megpróbáltak beavatkozni, de csak rontottak a helyzeten és inkább visszakapcsolták a progit?

Nem láttam még ilyen progit, csak a szituáció érdekel, és a kérdésekre adott válaszok.
bpmcwap
bpmcwap 2007. 08. 13. 20:19
Előzmény: #6  Knight Tyris
#7
szoszo... ha jól van megirva az "argoritmus"- ezt csak azért hogy okosnak tunjek... :p - akkor alég jól muxik még ilyen piacon is... Legalább is nekem jól fut... a lényeg a több ismeretlenes egyenlegben az ismeretlen összetevők helyes sulyának megadása... akkor a gép ugyan ugy fog gondolkodni ahogy az aki beprogramozta... 7hónapja fut nekem egy teszt jelleggel és mondhatom eddig jól bevált... most is egy véleményen vagyunk.... a program szerint is és szerintem is bazi nagy szakadások lesznek még... ha a program tévedni fog akkor én is, ez pedig ékes bizonyitéka a fenti állitásomnak.... :) R-GO rossz volt a programozo.... :P
Knight Tyris 2007. 08. 13. 15:19
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Na ezek jó fejek. :o)
Én kb vagy 2 éve hallottam róla, hogy amikor váratlan nagy mozgások vannak, váratlan piaci események következnek be, akkor ezeket az automatikus rendszereket ki kell kapcsolni és beültetni a megfelelő képesítéssel rendelkező humanoidot :o) -de mondhatnék manyust is :o)- , mert a gépek állandóan "falsra futnak".
Aztán, ha a dolgok helyreálltak, vissza lehet adni a programnak az írányítást.

Most már lassan a Goldman-nak is leeshetne, hogy ezek nem teljesen önállóak. Bár lehet, hogy csak spórolni akartak az emberi eróforrással. :o)
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 14:42
Előzmény: #2  Tbarna
#5
"A Goldman másik nagy hedge fundja, a 8 milliárd dolláros Global Alpha 26 százalékos veszteséget könyvelt el idén. A Bloomberg forrása elmondta, hogy a Global Alpha programozott kereskedési stratégiája szintén csődöt mond a magas volatilitású időszakokban. Az alapok pocsék teljesítménye alaposan megtépázhatják a Goldman vagyonkezelő részlegének hírnevét"

Nem is baj, ha visszavesznek kicsit. Nagyon el voltak már szállva maguktól. :-))
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 14:28
Előzmény: #2  Tbarna
#4
itt is olvashato volt rola : link
Törölt felhasználó 2007. 08. 13. 14:27
Előzmény: #2  Tbarna
#3
Hello

Az előbb találtam egy ingyenes könyvet arról, hogyan lehet normálisan vállalkozni interneten. 40 oldal hasznos információ.

Nézd meg ha gondolod, ingyen van:

link

Üdv!
Tbarna 2007. 08. 13. 14:25
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#2
Hát ezt nem igazán értem
A probléma
tavaly májusban is előkerült.
Akkor bizony sokan rájöttek, hogy hirtelen megugró volatilitással bizony nem nagyon számoltak.
Ezt tudomásom szerint már legtöbb helyen kezelik is.
Na most a GS-nél vagy valaki elfelejtette a programot módosítani, vagy az alapkezelőnek elfejtettek szólni, vagy egész egyszerüen ez egy tavalyi cikk , amit most jobb hiányában a Napi -nál újra elővettek..:))).
Hm. Esetleg Neo feltörte a Mátrixt.
:))))

Topik gazda

gepida
5 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek