Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 03. 23. 10:54

Richter topik  

Egy kis reménysugár:-)



Az elemzők hosszabb távon vonzónak tartják a Richtert, ezért ajánlásukat felhalmozásra módosították. A célárfolyamot viszont a korábbi 47 580 forintról 46 310-ra rontották, azzal párhuzamosan, hogy a belföldi értékesítési előrejelzéseiket is lejjebb vitték.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
eszpe2 2022. 10. 24. 15:44
Előzmény: #137059  eszpe2
#137060
Nagyon erős jelentés jöhet a Richtertől
Cinkotai Norbert | 2022.10.24 14:43
Richter Fundamentális elemzések Technikai elemzések
.
Dinamikusan növekvő bevételekre, és masszív profitszámokra van kilátás a Richtertől a harmadik negyedévben. A szeptember végén záródó időszakot a gyengébb forint is segíthette, az exportbevételek így kiemelkedően erősek lehettek. A 2022-es számok így igen erősen alakulhatnak, és változatlanul alulértékeltnek ítéljük meg a részvényeket a fundamentumok alapján.
.
Nagyon erős jelentésre van kilátás a Richtertől, miután a devizaárfolyamok hatása ismét igen sokat segíthetett a gyógyszergyártónak. A harmadik negyedévben a bevételek tovább folytathatták a dinamikus növekedést, miközben a profitszámoknál is arra készülünk, hogy igen impozáns számok jönnek.
.
A bevételek kapcsán a Richter elérhette a 200 milliárd forintot is, amivel majdnem 30 százalékos éves alapú növekedést produkálhat. A devizaárfolyamoknál viszont látni kell a kedvező hatásokat a bázishoz képest:
- Az euró negyedéves átlagára 14 százalékkal haladja meg a 2021-es harmadik negyedévet.
- A dollár kapcsán majdnem 33 százalékos a növekedés.
- A rubel pedig 63 százalékkal értékelődött fel a forinttal szemben.
.
Összességében az első félévben majdnem 30 milliárd forintos volt a bevételekre gyakorolt pozitív hatás, most viszont arra számítunk, hogy a bázishoz képest majdnem hasonló mértékben várható a pozitív eredmény. A forint gyengülése az exportőröknek alapvetően kedvező folyamat, ez főleg a bevételek kapcsán fejti ki leginkább hatását a Richternél is.
.
A főbb piacokat illetően az európai bevételek növekedését így segítheti a forint gyengülése, de ettől függetlenül is 10 százalék körüli bővülést várunk euróban. Az orosz piacon közben nagyjából stagnálást várunk, és a FÁK-régió növekedését főleg a rubel erősödésének köszönheti majd a Richter. Az amerikai piacon viszont igen erős teljesítményre lehet kilátás, a Vraylar értékesítési számai továbbra is erősnek tűnnek az előzetes kalkulációk alapján, erre tesz rá egy nagy lapáttal a dollár erősödése is. Összességében elmondható, hogy főleg az ukrán piacon várható csak gyengébb szereplés, ám ez is érthető okokból, a többi piacon helyi devizában nézve is stabil maradhatott a Richter teljesítménye, sőt, enyhe javulás is reálisnak tűnik.
.
A növekedési ütemnél a forint gyengülésének is jelentős hatása lehet, de ettől függetlenül is szép növekedést láthattak volna a befektetők. Összességében viszont a dinamikus növekedés a marzsokra is pozitív hatást gyakorolhat, a bruttó fedezeti hányad pedig 54,4 százalékról 55,5 százalékra javulhat a bázishoz képest. A második negyedéves szintet persze még így sem érné el a Richter, ugyanakkor forintban nézve így is 27 milliárdos lehet a javulás a bázishoz képest, ami a bruttó fedezetet illeti.
.
Az operatív kiadások alighanem továbbra is növekedési pályán mozognak, ezen a fronton persze a forint gyengülése sem a legkedvezőbb a cég számára. A korábbi 50 milliárdos szintről így már 70 milliárd közelébe ugorhattak meg a kiadások, de bevétel-arányosan továbbra is szép számokra van kilátás.
.
Az üzemi eredményt illetően így arra számítunk, hogy maradtak a nagyon erős számok, bár a második negyedéves szintet nem tudta hozni várakozásaink szerint a Richter. Ugyanakkor a 44 milliárdos eredmény így is jócskán meghaladja a bázisban lévő 33 milliárdot, és a marzsok is 21,7 százalékra javulhattak az akkori 21 százalék után.
.
Ráadásul a pénzügyi eredmény kapcsán továbbra is nagyon erős számviteli hatásra számítunk, ami 14 milliárddal javíthatta a lenti sorok eredményét. Ez a második negyedév után szintén alacsonyabb szám, de így is nagyon erős a korábbi negyedévekhez képest, amit javarészt a forint gyengülésének köszönhet a vállalat.
.
A nettó eredmény a fentiek után így 55 milliárd forintra javulhatott, holott egy évvel korábban csak 38 milliárdos volt. Az EPS pedig így 205 forintról 295 forintra emelkedhet, ami szintén nagyon erős növekedésnek felelne meg. Ha maradnának ezek a számok, akkor 1150 forintra emelkedne az éves EPS-eredmény, ami a 8000 forint körüli árfolyamokhoz képest továbbra is igen alacsony értékeltséget jelenthet.
.
Véleményünk szerint a negyedéves számok tehát igen erősek lehetnek, és a Richter fundamentumai változatlanul igen stabilnak tűnnek. A 7,5-8 körüli P/E ráta így igen alacsonynak és kevésbé indokoltnak tűnik, erről bővebben pár héttel ezelőtti modellfrissítésünkben is részletesen írtunk. Akkori 9900 forintos fair érték becslésünket így továbbra is fenntartjuk, változatlanul alulárazottnak tartjuk a papírokat. Fontos lesz persze a menedzsment iránymutatása is a jelentés kapcsán, bár az évből már nem sok van hátra, így vélhetően a befektetők is egyre inkább 2023-ra fókuszálhatnak, amivel kapcsolatban viszont még nem biztos, hogy túl sok konkrétum elhangzik majd.
.
Felpattant az árfolyam
Az elmúlt hetekben alapvetően erős volt a Richter teljesítménye, a jelentés felé közeledve pedig a befektetők inkább optimisták voltak. A részvény árfolyama így 7000 forintról egészen 8000 forintig erősödött, bár az elmúlt napokban azért volt egy korrekció. 7700 forintig korrigált vissza a papír, de innen újabb erősödés jött, vagyis van erő a részvényben, az ellenállások viszont legkésőbb 8400 forint körül azért láthatóak.
.
Főként így az ellenállásokat kell figyelni, mivel várhatóan azért nem rossz gyorsjelentés előtt áll a papír. A Richter alapvetően a 8500 forint körüli szintekben akadt el a nyár során, tehát ennél távolabbra még nem érdemes tekinteni rövid távon, dacára az egyébként kedvező elemzői modelleknek, céláraknak. Összességében viszont mivel kedvező számokra lehet kilátás, ezért egy jobb piaci hangulatból vélhetően a Richter is profitálni tudna.
.
Elemzés lezárása: 2022.10.24 14:43Időtartam: Rövid táv (néhány hét)A termék célpiaca: A megfelelési teszt alapján “közepes” besorolással bíró ügyfél
HARDCORETERROR
HARDCORETERROR 2022. 10. 24. 12:30
#137058
ERSTEA nagy lehetőség nincs beárazva - Ötletgyár Mini
Az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet a Richter kapcsán. Nevet, mert hazai összevetésben a turbulens időszak alatt is jól tartotta magát az árfolyam. Sír azért, mert a jelenlegi árfolyamban nem tükröződik az idei jelentős profit, ahogy a növekedési kilátások sem. Régiós összehasonlításban pedig már a Krka értékeltsége is lekörözte a Richtert, annak ellenére is, hogy a hazai gyógyszergyártónak mennyivel jobbak a növekedési kilátásai az originális készítményeknek köszönhetően.
Felülteljesít a Richter
A hazai blue-chip papírok idei teljesítményét összehasonlítva, a Richter 10% körüli esése ellenére is felülteljesítőnek tekinthető. Ez a felülteljesítés két fő okra vezethető vissza. Egyrészt a gyógyszergyártás defenzív befektetésnek minősül, így a stagflációs félelmek ezt a szektort kevésbé érintették. Másrészt a Richter árbevételének 90%-a exportból származik, így a gyenge forint, főként az erős rubellel és dollárral szemben még jót is tett a vállalatnak, jelentős pénzügyi nyereségre tett szert árfolyamkülönbségből. A második negyedéves 76,5 milliárd forintos eredményből 28,7 milliárd forint származott a pénzügyi eredményből, annak ellenére is, hogy devizakitettségét néhány negyedéve már részben fedezi a társaság.
Mérsékelt háborús kitettség
A Richter rendkívül aktív a FÁK régióban, melynek Oroszország és Ukrajna is a része. A háború miatt Ukrajnában csak minimális üzleti tevékenységet folytat a társaság, sőt átmenetileg szüneteltetni is kényszerült a tevékenységét. De a csoportszintű bevételek szempontjából Ukrajna korábban sem volt meghatározó piac, 2021 első félévében is csak a bevételek mintegy 2,5%-át adta.Az oroszországi jelenlét sokkal meghatározóbb, ott viszont komolyabb fennakadások nélkül zajlik továbbra is az értékesítés, sőt az első félév során még rubelben is sikerült növelni az értékesítéseket. A gyógyszeripart nem érintik szankciók, és az elszámolások is zavartalanul zajlanak. Az árbevétel közel fele természetes úton fedezett, biztosítva a helyi gyártás és marketing tevékenység rubelben felmerült költségeit. A többire pedig fedezeti ügyelteket kötnek nemzetközi és magyar bankokkal. A kitettség csökkentése érdekében az orosz nagykereskedőket kizárólag a Richter Gedeon RUS raktárából szolgálják ki.A Richter november 8-án hajnalban teszi közzé negyedéves jelentését, melyből részletesebb képet kaphatunk az oroszországi fejleményekről is.
Egy gyógyszer mind felett
A Richter első számú készítménye a Vraylar, ami továbbra is robusztus teljesítményt mutatott, és mostanra bekerült a világ TOP100 gyógyszerkészítményei közé. A Richter amerikai értékesítési partnere, az AbbVie a második negyedévben 490 millió dolláros árbevételre tett szert a Vraylar értékesítéséből. Az AbbVie vezérigazgatója szerint az árbevétel csúcsa a jelenlegi indikációkra (skizofrénia, bipoláris mánia, bipoláris depresszió) vonatkozóan 4 milliárd dollár lehet. Ehhez jöhet még az újabb, kiegészítő jóváhagyás MDD (major depresszió) indikációban. Ez a jóváhagyás az FDA részéről az idei negyedik negyedévben várható, a Bloomberg becslése szerint december 18-án, bár ezt az időpontot hivatalosan sehol sem erősítették meg. Ezzel a Richter egyedüli szereplő lenne a piacon, mely mind a négy fontos indikációban engedélyezett lenne. A versenytársak közül a legközelebb az Abilify (Aripiprazole) készítménye áll. A többi versenytárs jellemzően csak 1-2 betegség kezelésére rendelkezik jóváhagyással. A Vraylar-t 2029-ig szabadalmak védik, így a következő években jelentős és még tovább növekvő bevételt generálhat a Richter számára. Bár a Vraylar már most is jelentős profitot hoz, ami a következő években várhatóan még tovább fog nőni, ez az erőteljes profitkoncentráltság jelentős kockázatot is rejt magában, amit némileg tompít, hogy az USA egyik legnagyobb gyógyszercége az értékesítési partnere.Az AbbVie október 28-án teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, ebből már megismerhetjük a Vraylar negyedéves értékesítési adatait. A Bloomberg elemzői konszenzusa alapján 557 millió dollár lehetett a Vraylar bevétele, a második negyedévi 492 millió dollárhoz és az egy évvel ez előtti 461 millió dollárhoz képest. Ez 13%-os negyedéves és 21%-os éves növekedést jelentene.
Hiányzik az originális prémium
A régiós tőzsdéken kevés gyógyszergyártó jegyzett, emiatt meg kell elégednünk azzal, hogy az értékeltséget a Krka-val hasonlítjuk össze. A két cég között fontos különbség, hogy míg a Richter egy originális, egyedi szabadalmakkal rendelkező gyógyszergyártó, addig a Krka portfoliója alapján sokkal inkább generikus gyártó, mely már lejárt szabadalmú gyógyszereket gyárt.Éppen ezért az előretekintő P/E mutató alapján a Richter jellemzően magasabb értekeltségen forgott az elmúlt években, mint a Krka, ugyanis az originális státusz nagyobb növekedési potenciállal és magasabb marzsokkal, így stabilabb profitábilitással párosul. Márpedig ez a kettő értékeltségi prémiumot szokott jelenteni. 2021 végétől azonban megszűnt a Richter magasabb értékeltsége, és a két cég értékeltsége kéz a kézben mozgott. Megszűnt az az oiriginális prémium a Richter árazásában, ami éveken át jelen volt, és aminek a megléte most is indokolt lenne. Sőt, az előretekintő 12 hónapos P/E értékeltség alapján most éppen a Krka a drágább. A Richter 8,5-ös előretekintő P/E rátával rendelkezik, ami rendkívül olcsó. Ennél alacsonyabb értékeltség csak az idei évben fordult elő, idén viszont két alkalommal is. A lenti ábra mutatja a Richter (fekete vonal) és a Krka (barna vonal) előre tekintő P/E értékeltségének alakulását.
Hátraarc Romániában
A Richter úgy döntött, hogy eladja romániai nagy- és kiskereskedelemi üzletágát. Az eladott leányvállalat tevékenysége alacsony marzsú volt, a csoportszintű eredményhez nem járult hozzá érdemben. Az értékesítés lehetősége már korábban is felmerült, a Richter tavaly adta el a moldáv üzletrészét is. Ezáltal lehetővé válik, hogy a cég azokra a tevékenységekre fókuszáljon, amelyek kiemelten fontosak. A tranzakció pénzügyi részletei nem ismertek, így nehéz véleményt alkotni a lépésről, de valószínűleg enyhén pozitív a részvényesi értékteremtés szempontjából.
balentum
balentum 2022. 10. 24. 11:16
Előzmény: #137055  kisujsag
#137057
R7965 és 7950/7965 a két oldal.
gyula1971
gyula1971 2022. 10. 24. 11:16
Előzmény: #137054  Endor
#137056

Tudom én is eladtam akkor,de a bejelentés utáni első nap nem volt akkora rekció még.-
Ma esés van itt is,a sáv 7800-8030 ft között.
kisujsag 2022. 10. 24. 11:01
#137055
Sziasztok! Kérhetek egy Richter realt? Köszönöm.
Endor
Endor 2022. 10. 24. 10:55
Előzmény: #137052  gyula1971
#137054
Csak enyhén esett 1 éve a MOL az ársapkára?! Nálam az elég fájó veszteség volt akkor, hogy percek alatt zuhant kb. 2800-ról 2400-ra.
gyula1971
gyula1971 2022. 10. 23. 11:15
Előzmény: #137051  Törölt felhasználó
#137052

A tegnapi gyógyszer ár változtatási hír a shortosokat mozgatja meg inkább.
De pl 1-éve a benzinárstop bejelentésekor a MOL másnap enyhén esett csak, tehát nem volt rá hatása az árfolyamra,imkánn shortos reakció volt ott is.-
Részleteket nem tudunk,de lehet,hogy a gyógyszerek TB-támogatását is csökkentik?
Richter bevételének mekkora része a Magyar piac?
Törölt felhasználó 2022. 10. 22. 22:36
Előzmény: #137049  Törölt felhasználó
#137051
Mindent szét kell b.a...ni? Szocializmust idéző tempó.
Ebből sosem jövünk ki!
Törölt felhasználó 2022. 10. 22. 13:39
Előzmény: #137049  Törölt felhasználó
#137050
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221022/kormanyinfo-3-uj-intezkedest-jelentett-be-gulyas-gergely-574467
Gyógyszerárak !! 2022. október 22. 12:42! Valami készülődik rendesen....:) 
Törölt felhasználó 2022. 10. 22. 13:21
Előzmény: #137047  Törölt felhasználó
#137049
gyula1971
gyula1971 2022. 10. 22. 11:48
Előzmény: #137047  Törölt felhasználó
#137048
Törölt felhasználó 2022. 10. 21. 23:29
Előzmény: #137046  gyula1971
#137047
Emelkedni fog, ha igaz a hír, hogy kiterjesztik a kamatstoppot a vállalati ügyfelekre is. Megint átcuccolnak ide a OTP-ből. 
Parragh nyilatkozata ma ezt sejtette..
gyula1971
gyula1971 2022. 10. 21. 20:04
Előzmény: #137045  gyula1971
#137046
Equilor napi:-A BÉT-en a vezető részvények közül reggel a Richterről érkezett vállalatspecifikus hír, amely szerint a gyógyszergyártó a moldvai után a román leányvállalatát is eladja. Az értékesítés csökkenti a cég deviza kitettsége miatti eredmény-fluktuációt és javítja a marzsokat, ennek hatására tudott 0,12 százalékos pluszban zárni a Richter - fejtette ki az elemző.
gyula1971
gyula1971 2022. 10. 21. 17:15
Előzmény: #137044  gyula1971
#137045
Az az indi-
8 315-ez emelkedést sejtet előre.
gyula1971
gyula1971 2022. 10. 21. 17:14
Előzmény: #137043  Törölt felhasználó
#137044
  • 17:00 Gyógyszerhiány jöhet Magyarországon? Mi történik?
  • Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A mai adás első részében a gyógyszerpiaccal, azon belül is a Richter helyzetével foglalkoztunk. A témával kapcsolatban Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója volt a vendégünk, aki egyebek mellett a gyógyszerhiány kockázatáról, valamint arról is beszélt műsorunknak, hogy a háború milyen hatást gyakorol a cég működésére.
Törölt felhasználó 2022. 10. 21. 12:22
Előzmény: #137042  gyula1971
#137043
Se forgalom, se fórum, se egy meghatározó hír,
De még csak egy jó elemzés se, hogy tartaná bennünk a lelket! 😁
gyula1971
gyula1971 2022. 10. 21. 11:01
Előzmény: #137041  -bubu-
#137042
A piac nem reagált a hírre.Forgalom nincs.-
-bubu-
-bubu- 2022. 10. 21. 09:15
Előzmény: #137039  _Macika_
#137041
A Richter eladja a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletágátCsatolt dokumentumok:

Topik gazda

kyra
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek