Topiknyitó: saru 2007. 01. 22. 09:36

Egészségügyi reform  

Korábban Horn Gy.-nak az volt a véleménye, hogy a "reformok" megvalósíthatóak, ha a kórháztörvényt sikerül tető alá hozni, ezen fog eldőlni a kérdés !
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 19:40
Előzmény: #3419  tomcat1
#3420
Azoknak, akik nem olvasták, azoknak, akik nem is akarják és azoknak, akik csak szelektíven tudnak olvasni:
Itt a lényeg:

"Egyetértünk az Elnökkel, hogy nagyon hasznos lenne, ha ilyen jelentős reformot minél szélesebb körű politikai és szakmai egyetértés mellett lehetne elindítani. Abban vitatkoznánk, hogy amennyiben ilyen konszenzus nem érhető el, akkor a reform nem lehet sikeres. Számos európai példa bizonyítja, hogy azok a reformok, amelyek eleinte komoly társadalmi vagy szakmai ellenállásba ütköznek, az eredmények megjelenésével kezdődően folyamatosan növekvő társadalmi és szakmai támogatottságra találnak.

A dilemma a következő: mit tegyen a felelős Kormány, ha azt látja, hogy az államfő által is igényelt konszenzus nem jön, nem jöhet létre, ugyanakkor a cselekvés szükséges, a halogatás káros? Különösen súlyos kérdés ez, ha azt tapasztalja, hogy a konszenzus nem egy adott esetben (például az egészségbiztosítási reform esetén) marad el, hanem mindig. Mit tegyen a Kormány, ha azt tapasztalja, hogy az ellenzék minden reformra eleve nemet mond, ugyanakkor a parlamenti rendszer szabályi szerint egyértelmű felhatalmazása van a cselekvésre?

Mit tegyen a Kormány, ha a szakmai érdekképviselet jegyében a Magyar Orvosi Kamara vezetője kijelenti, hogy ott tartanak be a reformnak, ahol csak tudnak? Az elmúlt másfél év azt bizonyítja, hogy a Kormány helyesen döntött, amikor a szükségszerű reformokat, a nehézségek ellenére, elindította. Ne felejtsük el, az ellenzék nemet mondott az államfő által is szükségesnek tartott konvergencia programra is. Az ellenzék a Kamarákkal együtt nemet mondott az egészségügyi reform minden egyes elemére a gyógyszerek patikán kívüli forgalmazásától kezdve, a vizitdíj bevezetésén át, a gyógyszergyártókat árversenyre kényszerítő új gyógyszertámogatási rendszerre. Azokra az elemekre is, amelyek megóvták az egészségügyi rendszert az összeomlástól, és megszüntették a társadalombiztosítás hiányát.

Ha valaki tanulmányozza az ellenzék és a Kamara vezetésének érveit, láthatja: a nézetkülönbség nem olyan természetű, amit még több egyeztetéssel és szakmai kompromisszumokkal át lehetne hidalni. A különbség részben stratégiai: a Kormány felelősséggel tartozik az ellátórendszer működéséért, ezért dönt a reformokról, még akkor is, ha ennek árát egyenlőre a népszerűségének csökkenésével fizeti meg. Ezzel szemben az ellenzék egész politikáját a reformok tagadására építette fel, és pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ami a népszerűséget illeti, ez kifizetődő számára. Semmilyen jele nincs annak, hogy az ellenzék stratégiáján változtatni akarna. De a különbség másik része tartalmi természetű: az ellenzék és a Kamara vezetése minden megnyilatkozásával és javaslatával a szocialista rendszer örökségét védi az egészségügyben, míg a Kormány szakítani akar ezzel a hagyománnyal.

Az ellenzék és a Kamara vezetése elutasítja a versenyt, semmilyen szerepet nem szán a magánbefektetőknek, minden megoldást az államtól vár. A kormánypártok ezzel szemben versenyt szeretnének az egészségügyi szolgáltatók, és ennek következében a finanszírozók között is, nem utasítják el a magánbefektetőket, és nem bíznak abban, hogy az állam egyedül biztosítani tudja aminőség javulását vagy a hálapénz megszűnését. Ahogy eddig se tudta.

Mindezek alapján, ha arra várnánk, hogy széleskörű egyetértés jöjjön létre, lemondanánk a reformokról. Azokról a reformokról, amelyeket az államfő is szükségesnek tart. Gondoljunk azokra a törvényekre (önkormányzati reform, pártfinanszírozási reform), amelyeknél a kétharmados szabály miatt szükség lett volna az ellenzék támogatására. A konszenzus hiánya miatt ezek a reformok nem valósulhatnak meg. Nagy hibát követne el a Kormány, ha ott sem cselekedne, ahol a parlamenti többség felelőssége a döntés.

A nyilvánosság alapvetően az Orvosi Kamara vezetésének megszólalásaival találkozhat, ebből kénytelen levonni következtetéseket az orvosok álláspontjáról. Meggyőződésünk, hogy az orvosok általában távolról sem olyan elutasítóak, mint az a Kamara állásfoglalásaiból kitűnik. Bizonyítja ezt egyrészt az is, hogy a sztrájk csak minden tizedik kórházat érintette részlegesen, másrészt az elmúlt időszakban kezdeményezett aláírásgyűjtések során több orvos is a reformot elutasítókkal szemben érvelt. "

Populizmussal szemben érvrendszerre alapozott vitát, "egyeztetést" nem lehet, de nem is kell folytatni.
Meg kell csinálni oszt kész. Amúgy orbánosan.
tomcat1 2007. 12. 28. 19:25
Előzmény: #3418  Törölt felhasználó
#3419
Mer te elmennél szavazni az aznap megkapott anyagról? Módosításokkal együtt?
:)))))))))))))

Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 19:06
Előzmény: #3417  TrendMan
#3418
Jó műsor volt!!!!
Betegre nevettem magam, amikor kiderűlt, hogy a tv.-ben "nem tisztázott fogalmak vannak" (mondta a nagy bölcs fehérember),
melyekkel megismerkedhetet volna, ha az elmúlt 1 hónapban:
-vagy részt vett volna a bizottsági űlésen
-vagy elolvasta volna a Parlament honlapjára feltett anyagot (azon a laptopon, amit erre a célra biztosított részére a Parlament).
Micsoda égés!
Volt is lapítás!!!
És ez az ellenzék "szakértői kara" !
Sajnos ez enm röhej, hanem siralmas!!
TrendMan 2007. 12. 28. 18:57
Előzmény: #3414  Törölt felhasználó
#3417
Érdekes élmény volt látni, amikor az eü. tv. megszavazása utáni estén az M1 Este c. műsorában különféle vélt és valós szakértök vitatkoztak.
Kritikaképpen a Fideszes Mikola általánosságokban kritizált.
Az eggyel kisebb kaliberü MDF konkrétabb kifogásokat vetett fel.
A legmeggyőzőbb érveket a törpe KDNP frakcióvezetője hozta fel. Ő ugyanis rákos gyermekeket is gyógyít, és így első kézből vannak tapasztalatai.
A politikára viszont kevesebb ideje jut.

Az volt az érzésem, hogy minél nagyobb a párt, annál inkább csak a párt érdek védelmében szólaltak meg a politikusok.
A KDNP olyan pici, hogy már szinte nincs is mit vesztenie. Ezért aztán megengedheti magának az öszinte és hozzártő kritikát.

Ha ők Alkotménybírósághoz fordultak, akkor valószínűleg többet tudnak - és sok mindent másképp és gyakorlatiasabb módon látnak, mint Sólyom.
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 18:52
Előzmény: #3415  Törölt felhasználó
#3416
Fárasztó, hogy mindíg újabb és újabb műszavakat találsz arra amit nem tudsz megfogalmazni.
Még szerencse, hogy hiszel a "tiszteséges politikusban".
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 18:46
Előzmény: #3414  Törölt felhasználó
#3415
"Nagy égés lesz a dologból!!!
Bár az elózmények ismeretében, "már az Alkotmánybíróság is nép és nemz etellenes" lesz! :-)"

Igen, lehet, hogy kimondhatja:
nem a "dolgozó népet", hanem a judeonácikat szolgálom....
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 18:12
Előzmény: #3413  Törölt felhasználó
#3414
Nagy égés lesz a dologból!!!
Bár az elózmények ismeretében, "már az Alkotmánybíróság is nép és nemz etellenes" lesz! :-)
Ha Sólyom csak egy szikrányi alkotmányellenest talált volna, azonnal megtette volna, hogy előzetes normakontrollt kér. De mivel ilyet nem bírtak találni a szakértők, nem kockáztatta meg az égést!
Ráadásul a FIDESZ üdvözölte Sólyom "BÖLCS DÖNTÉSÉT". Na ezt most a KDNP felülbírálja! Mintha nem is egy tábor lenne!!!
Tetszik a dolog!
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 17:09
Előzmény: #3412  Törölt felhasználó
#3413
A KDNP az Alkotmánybírósághoz fordul

A KDNP az egészségpénztárakról szóló törvény változtatás nélküli elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul - közölte a párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Semjén Zsolt úgy vélte, azzal, hogy a köztársasági elnök visszaküldi a törvényt megfontolásra az Országgyűlésnek, fennáll annak a veszélye, hogy a kormánypárti többség változtatás nélkül
újra elfogadja azt.

"Nem kell hozzá nagy politikai éleslátás, hogy (...) felmerüljön az a félelem, az az aggály, hogy a kormány hatalmi arroganciájától vezérelve újra betű szerint el fogja fogadni azt, amit egyszer már (...) keresztülerőltetett" - mondta a politikus. Úgy vélte, az előzmények ismeretében nagy hit kell ahhoz, hogy most "a szívükhöz kapjanak, és az elnök intelmeit megfogadva, teljesen átalakítsák a törvényt.

A politikus közölte, hogy az államfő legalább négy ponton hívta fel a figyelmet a törvénnyel kapcsolatos alkotmányossági aggályaira.

Semjén Zsolt ezek között említette, hogy sérti a jogalkotás rendjét a törvény elfogadásának módja. Továbbá az, hogy ilyen súlyú kérdésben nincs hatástanulmány, az emberek legalapvetőbb jogait veszélyezteti. Az MTI kérdésére, hogy a KDNP ismeri-e az egészségügyi tárca honlapján megtalálható háttértanulmányokat, s hogyan vélekedik ezekről, Semjén Zsolt közölte: kétségtelen, hogy a honlapon megtalálhatóak írásos anyagok, amelyekre az van ráírva, hogy háttértanulmány. Ám tartalmukat tekintve ezek nem tekinthetők hatástanulmánynak - tette hozzá.

Úgy vélte, alkotmányossági aggályt vet fel az is, hogy a törvényben nincs elhatárolva a biztosítási pénztár és az országos kockázatközösségi alap. A politikus szerint a negyedik alkotmányossági aggály, hogy az országos kockázatközösség szabályozása a törvényben hiányos.

"Ezeket nem lehet kormányrendeletek tömegével pótolni, kikerülve az Országgyűlést" - közölte.

A politikus szerint alkotmányossági szempontból aggályos, hogy a törvény elfogadásakor a kormánypárti képviselők lelkiismereti szabadsága "deklaráltan és nyilvánvalóan" nem érvényesült.

Semjén Zsolt megjegyezte, a köztársasági elnök alkotmányossági normakontrollt kérhetett volna az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénnyel kapcsolatban.

"Szerencsésebb lett volna egy bátrabb lépés" Sólyom Lászlótól, hiszen "ez így félmegoldás, félszívű lépés és félmegoldás" - fejtette ki véleményét a pártelnök az államfő csütörtöki döntéséről.

Elmondta: a köztársasági elnök által elmondottak tartalmával egyetértenek, hiszen Sólyom László azokat az érveket sorolta fel, amelyeket a KDNP a parlamenti vita során elmondott, s amelyeket a KDNP alapítványa, a Barankovics Alapítvány írásban is eljuttatott az államfőhöz.

Semjén Zsolt szerint a kormány csütörtöki nyilatkozata "példátlan és elképesztő". Úgy vélte, vagy "politikai diszlexiával vagy cinizmussal" állunk szemben. Mint mondta, ezt mutatja az az értelmezés, hogy Sólyom László nem talált a törvényben alkotmányossági kifogást.

A KDNP elnöke kérdésre válaszolva közölte: annak ellenére, hogy a törvény koncepciójával nem értenek egyet, nyújtanának még be módosító javaslatokat, ám nem tudják, hogy lesz-e erre lehetőség. Emlékeztetett a házelnök szavaira, aki azt mondta, hogy már a parlament első ülésnapján sor kerülhet a törvény ismételt záróvitájára és zárószavazására.
(MTI)
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 17:08
Előzmény: #3411  Törölt felhasználó
#3412
Az előző linket elk-tam.

link
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 17:06
Előzmény: #3410  Törölt felhasználó
#3411
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 15:36
Előzmény: #3409  pampa
#3410
hát nem egy B.Bhu....
pampa 2007. 12. 28. 15:35
Előzmény: #3408  TrendMan
#3409
Horváth Ágnes: túléltük 2007-et!

Sajnos,ezt már nagyon sok beteg nem mondhatja....
Nekik nem sikerült...
TrendMan 2007. 12. 28. 14:42
Előzmény: #3407  Törölt felhasználó
#3408
Szevasztok!
Nem hiszem, hogy helyes a diskurzust a ma szokásos politikai polusok mentén folytatni.
Egyik oldalon sem szentek ülnek és mindkét oldalnak egy hiú, nagyravágyó ember a vezetője.

Rapista:
Természetesen mindegyik zászlóban ott a csillag, mindegyik fél a döntéseit a saját rövid távú érdekében hozza meg. Épp ez a baj, állandóan alkalmi közösségek alakulnak azért, hogy ezt v. azt a lóvét lenyúlhassák. Közben MAGYARORSZÁG közép- és hosszútávú érdekei állandóan sérülnek.

Ha együtt tartod v. bővited a saját kösségeidet, ha szabadidődben nem akciófilmeket nézel, hanem megtanitod a gyerekeidet olvasni és gondolkodni, ha a döntéseidben nem csak a pénz motivál, de egyéb értékek is, akkor többet teszel az országért, mint gondolnád.
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 11:27
Előzmény: #3405  TrendMan
#3407
ez bizony a csillagok háborúja !

mindegyik zászlóban ott a csillag, akiknek az érdekében történik :(((

Állandó az akciós kiárusitás, mint a hipermarketben...

Erkölcsre - társadalomra - az egyes emberre
itt senki sem figyel....................de mi lesz, ha pl a zöldhasú csak tüzelőnek lesz jó, vagy annak sem?
Törölt felhasználó 2007. 12. 28. 11:19
Előzmény: #3405  TrendMan
#3406
"Rapista, Cetas, Emberek !
Nem értitek a lényeget ?

Nem az a helyzet, hogy az egyik oldal fekete, a másik meg fehér! Ez nem a Csillagok Háborúja !

A probléma éppen az, hogy Magyarország védtelen a töke egyoldalú és maximalizáló szemléletmódjával szemben."

Tesz valamit a Gyurcsány-kormány a magyar állampolgárok védelmében a tőke szabadrablásával szemben???
SEMMIT!
SŐT, ELAD MINDENT, ha van rajta sapka akkor azért, ha nincs rajta sapka akkor pedig ezért.
Ha lesz olyan kormány, amely azt tűzi ki célul, hogy a termelési haszonból a magyar állampolgárok gazdagodjanak valamilyen formában... ott fog kezdődni az érdekvédelem...
Egy államnak pedig kutya kötelessége lenne saját állampolgárainak védelme...
Ehhez pedig nem judeofasisztákkal kellene a hatalmat feltölteni...

TrendMan 2007. 12. 28. 01:28
Előzmény: #3404  Törölt felhasználó
#3405
Rapista, Cetas, Emberek !
Nem értitek a lényeget ?

Nem az a helyzet, hogy az egyik oldal fekete, a másik meg fehér! Ez nem a Csillagok Háborúja !

A probléma éppen az, hogy Magyarország védtelen a töke egyoldalú és maximalizáló szemléletmódjával szemben. Alig vannak már más értékek, mint a pénz. Mindenki mindent pénzben mér, alig van már kultúra, nincs szabadidő, van viszont üresség a fejekben - leépültek a közösségek, mindenki a pénztől függ és fél, hogy lecsúszik. Alíg van már erkölcs és etika az, hogy mit tesznek és mit nem, pusztán az érvényes szokásjogtól függ.
Törölt felhasználó 2007. 12. 23. 22:27
Előzmény: #3403  Törölt felhasználó
#3404
a járóbetegellátás magánkézbe adása már elkezdődött régen...........az orvosok még nem is a legrosszabb gazdái,mert az érdekeik még valamelyest egybeesnek a kezelt betegeik érdekével...

DE A DRÁGÁN ÉS PAZARLÓAN, SOKSZOR SZAKSZERŰTLENÜL MŰKÖDŐ üzleti "BIZTOSÍTÓK" az ügynökhaduk háta mögül....csak a profitra hajtanak..HA AZ EÜ TÉNYLEG VESZTESÉGES, mint minden közszolgáltatás : oktatás, tömegközlekedés, tűzoltóság stb..............hol ebben az üzlet?
LEHET HOGY ABBAN HOGY FELEMELIK A JÁRULÉKOT vagynem kezelik a beteget=Thaigethos=TAJ kártya>>>többezeréves recept:((((
Törölt felhasználó 2007. 12. 23. 22:21
Előzmény: #3402  Törölt felhasználó
#3403
"Cetas! Az alábbiak nemzetrontásnak minősülnek, vagy nem?"
Mit csinál egy Egészségügyi Szolgálat?

Törölt felhasználó 2007. 12. 23. 20:59
Előzmény: #3401  Törölt felhasználó
#3402
Jelzés a moderátornak
Re: EÜ.reform Előzmény válasz erre 12.21
Cetas!
Szeretnénk tisztán látni. Az alábbiak nemzetrontásnak minősülnek, vagy nem?

"Míg Heves fideszes polgármestere az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetésének magánkézbe adása ellen tüntet, saját városában egy magáncégre bízza a Városi Egészségügyi Szolgálat működtetését, és a szervezet vagyonát. A nyertes cég tulajdonosa pedig a Fidesz egri elnöke, aki egyébként a Markhot Ferenc kórház orvosa"
kanyisz
Törölt felhasználó 2007. 12. 23. 18:21
Előzmény: #3400  saru
#3401
A HírTV-n Nagy Katalin beszélget Morvai Krisztinával a Civil Jogász Bizottság társelnökével, az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazásról.

Aki még nem látta, érdemes megtekinteni az alábbi link-en.
Elhangzik Kolláth György alkotmányjogász és Halmai Gábor OVB elnökhelyettesének nyilatkozata is.

Morvai Krisztina pedig kitűnően megfogalmazza a törvény törvénytelen mivoltát...

Valóban életveszélyes fenyegetést kaptak a szocialista képviselők arra az esetre, ha nem szavaznák meg a törvénytelen törvényt???

link

Topik gazda

saru
4 3 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek