Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 08. 17. 09:49

GENESIS  

Sziasztok!

Lassan a novotrade topic okofogyottá válik.:-))

Új név,új tervek,új remények...
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
exmnbs1 2008. 01. 20. 21:12
Előzmény: #40919  Törölt felhasználó
#40920
Gudakes, az első kérdéscsoportot 2 befektetőtársammal készítettem. A másik kérdéscsoporthoz nincs közöm
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 21:05
Előzmény: #40918  exmnbs1
#40919
Ezt azért remélem nem te kérdezted:
"Németország is az egyik legfontosabb célország Spanyolország és Olaszország mellett?"

Nagyon komoly kérdés! Valami olyasmi mint amikor az egyik tulajdonostársunk a hollandusok családi hátterét tudakozta a közgyűlésen . :))))
exmnbs1 2008. 01. 20. 20:57
Előzmény: #40913  Törölt felhasználó
#40918
Robcsee, a kérdést én tettem fel.
És egyáltalán mikor leszek nagyon gazdag?
Hozzád képest ma is az vagyok))))))
exmnbs1 2008. 01. 20. 20:46
Előzmény: #40911  Törölt felhasználó
#40917
Kedves grenyi!

Köszönöm a válaszokat!
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 20:39
Előzmény: #40913  Törölt felhasználó
#40916
Robcsee:
Ez nem az ő (Exmnbs) szentje! :)

Ez a kérdés, egyetemben többel nagyon tetszett. :)))
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 20:37
Előzmény: #40914  zepi
#40915
Köszönjük Rényi Úr!

Én továbbra is gyűjtögetem. :)
zepi
zepi 2008. 01. 20. 20:30
Előzmény: #40911  Törölt felhasználó
#40914
Rényi úr válaszai alapján, jelen pillanatban, ezen az árfolyamon továbbra sem vennék Genesis részvényt.:-(
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 20:30
Előzmény: #40912  Törölt felhasználó
#40913
Köszönjük a részletes választ Rényi úr.

Exmnbs: ezt a kérdést te tetted fel?

"Kisbefektetők mikor realizálhatnak, azaz mikorra várható, hogy a jól értesült olcsón bevásárló nagyobb spekulánsok az árfolyamot a jegyzési ár közelébe engedjék? Tud-e valamit tenni a Genesis ennek érdekében?"

csak mert gyönyörű volt :D

"és egyáltalán, mikor leszek már nagyon gazdag?!" :D
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 20:14
Előzmény: #40911  Törölt felhasználó
#40912
Re: malyika Előzmény válasz erre 11.30
és a rába nem 2800-rol és + mindig 1900 nál van. persze nincs kockázat a GENESIS-nél nem éghet le a gyár.
balanza"

Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 20:11
Előzmény: #40895  exmnbs1
#40911

Kedves Exmnbes!
A hozzám eljuttatott kérdésekre az alábbiakban váalszolok, jött még egy kérdéscsoport valakitől, amire szintén ebben az anyagban válaszolok.
Minden olyan kommunikáció, amely ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását, megvitatását illeti, a befektetők tájékoztatását szolgálják, minden személyeskedés és kutyába való lemenés nem való ide és ezért én ezekre nem is reagálok.

Vízió
A tervek szerint 4-5 éven belül 1 GW termelési kapacitással rendelkező napelem-gyártó konszern működik. Ez minimum 15 gyártósort feltételez?

Egy gyárban több gyártósor is lehet és egy gyártósor az alkalmazott technológia és esetleg betelepített további berendezések függvényében 75 MWp/év kapacitást is elérhet (tandem cella). Ha csak sima amorf szilicium terméket állítanánk elő, 20 gyártósorra lenne szükség.

A napelemgyártók közül több ma is termelő, több gyárral rendelkező cég jelentette be mostanában, hogy a piac 3 legnagyobb szereplője közé kíván tartozni, akárcsak a Genesis. Továbbra is kitart a cég ezen ambiciózus cél mellett és kommunikálja a közeljövőben is?

Feltétlenül, hiszen látható, hogy folyik a versenyfutás az idővel. Szerintem, az elkövetkező húsz évben nem három, hanem tőkeerő függvényében akár több ilyen nagyságú vállalat is létrejöhet.

Stratégia

Folyamatos tőkeemeléseket és gyárépítéseket terveznek? Évenként 1-2 gyár telepítésével? A három helyszínen több gyártósor, vagy terjeszkedés több országba?
Az opciók elsősorban a finanszírozás függvényei, de igen folyamatos kapacitásbővüléssel számolunk.
Magyarországon és Spanyolországban 2-2 gyártósor lesz telepítve? Szingapurban is 2 gyártósor lesz? Gyártósorok identikusak mind a 3 országban?

Nem, Szingapúrban csak egy gyártósor lesz telepítve, de egy más konfigurációban (tandem cella gyártásra) és emiatt nagyobb termelési kapcitással.

Tőzsdére viszik a lánycégeket?
Szingapúrban több tárgyaláson ez felmerült, nincs döntés

Milyen szerepet szánnak a kisbefektetőknek?

Szeretnénk egy későbbi időpontban tőkebevonást megvalósítani széles kőrből jövő befektetőkkel

Az olaj árának folyamatos emelkedése nyilván megnyitja a lehetőséget az alternatív energiaforrások felé. Milyen lobbi-tevékenységet folytatnak Mo-on, az alternatív energiaforrások alkalmazásának széleskörű elterjedése tekintetében?

Minden olyan megmozduláson, amelyet civilek, vagy hatóságok szerveznek részt fogunk venni. Feltétlenül szükségesnek tartjuk, hogy Magyarországon is ez a szemlélet elterjedjen. Ma Spanyolországban 1 kilowattóra napelemmel előállított elektromos energiáért (100 kW-nál kisebb teljesítményű napelem csoport esetén) 44 euro centet fizet az energiaszolgáltató állami törvényi szabályozás, úgynevezett „feed-in tariff” rendszerben, amely 20 évre előre rögzített. A magyarországi megújuló energia felhasználásra vonatkozó jelenleg ismert tervekben a napelemes elektromos energia előállítás csak marginálisan szerepel.

A Nanosolar új típusú vékonyréteg napelem gyártási költsége már most is 1 dollár alatt van wattonként. 430 MW/év termelési kapacitást terveznek. A Genesis által gyártott napelemek gyártási költsége 2-3 dollár/watt?

Szó sincs róla, lényegesen alacsonyabb a gyártási költség.

Ez mennyiben befolyásolhatja a 4-5 év múlva tervezett 10%-os piaci részesedés elérését, illetve a megrendeléseket?

Értelemszerűen befolyásolja.

Részvénystruktúra, árfolyam
„A Singapore Thinfilm Photovoltaics Technologies Pte. Ltd. bejelentette, hogy 900.000 darab Genesis Energy Nyrt. részvényt vásárolt a Genesis Investment Fund Ltd.-től.” Lehet tudni, hogy milyen árfolyamon?

Nem a Genesis Energy adta el, ezért nem áll rendelkezésünkre információ.

A Genesis tulajdonhoz jutott a Singapore
Thinfilm Photovoltaics Production Pte. Ltd-ben. Mikor alakult ez a cég és mennyibe került?

Nem publikus információ.

Van-e ingatlana, gyártó berendezései?.

Nem, még nincs, csak pénze és értékpapírjai vannak

„Egyidejűleg a Genesis Investment Funds Ltd. társaságunkkal közölte, hogy a fenti tranzakció és érdekkörébe tartozó egyéb részvényesek felé történő értékesítések következtében Genesis Energy Nyrt. részvényeinek száma 3.675.875 darabra csökkent.” Ez 1.175.344 db részvényt jelent. Kinek, miért, milyen árfolyamon?

Nem a Genesis Energy adta el, ezért nem áll rendelkezésünkre információ.

2007. novemberben még 5.7 millió db részvénnyel rendelkezett a Genesis Investment Fund., mára ez a szám kb. 3,5 millió db-ra (44%-ra) csökkent. Mekkora részesedést akar megtartani a főtulajdonos?
Nyilvánvalóan egyre csökken a relatív részesedése, de nem ismerjük teljesen a szándékaikat.
A svájci alap max. 1.250.000 CHF-ért vesz részvényeket - a tőzsdén? Milyen realitása van, hogy a Genesis Investment Fund.-tól tőzsdén kívűl vásárol?

Nem szabad nekik tőzsdén kívül vásárolni.

Woods kinek vásárolt?

Nem tudjuk.

Kisbefektetők mikor realizálhatnak, azaz mikorra várható, hogy a jól értesült olcsón bevásárló nagyobb spekulánsok az árfolyamot a jegyzési ár közelébe engedjék? Tud-e valamit tenni a Genesis ennek érdekében?

Nem és a kérdést sem értem.

Kisrészvényesek valamennyi gyárban tulajdonosok maradnak közép távon? 2010-2011-ben a mikor a gyárak nyereséget termelnek a Genesis akkor is a tőzsdén lesz, és a kisbefektetők is élvezhetik ennek előnyeit? (árfolyam-nyereség, osztalék formájában)

Egyenlőre minden tárgyalás arról szól, hogy tőzsdei marad a cég és a magyar kormány által biztosított támogatás egyik feltétele, hogy a magyar tőzsdén kell lennie a társaságnak

Bizonyos vélemények szerint a tőkeemelésekre közvetlenül a Genesis leányvállalataiban kerül majd sor. Ez pusztán technikai kérdés, vagy azt jelenti, hogy a leányvállalatok nem 100%-ban maradnak a Genesis tulajdonában? Utóbbi esetben fennáll a veszélye, hogy végül a Genesis pusztán egy, az leányvállalatokat papíron összefogó céggé válik, a valódi profit pedig az leányvállaltokból közvetlenül az azokban tőkét emelőkhöz kerül (pl. a szingapúri leányban már most is csak 75%-os a Genesis részesedése).

Ez spekuláció és nem befolyásolja részvények értékét.

Finanszírozás

A GEM átváltoztatható kötvény esetében mekkora kamatfizetés terheli a Genesist? Mennyire megterhelő a cég számára a nyereséges termelésig?

Minimális kamat és az összeg is alacsony, 3,5 millió EURO

Terveznek-e további kötvénykibocsátást és milyen értékben? (Reméljük nem mindig ezt a formáját (átváltoztatható kötvény) választják a tőkeemelésnek - szerintünk ez az egyik legdrágább módja.)

Nem tudom

Van-e lehetőség a kötvények azonnali átváltására a minimális árfolyamon, ha szükség lenne a tőkére? Bankhitel szempontjából átváltás nélkül ezen kötvények értéke 3.5 millió EUR? Nagyobb kötvénymennyiség részvényre történő átváltása nélkül nincs lehetőség a spanyol gyárhoz szükséges tőke megszerzésére?

Nem, nincs lehetőség

Mekkora önrész szükséges a spanyol gyárhoz és miből jön össze önrészének 3.5m EUR kötvényen felüli része? Részvényjegyzés nélkül megvalósulhat-e a spanyol gyár?

Nem

Az USA EXIM Bank nyilatkozata révén a finanszírozási struktúra a hitelfinanszírozás tekintetében KIALAKULT mindkét projekt vonatkozásában. (2007. júl. 26.) Mennyiben változnak a hitelfelvételi lehetőségek, tekintettel az elhúzodó amerikai hitelválságra. (rosszabb feltétellel jut hitelhez a cég, mint ahogy tervezték nyár folyamán?)

Nincs adatunk erre vonatkozóan.

Él még az EXIMBANK hitelgaranciája?

Csak szándéknyilatkozat van, garanciát csak a saját erő biztosítása után kapjuk meg.

A gyártósorok finanszírozásához szükséges hitelt a Genesis mindkét (mindhárom) gyárhoz egyszerre, egyben igényli, vagy külön-külön gyáranként, ahogy a tervezés-kivitelezés halad előre az időben?

Nem publikus információ egyenlőre.

Az előző kérdés függvényében:
Egyszerre történik a gyártósorok megrendelése mindkét (3) gyárba, folyamatos teljesítéssel, vagy minden gyár esetében külön szerződést kell kötni az amerikai vállalattal a gyártóberendezések szállítására, ahogy a tervezés-kivitelezés halad előre az időben?

Nem publikus információ egyelőre.

Gyárak tervezése, kivitelezése

Mi a helyzet a spanyol építési engedély-kérelem beadásával? A tavaly őszi Napi Gazdaságos interjúban az szerepelt, hogy a „napokban kerül beadásra”.

Hamarosan közzétesszük, mi a helyzet ezzel a kérdéssel.

Mi a helyzet a magyar telekkel, megvásárolják-e azelőtt, hogy a gyár finanszírozása megoldódik?

Minden beruházás a finanszírozás függvényében halad előre, mint ezt eddig láthatták.

Hogyan állnak a tárgyalások az ASAHI Glass, a világ egyik vezető üvegipari vállalatával? Várható e pozitív hír ezzel kapcsolatban?

No comment

Szingapúri gyár miben tér el a másik 2 gyártól? Az ottani specifikumok mellett is tartható a 15 hónapos kivitelezés?

Mint már eredendően közzétettük itt tandem technológiájú amorf-mikrokristályos szilícium alapú napelemek készülnek majd. Nincs eltérés a tervezési és kivitelezési körülményekben.

Technológia

Napelem hatásfok javításán dolgoznak a német mérnökök? Műszaki- gazdasági tartalommal, szervezési ismeret- és tapasztalattal csökkentik a gyártási költséget, és így érnek el hatékonyság javulást, vagy magának a napelemnek lehet növelni a hatásfokát?

Mindkettőn.

Ezek a napelemek utólag "lakótelepek" tetején is elhelyezhető, vagy a 2,5-3-szor nagyobb súlyterhelés (hagyományos napelemekhez képest) miatt nincs rá lehetőség? Vagy kizárólag napelem-farm jöhet számításba, esetleg építészeti megoldások?

Eredetileg is közzétettük, hogy a vékonyréteg napelemek elsősorban napelem farmok és épületintegrációs alkalmazásra készülnek majd.

Termelés

Három "partnertől" kapott szándéknyilatkozatot (Németország, Spanyolország és Olaszország) melynek értéke 680 millió euró? (2007. júl. 11.) A teljes gyártási kapacitás előre lekötött? Mire lehet számítani az elkövetkező években? Fél év alatt, hogyan változott a rendelési érték?

Ezek a számok tájékoztató jellegüek és szándéknyilatkozatok nem konkrét szállítási szerződések.További konkrét érdeklődések iis vannak. A tervek realizálásnak függvényében születhetnek majd meg a szerződések.

A gyártósor üzembe helyezése után a maximális termelési kapacitás elérése mennyi idő elteltével válik reálissá?

3-9 hónap
Tartható-e a Genesis saját üzleti terve, amely 2010-re mintegy 49 milliárd forintos bevételt és 14 milliárd forintos eredményt tartalmaz? Egy korábbi elemzés (2006. dec. 11.) a 15 mrd Ft-os nettó profitot csak a gyárak építésének megkezdését követő 5. évben tartja reálisnak.(Ez 2013-at jelent, melyik áll közelebb a valósághoz?) Prognosztizálható, hogyan változnak a gyártási költségek, illetve hogyan alakulnak az értékesítési árak? (csökkennek? - Ennek függvényében kalkuláltak árbevételt, és nyereséget?)

Jelen ismereteink szerint igen. A részletes üzleti tervünk ilyen irányú adatai nem publikusak a jelenleg is folyó befektetői tárgyalások miatt. .

Osztalék fizetésre legkorábban mikortól nyílik lehetőség?

Ennek eldöntése a kialakuló uj tulajdonosi strukturától fog függeni, ezért osztalékpolitikát még korai lenne kialakitani


A másik kérdéscsoport

A tőkebevonásokat a leányvállalatokban hajtják végre?

Ez jelenleg spekuláció.

A szeptember 24-ei közgyűlési határozat lesz érvényes a további tőkeemelésekre is? Azaz 5000 Ft-nál nem lehet magasabb a kibocsátási ár a későbbi részvényjegyzéseknél?

Nem az csak arra a pakkra érvényes, amelyet az a közgyülés engedélyezett.

A kötvények kibocsátása mikor történik meg?

A közgyűlési jóváhagyást követő cégjogi eljárás befejezésével.

A kötvények részvényekre történő átváltásának határideje?

3 év

A maximális (3,5 millió db) részvénymennyiség kerül átváltásra? Több részletben történik az átváltás?

Igen, és csak akkor kerül mind a 3,5 millió beváltásra, ha a minimális áron történik a konverzió, amely nem érdeke sem a társaságnak sem a jelenlegi részvényeseknek.

Egy kötvény egyenlő egy részvénnyel?

Igen

Várható az idén nyilvános részvénykibocsátás?

Jelenleg nem tudjuk még.

Mely alapkezelőkkel találkozott Rényi Úr (decemberben)?

Nem nyilvános információ, de sokan érdeklődtek.

Az elmúlt hónapok befektető-keresései, road show-i által az összes, még hátralévő tőkebevonás alapfeltételei megteremtődtek?

Nagyon reméljük.

Németország is az egyik legfontosabb célország Spanyolország és Olaszország mellett?

Nem

Gyártás célja? (1. napelemfarmok, 2. nagyobb épületek ablakaiba szerelve)

Elsősorban napelem farmok és épületintegrációs célra készült elemek.

Az 1 GW-os gyártókapacitás a 3 gyárra vonatkozik folyamatos kapacitásbővítés révén, vagy 3-nál több gyár építése is elképzelhető? A teljes kapacitással történő termelés mikor várható?

A kapacitást a finanszírozás függvényében fogjuk növelni és ez több gyárat jelenthet majd a jövőben. AZ 1 GWp éves teljesítményt 2012-re tervezzük.

Tulajdonosi struktúra, közkézhányad!

Lásd a BÉT hivatalos honlapján közzétett információkat.

Részvénysplit tervbe van-e véve a későbbiekben?

Egyenlőre nincs.

A Basler Kantonalbank új zöldalapja a BÉT-en keresztül vásárolja majd a Genesis-részvényeket vagy a főtulajdonostól?

Mint már az előző kérdéscsomagban is szterepelt, a szabályok szerint csak tőzsdén vásárolhatnak

A NASDAQ-ra várható-e a Genesis részvényeinek bevezetése?
Ha igen, akkor a projekt mely fázisában?

Nem tudjuk még.
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 20:04
Előzmény: #40909  Törölt felhasználó
#40910
Re: malyika Előzmény válasz erre 11.30
és a rába nem 2800-rol és + mindig 1900 nál van. persze nincs kockázat a GENESIS-nél nem éghet le a gyár.
balanza"

Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 19:23
Előzmény: #40902  Törölt felhasználó
#40909
drop_: ezért tényleg kár volt "beugranod" (éééérted? "drop in" :) ), ennyi idő alatt egy csomó kisállatot megkínozhattál volna.
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 19:08
Előzmény: #40907  Törölt felhasználó
#40908
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 19:05
Előzmény: #40906  exmnbs1
#40907
Nem hiszem, Merc azt mondta sokan lesznek, és lehet csak a zároltatós tulajok férnek be. Egyébként is ott lesz kiváló tudósító kollégánk:)
Megszavazzák a dolgokat és kész, szerintem nem várható semmi érdekes ezen kívül.
Az érdekesebb dolgok szerintem még ezek után érkeznek majd, jó tavaszunk, évünk lehet.
Aggódnivalója - mint mindig - továbbra is csak annak van, aki gyorspénzt vár a Genesistől.
exmnbs1 2008. 01. 20. 18:54
Előzmény: #40905  Törölt felhasználó
#40906
Mégy közgyűlésre?
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 18:48
Előzmény: #40904  Törölt felhasználó
#40905
Mennyien ráértek ilyen hülye dolgokkal foglalkozni egy szakmai fórumban! :)))
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 18:47
Előzmény: #40903  Törölt felhasználó
#40904
Vicces, szomorú, medertelen vita, értelmetlen.

Drop bizonyára makulátlan személyiség, Arpádig büntelen felmenökkel....:)
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 18:29
Előzmény: #40901  Törölt felhasználó
#40903
Nem tudom mas topicban hogy reagalnak le az ilyen hozzaszolasokat, es sajat bevallasod szerint sem probaltad.

Sztem a hozzaszolasod nepszerutlensege, nem Renyi apja multjanak volt koszonheto, hanem mert a "Mercurius-felek" idotlen idok ota azon faradoznak itt, hogy minden infot eljuttassanak mindenkihez, akik lustabban allnak a kerdeshez, es megmagyarazzanak mindent amit csak lehet,valamint eloszlassak a felreerteseket a ceggel kapcsolatban( + az egesz concept IPOkutyagumi), es erre vki Renyi apjara hivatkozva probal 'rozsaszin kodot oszlatni mindenki erdekeben' ?
Ne viccelj!
Ha bizalmatlan vagy, akkor ne Renyi apjara fogd, hanem ertelmes szakmai alapon fejtsd ki,ceggel kapcsolatos tenyleges hianyossagba kossel bele!
Ennyi tenyleg elvarhato lenne, nem?

Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 18:21
Előzmény: #40901  Törölt felhasználó
#40902
További kellemes hangulatot a topikban mindenkinek, távoztam. Ennek a vitának tényleg semmi értelme, jobb, ha békén hagyjuk egymást.
Törölt felhasználó 2008. 01. 20. 18:16
Előzmény: #40899  Törölt felhasználó
#40901
Ebben tökéletesen igazad van.
Nem is akartam ide kilyukadni, de a topik intoleráns hangulata (mindig az volt az ellenvéleménnyel szemben) szerintem a BB, gudakes, mercurius féléknek köszönhető, akikhez hasonló más topikokban nem található meg. Én a topikból távozom, az bizonyos, de a 'feljelentelek', 'kitiltatlak' nem fog eltűnni. Én ebben láttam párhuzamot az apuka munkássága és a topik között. Lehet, ökörség, de nem úgy gondolom, nem véletlenül vannak itt ezek az emberek.
Más topikokban minden megvitatható, beírhatom, hogy Csámyi őskomcsi, legfeljebb kiröhögnek, hogy ez kit érdekel öreg.

Topik gazda

adra
5 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek